Ύπνε που παίρνεις τα μωρά… Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανά ηλικία

Όσες γυναίκες έγιναν πρόσφατα μανούλες, σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αϋπνία και μαύροι κύκλοι. Αρκετές είναι και αυτές που ανησυχούν πως δεν κάνουν κάτι καλά και το μωράκι τους δεν κοιμάται όσο πρέπει. Μην ανησυχείτε δεν τα κάνετε όλα λάθος, οι δυσκολίες και οι… παραξενιές ενός μωρού με τον ύπνο είναι απολύτως φυσιολογικές.

Ύπνος παιδιών: Συχνές αγωνίες των γονιών

Μιας και καμία ύπαρξη δεν έρχεται σε αυτόν τον κόσμο για να μπει με το «καλημέρα» στους ρυθμούς των ενηλίκων, θέλει τον χρόνο της για να βρει καταρχάς τους δικούς της ρυθμούς.

Σ’αυτήν την πορεία, τρία είναι συνήθως τα πράγματα που προβληματίζουν τους γονείς ως προς τον ύπνο των μωρών τους, δημιουργώντας τις αντίστοιχες αγωνίες:

  • 1. Το μωρό μου δεν κοιμάται
  • 2. Το μωρό μου κοιμάται πολύ
  • 3. Το μωρό ξυπνάει συνέχεια το βράδυ

Επιγραμματικά, σας λέμε ότι είναι φυσιολογικό να ξυπνάει κάθε δύο ώρες το βράδυ ένα μωρό 2 μηνών – δεν είναι επειδή έχει πρόβλημα, απλώς… κάνει πείνα!

Ή να δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ ένα μωρό 4 μηνών – μπορεί να μην έχει κοιμηθεί μέσα στη μέρα και από την εξάντληση να έχει εκνευρισμό, δεν είναι ότι θέλει να κάνει τη δική σας ζωή δύσκολη.

Ή να κοιμάται σερί 11 ώρες το βράδυ ένα μωρό 6 μηνών – δεν έχει πέσει σε λήθαργο, τόσες ώρες χρειάζεται.

Πριν βιαστείτε, λοιπόν, να θεωρήσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα «τεμαχίσουμε» τα του ύπνου για τον 1ο χρόνο του παιδιού, από τα βιολογικά του δεδομένα, τις ώρες ύπνου που χρειάζεται έως κάποιες πολύτιμες συμβουλές, για να ξέρετε τι να περιμένετε και να τη βγάλετε καθαρή οικογενειακώς.

Φυσικά, όπως και για καθετί άλλο που αφορά την υγεία του παιδιού σας, ο μόνος αρμόδιος για εξατομικευμένες απαντήσεις σχετικά με τον ύπνο του είναι ο παιδίατρός του. Στον οποίο και θα πρέπει να απευθυνθείτε για ό,τι διαφοροποιείται από το σύνηθες ή για ό,τι σας προβληματίζει.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται από 0 έως 3 μηνών

Τους 2 πρώτους μήνες, το βρέφος δεν διακρίνει μεταξύ μέρας και νύχτας. Οι ειδικοί συστήνουν υπομονή μέχρι να ενεργοποιηθεί το εσωτερικό του «ρολόι» και να αρχίσει να εκτίθεται το βρέφος στις φυσικές εναλλαγές μέρας και νύχτας. Ταυτόχρονα, το στομαχάκι του είναι μικρό και χωνεύει γρήγορα το γάλα. Γι’ αυτό και πεινάει κάθε 2-3 ώρες. Στον 3ο μήνα το στομάχι θα έχει μεγαλώσει και το μωρό σας θα αρχίσει να κοιμάται λίγο περισσότερο συνεχόμενα

Πόσες ώρες κοιμάται το 24ωρο: Την πρώτη εβδομάδα, 16-18 ώρες συνολικά, τις μισές κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις άλλες μισές μοιρασμένες σε τέσσερις ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τη 2η βδομάδα έως τον 2ο μήνα, οι ώρες πέφτουν λίγο σε 15,5-17 συνολικά, 8,5-10 τη νύχτα και 6-7 ώρες τη μέρα μοιρασμένες σε τρεις-τέσσερις ύπνους. Τον 3ο μήνα, χρειάζεται κατά μέσο όρο 15 ώρες ύπνου το 24ωρο, 10 το βράδυ και 5 ώρες μοιρασμένες σε τρεις ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας.

3 συμβουλές γι’ αυτή την περίοδο:

  • 1.Να βάζετε πάντα το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο, ποτέ μπρούμυτα.
  • 2.Κρατήστε αρκουδάκια ή άλλα μαλακά παιχνίδια, μαξιλαράκια και κουβερτούλες για παιχνίδι εκτός καλαθούνας ή λίκνου (υπνικής επιφάνειας). Το «κρεβατάκι» του δεν πρέπει να έχει τίποτα μέσα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • 3.Προτιμήστε έναν υπνόσακο για τον ύπνο του μωρού, καθώς δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στο βρέφος, αγκαλιάζοντάς το όπως ήταν «αγκαλιασμένο» για μήνες από το αμνιακό υγρό.

Πόσο πρέπει να κοιμάται από 4 έως 6 μηνών

Στους 4 μήνες, το βιολογικό του ρολόι το βοηθά πλέον να διακρίνει μεταξύ μέρας και νύχτας. Είναι μια μεταβαaaτική περίοδος, κατά την οποία από τη μία μπορεί να αρχίσει να κοιμάται για περισσότερες ώρες σερί τη νύχτα, από την άλλη όμως να αντιδρά στον βραδινό ύπνο ή στους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, με κλάματα και ένταση, γιατί θέλει να μείνει ξύπνιο, να παίζει και να σας έχει δίπλα του.

Πόσες ώρες κοιμάται το 24ωρο: Κατά μέσο όρο 14 ώρες συνολικά. Στους 4 μήνες μπορεί να βγάλει ολόκληρο 8ωρο το βράδυ χωρίς να ξυπνήσει για τάισμα. Στους 5 μήνες το σερί του βραδινού ύπνου μπορεί να φτάσει τις 11-12 ώρες και να συνδυαστεί με άλλες 4 ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας, μοιρασμένες σε τρεις ύπνους. Στους 6 μήνες χρειάζεται περίπου 11 ώρες βραδινού ύπνου και να κοιμηθεί άλλες δύο φορές μέσα στη μέρα για 3,5 ώρες συνολικά.

3 συμβουλές γι’ αυτή την περίοδο:

  • 1.Αυτή την περίοδο, οι ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν εξαιρετική σημασία. Τα 30 λεπτά δεν επαρκούν, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-1,5 ώρα συνεχόμενη τη φορά. Αν το μωρό δεν ξεκουραστεί μέσα στη μέρα με τέτοιους ύπνους, προς το βραδάκι θα είναι τόσο κουρασμένο που η κούραση θα μεταφραστεί σε υπερένταση και εκνευρισμό (μουάαααα alert), που με τη σειρά τους θα κάνουν πιο δύσκολο το να κοιμηθεί την ώρα που πρέπει το βράδυ.
  • 2.Δίνετε σημασία στα σημάδια νύστας (ξαφνική ηρεμία, τρίψιμο ματιών, χασμουρητό, αδιαφορία για το παιχνίδι). Μόλις αυτά αρχίζουν, εκμεταλλευτείτε τη μαγική στιγμή για να το βάλετε για ύπνο, αλλιώς, αν καθυστερήσετε, πιθανώς δεν γλιτώσετε το κλάμα.
  • 3.Επειδή είναι η περίοδος που το μωρό αρχίζει να βιώνει το άγχος του αποχωρισμού, από τους 6 μήνες και μετά βοηθήστε το να ηρεμήσει με την αγαπημένη του κουβερτούλα ή ένα μαλακό ζωάκι (συχνά αυτά αποκαλούνται «αντικείμενα μετάβασης» που όμως δεν είναι απαραίτητο να υιοθετήσουν όλα τα παιδιά).

Πόσο πρέπει να κοιμούνται από 7 έως 12 μηνών

Αν έχετε υιοθετήσει μέχρι τώρα μια ρουτίνα ύπνου, είναι πλέον η περίοδος που αυτή μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική εμπειρία που φέρνει κοντά τα μέλη της οικογένειας – η ώρα του μπάνιου, το παραμύθι, το φιλί πριν τον ύπνο… Βεβαίως, τώρα το μωρό σας μπορεί να αντιδρά ακόμα περισσότερο στο να κοιμηθεί («τι, εγώ θα κοιμάμαι κι εσείς θα παίζετε χωρίς εμένα;» λέει μέσα στο κεφαλάκι του), γι’ αυτό και είναι η περίοδος που χρειάζεται να βάλετε όρια και, παρά την όποια ευελιξία δείξετε, να μην παρεκκλίνετε πολύ απ’ αυτά.

Πόσες ώρες κοιμάται το 24ωρο: Στην ηλικία των 7-8 μηνών, το μωρό θα πρέπει να κοιμάται κατά μέσο όρο 11 ώρες σερί το βράδυ, κι άλλες 3,5 ώρες τη μέρα, με έναν υπνάκο το πρωί, έναν νωρίς το μεσημέρι κι έναν πιο αργά το μεσημέρι. Από τους 9 έως τους 12 μήνες, ο βραδινός ύπνος παραμένει στις 11 ώρες, απλώς μειώνονται σε δύο οι περιστάσεις του «υπνάκου», το πρωί και νωρίς το μεσημέρι (σύνολο 3 ώρες).

3 συμβουλές γι’ αυτή την περίοδο:

  • 1.Προκειμένου να κοιμάται πιο εύκολα το μωρό, να το βάζετε στην υπνική επιφάνεια μόνο για να κοιμηθεί, ώστε να τη συνδυάσει με τον ύπνο, και όχι για να παίξει.
  • 2.Αν το μικρό σας ξυπνάει πριν από τις 6 το πρωί, μάλλον είναι πολύ κουρασμένο. Τα μωρά αυτής της ηλικίας δεν κοιμούνται τόσο πολύ ή τόσο καλά αν είναι πολύ κουρασμένα. Γι’ αυτό μην αμελείτε να το βάζετε για τους απαραίτητους υπνάκους κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως επίσης νωρίς το βράδυ για ύπνο.
  • 3.Γύρω στους 12 μήνες, αν και δεν είναι συχνό φαινόμενο, κάποια μωρά εμφανίζουν σημάδια τρόμου (ακατάσχετο κλάμα ή ουρλιαχτό την ίδια ώρα κάθε νύχτα). Το μωρό μπορεί να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει και να είναι στην ουσία κοιμισμένο εκείνη τη στιγμή. Εσάς, πάλι, σας κόβονται τα ύπατα. Μία τεχνική καταπολέμησης που συνιστούν οι ειδικοί είναι να ξυπνάτε 30 λεπτά πριν από την ώρα που έχετε εντοπίσει ότι συμβαίνει αυτό, και να ξυπνάτε απαλά το μωρό, χωρίς να το σηκώσετε, ώστε να κάνει προσπεράσει το στάδιο του ύπνου που οδηγεί στον τρόμο. Έπειτα από 2-3 βράδια αυτής της πρακτικής, συνήθως οι νυχτερινοί τρόμοι εξαφανίζονται.

Πηγή: irokids