Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο από ό,τι μπορεί να υποθέσετε όταν το πρωτοσυναντήσετε.
Το αίμα στα κόπρανα σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάπου στο πεπτικό σας σύστημα. Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή, ώστε μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με συγκεκριμένη εξέταση (σε δείγμα κοπράνων). Αν η αιμορραγία συμβαίνει πιο ψηλά στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να έχουν πιο σκούρο, σχεδόν μαύρο, χρώμα.
Αίμα στα Κόπρανα: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες
Κάποιες από τις αιτίες ήπιας μορφής, που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα είναι οι παρακάτω:
Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο ορθό ή στον πρωκτό και προκαλούν φαγούρα, πόνο και συχνά αιμορραγία. Οι ασθενείς που πάσχουν από αιμορροΐδες συνήθως παρατηρούν έντονο κόκκινο αίμα στην τουαλέτα μετά την κένωση.
Ραγάδα Δακτυλίου
Πρόκειται για ένα μικρό σχίσιμο (ρωγμή) στο βλεννογόνο του πρωκτού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και την αίσθηση σκισίματος ή καύσου κατά την κένωση. Μια μικρή τομή, ή ρήξη στον ιστό που επενδύει τον πρωκτό (σαν τις ρωγμές που συμβαίνουν στα σκασμένα χείλη). Οι μικροσκοπικές αυτές ραγάδες προκαλούνται συνήθως όταν αποβάλλετε μεγάλου μεγέθους και σκληρά στην υφή κόπρανα.
Αγγειοδυσπλασία
Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία εύθραυστα, ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αιμορραγήσουν.
Πεπτικό Έλκος
Είναι μια ανοιχτή πληγή στα τοιχώματα του στομάχου, ή του δωδεκαδάκτυλου, στο άνω άκρο του λεπτού εντέρου. Πολλά πεπτικά έλκη προκαλούνται από μόλυνση με ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori). Η μακροχρόνια χρήση, ή οι υψηλές δόσεις αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη μπορεί επίσης να προκαλέσουν έλκος.
Τροφική δηλητηρίαση
Διάφοροι τροφικοί οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα. Με την καλλιέργεια κοπράνων μπορεί να εντοπιστεί σε ποια βακτήρια έχει εκτεθεί ο ασθενής και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η λοίμωξη.
Εκκολπωματίτιδα
Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που προεξέχουν από το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αιμορραγήσουν, ή να μολυνθούν.
Πιο σοβαρές αιτίες που οδηγούν στην παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί να είναι:
- Φλεγμονώδεις Παθήσεις του εντέρου (π.χ. Νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου αποτελούν φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και αίμα στα κόπρανα. - Πολύποδες παχέος εντέρου
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι καλοήθεις αναπτύξεις ή συστάδες κυττάρων, που σχηματίζονται κατά μήκος του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Αν και συνήθως αβλαβείς, οι πολύποδες του παχέος εντέρου μπορούν να μεγαλώσουν, να αιμορραγούν και να εξελιχθούν σε κακοήθεια. - Καρκίνος του παχέος εντέρου
Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του πρωκτού αποτελούν μορφές καρκίνου που συχνά προκαλούν αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα και αίμα στα κόπρανα.
Αίμα στα κόπρανα: Πότε δείχνει καρκίνο;
Το αίμα στα κόπρανα αποτελεί τυπικό σύμπτωμα του καρκίνου στο έντερο, ενώ οποιαδήποτε μεταβολή στην όψη ή την υφήτων κοπράνων μπορεί να υποδεικνύει διαταραχή στο γαστρεντερικό.
Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (2012), προκύπτουν ετησίως σχεδόν 1,4 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις. Ποσοστό κάτω από 10% των ανθρώπων που λαμβάνουν διάγνωση για ορθοκολικό καρκίνο σε τελικό στάδιο καταφέρνουν να ζήσουν για περισσότερο από πέντε χρόνια, εάν όμως η διάγνωση γίνει έγκαιρα οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ περισσότερες.
Ανησυχητικές θεωρούνται οι μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία, στην όψη ή την υφή των κοπράνων, ιδιαίτερα εάν οι μεταβολές διαρκούν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Εάν τα κόπρανα είναι πολύ σκούρα σε χρώμα – έως και μαύρα – απαιτείται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό. Το αίμα στα κόπρανα είναι επίσης χαρακτηριστικό σύμπτωμα του ορθοκολικού καρκίνου.
Οι πιθανότητες για καρκίνο στο έντερο αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Σε ηλικία 50-55 ετών, ποσοστό περίπου 40% του πληθυσμού εμφανίζει πολύποδες στο έντερο. Αν και οι πολύποδες εξελίσσονται σε καρκίνος σε ποσοστό μόλις 10%, η έγκαιρη αφαίρεσή τους μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.
Αίμα στα κόπρανα: Συγγενή συμπτώματα
Ένα άτομο με αίμα στα κόπρανα μπορεί να μην έχει καταλάβει καν ότι έχει πρόβλημα και να μην έχει παρατηρήσει κανένα σύμπτωμα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να εκδηλώσει κοιλιακό πόνο, εμετό, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ταχυπαλμία, τάσεις λιποθυμίας και απώλεια βάρους, ανάλογα με την αιτία, τη θέση, τη χρονική διάρκεια και τη σοβαρότητα της αιμορραγίας.
Αίμα στα κόπρανα: Πότε πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί αμέσως σε γιατρό;
Καθώς το αίμα στα κόπρανα μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε γενικό χειρουργό ή γαστρεντερολόγο αμέσως μόλις παρατηρήσει την αιμορραγία. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα προσδιορίσει την πάθηση και θα κρίνει εάν απαιτείται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος.
Αίμα στα κόπρανα: Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις σήμερα;
Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει πολλές τεχνικές για να σταματήσει την οξεία αιμορραγία. Συχνά με την μέθοδο της ενδοσκόπησης εγχύει χημικές ουσίες στην περιοχή της αιμορραγίας, ή την περιορίζει με ηλεκτρικό ρεύμα ή με λέιζερ, ή εφαρμόζει μια ταινία ή κλιπ για να κλείσει το αγγείο που αιμορραγεί. Αν με την ενδοσκόπηση δεν περιοριστεί η αιμορραγία, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει αγγειογραφία για να κάνει “ένεση” φαρμάκου απευθείας μέσα στα αιμοφόρα αγγεία για τον έλεγχο της αιμορραγίας.
Πέρα από την άμεση διακοπή της αιμορραγίας η θεραπεία προβλέπει και την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όπως χορήγηση αντιβιοτικών για την εξόντωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ή για φάρμακα καταστολής των οξέων στο στομάχι, ή χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη θεραπεία της κολίτιδας. Μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολυποδών, ή τμημάτων του παχέος εντέρου που έχουν πληγεί από καρκινικούς όγκους, εκκολπωματίτιδα, ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Ανάλογα με την αιτία, ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Αυτά περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες και τις μικροσκοπικές πληγές στον πρωκτό, ενώ πολλοί γιατροί συστήνουν να κάνετε ζεστά μπάνια (όχι ντους, αλλά να μπαίνετε ολόκληροι στο νερό στη μπανιέρα) για να ανακουφιστείτε από τις πληγές και τις αιμορροΐδες.