Τα αίτια της ακμής είναι η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί και ενδοκρινικοί παράγοντες, όπως π.χ. το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η λήψη κάποιων φαρμάκων και ο τρόπος ζωής. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται το άγχος, η διατροφή, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η «κακή» καθημερινή φροντίδα του δέρματος, σε συνδυασμό με λανθασμένους χειρισμούς στις βλάβες της ακμής, συνήθως από το ίδιο το άτομο.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κι επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να «χαρακτηρίζουν» τη διατροφή είτε αιτιολογικό, είτε θεραπευτικό παράγοντα της νόσου, παράγοντες όπως το στρες (οποιασδήποτε φύσεως), οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθεις, οι κακής ποιότητας διατροφικές επιλογές και το υπερβάλλον βάρος φαίνεται να συσχετίζονται τόσο με την εκδήλωση όσο και με την εξέλιξη της νόσου.
Ακμή: Γενικές οδηγίες διατροφής
Ξεκινώντας από τα δυσάρεστα,αναφέρουμε ότι οι τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και το junk food θα πρέπει να αποφεύγονται. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι απαραίτητο ότι τα παραπάνω τρόφιμα θα προκαλέσουν ή σχετίζονται απόλυτα με την ακμή. Ωστόσο, έχει φανεί ότι σε περιόδους έξαρσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλό θα ήταν να αποφέυγονται, χωρίς να αποκλείονται από το διαιτολόγιο. Από την άλλη τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι τα επεξεργασμένα άλευρα και όλα τα παράγωγά τους (λευκά μακαρόνια, πίτες, λευκό ψωμί), η ζάχαρη, το λευκό ρύζι και άλλα συνδέονται με αύξηση της ινσουλίνης, η οποία φαίνεται να προκαλεί υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Επίσης, η ομάδα τροφίμων που καλείται junk food, ό, τι δηλαδή είναι πλούσιο σε λιπαρά σχετίζονται με φλεγμονές και θα έπρεπε γενικά να αποκλείονται.
Αντίθετα, τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη πλούσια σε ίνες, ολικής αλέσεως αλλά και μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα είναι ιδανικά για τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, τροφές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις φλεγμονές.
Ακμή: Συστατικά που θα σε βοηθήσουν
- Ω3 λιπαρά οξέα: Tα ω3 λιπαρά οξέα, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Καλές πηγές: όλα τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί κ.α
- Βιταμίνη Α: Φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικό στον έλεγχο του ρυθμού κερατινοποίησης. Καλές πηγές: όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, τα ιχθυέλαια κ.α
- Βιταμίνη Ε και C: Φαίνεται να έχουν κατευναστική επίδραση στο δέρμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτική τους δράσης και λειτουργούν συνεργιστικά. Καλές πηγές: φρούτα, κυρίως τα επσεριδοειδή και λαχανικά για την βιταμίνη C και ξηροί καρποί και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά για την βιταμίνη Ε κ.α.
- Ψευδάργυρος (Zn): Ο ψευδάργυρος (Zn) που φαίνεται να ανστέλλει, δημιουργώντας μη ευνοϊκό περιβάλλον, την ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής. Καλές πηγές: ξηροί καρποί, πουλερικά κ.α
- Σελήνιο (Se): Το σελήνιο (Se), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που φαίνεται να προστατεύουν το δέρμα αποτελεσματικά από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Καλές πηγές: τόνος, σολομός, αυγά, καστανό ρύζι κ.α.