Βραχνάδα στη φωνή: Πού οφείλεται – Η θεραπεία

Βραχνάδα στη φωνή: Πόσοι από εσάς έχετε ξυπνήσει ένα ωραίο πρωινό, έχοντας ξηρό λαιμό και βραχνάδα; Αν και στο πρώτο που πάει ο νους είναι το κρύωμα και το κρύο νερό ή το παγωτό που φάγατε την προηγούμενο μέρα, ωστόσο αν η βραχνάδα επιμένει τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Βραχνάδα στη φωνή: Τι είναι το βράγχος φωνής;

Το βράγχος φωνής ή βράχνιασμα ή βραχνάδα, είναι μια διαταραχή της ποιότητας της φωνής. Η φωνή γίνεται πιο βαθιά και πιο άγρια. Όλοι μας έχουμε βραχνιάσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας, κατά την διάρκεια ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά τους χειμερινούς μήνες και μπορούμε εύκολα να την καταλάβουμε.

Η βραχνάδα αυτή που ξέρουμε, οφείλεται στην φλεγμονή των φωνητικών χορδών (συνήθως ιογενή) την γνωστή μας οξεία λαρυγγίτιδα. Διαρκεί λίγες ημέρες, απαιτεί φωνητική ηρεμία (δεν πρέπει να μιλάμε πολύ), υγροποίηση του εισπνεόμενου αέρα (εισπνοές με ευκάλυπτο σε μια κατσαρόλα νερό που βράζει) και ίσως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Στους ενήλικες η λαρυγγίτιδα δεν είναι σημαντικό πρόβλημα, στα παιδιά όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη λόγω των μικρών διαστάσεων του λάρυγγα και απαιτείται συνδρομή του παιδίατρου για την σωστή αντιμετώπισή της. Περνάει γρήγορα (εντός μιας εβδομάδας) και η φωνή μας επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Βραχνάδα στη φωνή: Πότε πρέπει να ανησυχούμε;

Εάν περάσουν 15 ημέρες από τότε που βράχνιασε η φωνή μας και δεν βλέπουμε βελτίωση στην ποιότητά της, θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να επισκεφθούμε τον ειδικό χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο. Η ανησυχία μας αυτή πρέπει να είναι μεγάλη παρά το ότι η βραχνάδα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν σημαίνει κακοήθεια.

Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο καλόηθες μόρφωμα όπως πολύποδαςπολυποειδής εκφύλισηοζίδια , κύστη κλπ στις φωνητικές χορδές που διαταράσσει την λειτουργία τους και εύκολα μπορεί να αφαιρεθεί με αποτέλεσμα την πλήρη ίαση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει κάτι σοβαρό όπως ο καρκίνος των φωνητικών χορδών, η έγκαιρη διάγνωση που θα γίνει χάρη στην βραχνάδα θα είναι σωτήρια για την ζωή μας. Ο καρκίνος του λάρυγγα θεραπεύεται εάν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η βραχνάδα θα μας σώσει αν δεν την αγνοήσουμε.

Βραχνάδα στη φωνή: Υπάρχει θεραπεία;

  • Όταν διαπιστωθεί κατά την ενδοσκόπηση του λάρυγγα οποιαδήποτε από τις παραπάνω καλοήθεις καταστάσεις που αποτελούν και την πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα συστήσει τον χειρουργικό καθαρισμό των φωνητικών χορδών. Αυτός μπορεί να γίνει οποτεδήποτε προγραμματισμένα χωρίς να έχει επείγοντα χαρακτήρα. Όμως για όλες αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει άλλη θεραπεία εκτός της χειρουργικής.
  • Όταν διαπιστωθεί οποιοδήποτε άλλο μόρφωμα στις φωνητικές χορδές, που φαίνεται ύποπτο για κακοήθεια ο γιατρός θα πρέπει να συστήσει άμεσο χειρουργικό καθαρισμό.

Βραχνάδα στη φωνή: Πως γίνεται ο χειρουργικός καθαρισμός των φωνητικών χορδών;

Αυτός γίνεται με γενική αναισθησία και με την βοήθεια του μικροσκοπίου. Είναι μια λεπτή χειρουργική επέμβαση, εύκολη σε έμπειρα χέρια και μικρής διάρκειας που ονομάζεται μικρολαρυγγοσκόπιση. Οι φωνητικές χορδές καθαρίζονται πλήρως και επιτυγχάνουμε την πλήρη αποκατάστασή τους και την λειτουργικότητά τους. Τα ιστοτεμάχια που αφαιρούμε αποστέλλονται πάντοτε για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Η νάρκωση είναι μικρής διάρκειας και συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία στην κλινική. Το βράδυ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του με την σύσταση να μην μιλάει πολύ για μία εβδομάδα περίπου μέχρι να επέλθει επούλωση των τραυματικών επιφανειών των φωνητικών χορδών.