Άνοια: Το καθημερινό κόλπο για μυαλό ξυράφι

Μόλις 10 δευτερόλεπτα να συγκεντρώνεστε στον εαυτό σας, μπορεί να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε άνοια.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι, με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την άνοια. Θα μπορούσε, όμως, αυτό να αλλάξει;

Θετικά απαντά μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το University College του Λονδίνου, η οποία αισιοδοξεί ότι ίσως βρήκε τον τρόπο πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης. Αν αυτό ισχύει, τότε γεννάται η ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο Αλτσχάιμερ ή με κάποια άλλη μορφή άνοιας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, όσοι αναστοχάζονται – αξιολογούν τακτικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους – είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν γνωστική έκπτωση αργότερα στη ζωή τους. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 259 άτομα, ηλικίας περίπου 70 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις σκέψεις τους, υπολογίζοντας πόσο συχνά αναστοχάζονται και προσπαθούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι οι άνθρωποι που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στον στοχασμό παρουσίαζαν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και πιο ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποκρυσταλλώσουν γιατί ο αναστοχασμός θα μπορούσε να παρέχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της άνοιας. Υπέθεσαν ότι η ευεργετική δράση του στοχασμού συνδεέται ενδεχομένως με την αίσθηση της ηρεμίας και τη μείωση των επιπέδων στρες στο σώμα, ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί θετικά και για την ψυχική υγεία. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης μέσω ψυχολογικής θεραπείας.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Harriet Demnitz-King δήλωσε: «Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, που συναινεί στο ότι θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες, όπως ο σκοπός στη ζωή και η ευσυνειδησία, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ο καθένας μπορεί να στοχάζεται και ενδεχομένως να ενισχύσει τον βαθμό αντίληψης του εαυτού του, καθώς αυτό δεν εξαρτάται από τη σωματική υγεία ή τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη ζωή του κάθε ατόμου».

Οι μελετητές συστήνουν να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα, αναλογιζόμενοι τους παράγοντες που συνθέτουν τη ζωή σας, όπως τη δουλειά και τις κοινωνικές σας σχέσεις, χωρίς κριτική διάθεση, καθώς αυτό θα μπορούσε να προλάβει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή σας.

Ο δρ. Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Εάν ο στοχασμός έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, υπάρχει μια πιθανότητα μια μέρα να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας μέσω ψυχολογικών θεραπειών, που θα βοηθούν τους ανθρώπους να «χτίσουν» υγιή μοτίβα σκέψης».

Άνοια: Τι πρέπει να φάτε για να την αποφύγετε

Η διατροφή μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια και θα μπορούσε να τεθεί στο επίκεντρο για την πρόληψη ασθενειών και τη μείωση του κινδύνου.

Προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής, περιορίζονταν συνήθως σε μικρό δείγμα και χαμηλό αριθμό περιπτώσεων άνοιας.

Νέα έρευνα με επικεφαλής τον Όλιβερ Σάνον από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα άτομα με ακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας σε σχέση με όσους ακολουθούν λιγότερο πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα για 60.298 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων Biobank, που είχαν ολοκληρώσει μια διατροφική αξιολόγηση.

Εξέτασαν επίσης τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου για άνοια, εκτιμώντας τον πολυγονιδιακό κίνδυνο, δηλαδή όλα τα διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Στην έρευνα δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του πολυγονιδιακού κινδύνου για άνοια και της τήρησης της μεσογειακής διατροφής, κάτι που οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να υποδηλώνει ότι παραμένει η συσχέτιση της μεγαλύτερης τήρησης της μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από τον ατομικό γενετικό κίνδυνο για άνοια.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διατροφής και γενετικής ως προς τον κίνδυνο άνοιας.

Προειδοποιούν επίσης ότι η ανάλυσή τους περιορίζεται σε άτομα που αυτοπροσδιορίστηκαν ως λευκοί, Βρετανοί ή Ιρλανδοί, και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε μια σειρά πληθυσμών για να προσδιοριστεί το πιθανό όφελος.

Άνοια: Τα ύποπτα σημάδια για έναν 35άρι

Μπορεί η έναρξη της άνοιας σε νεαρά άτομα να μην είναι τόσο συχνή, ωστόσο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται καλό θα είναι να τσεκάρετε κάποια πρώιμα σημάδια, που μπορεί να χτυπούν καμπανάκι.

Επισκόπηση 95 διεθνών ερευνών καταλήγει στην διαπίστωση ότι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν πρώιμη έναρξη άνοιας που εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικίων 30-64. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της άνοιας σε νεαρή ηλικία είναι σπάνια μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι μπορεί να εκδηλωθεί πρώιμα υποστηρίζει ο νευρόλόγος της κλινικής Mayo δρ. David Knopman, που ειδικεύεται στην άνοια.

Επειδή η άνοια σε νεαρή ηλικία είναι τόσο ασυνήθιστη, σημείωσε ο δρ. Knopman, οι περισσότεροι γιατροί – συμπεριλαμβανομένων των νευρολόγων – έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία στη διάγνωσή της.

Και δεδομένου ότι η άνοια συνδέεται συνήθως με τη γήρανση, είναι φυσικό τυχόν προβλήματα μνήμης σε νεότερες ηλικίες να αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που είναι πιο συχνές στην ηλικία τους.

Σύμφωνα με άρθρο του δρ Knopman που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology τυχόν συμπτώματα απώλειας μνήμης σε νεαρές ηλικίες τείνουν να αποδίδονται στην κατάθλιψη ή το άγχος, κάτι που δεν είναι παράλογο.

Γι’ αυτό και ο ειδικός επισήμανε ότι δεν πρέπει να αγνοούνται ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα που επιμένουν, ενώ το εύρος των συμπτωμάτων δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Υπάρχουν λόγου χάρη παράπονα που αφορούν την αντίληψη και τα οποία  ξεπερνούν τα κενά μνήμης, αλλά σχετίζονται με τον τρόπο σκέψης , την κρίση και την μάθηση;

Στη νεότερη επισκόπηση οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Άνοιας του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ με επικεφαλής τον δρ Hendriks προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον αριθμό των πασχόντων από άνοια πρώιμης έναρξης πριν τα 60 έτη.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 119 περιπτώσεις άνοιας πρώιμης έναρξης ανά 100.000 άτομα παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο.

Με βάση τον επιπολασμό της άνοιας διεθνώς, το ποσοστό πρώιμης έναρξης ανέρχεται σε 5% σύμφωνα με τον δρ Knopman.

Η ομάδα του δρ Hendriks διαπιστωσε ότι η άνοια ήταν σπάνια στις ηλικίες 30-34 ετών – σχεδόν μια περίπτωση ανά 100.000. Στους άνω των 60 ετών ο επιπολασμός της νόσου ήταν 77 ανά 100.000.

Δυστυχώς η σπανιότητα της νόσου σε νεαρές ηλικίες έχει σαν αποτέλεσμα να μένει αδιάγνωστη, με μέσο διάστημα τα 4,5 χρόνια μέχρι την διάγνωση συγκριτικά με τα κάτω από τρία χρόνια μεταξύ των γηραιότερων ενηλίκων με άνοια.

Πέραν της έλλειψης εμπειρίας των γιατρών ο δρ Hendriks επισημαίνει ακόμη ένα παράγοντα που καθιστά τη διάγνωση της άνοιας δύσκολη. Σύμφωνα με τον ειδικό αντί την έκπτωσης της μνήμης οι νέοι άνθρωποι συχνά  μπορεί να έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά, το συναίσθημα ή ορισμένες φορές και στο λόγο.

Πρόκειται για συμπτώματα που μπορεί να στρέψουν τη διάγνωση στη λάθος κατεύθυνση, όχι μόνο στην κατάθλιψη, αλλά και στο σύνδρομο burnout ή σε προβλήματα σχέσης.

Άνοια: Οι πέντε top κινήσεις που καθυστερούν την γήρανση του νου

Είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται αλλαγές στο σώμα και το μυαλό καθώς περνούν τα χρόνια. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε τη φθορά του γήρατος, να μειώσουμε την έκπτωση της μνήμης και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Οι νευρολόγοι της κλινικής Mayo μας τα παρουσιάζουν με σειρά σπουδαιότητας.

Συστηματική άσκηση

Μην σταματήσετε ποτέ την άσκησή σας. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι είναι φυσικά δραστήριοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων τους και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Εκτιμάται ότι τα οφέλη της άσκησης είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ροής αίματος στον εγκέφαλό κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης. Επίσης η άσκηση καταπολεμά τη φυσική μείωση των νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου που εμφανίζονται κατά τη γήρανση, αντιστρέφοντας κατά μία έννοια την διαδικασία της γήρανσης.

Στόχος σας είναι να ασκείστε αρκετές φορές την εβδομάδα για 30-60 λεπτά. Μπορείτε να περπατήσετε, να κολυμπήσετε, να παίξετε τένις ή οποιαδήποτε άλλη μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό.

Επαρκής ύπνος

Είναι σημαντικό να να κοιμάστε επτά έως οκτώ συνεχόμενες ώρες τη νύχτα και όχι να κάνετε κατακερματισμένο ύπνο δύο ή τριών ωρών. Ο συνεχόμενος ύπνος δίνει στον εγκέφαλό σας το χρόνο να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει τις αναμνήσεις αποτελεσματικά. Σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από ροχαλητό ή έχετε υπνική άπνοια μιλήστε με τον γιατρό σας, δεδομένου ότι η άπνοια μπορεί να είναι το αίτιο του διακοπτόμενου ύπνου.

Τρώτε μεσογειακά

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση σε φυτικές τροφές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Ενσωματώνει πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας και αλάτι από μια τυπική αμερικανική διατροφή.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ από ό, τι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν αυτή τη διατροφή. Ανάμεσα στα ευεργετικά συστατικά αυτής της διατροφής είναι γνωστό ότι τα ω λιπαρά οξέα και άλλα καλά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αυξάνουν την πνευματική απόδοση και επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Εξασκείτε το νου 

Το μυαλό χρειάζεται εκγύμναση όπως και κάθε άλλος μυς του σώματος. Επομένως τα παζλ, τα sudoku, τα σταυρόλεξα, το διάβασμα, τα χαρτιά και οτιδήποτε άλλο κρατά το μυαλό σας απασχολημένο βοηθά στην ανανέωση των νευρώνων του εγκεφάλου.

Επίσης αποφύγετε την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, μια παθητική δραστηριότητα που δεν βοηθά το νου.

Αναπτύξτε τις κοινωνικές σχέσεις

Οι κοινωνικές επαφές κρατούν μακριά το στρες και την κατάθλιψη, δυο παράγοντες που μπορούν να απειλήσουν την  υγεία του νου και την κατάσταση της μνήμης καθώς περνούν τα χρόνια. Οι έρευνες συσχετίζουν την μοναξιά με την ατροφία του εγκεφάλου και την άνοια, τουναντίον η κοινωνικοποίηση και οι κοινωνικές επαφές οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα.