Βιταμίνη Β12: Τα οφέλη μιας πανίσχυρης ασπίδας

Πολλοί αναγνωρίζουν την βιταμίνη Β12, ως τη βιταμίνη, που οι vegetarian και ιδίως οι vegan, δεν μπορούν να προσλάβουν εύκολα, μέσω της διατροφής τους, και συχνά καταφεύγουν σε συμπληρώματα. Αυτό συμβαίνει, διότι η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε τρόφιμα, όπως το συκώτι, το σολομό, τα στρείδια, τον τόνο, το γάλα, το γιαούρτι, το κοτόπουλο και το τυρί. Τι κάνει όμως τους vegan να καταφεύγουν σε συμπληρώματα για να λάβουν αυτή τη βιταμίνη;

Η βιταμίνη Β12 διατηρεί τα κύτταρά μας σε καλή κατάσταση, αντιμετωπίζει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, προφυλάσσει από την νόσο του Αλτσχάιμερ, από την κακοήθη και μεγαλοβλαστική αναιμία, καθώς και από τον καρκίνο του μαστού. Από την άλλη, η έλλειψη της B12 από τον οργανισμό μας, μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας για μια σειρά από άσχημα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης, η αϋπνία ή σε άλλες περιπτώσεις η υπνηλία, η δυσκοιλιότητα και οι συχνοί πονοκέφαλοι.

Βιταμίνη Β12: Οφέλη

  • Συντήρηση Κυττάρων: Η βιταμίνη Β12 βοηθάει με καθοριστικό τρόπο στη διατήρηση διαφορετικών τύπων κυττάρων, που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Σημαντικές λειτουργίες όπως ο σχηματισμός, η επισκευή και η συντήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βιταμίνη Β12. Επίσης, τα νευρικά κύτταρα ισχυροποιούνται από την παρουσία της στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που κρατάει το νευρικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση.
  • Σχηματισμός DNA: Ένα σημαντικό στοιχείο για τον σχηματισμό του DNA στο σώμα μας είναι η B12. Σε περίπτωση έλλειψής της, λαμβάνουν χώρα ανώμαλοι σχηματισμοί κυττάρων, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση αναιμίας.
    Κόπωση: Η βιταμίνη B12 μας απαλλάσσει από την κόπωση και την αδυναμία, βελτιώνει τη συνολική αντοχή του ανθρώπινου σώματος και το κάνει ανθεκτικό στη βαριά πίεση της εργασίας.
  • Χοληστερόλη: Μια διατροφή που περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β12 είναι χρήσιμη για τη μείωση της χοληστερόλης, βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου των τριγλυκεριδίων και διατηρεί τη σωστή λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς.
  • Αναιμία: Η βιταμίνη Β12 θεωρείται ένα σημαντικό συστατικό για την καταπολέμηση και την θεραπεία πολλών μορφών αναιμίας, καθώς η παρουσία της μέσα στο αίμα μας διατηρεί την ομαλή αναπαραγωγή του αίματος.
  • Νόσος Αλτσχάιμερ: Η βιταμίνη Β12 είναι αποτελεσματική και για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ως γνωστόν, το Αλτσχάιμερ συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως η σύγχυση και ο γνωστικός εκφυλισμός, και όπως αναφέρουν πολλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες, οι ασθενείς, που πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν στο οργανισμό τους μικρότερες ποσότητες της Β12 από το επιθυμητό.