Ανθοϊάματα Bach: Τι είναι – Πώς βοηθούν στην ψυχολογία και απομακρύνουν τους φόβους

Ανθοϊάματα Bach: Η ψυχική υγεία είναι εξίσου πολύτιμη με την σωματική για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Τα τελευταία καιρό μία εναλλακτική θεραπεία, η ανθοθεραπεία, που έχει τις ρίζες της – όπως προδίδει το όνομά της – στα φυτά, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλής αλλά ΔΕΝ αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή. 

Ανθοϊάματα Bach: Τι είναι και πώς βοηθούν

Τα Ανθοϊάματα, όπως και η μέθοδος που βασίζεται στη χρήση τους, η αποκαλούμενη και ανθοθεραπεία, ανήκουν στις ενεργειακές ή εναλλακτικές προσεγγίσεις. Τα ενεργά συστατικά και ο τρόπος δράσης των ανθοϊαματικών σκευασμάτων δεν ανήκουν στο χώρο των φυτικών ούτε βεβαίως των χημικών φαρμάκων αλλά σε αυτόν των ενεργειακών θεραπειών και όπως συμβαίνει με όλες τις ενεργειακές/εναλλακτικές μεθόδους όπως πχ η Ομοιοπαθητική, ο Βελονισμός κλπ, η αποτελεσματικότητά τους διαπιστώνεται και αξιολογείται από τα αποτελέσματά τους.

Τα ανθοϊάματα έχουν σαφή ευεργετική επίδραση στην ψυχοδιανοητική κατάσταση του ανθρώπου και μπορούν να δώσουν πολύ αξιόλογη βοήθεια σε ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα. Ακόμα, είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για προφύλαξη από τις βλαβερές συνέπειες του στρες, με τις ποικίλες μορφές που αυτό εκδηλώνεται.

Όπως όμως συμβαίνει γενικά στις ολιστικές προσεγγίσεις, το φάσμα επιρροής και η στόχευση της προσέγγισης αυτής δεν εξαντλείται στην απαλλαγή από προβλήματα και συμπτώματα αλλά μπορεί να προεκτείνεται προς μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση του επιπέδου ζωής. Έτσι, τα ανθοϊάματα μπορούν, αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, να βοηθήσουν εξαιρετικά στην αναβάθμιση της προσωπικότητας και να γίνουν καταλύτες σε μια διαδικασία αυτοεξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης, ανάλογα με τις επιθυμίες και τους στόχους ζωής του ατόμου.

Μεγάλη είναι η βοήθεια που μπορούν ακόμα να προσφέρουν, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, στην επικοινωνία και στη βελτίωση της ποιότητας των ανθρώπινων σχέσεων. Η συστηματική χρήση των κατάλληλων ανθοϊαμάτων αποφορτίζει σταδιακά την προσωπικότητα από ψυχολογικά τραύματα, από συσσωρευμένες ή και κληρονομημένες εντάσεις, από προβληματικές συνήθειες, μειονεξίες και ελλείψεις, και συχνά αποκαθιστά στον άνθρωπο την έκφραση ικανοτήτων που έχουν «μπλοκαριστεί» ή βοηθά να καλλιεργηθούν ικανότητες που δεν έχουν καν αναπτυχθεί.

Ενδεικτικά, σαν παραδείγματα, μπορούμε να αναφέρουμε ανθοϊάματα που βοηθούν στο να απαλλαγεί κανείς από τους φόβους του, να αυξήσει τον δυναμισμό και την αυτοπεποίθησή του, να ωριμάσει τη σκέψη του, να ενδυναμώσει τη θέλησή του, να αφυπνίσει και να στοχοκατευθύνει τη δημιουργικότητά του και ακόμα ανθοϊάματα που προάγουν την υπομονή, την έκφραση και την εκτόνωση του θυμού, την κατανόηση του άλλου, την αυτοέκφραση, την επικοινωνία, το άγχος.

Ανθοϊάματα Μπαχ: Πώς παρασκευάζονται και ποιοι μπορούν να τα πάρουν

Τα ανθοϊάματα προκύπτουν από την τοποθέτηση υγιών, ώριμων λουλουδιών συγκεκριμένων φυτών σε νερό και την έκθεσή τους στον ήλιο για ορισμένες ώρες και μόνον λίγα από αυτά παρασκευάζονται με τη μέθοδο του βρασμού. Στη συνέχεια το νερό αναμεμειγμένο με αλκοόλ (σύνηθως μπράντυ), το οποίο χρησιμοποιείται σαν φυσικό συντηρητικό, αποτελεί το μητρικό διάλυμα για την παρασκευή της μορφής με την οποία το ανθοΐαμα συνήθως θα καταναλωθεί.

Μερικές σταγόνες που λαμβάνονται 3-4 φορές την ημέρα είναι η συνήθης πρακτική λήψης για τα περισσότερα ανθοϊάματα. Η διάρκεια της ενδεδειγμένης χρήσης τους μπορεί να ποικίλει από την εφ’ άπαξ λήψη μέχρι εβδομάδες ή και μήνες (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και χρόνια), ανάλογα με το πρόβλημα.

Δεν δημιουργούν παρενέργειες στον οργανισμό και είναι ασφαλής η λήψη τους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ενημερώνεται τον γιατρό σας.

Ανθοϊάματα Μπαχ: Οι ιδιότητές τους

Δείτε αναλυτικά τις ιδιότητες των 38 Ανθοϊαμάτων:

 1. Agrimony (αγριμονία).Έγνοια και εσωτερικός πόνος που κρύβεται πίσω από μια χαρούμενη έκφραση.
 2.  Aspen (αγριολεύκη). Φόβος από απροσδιόριστη αιτία.
 3. Beech (οξιά). Έντονη κριτική διάθεση απέναντι σε όλους και σε όλα.
 4. Centaury (κενταύρια σκιαδοφόρος ). Δουλικότητα, αδύναμη θέληση.
 5. Cerato (κερατόστιγμα ).Έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του.
 6. Cherry Plum ( δαμασκηνιά ). Φόβος ότι θα χάσει τον έλεγχο, υστερία.
 7. Chesnut Bud ( αγριοκαστανιά ).Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.
 8. Chicory ( ραδίκι ). Εγωκεντρισμός ,τάση για έλεγχο των άλλων.
 9. Clematis (κληματίδα ).Ονειροπόληση ,αφηρημάδα ,έλλειψη συγκέντρωσης.
 10. Crab Apple ( ξηνομηλιά ).Νιώθει ότι έχει κάτι βρώμικο μέσα του.
 11. Elm ( φτελιά ).Αίσθημα ανεπάρκειας και έλλειψη θάρρους.
 12. Gentian ( γεντιανή ).Αμφιβολία ,ηττοπάθεια.
 13. Gorse ( ράχος ).Έλλειψη κάθε ελπίδας, απελπισία.
 14. Heather ( ρείκι ).Εγωπάθεια ,ενδιαφέρον μόνο για τον εαυτό του.
 15. Holly ( αρκουδοπούρναρο ). Μίσος ,ζήλια ,καχυποψία.
 16. Honeysuckle ( αγιόκλημα ). Ζει μόνο στο παρελθόν. Νοσταλγία.
 17. Hornbeam ( καρπίνος, γάβρος ). Κόπωση ,αδυναμία ,σωματική και πνευματική εξάντληση.
 18. Impatiens ( ανυπόμονα ). Ανυπομονησία ,εσωτερική ένταση.
 19. Larch ( αγριόπευκο ). Απαισιοδοξία ,αναμένει την αποτυχία.
 20. Mimulus ( μίμουλος ). Φόβος για κάτι συγκεκριμένο.
 21. Mustard ( σινάπι ). Μελαγχολία ,κατάθλιψη χωρίς ορατή αιτία.
 22. Oak ( βελανιδιά ). Παρά την απόγνωση συνεχίζει την προσπάθεια.
 23. Olive ( ελιά ). Μεγάλη σωματική και ψυχική εξάντληση.
 24. Pine ( πεύκο ) . Ενοχή.
 25. 25.Red Chestnut ( κόκκινη αγριοκαστανιά ).Υπερβολική ανησυχία για τους άλλους.
 26. Rock Rose ( ηλιάνθεμο ).Φόβος , πανικός, έντονος τρόμος.
 27. Rock Water ( νερό της πηγής ). Δυσκαμψία , σκληρότητα, αδιάλλακτη στάση.
 28. Scleranthus ( σκλήρανθος ). Αναποφασιστικότητα, διστακτικότητα.
 29. Star of Bethlehem ( αγριόκρινο,αστράκι ).Επακόλουθα συμπτώματα σωματικού και ψυχικού σοκ.
 30. Sweet chestnut (καστανιά ).Υπερβολικός εσωτερικός πόνος.
 31. Vervain ( σταυροβότανο ).Υπερδιέγερση, υπερβολική δραστηριότητα Vine (αμπέλι ).Επιβολή εξουσίας, δικτατορικότητα.
 32. Walnut ( καρυδιά ).Διαδικασία αλλαγών.
 33. Water Violet ( νεροβιολέτα ). Υπεροψία ,απόμακρη στάση.
 34. White chestnut (άσπρη αγριοκαστανιά ).Έμμονες βασανιστικές σκέψεις.
 35. Wild oat ( αγριοβρώμη ).Αίσθημα του ανικανοποίητου.
 36. Wild rose ( αγριοτριανταφυλλιά ). Απάθεια , ενδοτικότητα.
 37. Willow ( ιτιά ). Πικρία, οργή για όλα φταίνε οι άλλοι.
 38. Τελευταία θα πρέπει να αναφερθούμε και στο πολύ σπουδαίο ίαμα που ονομάζεται «ίαμα πρώτης βοήθειας» ή RESCUE REMEDY το οποίο δίνεται σε κάθε περίπτωση ψυχικού ή σωματικού σοκ όπως ξαφνική αρρώστια, δυστύχημα, έντονος φόβος για κάτι και σε κάθε περίπτωση που κάποιος θα αισθανόταν την ανάγκη να φωνάξει «βοήθεια». Είναι ένα μείγμα 5 διαφορετικών ανθοϊαμάτων από τα γνωστά 38 (κληματίδα-ηλιάνθεμο-αγριόκρινο-δαμασκηνιά-ανυπόμονο). Λαμβάνεται σε επείγουσες καταστάσεις υπο μορφή σταγόνων από το στόμα ή για εξωτερική χρήση υπο μορφή κρέμας σε χτυπήματα, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων ή ερεθισμένο από αλλεργία δέρμα. Η δράση του είναι πολύ γρήγορη γιʼαυτό και ονομάζεται «ίαμα πρώτης βοήθειας»