Βιταμίνη C: Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε και με τον κατοίκων περιορισμό σαν μια καθημερινότητα προσπαθούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους από οποιαδήποτε παράγοντα που μπορεί να θέση την υγεία μας σε κίνδυνο.

Είναι λογικό να φοβόμαστε ακόμη και τα απλά κρυολογήματα πιο πολύ από ποτέ και έτσι αρχίζουμε να πίνουμε χυμούς πορτοκαλιού η να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης C. Δυστυχώς, εκτός από την ωραία του γεύση, ο χυμός δεν πρόκειται να βοηθήσει τόσο πολύ παρά μόνο μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Έρευνα έδειξε πως η βιταμίνη Cμπορούσε να ελαττώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 50% στους άνδρες αθλητές. Αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά στοιχεία, για αυτό και ο ρόλος της στο κρύωμα θεωρείται αμελητέος.

Εκεί που ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός είναι στην γενικότερη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τη βιταμίνη καθημερινά.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει την βιταμίνη C. Ως εκ τούτου πρέπει να την λαμβάνουμε από τα τρόφιμα και άλλες πηγές. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε βιταμίνη C μέσα από μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και όχι μέσω συμπληρωμάτων.

Το σώμα μας δεν έχει κάποιο τρόπο να αποθηκεύσει την βιταμίνη C, άρα όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε, την αποβάλλουμε μέσω των ούρων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το να λαμβάνουμε υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης C δεν μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες. Το όριο της βιταμίνης C που μπορούμε να πάρουμε είναι τα 2.000 mg, αλλά υπάρχει κίνδυνος φουσκώματος, διάρροιας, ναυτίας και εμετού, καούρας, πονοκεφάλου και αϋπνίας.

Βιταμίνη C: Σε ποιες τροφές την βρίσκουμε

Πηγές βιταμίνης C (mg/100g τρόφίμου)
Tρόφιμα Βιταμίνη C
Ακτινίδιο 300
Παπάγια 188
ΜαΪντανός 170
Φράουλες 84
Μπρόκολο 50
Μάνγκο 50
Εσπεριδοειδή 30-50
Κόκκινη Πιπεριά 45
Λάχανο 30-50
Ανανάς 24
Ντομάτα 23
Αγγούρι 23
Πατάτα ψητή με τη φλούδα 22
Σπανάκι ωμό 15
Αρακάς 15
Ξερά φασόλια 1,2
Γάλα 1
Κρέας 0,2

Βιταμίνη C: Τα οφέλη της

Η πιο γνωστή ιδιότητα της Βιταμίνης C είναι ότι προστατεύει το σώμα μας από τις μολύνσεις και επιταχύνει την επούλωση πληγών του σώματος (ενίσχυση του ανοσοποιητικού). Ας δούμε όμως πως αλλιώς προστατεύει τον οργανισμό και γενικότερα τι άλλο του παρέχει.

  • Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
  • Η βιταμίνη C χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.
  • Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.
  • Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.
  • Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικά προβλήματα. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).
  • Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.
  • Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
  • Με την βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια.
  • Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και γενικότερα την ψυχική μας υγεία, μιας και είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.
  • Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.
  • Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.

Στο παρελθόν η βιταμίνη C χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκορβούτου. Το σκορβούτο είναι σχετικά σπάνια ασθένεια πλέον, αλλά κάποτε ήταν πολύ συχνή μεταξύ των ναυτικών και όποιων περνούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα στα πλοία. Όταν τα ταξίδια διαρκούσαν περισσότερο από την προμήθεια φρούτων και λαχανικών, οι ναύτες άρχισαν να υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C, η οποία οδηγούσε σε σκορβούτο.

Στις μέρες μας, όμως, το να πάσχουμε από έλλειψη είναι μάλλον δύσκολο. Η προτεινόμενη καθημερινή δόση για τις γυναίκες είναι 75 mg, και 90 mg για τους άνδρες. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η δόση πρέπει να ανεβεί στα 200 mg, αρκετά δηλαδή για να ικανοποιηθούν όλοι οι ιστοί του σώματος. Αλλά και πάλι, αναλογιστείτε ότι ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει σχεδόν 70 mg της βιταμίνης. Το σκορβούτο, αντιμετωπίζεται μόλις με 10 mg κάθε μέρα.