Ξηρός λαιμός: Συμβουλές για να περάσει

Αν σηκωθήκατε και νιώθετε τον λαιμό σας ξηρό λαιμό, έχετε δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, αίσθημα καύσου, βραχνάδα, ελαφρύς βήχας, πρήξιμο αδένων, μην τα αγνοήσετε, αν δεν θέλετε να επιδεινωθεί η κατάστασή σας. Γενικά, πρόλαβέ το πριν σε προλάβει! Με κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, θα δείτε γρήγορα διαφορά:

1. Αυξήστε τα υγρά

Είναι από τα πρώτα που θα ακούσετε να σας λένε ειδικοί και μη. Τα υγρά θα σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε, ενώ θα προλάβουν την αφυδάτωση και έναν ξηρό λαιμό! Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, μιας και θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα (1).

Καταναλώστε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και αυξήστε ροφήματα όπως τσάι ή ζεστό νερό με μέλι, τζίντερ ή λεμόνι. Το λεμόνι θα δώσει μια επιπλέον δόση βιταμίνης C, η οποία είναι πολύτιμη σε αυτή τη φάση, μιας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα! Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά, κανέλα ή ακόμα και πιπέρι, προκειμένου να μειωθούν οι φλεγμονές και να αντιμετωπιστεί καλύτερα μια ίωση.

Μια επίσης πολύ καλή λύση είναι το χαμομήλι, που συνήθως όλοι έχουμε σπίτι μας. Το τσάι του θα μας ωφελήσει γρήγορα χάρη στις μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και εισπνέοντας τον ατμό από το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Προσοχή με τα είδη τσαγιού, καθώς μπορεί να περιέχουν καφεΐνη και η υπερκατανάλωση να σας φέρει υπερένταση ή να σας αφυδατώσει. Ψάξτε για την ένδειξη “χωρίς καφεΐνη” στη συσκευασία.

2. Σπρέι για το λαιμό

Διαλέγοντας το σωστό σπρέι λαιμού και εφαρμόζοντάς το σύμφωνα με τις οδηγίες του, θα δείτε μεγάλη διαφορά. Υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πολύ καλή επιλογή είναι το σπρέι πρόπολης, η οποία φημίζεται για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες. Επιπλέον, αναζητήστε στα συστατικά βότανα όπως η εχινάκεια, το φασκόμηλο, το αγριμόνιο, η μολόχα κ.ά. Για πιο συχνή χρήση, μπορείτε να επιλέξετε και καραμέλες για τον πονόλαιμο, όμως προσοχή να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά ιδανικά μέλι!

3. Βρες το σωστό σιρόπι

Υπάρχουν χιλιάδες σιρόπια εκεί έξω και οι περισσότεροι μπερδεύονται με τις τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές. Παρατηρήστε τα συμπτώματα που έχετε, π.χ. αν ο βήχας είναι ξηρός ή συνυπάρχει με βλεννώδεις εκκρίσεις – είναι δηλαδή παραγωγικός, ή αν υπάρχει δυσκολία στην κατάποση και πόνος. Επίσης, αν συνυπάρχει ρινική συμφόρηση, κοινώς μπουκωμένη μύτη, διαλέξτε κάποιο που να περιέχει θυμάρι ή ευκάλυπτο για να δείτε και εκεί διαφορά!

Κάποια από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά που θα εντοπίσετε στα σιρόπια για το λαιμό είναι η πρόπολη, η αλθαία, το φασκόμηλο, ο σαμπούκος, το πεύκο, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, η εχινάκεια, η άγρια ελάτη, η ασερόλα. Η κόκκινη φτελιά κ.ά.

Εκτός από τα σπρέι και τα σιρόπια για το λαιμό, πολύ αποτελεσματικές είναι και οι παστίλιες με ψευδάργυρο

4. Γαργάρες με αλατόνερο και σόδα

Πρόκειται για παλιά παραδοσιακή συνταγή που έχει βοηθήσει πολλούς! Βάλτε σε ένα ποτήρι χλιαρό προς ζεστό νερό ¼- ½ κ.γ. αλάτι και ¼ κ.γ. σόδα και κάντε γαργάρες αρκετές φορές μέσα στη μέρα (τουλάχιστον 3 φορές). Θα μειώσει το πρήξιμο και τα βακτήρια στο λαιμό σας. Αν το αντέχετε, μπορείτε επίσης να κάνετε και γαργάρες με λίγο μηλόξυδο διαλυμένο σε νερό! Φροντίστε στα ενδιάμεσα διαστήματα να καταναλώνετε πολλά υγρά.

5. Σκόρδο

Μπορεί κάποιοι να νιώθουν έντονη αποστροφή προς το άρωμα του σκόρδου, όμως οι ιδιότητές του είναι θαυματουργές! Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να ανταπεξέλθει στο κρυολόγημα, γι’ αυτό και αξίζει να το προσθέστε στα φαγητά και τις σούπες σας ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα με σκόρδο! Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως το να παίρνει κανείς συμπλήρωμα με σκόρδο σε τακτική βάση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος! Μην ανησυχείτε για την μυρωδιά, μιας και τα περισσότερα δεν προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

6. Κοτόσουπα

Και μιλώντας για σούπες, δεν θα μπορούσαμε να μην δεν αναφέρουμε την βασίλισσα του είδους, την κοτόσουπα! Πολλές έρευνες έχουν γίνει, αλλά καμία δεν μπόρεσε να δώσει επίσημη απάντηση για το τι κάνει τόσο αποτελεσματική την κοτόσουπα! Κάποιο υποστηρίζουν ότι είναι ο συνδυασμός με πολλά λαχανικά, μπαχαρικά και σκόρδο, ενώ άλλοι ότι οι ζεστοί ατμοί της είναι αυτοί που ρευστοποιούν εκκρίσεις και προσφέρουν ανακούφιση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσετε αν την εντάξετε στο μενού σας!

Επιπλέον, η σούπα είναι ένα ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για όταν είμαστε άρρωστοι και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το στομάχι μας με κάτι “βαρύ”.

7. Κρύο ή Ζεστό;

Και εδώ οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα κρύα ροφήματα ή ακόμα και τα παγάκια ή οι γρανίτες είναι μια πολύ καλή λύση όταν κανείς δεν μπορεί να καταπιεί και ότι μπορούν να ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα ζεστά ροφήματα και οι σούπες είναι αυτά που συμβάλλουν ταυτόχρονα και στην καλύτερη αναπνοή, καθώς ανοίγουν τους αεραγωγούς, ρευστοποιώντας εκκρίσεις. Ανακαλύψτε τι σας ταιριάζει καλύτερα και σίγουρα αποφύγετε τα καυτά ροφήματα.

8. Λεμόνι

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, είναι μια άριστη επιλογή για να συνοδέψετε τα πάντα, ακόμα και το νερό σας, όπως ήδη είπαμε πιο πάνω! Το λεμόνι, βοηθά επίσης στην παραγωγή σιέλου, κάτι που θα κρατήσει τους βλεννογόνους σας ενυδατωμένους. Μην ξεχάσετε λοιπόν, να στίψετε αρκετό λεμόνι στο τσάι σας, τις σούπες σας ή απλά να ρίξετε μια φέτα στο ποτήρι με το νερό σας, το γνωστό λεμονόνερο!

9. Μια κουταλιά μέλι

Ίσως η πιο απλή συνταγή για άμεση ανακούφιση του πονόλαιμου, που την ξέρουμε από μικροί είναι μια κουταλιά μέλι! Οι μαλακτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού μπορούν να μας απαλλάξουν από τον ερεθισμό και τα “αγκάθια” που νιώθουμε στο λαιμό. Συγκρατηθείτε και μην πιείτε για λίγο νερό, ώστε να το αφήσετε να δράσει.

Παράλληλα, το μέλι αποτελεί το ιδανικό γλυκαντικό για το τσάι μας, βοηθώντας μας να αποφύγουμε τη βλαβερή ζάχαρη. Όμως, όσοι ταυτόχρονα ταλαιπωρούνται και από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να το αποφύγουν, μιας και είναι όξινο.

10. Απoφύγετε τον καπνό

Ακόμα κι αν είστε καπνιστής, σίγουρα καταλαβαίνετε πώς το κάπνισμα ή ακόμα και η παραμονή σας σε χώρο με καπνό μπορεί να κάνει ακόμα πιο ξηρό τον λαιμό σας και ακόμα πιο δύσκολη την απαλλαγή σας από τον πονόλαιμο! Το ίδιο ισχύει και με την έκθεση σε δυνατά καθαριστικά και αναθυμιάσεις.

Πότε να δείτε το γιατρό

Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού εάν:

  • Ο πονόλαιμος επιμένει για πάνω από 2 εβδομάδες
  • Αναπτύξετε πυρετό άνω των 38,5°C
  • Δεν μπορείτε να καταπιείτε, να αναπνεύσετε ή να μιλήσετε
  • Παρατηρήσετε σημάδια αφυδάτωσης
  • Εντοπίσετε λευκές ή κίτρινες κηλίδες στο λαιμό σας

Συνήθως, όταν ο πονόλαιμος οφείλεται σε κάποια ίωση, διαρκεί 3-7 ημέρες, ενώ συνοδεύεται από κόπωση και μυικούς πόνους. Σε βακτηριακή λοίμωξη, ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο λαιμό, τείνει να είναι αρκετά σοβαρός, με δυσκολία στην κατάποση, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και υψηλός πυρετός.

Ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζετε αν πρόκειται για κάποια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, είναι προτιμότερο να μην πάρετε κάποιο φάρμακο χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας!

Extra tips

Γενικά, ξεκουραστείτε και ρίξτε για λίγο τους ρυθμούς! Προσπαθήστε ακόμη να μην μιλάτε πολύ, κάντε ατμόλουτρα και βάλτε έναν υγραντήρα στο χώρο σας. Ακόμη, κάτι που θα σας βοηθήσει είναι να κοιμάστε με το κεφάλι ανασηκωμένο για καλύτερη αναπνοή, αποφυγή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και μείωση της πίεσης στο λαιμό.

Επιπλέον, κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η οδοντόβουρτσα μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα και τον πονόλαιμό σας! Γι’ αυτό μόλις αισθανθείτε άρρωστοι αλλάξτε την!!