Χημικό peeling: Και ποιος δεν θέλει νεανικό, χωρίς σημάδια και ρυτίδες πρόσωπο; Για να το διατηρούμε λαμπερό, όμως, θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά κάποιες συνήθειες, όπως ο σωστός καθαρισμός του. Κάνοντας λοιπόν έναν σωστό καθαρισμό προσώπου, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, απομακρύνουμε ρύπους, νεκρά κύτταρα και μαύρα στίγματα που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα μας σε καθημερινή βάση.
Πρόκειται για μία διαδικασία την οποία μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση στο σπίτι μας χωρίς κόστος, όμως για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο, τουλάχιστον 1 με δύο φορές το χρόνο.
Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το χημικό peeling, η δερμοαπόξεση με κρυστάλλους ή διαμάντι και ο καθαρισμός με υπερήχους.
Η επιλογή των παραπάνω θεραπειών θα γίνει βάσει των αναγκών του εκάστοτε ασθενούς και θα πρέπει να τα συστήσει ο γιατρός.
Χημικό Peeling: Τι είναι – Πότε πρέπει να εφαρμόζεται
Με τον όρο χημικό peeling εννοούμε την πρόκληση ελεγχόμενου τραύματος με την εφαρμογή ενός ή περισσότερων χημικών παραγόντων στο δέρμα που έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση μέρους ή ολόκληρης της επιδερμίδας και την αναδιάταξη του κολλαγόνου, που βοηθούν στη βελτίωση της φωτογήρανσης, των ρυτίδων και των διαταραχών μελάγχρωσης (καφέ κηλίδες και μέλασμα).
Διακρίνεται σε επιφανειακό, μέσου βάθους και βαθύ peeling.
Στο πολύ ελαφρύ επιφανειακό peeling η καταστροφή φτάνει μέχρι την ακανθωτή στιβάδα, ενώ στο ελαφρύ επιφανειακό peeling η καταστροφή εκτείνεται σε ολόκληρη την επιδερμίδα και στο θηλώδες χόριο. Στο μέσου βάθους peeling η καταστροφή φτάνει μέχρι το άνω δικτυωτό χόριο και στο βαθύ η καταστροφή φτάνει μέχρι το μέσο δικτυωτό χόριο.
Μηχανισμός δράσης
Η βελτίωση στην εμφάνιση του γηρασμένου δέρματος οφείλεται στην απολεπιστική δράση που ασκείται στο επίπεδο της επιδερμίδας καθώς και στον τραυματισμό του δέρματος που επάγει μία απόκριση επούλωσης με συνέπεια τη διέγερση των ινοβλαστών και την επακόλουθη σύνθεση κολλαγόνου και την αναδιάταξή του με παράλληλη πορεία των ινιδίων. Η βελτίωση συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες μετά το peeling)
Ενδείξεις
- Βαθύς καθαρισμός και απομάκρυνση νεκρών κυττάρων
- Θαμπό, κουρασμένο δέρμα
- Ρύθμιση λιπαρότητας, διατεταμένοι πόροι δέρματος
- Ανανέωση και πρόληψη της γήρανσης του δέρματος
- Βελτίωση των ρυτίδων του δέρματος που έχουν ήδη δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου και λόγω φωτογήρανσης
- Μέλασμα, πανάδες
- Ενεργός ακμή, ατροφικές ουλές ακμής
Χημικό Peeling: Πόσο συχνά πρέπει να το κάνω
Η συχνότητα εφαρμογής του peeling εξαρτάται από το είδος του (επιφανειακό, μέτριο ή βαρύ). Το επιφανειακό γίνεται κάθε 15-20 μέρες και χρειάζονται 3-6 συνεδρίες κάθε χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα.
Συστήνεται ιδιαίτερα για χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα και για σκούρους φωτότυπους. Είναι ασφαλές, έχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών και δεν απαιτεί παραμονή στο σπίτι για την επούλωση. Το μέτριο μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2 μήνες, ενώ το βαρύ γίνεται μία φορά το χρόνο αλλά απαιτεί παραμονή στο σπίτι για 7-10 μέρες και έχει μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Αφού γίνει ο πρώτος κύκλος των peelings συνίσταται να γίνονται κάθε χρόνο 1-3 επαναληπτικά peeling για συντήρηση και βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.
Χημικό peeling: Ποια εποχή του χρόνου πρέπει να το κάνω
Η καλύτερη χρονική περίοδος είναι από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, που η ηλιοφάνεια δεν είναι ιδιαίτερα έντονη οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Ωστόσο υπάρχουν τα summer peels (καλοκαιρινά peelings) τα οποία είναι πιο ελαφριά και επιτρέπεται να γίνουν το καλοκαίρι. Ανανεώνουν την επιδερμίδα και προσδίδουν λάμψη χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης λόγω της ιδιαίτερης χημικής τους δομής που τα καθιστά ασφαλή.
Χημικό peeling: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω πριν τον καθαρισμό
Η αγωγή προετοιμασίας με τις κρέμες που υποδεικνύει ο ιατρός σας πρέπει να εφαρμόζεται για 15-20 ημέρες πριν από το peeling. Η αγωγή αυτή καθιστά το peeling πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλές. Προκαλεί μια μικροαπολέπιση που διευκολύνει την διείσδυση του peeling, επιταχύνει την επούλωση του δέρματος και εμποδίζει την πρόκληση μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης σε ευαίσθητα δέρματα. Η αγωγή προετοιμασίας πρέπει να διακόπτεται πέντε (5) ημέρες πριν το επόμενο peeling.
Μετά το peeling η αγωγή προετοιμασίας συνεχίζεται όταν το δέρμα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση, συνήθως 5-7 ημέρες μετά το peeling.
Μία εβδομάδα πριν το peeling πρέπει να διακόπτονται:
- Αποτριχωτικά (κρέμες, κερί, χαλάουα, ηλεκτρόλυση κτλ).
- Μάσκες, απολεπιστικές κρέμες, αντιρυτιδικές κρέμες, άλλα peeling, απόξεση του δέρματος, βαφή μαλλιών.
- Τοπική θεραπεία ακμής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.
- Την ημέρα του peeling ελάτε στο ιατρείο με τελείως καθαρό πρόσωπο (πλύσιμο με νερό και σαπούνι προσώπου).
Πώς θα φαίνεται το δέρμα μας μετά το peeling
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών μετά το peeling μπορεί να αισθανθείτε τσούξιμο, κνησμό, κάψιμο, οίδημα (πρήξιμο), τράβηγμα. Το δέρμα μπορεί να έχει ερυθρότητα ή να μοιάζει ζαρωμένο και ρυτιδωμένο. Αυτή είναι η επιφανειακή και γερασμένη στιβάδα του δέρματος που πρόκειται να απολεπιστεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να μείνει το υγιές δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Όταν το peeling είναι πιο ελαφρύ μπορεί να δείτε απλώς μια μικρή απολέπιση για λίγες μέρες καθώς αποπίπτουν τα επιφανειακά και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Μερικές φορές η απολέπιση δεν είναι κλινικά ορατή, ωστόσο μετά από λίγες μέρες θα δείτε το δέρμα σας πιο λαμπερό και υγιές.
Τι κάνουμε μετά το χημικό peeling
- Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και στη ζέστη.
- Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας. Η αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά (κάθε 2 ώρες).
- Χρησιμοποιείτε επίσης αντηλιακό εάν μένετε πολλή ώρα μπροστά ή πολύ κοντά σε οθόνη κομπιούτερ ή τηλεόρασης.
- Το πρωί και το βράδυ εφαρμόζετε στο πρόσωπο ειδική αναπλαστική και επουλωτική κρέμα, συνήθως για 5-7 ημέρες (δηλαδή, μέχρι να εξαφανιστεί η απολέπιση και να επανέλθει το δέρμα). Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μην χρησιμοποιείτε τις αντιρυτιδικές σας κρέμες.
- Το πλύσιμο του προσώπου επιτρέπεται (με ήπια καθαριστικά προσώπου και με χλιαρό νερό).
Έτσι θα αποφύγετε τις επιπλοκές:
Μην ξεφλουδίζετε το δέρμα (μπορείτε όμως να κόψετε τα μεγάλα λέπια κοντά με ένα ψαλιδάκι). Αν τραβάτε τις “πέτσες” μπορεί στο σημείο εκείνο να δημιουργηθεί πανάδα. Μην τσιμπάτε, ξύνετε, γρατζουνίζετε το δέρμα. Μετά την επούλωση του δέρματος εφαρμόζεται πάλι η αγωγή προετοιμασίας.
Χημικό Peeling: Πότε δεν πρέπει να το κάνω – Αυτές είναι οι επιπλοκές
Προτού υποβληθεί ένα άτομο σε χημικό peeling θα πρέπει να ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό για τον αποκλεισμό καταστάσεων που αποτελούν αντένδειξη, όπως η ύπαρξη διαφόρων ενεργών λοιμώξεων, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, προηγηθείσα ακτινοθεραπεία ή χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο.
Όσο βαθύτερο είναι το χημικό peeling τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.
Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι οι εξής: α) διαταραχές μελάγχρωσης
β) ουλοποίηση
γ) μόλυνση
δ) επίμονο ερύθημα ή κνησμός
ε) δερματίτιδα εξ επαφής
στ)διαταραχές υφής
ζ) κέγχρια
η) ακμή
θ) ευαισθησία στο ψύχος.
Το επιφανειακό και μέσου βάθους peeling είναι καλά ανεκτά από το δέρμα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στην ανανέωση του γηρασμένου ή του ταλαιπωρημένου και θαμπού δέρματος.
Χημικό peeling: Πόστο κοστίζει
Το κόστος της απολέπισης εξαρτάται από το είδος που θα επιλέξεις (χημικό ή μηχανικό), αλλά και από τον γιατρό.
Μέσο κόστος επίσκεψης από 59€