Προσοχή στην ταυτόχρονη μείωση ακοής και όρασης, μπορεί να συνδέεται με την άνοια.
Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν ταυτοχρόνως δύο συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους και άνοια, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.
Στη μελέτη εντάχθηκαν χιλιάδες εθελοντές, ηλικίας 58 έως 101 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά την έναρξή της ορισμένους δείκτες της υγείας τους. Ο έλεγχος επαναλαμβανόταν ανά διετία, έως ότου πέρασαν έξι χρόνια.
Όπως γράφουν στην κορυφαία νευρολογική επιθεώρηση Neurology, δεν είναι γνωστό γιατί η συνύπαρξη των δύο συμπτωμάτων είναι πιο επιβαρυντική απ’ όσο το καθένα μεμονωμένα. Ωστόσο η απάντηση πιθανώς βρίσκεται στις συνέπειες που έχουν αυτά τα συμπτώματα στην κοινωνική ζωή των πασχόντων.
Τα δύο συμπτώματα είναι η μείωση της ακοής και της όρασης. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 6.520 άνδρες και γυναίκες. Κατά την έναρξή της διαπίστωσαν ότι από τους συμμετέχοντες:
- Οι 932 είχαν φυσιολογική ακοή και όραση
- Οι 2.957 είχαν μειωμένη είτε την μία αίσθηση είτε την άλλη
- Οι 2.631 είχαν μείωση και στις δύο αισθήσεις
Σε 142 εθελοντές οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να προσδιορίσουν αν είχαν ή όχι αισθητήρια διαταραχή (τα ευρήματα της αξιολόγησης ήταν οριακά).
Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, συνολικώς 245 συμμετέχοντες εκδήλωσαν άνοια. Από αυτούς:
- Οι 146 προέρχονταν από την ομάδα που εξ αρχής είχαν μειωμένη όραση και ακοή
- Οι 69 προέρχονταν από την ομάδα με τη μείωση μόνο της μίας ή της άλλης αίσθησης
- Οι 14 προέρχονταν από την ομάδα που αρχικά είχαν φυσιολογικές τις δύο αισθήσεις
- Οι 16 προέρχονταν από την ομάδα των απροσδιόριστων αισθήσεων.
Οι ερευνητές συνυπολόγισαν στη συνέχεια άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοια. Τέτοιοι παράγοντες είναι το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα.
Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός της μειωμένης όρασης με την μειωμένη ακοή υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, έκαστο σύμπτωμα μεμονωμένα αύξανε τον κίνδυνο κατά 27%.
Ο ρόλος της κοινωνικότητας
«Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή μόνο στην όραση ή μόνο στην ακοή συνήθως διατηρούν κάποια κοινωνικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αισθάνονται απομονωμένοι ούτε εκδηλώνουν τόσο συχνά κατάθλιψη με όσους παρουσιάζουν μείωση και των δύο αισθήσεων», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Jin Hyeong Jhoo, νευρολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Kangwon της Νότιας Κορέας.
«Όταν όμως ούτε ακούει ούτε βλέπει ένας άνθρωπος καλά, απομονώνεται από τον κόσμο. Αυτό έχει συνέπειες και στην ψυχική του κατάσταση. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενέχουν κίνδυνο να εκδηλωθεί άνοια αργότερα στη ζωή», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι εθελοντές με την διπλή απώλεια των αισθήσεων, είχαν σημαντικότερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.
Τα νέα ευρήματα συνολικά υποδηλώνουν ότι «ο κίνδυνος να εκδηλωθεί άνοια επηρεάζεται από τον βαθμό της εκάστοτε αισθητήριας διαταραχής», είπε ο Dr Jhoo. «Γνωρίζαμε ήδη ότι η βαρηκοΐα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Ως φαίνεται, όμως, ο συνδυασμός της με την μειωμένη όραση μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικός».
Πηγή – μετάφραση: iatropedia.gr
Άνοια: Τα ύποπτα σημάδια για έναν 35άρι
Μπορεί η έναρξη της άνοιας σε νεαρά άτομα να μην είναι τόσο συχνή, ωστόσο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται καλό θα είναι να τσεκάρετε κάποια πρώιμα σημάδια, που μπορεί να χτυπούν καμπανάκι.
Επισκόπηση 95 διεθνών ερευνών καταλήγει στην διαπίστωση ότι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν πρώιμη έναρξη άνοιας που εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικίων 30-64. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της άνοιας σε νεαρή ηλικία είναι σπάνια μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι μπορεί να εκδηλωθεί πρώιμα υποστηρίζει ο νευρόλόγος της κλινικής Mayo δρ. David Knopman, που ειδικεύεται στην άνοια.
Επειδή η άνοια σε νεαρή ηλικία είναι τόσο ασυνήθιστη, σημείωσε ο δρ. Knopman, οι περισσότεροι γιατροί – συμπεριλαμβανομένων των νευρολόγων – έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία στη διάγνωσή της.
Και δεδομένου ότι η άνοια συνδέεται συνήθως με τη γήρανση, είναι φυσικό τυχόν προβλήματα μνήμης σε νεότερες ηλικίες να αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που είναι πιο συχνές στην ηλικία τους.
Σύμφωνα με άρθρο του δρ Knopman που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology τυχόν συμπτώματα απώλειας μνήμης σε νεαρές ηλικίες τείνουν να αποδίδονται στην κατάθλιψη ή το άγχος, κάτι που δεν είναι παράλογο.
Γι’ αυτό και ο ειδικός επισήμανε ότι δεν πρέπει να αγνοούνται ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα που επιμένουν, ενώ το εύρος των συμπτωμάτων δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Υπάρχουν λόγου χάρη παράπονα που αφορούν την αντίληψη και τα οποία ξεπερνούν τα κενά μνήμης, αλλά σχετίζονται με τον τρόπο σκέψης , την κρίση και την μάθηση;
Στη νεότερη επισκόπηση οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Άνοιας του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ με επικεφαλής τον δρ Hendriks προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον αριθμό των πασχόντων από άνοια πρώιμης έναρξης πριν τα 60 έτη.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 119 περιπτώσεις άνοιας πρώιμης έναρξης ανά 100.000 άτομα παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο.
Με βάση τον επιπολασμό της άνοιας διεθνώς, το ποσοστό πρώιμης έναρξης ανέρχεται σε 5% σύμφωνα με τον δρ Knopman.
Η ομάδα του δρ Hendriks διαπιστωσε ότι η άνοια ήταν σπάνια στις ηλικίες 30-34 ετών – σχεδόν μια περίπτωση ανά 100.000. Στους άνω των 60 ετών ο επιπολασμός της νόσου ήταν 77 ανά 100.000.
Δυστυχώς η σπανιότητα της νόσου σε νεαρές ηλικίες έχει σαν αποτέλεσμα να μένει αδιάγνωστη, με μέσο διάστημα τα 4,5 χρόνια μέχρι την διάγνωση συγκριτικά με τα κάτω από τρία χρόνια μεταξύ των γηραιότερων ενηλίκων με άνοια.
Πέραν της έλλειψης εμπειρίας των γιατρών ο δρ Hendriks επισημαίνει ακόμη ένα παράγοντα που καθιστά τη διάγνωση της άνοιας δύσκολη. Σύμφωνα με τον ειδικό αντί την έκπτωσης της μνήμης οι νέοι άνθρωποι συχνά μπορεί να έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά, το συναίσθημα ή ορισμένες φορές και στο λόγο.
Πρόκειται για συμπτώματα που μπορεί να στρέψουν τη διάγνωση στη λάθος κατεύθυνση, όχι μόνο στην κατάθλιψη, αλλά και στο σύνδρομο burnout ή σε προβλήματα σχέσης.
Άνοια: Οι πέντε top κινήσεις που καθυστερούν την γήρανση του νου
Είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται αλλαγές στο σώμα και το μυαλό καθώς περνούν τα χρόνια. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε τη φθορά του γήρατος, να μειώσουμε την έκπτωση της μνήμης και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Οι νευρολόγοι της κλινικής Mayo μας τα παρουσιάζουν με σειρά σπουδαιότητας.
Συστηματική άσκηση
Μην σταματήσετε ποτέ την άσκησή σας. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι είναι φυσικά δραστήριοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων τους και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Εκτιμάται ότι τα οφέλη της άσκησης είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ροής αίματος στον εγκέφαλό κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης. Επίσης η άσκηση καταπολεμά τη φυσική μείωση των νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου που εμφανίζονται κατά τη γήρανση, αντιστρέφοντας κατά μία έννοια την διαδικασία της γήρανσης.
Στόχος σας είναι να ασκείστε αρκετές φορές την εβδομάδα για 30-60 λεπτά. Μπορείτε να περπατήσετε, να κολυμπήσετε, να παίξετε τένις ή οποιαδήποτε άλλη μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό.
Επαρκής ύπνος
Είναι σημαντικό να να κοιμάστε επτά έως οκτώ συνεχόμενες ώρες τη νύχτα και όχι να κάνετε κατακερματισμένο ύπνο δύο ή τριών ωρών. Ο συνεχόμενος ύπνος δίνει στον εγκέφαλό σας το χρόνο να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει τις αναμνήσεις αποτελεσματικά. Σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από ροχαλητό ή έχετε υπνική άπνοια μιλήστε με τον γιατρό σας, δεδομένου ότι η άπνοια μπορεί να είναι το αίτιο του διακοπτόμενου ύπνου.
Τρώτε μεσογειακά
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση σε φυτικές τροφές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Ενσωματώνει πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας και αλάτι από μια τυπική αμερικανική διατροφή.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ από ό, τι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν αυτή τη διατροφή. Ανάμεσα στα ευεργετικά συστατικά αυτής της διατροφής είναι γνωστό ότι τα ω λιπαρά οξέα και άλλα καλά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αυξάνουν την πνευματική απόδοση και επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Εξασκείτε το νου
Το μυαλό χρειάζεται εκγύμναση όπως και κάθε άλλος μυς του σώματος. Επομένως τα παζλ, τα sudoku, τα σταυρόλεξα, το διάβασμα, τα χαρτιά και οτιδήποτε άλλο κρατά το μυαλό σας απασχολημένο βοηθά στην ανανέωση των νευρώνων του εγκεφάλου.
Επίσης αποφύγετε την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, μια παθητική δραστηριότητα που δεν βοηθά το νου.
Αναπτύξτε τις κοινωνικές σχέσεις
Οι κοινωνικές επαφές κρατούν μακριά το στρες και την κατάθλιψη, δυο παράγοντες που μπορούν να απειλήσουν την υγεία του νου και την κατάσταση της μνήμης καθώς περνούν τα χρόνια. Οι έρευνες συσχετίζουν την μοναξιά με την ατροφία του εγκεφάλου και την άνοια, τουναντίον η κοινωνικοποίηση και οι κοινωνικές επαφές οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα.