Αντιγήρανση: Τα 5 συστατικά που θα κρατήσουν για πάντα νέα την επιδερμίδα σας

Αντιγήρανση: Πριν καταφύγετε στο «τραπέζι» του χειρουργού για να δώσετε λάμψη και σφριγηλότητα στο πρόσωπό σας, αλλά και για να εξαφανίσετε τις ρυτίδες, εντάξτε στην περιποίησή σας 5 ενεργά συστατικά που περιέχουν τα καλύτερα αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης.

Αντιγήρανση: Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς που προέρχεται από τη βιταμίνη Α. Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση στο δέρμα, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, εξισορροπεί την παραγωγή φυσικών ελαίων και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθά επίσης στην αποφυγή διάσπασης του κολλαγόνου και πυκνώνει το βαθύτερο στρώμα του δέρματος για την πρόληψη των ρυτίδων.

Το αρνητικό είναι ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί στη σωστή δοσολογία, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι προκαλεί φωτοευαισθησία και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται ιδανικά κατά τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης και να ακολουθείται από αντηλιακό με υψηλό SPF το πρωί.

Αντιγήρανση: Βιταμίνη E

Γνωστή για τις εξαιρετικά ενυδατικές της ιδιότητες, η βιταμίνη Ε έχει επίσης και σπουδαία αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που διασφαλίζει την προστασία των κυτταρικών δομών από το οξειδωτικό στρες, αποτρέποντας έτσι τη φθορά που σηματοδοτεί την πρόωρη γήρανση. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας, καθώς αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού, ενδυναμώνοντας τον υδρολιπιδικό φραγμό.

Αντιγήρανση: Νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β3. Βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαδερμική απώλεια νερού, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη σύνθεση νέου κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέως, διατηρώντας τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας και κάνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες λιγότερο ορατές. Επιπλέον, δρα κατά των ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα να διατηρεί την επιδερμίδα λαμπερή και νεανική.

Το μόνο μειονέκτημά της είναι πως όταν χρησιμοποιείται σε αφθονία, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει έξαψη στο ευαίσθητο δέρμα.

Αντιγήρανση: Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη είναι μια οργανική ένωση, η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από τα φυτά και δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για την άμυνά τους. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, αν έχει το σωστό pH, μπορεί να διεισδύσει σε βάθος στο δέρμα, προσφέροντας καλύτερη αποτελεσματικότητα. Επιφανειακά, βοηθά στην προστασία της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας από την πρόωρη γήρανση.

Αντιγήρανση: Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αγαπάται ιδιαίτερα από τους δερματολόγους και τους skin experts επειδή είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα αντιοξειδωτικά στην αγορά. Εκτός από το ότι χαρίζει λάμψη και ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα, διαθέτει και σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, διατηρεί τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης απαλύνοντας έτσι τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ενώ παράλληλα διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσης.

Το αρνητικό είναι ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ασταθές συστατικό, το οποίο είναι πολύ εύκολο να οξειδωθεί αν εκτεθεί σε αέρα και ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος που όταν πρόκειται για βιταμίνη C, καλό είναι να επενδύετε σε προϊόντα, που να περιέχουν τη σταθεροποιημένη μορφή της σε αεροστεγή και αδιάφανη συσκευασία.