Xοριοαμνιονίτιδα: Αιτία, συμπτώματα – Γιατί προκαλεί πρόωρο τοκετό

Η χοριοαμνιονίτιδα είναι επίσης γνωστή ως ενδοαμνιακή λοίμωξη και θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη. Η λοίμωξη αφορά το αμνιακό υγρό, τους υμένες, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και τη μήτρα και εμφανίζεται στο 40-70% των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόωρα και στο 2-4% των γυναικών που έχουν γεννήσει κανονικά στον ένατο μήνα κύησης.

Τι προκαλεί τη χοριοαμνιονίτιδα;

Η χοριοαμνιονίτιδα προκαλείται όταν βακτήρια και μικρόβια προχωρήσουν από τον κόλπο στη μήτρα. Τα βακτήρια  αυτά συνήθως μένουν στην περιοχή του κόλπου αλλά ενδέχεται να εισχωρήσουν και προς τα μέσα συνήθως σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων. Τα πιο συνήθη μικρόβια είναι το κολοβακτηρίδιο, ο αερόβιος και αναερόβιος στρεπτόκοκκος, ο αναερόβιος σταφυλόκοκκος και τα μικρόβια που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι πιθανότητες αυξάνονται σε γυναίκες που έχουν ιστορικό με συχνές ουρολοιμώξεις, κοντό τράχηλο, βακτηριακή κολπίτιδα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χοριοαμνιονίτιδας;

Κάποιες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και η διάγνωση της χοριοαμνιονίτιδας γίνεται κατά τον πρόωρο τοκετό. Ωστόσο από τις κύριες ενδείξεις είναι οι εξής :

  • Υψηλός πυρετός
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Ταχυκαρδία εγκύου
  • Ταχυκαρδία μητέρας
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια (οι τιμές εντοπίζονται σε εξετάσεις αίματος)

Κίνδυνοι για τη μαμά και το μωρό

Η χοριοαμνιονίτιδα θεωρείται μία επικίνδυνη λοίμωξη κατά τον τοκετό, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για μηνιγγίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλική βλάβη και εμβρυικό θάνατο.

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική και μπορεί να αποτρέψει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη μητέρα και το έμβρυο. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών όπως η  αμπικιλλίνη και προστατεύει το μωρό στο 80% των περιπτώσεων.

Εγκυμοσύνη και λοιμώξεις: Πώς θα τις αποφύγετε

Πώς να αποφύγετε τις λοιμώξεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μητέρα και έμβρυο.

Λοιμώξεις που είναι πιθανό να εμφανίσει η έγκυος είναι από μία απλή γρίπη ή κρύωμα, μέχρι κολπίτιδες, ουρολομώξεις ή και πιο απειλιτικές όπως ο αιμολυτικός Streptococcus Group-B (GBS), η λιστερίωση και η τοξοπλάσμωση.

Η πρόληψη είναι το Α και το Ω και μπορείτε να φροντίσετε την υγεία τη δική σας και το μωρού σας, κάνοντας τα εξής:

Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής

Πλένετε τα χέρια σας συχνά και ιδιαίτερα εάν συναναστρέφεστε με παιδιά. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ιδιαίτερα πριν και μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια και να αποφύγετε ασθένειες και λοιμώξεις. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την απολύμανση των χεριών σας κάποιο αντισηπτικό.

Καλό ψήσιμο των κρεατικών

Όλα τα είδη κρέατος θα πρέπει να ψήνονται πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε. Αποφύγετε τα hot dog, τα ωμά αλλαντικά ή τα αλλαντικά που ενδεχομένως να μην έχουν ψηθεί καλά, καθώς ενδέχεται να έχουν τα επιβλαβή βακτήρια Listeria monocytogenes.

Επιπτώσεις λιστερίωσης για το έμβρυο: Το βακτήριο μπορεί να μολύνει τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και το ίδιο το μωρό και να προκαλέσει αποβολή ή και πρόωρο τοκετό. Τα μωρά ενδέχεται να γεννηθούν βαριά άρρωστα ή να αρρωστήσουν αμέσως μετά τη γέννηση, με προβλήματα όπως μολύνσεις στο αίμα, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, δερματικές πληγές, βλάβες σε πολλαπλά όργανα και λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως μηνιγγίτιδα.

Κάποια νεογέννητα μαμάδων που έχουν μολυνθεί από λιστερίωση, γεννιούνται υγιή αλλά εμφανίζουν σημάδια μολύνσεις, συνήθως μηνιγγίτιδα μία ή και περισσότερες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά που παράγονται από αυτό

Η παστερίωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο γάλα θερμαίνεται σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία κατά την οποία σκοτώνονται τα βλαβερά βακτήρια. Το μη παστεριωμένο γάλα προτείνεται να  αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, όπως και τα τυριά γκοργκοντζόλα, ροκφόρ και το μπλε τυρί. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται και τα τυριά ωρίμανσης όπως είναι το καμαμπέρ και το μπρι.

Ρωτήστε τον γιατρό σας για τον Αιμολυτικό Streptococcus Group-B (GBS)

1 στις 4 γυναίκες έχουν το συγκεκριμένο βακτήριο στον κόλπο τους, χωρίς ωστόσο να νιώθουν συμπτώματα. Σε μικρό αριθμό γυναικών μπορεί να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Ο έλεγχος για την ύπαρξη αυτού του βακτηρίου γίνεται συνήθως λίγο πριν τον τοκετό, στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης και κρίνεται απαραίτητος για την ασφάλεια και η υγεία του βρέφους. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού ή και πριν.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για τα εμβόλια

Κάποια εμβόλια συνίστανται πριν την εγκυμοσύνη, άλλα κατά τη διάρκεια και άλλα μετά. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το κάθε ένα και για το ποια θα πρέπει να κάνετε και πότε.

Κάντε έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μωρό. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και εάν κάποιες βγουν θετικές, συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας αλλά και τον εαυτό σας. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι θεραπεύσιμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τη συναναστροφή με νοσούντες που έχουν κάποια λοίμωξη

Είτε πρόκειται για τον Covid-19, είτε για οποιαδήποτε άλλη μεταδιδόμενη νόσο, κρατήστε αποστάσεις και προφυλάξτε το έμβρυο και τον εαυτό σας. Εν μέσω πανδημίας είναι σημαντικό να τηρείτε τα μέτρα για τη χρήση μάσκας, κτλ.. Επικίνδυνη μεταδιδόμενη ασθένεια είναι και η ερυθρά, η οποία ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο μωρό όπως νοητική καθυστέρηση και κώφωση.

Κρατήστε τα έντομα μακριά

Κάποια κουνούπια μπορεί να είναι φορείς ιών, όπως είναι ο Zika, ο οποίος έχει συσχετιστεί με τη βρεφική θνησιμότητα. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά για να κρατήστε τα έντομα μακριά και το μωρό σας ασφαλές.

Προστασία από την τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα, ιδιαίτερα το είδος Toxoplasma gondii, μεταδιδόμενο στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.

Η νόσος μεταδίδεται από το ωμό κρέας που έχει μολυνθεί ή με την επαφή με μολυσμένα κόπρανα γάτας. Αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με κόπρανα γάτας, και αναθέστε σε κάποιον άλλον να την καθαρίζει. Πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας κάθε φορά που πιάνετε κόκκινο κρέας και βεβαιωθείτε ότι το ψήνετε πολύ καλά πριν το καταναλώσετε.

Πηγή: mothersblog