Οι μυϊκοί πόνοι αποτελούν μια πολύ συχνή κατάσταση και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με μελέτες το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων θα βιώσει κάποια στιγμή της ζωής κάποιου βαθμού μυϊκό πόνο. Που οφείλονται όμως οι μυϊκοί πόνοι και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;
Οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να είναι εντοπισμένοι σε μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα ή διάχυτοι σε όλο το σώμα. Ανάλογα με τη διάρκεια του πόνου, διαφοροποιούνται σε χρόνιους ή αιφνίδιους. Ως χρόνιοι μυϊκοί πόνοι ορίζονται όσοι διαρκούν για διάστημα άνω των 6 μηνών.
Μυϊκός Πόνος: Τα αίτια που τον προκαλούν
Η αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων ποικίλει ανάλογα την εκλυτική αιτία. Συνήθως προκύπτουν λόγω:
- μυϊκών τραυματισμών και καταπόνησης λόγω άσκησης
- ινομυαλγίας
- ιώσεων και γρίπης
- φλεγμονωδών νόσων και αυτοάνοσων νοσημάτων
- καθιστικής ζωής και χρόνιου άγχους
- εξασθενημένου ανοσοποιητικού
- διαλείπουσας χωλότητα
- φαρμάκων και παθήσεων του θυρεοειδή αδένα.
Η αντιμετώπιση και ανακούφιση του μυϊκού πόνου προϋποθέτει ότι έχει διερευνηθεί το υποκείμενο νόσημα. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά και ανάλογα με την αιτία μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να επιδεινώνονται.
Μυϊκός Πόνος: Η αντιμετώπιση του – Κρυοθεραπεία και θερμοθεραπεία
Η εφαρμογή κρυοθεραπείας ή ζεστού επιθέματος, δεν είναι τυχαία. Ανάλογα με τη φύση των μυϊκών πόνων ενδείκνυται και η αντίστοιχη θεραπευτική αντιμετώπιση, ενώ πολλές φορές επιλέγεται συνδυασμός και των δύο.
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστικός και μυϊκός τραυματισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάγος ή αντίστοιχες κρυοθεραπευτικές κρέμες ή γέλες. Ο λόγος είναι ότι το κρύο προκαλεί αγγειοσυστολή και μειώνει την παροχή αίματος στην πάσχουσα περιοχή, ενώ περιορίζει τη φλεγμονή και το πρήξιμο που προκαλούν πόνο.
Σε αντίθεση, η εφαρμογή ζεστού επιθέματος ή γέλης με θερμαντική δράση, διευκολύνει την χαλάρωση των μυών, σε περίπτωση όπου υπάρχει σύσπαση, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος λόγω αγγειοδιαστολής στην πάσχουσα περιοχή και έτσι έμμεσα και στην χαλάρωση του πόνου.
Η χρήση της κατάλληλης κρέμες εξαρτάται από το που οφείλεται ο μυϊκός πόνος, την ύπαρξη ή όχι φλεγμονής και κατά πόσο ο μυϊκός πόνος οφείλεται σε τραυματισμό.
Η κρυοθεραπεία αφορά προϊόντα όπως γέλες και σπρέι οι οποίες περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια και πτητικές ουσίες που μετά την εφαρμογή, δημιουργούν ένα αίσθημα ψύχους και ανακούφισης. Τις περισσότερες φορές περιέχουν και βότανα με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση τα οποία ανακουφίζουν από τον πόνο και βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος. Είναι ιδανική για ρευματικούς πόνους, πρωινή δυσκαμψία, οσφυαλγία, μυοσκελετικούς πόνου, αρθριτικά και τραυματισμούς όπως θλάση, διάστρεμμα ή κόπωση μυών καθώς και σε περιπτώσεις αιμορραγίας.
Tα θερμαντικά gel και κρέμες συνήθως εφαρμόζονται σε χρόνιους πόνους και εκεί όπου υπάρχει μυϊκός σπασμός. Προκαλούν υπεραιμία και βοηθούν στην ταχύτερη και καλύτερη οξυγόνωση. Ενδείκνυνται για πρωινή δυσκαμψία, αρθρικό πόνο, μυϊκούς σπασμούς, εφόσον όμως δεν υπάρχει φλεγμονή. Συνήθως η θερμοθεραπεία συμβαίνει 72 ώρες μετά τον τραυματισμό, ώστε να έχει υποχωρήσει η όποια φλεγμονή. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει επιδείνωση του τραύματος και του οιδήματος, ενώ παρατείνεται ο χρόνος αποκατάστασης. Η κρέμες και τα gel ενδέχεται να περιέχουν ουσίες όπως καψαϊκίνη και καμφορά που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.
Σε κάθε περίπτωση, κρυοθεραπεία ή θερμοθεραπεία, εφαρμόζουμε επιθέματα ή κρέμες και αφήνουμενα δράσουν για 10-20 λεπτά στην περιοχή του τραύματος, 2-3 φορές την ημέρα. Η χρήση θερμαντικών και κρυοθεραπευτικών τζελ δεν ενδείκνυνται σε παιδιά κάτων των 6 ετών, έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες.