Ξαφνικές μελανιές στα πόδια; Δεν είναι πάντα αθώες

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν εμφανίζονται μελανιές στα πόδια σας, ενώ δεν έχετε χτυπήσει κάπου;  Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μάθουν γιατί συμβαίνει αυτό και εάν πρόκειται για κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Οι μελανιές εμφανίζονται ως αποχρωματισμοί στο δέρμα και έχουν απόχρωση μπλε, κίτρινη και μαύρη ή έναν συνδυασμό των τριών.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην ξαφνική εμφάνιση τους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιες περιπτώσεις οφείλονται σε κάποια σοβαρή αιτία, αφού αυτό μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο.

Κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία βαθιά μέσα στο δέρμα κάνουν το αίμα να ανέλθει στην επιφάνεια, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και έτσι προκαλούνται “ξαφνικές” μελανιές. Οι μώλωπες φεύγουν γενικά από μόνοι τους μέσα σε 2-4 εβδομάδες.

Γιατί εμφανίζονται πώς αντιμετωπίζονται οι μελανιές:

  • Έντονη σωματική δραστηριότητα ή τραυματισμοί: Οι μικροτραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες και εκχυμώσεις στο δέρμα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να ανέβει το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό συχνά προκαλεί ανησυχία για το ποια ήταν η πραγματική αιτία. Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.
  • Έκθεση στον ήλιο: Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
  • Παρενέργειες από φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος κια να προκαλέσει μελανιές από το σπάσιμο των πιο εύθραυστων αγγείων.
  • Έλλειψη βιταμινών: Η ανεπάρκεια βιταμινών όπως οι Β12, C, Κ, καθώς και η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μώλωπες.
  • Διαβήτης: Οι πάσχοντες από διαβήτη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την κυκλοφοριακό τους σύστημα, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.
  • Αιματολογικές νόσοι: Υπάρχουν διάφορες αιματολογικές ασθένειες που μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες. Αυτές είναι η σήψη, η θρομβοπενία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, το λέμφωμα Hodgkin και η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων.

Μελανιές: 4 περιπτώσεις που δείχνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας

1. Χαμηλά αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια είναι τα συστατικά του αίματος που αναλαμβάνουν την πήξη του. Η λειτουργία αυτή είναι ζωτική σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, καθώς τα αιμοπετάλια θα σχηματίσουν θρόμβο ώστε να σταματήσουν την αιμορραγία. Στα άτομα που πάσχουν από διαταραχές αιμοπεταλίων –χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων– οι ανεξήγητες μελανιές που δεν οφείλονται σε τραυματισμό είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα.

2. Αιμορραγική διαταραχή

Όταν οι συχνές μελανιές συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως οι ρινορραγίες, η μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο ή η εκτενής αιμορραγία μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υποδεικνύουν κάποια αιμορραγική διαταραχή, όπως η κληρονομική νόσος von Willebrand. Η νόσος αυτή είναι η πιο συχνή αιμορραγική διαταραχή (υπολογίζεται ότι πάσχει το 1% του πληθυσμού) και προκαλείται από την απουσία ή τη δυσλειτουργία μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην πήξη του αίματος.

3. Πρόβλημα στο συκώτι

Μια βλάβη ή δυσλειτουργία στο συκώτι –όπως η ηπατίτιδα ή κάποια νόσος που προκλήθηκε από τη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ– συνεπάγεται ότι κυκλοφορούν στο αίμα λιγότερα αιμοπετάλια απ’ όσα χρειάζονται για να πήζει φυσιολογικά το αίμα. Αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται ευκολότερα μελανιές στο δέρμα.

4. Καρκίνος του αίματος

Οι μελανιές στο δέρμα είναι κοινό σύμπτωμα σε άτομα που πάσχουν από λευχαιμία ή λέμφωμα και αποτελούν λόγο ανησυχίας όταν συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα των δύο καρκίνων του αίματος, όπως η επίμονη κόπωση, οι πρησμένοι λεμφαδένες και ο πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις.

Μελανιές: Πώς φεύγουν πιο γρήγορα;

Φυσικές θεραπείες

Αν έχετε ήδη εμφανίσει μελανιά, οι παρακάτω τέσσερις σπιτικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε πιο γρήγορα.

1. Άρνικα 

Η άρνικα είναι ένα ομοιοπαθητικό βότανο που μοιάζει με τη μαργαρίτα και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Το φυτό μειώνει το πρήξιμο και θεωρείται κατάλληλο για την αγωγή μωλωπισμών και διαστρεμμάτων.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν άρνικα από το στόμα ύστερα από ρινοπλαστική είχαν βελτιωμένη εμφάνιση των μελανών σημείων ύστερα από τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, μια κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι η εφαρμογή αλοιφής με άρνικα κατά 20% είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο χρόνος επούλωσης των μελανών σημαδιών που προκλήθηκαν από το λέιζερ.  Θυμηθείτε πάντως πως οποιαδήποτε φυτική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευαίσθητα άτομα.

2. Βρομελίνη

Μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα βρομελίνης μερικές φορές την ημέρα. Η βρομελίνη είναι ένα μείγμα ενζύμων που βρίσκονται στον ανανά. Αυτά τα ένζυμα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση των μελανιών και του πρηξίματος όταν εφαρμόζονται στο δέρμα.

Μια μελέτη βρήκε ότι η βρομελίνη που ελήφθη από το στόμα, μείωσε τον πόνο και το πρήξιμο ύστερα από εξαγωγή δοντιών. Πάντως, τα από του στόματος συμπληρώματα βρομελίνης μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι τα πεπτικά προβλήματα. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στον ανανά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη βρομελίνη.

3. Κρέμα βιταμίνης Κ

Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Κ για την πήξη του αίματος αλλά ένα χάπι μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση, ειδικά για όσους λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή άλλες ιατρικές αγωγές. Η τοπική βιταμίνη Κ, ωστόσο, είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Drugs in Dermatology διαπίστωσε ότι τα άτομα που εφάρμοσαν ένα τζελ βιταμίνης Κ, μετά από μια αισθητική διαδικασία, παρατήρησαν μείωση των μελανιών. Τρίψτε απαλά την κρέμα βιταμίνης Κ στη μελανιά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

4. Κουερσετίνη

Ορισμένες κρέμες που χρησιμοποιούνται για τις μελανιές περιέχουν κουερσετίνη. Παρόμοια με τη βρομελίνη, η κουερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που προέρχεται από ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις που βοηθούν στην επούλωση. Συχνά οι κρέμες για τις μελανιές συνδυάζουν κουερσετίνη με βρομελίνη και βιταμίνη Κ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, συνήθως δύο φορές την ημέρα.