Ακμή: Τι σημαίνει εάν εμφανιστεί σε σαγόνι και πηγούνι

Οι περιοχές όπου εμφανίζεται η ακμή στο πρόσωπο μπορεί να σας πει πολλά για τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Εάν τα εξανθήματα από ακμή εμφανίζονται πάντα στα ίδια σημεία, το δέρμα σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει κάτι.

“Η ακμή είναι κοινή, επομένως μοιάζει εύκολο να αντιμετωπιστεί”, λέει η δερματολόγος δρ. Amy Kassouf. “Αλλά πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, των ορμονών και της φυσικής χλωρίδας (υγιών βακτηρίων) του δέρματός σας”, επισημαίνει.

Τι δείχνει η ακμή ανάλογα με το πού εμφανίζεται στο πρόσωπο

Ένα σπυράκι ή εκεί μπορεί να είναι συμπτωματικό ή γενετικό. Αλλά αν έχετε συνεχώς ακμή στα ίδια μέρη του προσώπου σας, οι εξάρσεις μπορεί να συνδέονται με ένα βαθύτερο πρόβλημα. Αυτό μερικές φορές είναι γνωστό ως “χαρτογράφηση” της ακμής στο πρόσωπο.

Μέτωπο και μύτη

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη “ζώνη Τ”: την περιοχή σε σχήμα Τ στο μέτωπό σας ανάμεσα στα φρύδια και στην επιφάνεια της μύτης. Είναι μια πρωταρχική τοποθεσία για τα κλασικά μαύρα και λευκά στίγματα, επειδή αυτή η περιοχή τείνει να έχει μεγαλύτερους πόρους και σμηγματογόνους αδένες από άλλα μέρη του προσώπου.

Αυτός ο τύπος ακμής ονομάζεται κωμοειδής (comedonal) ακμή. “Τα μαύρα στίγματα είναι ανοιχτά κωμοειδή, όπου ο αέρας μπορεί να φτάσει στο σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στους πόρους, τα οποία οξειδώνονται και μαυρίζουν”, εξηγεί η δρ. Kaddouf. “Με τα λευκά στίγματα, οι πόροι είναι ακόμα σφραγισμένοι και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα δεν βλέπουν τον αέρα, έτσι παραμένουν φυσικά λευκά”.

Πηγούνι και σαγόνι

Η ακμή σε αυτές τις δύο θέσεις οφείλεται κατά κανόνα σε έναν αιωνόβιο “ένοχο”: τις ορμόνες.

Τα αγόρια σε εφηβική ηλικία παρουσιάζουν συχνά ακμή κατά μήκος της γραμμής της γνάθου κατά τη διάρκεια των περιόδων σωματικής αύξησης. Έφηβες και νεαρές γυναίκες όλων των ηλικιών μπορεί να δουν ακμή στο πηγούνι τους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου καθώς οι ορμόνες αυξάνονται.

“Η ακμή σε αυτό το σημείο είναι πιθανό να είναι πιο βαθιά, μεγαλύτερη και πιο φλεγμονώδης απ’ ό,τι σε άλλα σημεία του προσώπου”, λέει η δρ. Kassouf.

Μάγουλα

Σε αντίθεση με τα σπυράκια στο πηγούνι ή τη ζώνη Τ, οι κηλίδες στα μάγουλά σας δεν αποκαλύπτουν πολλά για την υποκείμενη αιτία. “Τα μάγουλα δεν μας λένε πολλά”, παραδέχεται η δρ. Kassouf.

Η ακμή εδώ μπορεί να είναι γενετική ή μπορεί να είναι τυχαία. Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από κάποια επαφή με βακτήρια (βρώμικα πινέλα μακιγιάζ, κινητό τηλέφωνο, άπλυτες μαξιλαροθήκες κ.α.).

Γραμμή τριχοφυίας στα μαλλιά

Εάν βλέπετε σπυράκια κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών σας, μπορεί να μην αντιμετωπίζετε τυπική ακμή της ζώνης Τ. Αυτά τα σπυράκια μπορεί στην πραγματικότητα να προκληθούν από προϊόντα μαλλιών, όπως μους ή ξηρό σαμπουάν“Τα προϊόντα μαλλιών τείνουν να είναι πολύ κηρώδη και μπορούν να συσσωρευτούν στη γραμμή των μαλλιών και να προκαλέσουν εξάρσεις”, εξηγεί η δρ. Kassouf.

Τρόποι για να αποτρέψετε την ακμή στο πρόσωπό σας

Προσπαθήστε πάντα να αντιστέκεστε στον πειρασμό να σπάσετε ένα σπυράκι, διότι μπορεί να βλάψει το δέρμα σας εάν γίνει λάθος. Εάν έχετε ένα σπυράκι που έχει σπάσει και άρχισε να αδειάζει από μόνο του, μπορείτε να βάλετε ένα έμπλαστρο σπυριών πάνω του για να προσπαθήσετε να επιταχύνετε την επούλωση του.

Αλλά πώς μπορείτε να αποτρέψετε τα ξεσπάσματα εξ αρχής; Η δρ. Kassouf προτείνει τα παρακάτω:

 • Καθαριότητα: Πλύνετε το πρόσωπό σας μία φορά την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό.
 • Προτιμήστε αφρό: Η δρ. Kassouf συνιστά καθαριστικά με αφρό και όχι καθαριστικά με λοσιόν, επειδή ο αφρός είναι καλύτερος στο να απομακρύνει τα έλαια και τη βρωμιά από το δέρμα σας.
 • Κάντε απολέπιση με προσοχή: Εάν κάνετε πολύ επιθετικό τρίψιμο, μπορεί να ερεθίσετε το δέρμα σας και να επιδεινώσετε την ακμή. Χρησιμοποιήστε βούρτσες ή scrub απολέπισης μία ή δύο φορές την εβδομάδα το πολύ και αν προκαλούν ερεθισμό, σταματήστε το.
 • Πλύνετε τα πινέλα του μακιγιάζ σας: Μπορούν εύκολα να γεμίσουν με βακτήρια και έλαια, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία φραγμένων πόρων. Δοκιμάστε να τα πλένετε κάθε 1-2 εβδομάδες με ένα απαλό σαμπουάν χωρίς άρωμα.
 • Προσαρμόστε τη διατροφή σας: Η λακτόζη και η ζάχαρη έχει βρεθεί ότι διεγείρουν την ακμή σε μερικούς ανθρώπους, οπότε να το έχετε υπόψη σας. “Η μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών και η παρακολούθηση των απλών σακχάρων μπορεί να είναι καλό προληπτικό μέτρο”, λέει η δρ. Kassouf.

Oρμονική ακμή στα 30: Οι κρέμες που βοηθούν

Είστε και εσείς θύματα της ορμονικής ακμής που χτυπά μετά τα 30. Μην αγχώνεστε αυτή η μάστιγα μπορεί να καταπολεμηθεί αν ακολουθήσετε ευλαβικά τις παρακάτω συμβουλές.

Η ορμονική ακμή των ενηλίκων συνήθως σχηματίζεται στο κάτω μέρος του προσώπου. Συνήθως γύρω από την περιοχή της γνάθου, του στόματος ή στα μάγουλα η ορμονική ακμή εκδηλώνεται ως φλεγμονή (μερικές φορές ως «βαθύτερη», κυστική ακμή). Συχνά συμβαίνει ανά περιόδους που μπορεί να επιδεινωθούν από τον έμμηνο κύκλο ή από διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών. Η ορμονική ακμή έχει τη μορφή μαύρων στιγμάτων, λευκών σπυριών και μικρών σπυριών ή κύστεων. Οι κύστεις σχηματίζονται βαθιά κάτω από το δέρμα.

Που οφείλεται η ορμονική ακμή;

Τα επίπεδα ορμονών είναι σχεδόν πάντα σε ροή. Ωστόσο, κάποιες ανισορροπίες μπορεί να εκδηλωθούν και να δημιουργηθούν επώδυνες εξάρσεις ακμής. Οι ορμόνες ελέγχουν τους σμηγματογόνους αδένες που παράγουν το σμήγμα και τα έλαια του δέρματος. Έτσι, όταν κάποιες συνθήκες ή συνήθειες του τρόπου ζωής υποστούν αλλαγές στις ορμόνες (δηλαδή μια αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης ή της τεστοστερόνης ή πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων), αυτό μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα αυξημένη παραγωγή σμήγματος που οδηγεί σε φλεγμονή και εξάρσεις ακμής. Οι αιτίες που οι ορμόνες διαταράσσονται είναι:

(Σ.Σ.: Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα αιτιών και κάθε πρόβλημα υγείας δεν οδηγεί απαραίτητα σε ακμή. Ο οργανισμός του καθενός είναι διαφορετικός, οπότε ο βαθμός στον οποίο βιώνετε ορμονική ακμή διαφέρει από άτομο σε άτομο).

Πώς να θεραπεύσετε την ορμονική ακμή

1 Κρατήστε ένα ημερολόγιο
Φροντίστε κάθε μέρα να σημειώνετε στο ημερολόγιό σας τα εξής:

 • Πώς φαίνεται και πώς νιώθετε την επιδερμίδα σας.
 • Τα φάρμακα ή και τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε.
 • Πόσο νερό πίνετε καθημερινά.
 • Τι τροφές τρώτε
 • Εάν έχετε περίοδο και σε ποιο στάδιο του κύκλου σας βρίσκεστε
 • Τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε

2 Συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος
Γενικά, όταν μιλάμε για ορμονική ακμή, μόνο τα τοπικά προϊόντα δεν πρόκειται βοηθήσουν. Θα χρειαστείτε διάφορους ειδικούς για να την αντιμετωπίσετε, όπως:

 • Γιατρό, γυναικολόγο και / ή Ενδοκρινολόγο: Θα σας ζητήσουν εξετάσεις αίματος ή εξετάσεις για να ελέγξουν για τα επίπεδα ορμονών, υπέρηχο για να διερευνήσουν άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ακμή. Επίσης, χρειάζεται να διαπιστώσουν αν τα ανδρογόνα είναι αυξημένα και ποια είναι η αιτία. Μπορεί να οφείλεται σε πολυκυστικές ωοθήκες, σε κάποια διαταραχή στη ρύθμιση της ινσουλίνης, σε πιθανό αδένωμα στα επινεφρίδια ή και σε τίποτα απ’ όλα αυτά!
 • Διαιτολόγο: Θα σας συστήσει να μειώσετε τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή. Επομένως τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που απορρυθμίζουν την ινσουλίνη και γαλακτοκομικά που είναι γεμάτα ορμόνες και δημιουργούν φλεγμονές καλύτερα να τα αποφύγετε (εκτός αν είναι βιολογικά).
 • Δερματολόγο: Θα κάνει μια πλήρη εξέταση του δέρματός σας, θα συνταγογραφήσει ένα τοπικό ή από του στόματος φάρμακο (από αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα έως αντιδιαβητικά χάπια, ανάλογα την αιτία) ή θα προτείνει αλλαγές στη φροντίδα της επιδερμίδας. Επιπλέον, θα συστήσει τοπικά ρετινοειδή με ανασταλτικές ιδιότητες στο σχηματισμό φαγεσώρων και εξελιγμένα LASER, που στόχο έχουν να εξαλείψουν τα βακτήρια στο δέρμα και να ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης μία βασική μέθοδος που εφαρμόζεται με ή χωρίς φάρμακα είναι η φωτοθεραπεία, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Αισθητικό: Μπορεί να κάνει ανάλυση δέρματος και να προτείνει αλλαγές στην περιποίηση της επιδερμίδας, καθώς και να παρέχει υπηρεσίες ειδικής φροντίδας προσώπου.

3 Αντιμετωπίστε την ευαισθησία και τη φλεγμονή
Η διατήρηση ενός ισχυρού, ενυδατωμένου επιδερμικού φραγμού και η θεραπεία της φλεγμονής είναι το μυστικό. Η τοπική θεραπεία με καθαριστικά και κρέμες θα βοηθήσει να μην μπλοκάρουν οι πόροι και να μην δημιουργηθούν σπυράκια.

 • Για καθημερινή συντήρηση: Η κρέμα Cleanance Comedomed με Δράση στη Ρίζα των Ατελειών της Avene, μειώνει τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα και περιορίζει την επανεμφάνισή τους δρώντας στη ρίζα (αόρατο μέρος των ατελειών). Ο διορθωτικός ορός που βοηθά στην εξασθένηση των ατελειών Cleanance Women Serum Correcteur της Avene, λειαίνει τη  υφή του δέρματος και μειώνει τους πόρους.
 • Για εβδομαδιαία φροντίδα: Η μάσκα καθαρισμού Ac-Norm Peel-off Mask της Frezyderm για το λιπαρό & ακνεϊκό δέρμα,  συσφίγγει τους πόρους, προσδίδει ματ όψη και παρέχει υψηλή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Για προστασία από τον ήλιο: Η αντιηλιακή λεπτόρρευστη κρέμα προσώπου ακνεϊκές / λιπαρές επιδερμίδες Aknicare Sun SPF30 της Synchroline, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία (SPF30), έχει σμηγματορρυθμιστική και προστατευτική δράση ενώ παράλληλα ενυδατώνει χαρίζοντας λεία, απαλή και με ομοιόμορφη όψη επιδερμίδα.

4 Ολιστικές μέθοδοι 

 • Πίνετε τσάι δυόσμου: Μελέτες δείχνουν ότι ο δυόσμος έχει αντι-ανδρογόνο δράση, το οποίο μειώνει την παραγωγή σμήγματος που προκαλεί ορμονική ακμή.
 • Δοκιμάστε τη μέθοδο seed cycling: Το seed cycling είναι μια διατροφική τεχνική που βοηθάει τον οργανισμό με φυσικό τρόπο να εξισορροπήσει τα επίπεδα ορμονών. Την πρώτη ημέρα του έμμηνου κύκλου ενισχύστε τα οιστρογόνα με 1κ.σ. λιναρόσπορο και 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο μέχρι την 13ηημέρα. Την 14η ημέρα, στη φάση της ωορρηξίας, ενισχύστε την προγεστερόνη και καταναλώνετε 1κ.σ. ηλιόσπορο και 1 κ.σ. σουσαμόσπορο μέχρι την 28η – 30η μέρα. Γενικά το seed cycling αντιπροσωπεύει την ιδεολογία του food as medicine.
 • Λάβετε αρκετή βιταμίνη D: Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι η βασική αιτία της ακμής.
 • Μειώστε τη ζάχαρη: Εκτός από τη μείωση της ζάχαρης φροντίστε να τρώτε πολλές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά για να αποφύγετε την ακμή.
 • Ακολουθήστε μια ρουτίνα φροντίδας δέρματος που θα περιορίσει την ορμονική ακμή.