Αβοκάντο: Προσοχή! Αν δείτε αυτά τα σημάδια μην το καταλώσετε

Πόσο υπέροχο είναι να κόβετε ένα αβοκάντο και να συνειδητοποιείτε ότι στο τέλειο στάδιο, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και τέλειο στη γεύση. Όμως υπάρχουν σημάδια που αν τα δείτε στο φρούτο σας τότε σίγουρα θα πρέπει να το πετάξετε και να μην επιχειρήσετε να σώσετε κάτι από αυτό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αβοκάντο μετά από ένα όριο, αρχίζει να ταγγίζει και μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία σας.

Αβοκάντο: Πότε να μην το φάτε

Το τάγγισμα μπορεί να οδηγήσει στον “σχηματισμό δυνητικά τοξικών ενώσεων”, οι οποίες μπορεί να αναδίδουν “μια χημική οσμή και γεύση”.

Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν ότι κοιτάζοντας κάτω από την περιοχή του στελέχους, μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε αν είναι ώριμο ή σάπιο. “Για να βεβαιωθείτε ότι το αβοκάντο είναι στην βέλτιστη φάση ωρίμανσης, το κλειδί είναι να ελέγξετε κάτω από το στέλεχος, λέει η Dana Velden, συγγραφέας του Finding Yourself in the Kitchen: Kitchen Meditations and Inspired Recipes from a Mindful Cook.

Αν το στέλεχος απομακρύνεται εύκολα και είναι πράσινο από κάτω, τότε το αβοκάντο είναι σε τέλεια ωρίμανση.

Μην αφαιρείτε το στέλεχος από ένα αβοκάντο μέχρι να είστε έτοιμοι να το φάτε

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τη σύσταση να αφαιρέσετε το στέλεχος στο κατάστημα. Οι αγρότες εξηγούν ότι αυτή η πρακτική κοστίζει σε όσους εργάζονται στον κλάδο και μπορεί ακόμη και να θέσει άλλους αγοραστές σε αυξημένο κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση ενός χαλασμένου φρούτου. Οι αγρότες χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα κοπής για να πλησιάσουν τον καρπό, αλλά σκόπιμα αφήνουν ένα μέρος του στελέχους ανέπαφο. “Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε μέρος του στελέχους, γιατί αυτό εμποδίζει τους μύκητες και τα βακτήρια να εισέλθουν στο φρούτο”, λένε.

Με άλλα λόγια, εάν το στέλεχος έχει ήδη αφαιρεθεί και μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει καφέ από κάτω, μην αγοράσετε το φρούτο! Εάν το στέλεχος είναι ακόμα άθικτο, θα πρέπει να το αφήσετε έτσι διαφορετικά κινδυνεύετε να καταστρέψετε το φρούτο για κάποιον άλλο.

Αβοκάντο: Γιατί πρέπει να το πλένετε πριν το κόψετε

Το 2018, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον έλεγχο 1.615 δειγμάτων αβοκάντο μεταξύ 2014 και 2016. Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι:

  • το 0,74% των δειγμάτων του βρέθηκαν θετικά για σαλμονέλα
  • το 0,24% των δειγμάτων σάρκας και το 17,73% των δειγμάτων φλούδας αβοκάντο βρέθηκαν θετικά για Listeria monocytogenes

Αυτά τα βακτήρια έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες και, σε σπάνιες περιπτώσεις, με θάνατο.

Ως εκ τούτου, ο FDA συνιστά το πλύσιμο όλων των αβοκάντο πριν από τη χρήση, καθώς η κοπή τους θα μπορούσε να εισάγει επιβλαβή βακτήρια στη σάρκα του φρούτου.

Αβοκάντο: Πότε πρέπει να το πετάξετε άμεσα

Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για ένα αβοκάντο από την όψη και την υφή του. Ένα ώριμο έχει σκούρο πράσινο δέρμα στο εξωτερικό σε αντίθεση με τα λιγότερο ώριμα, τα οποία έχουν μια πιο ανοιχτή απόχρωση του πράσινου.

Δίνοντας στο αβοκάντο μια απαλή πίεση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε ένα ιδανικό δείγμα. Αν το αισθανθείτε πολύ μαλακό είναι υπερβολικά ώριμο. Αυτά που είναι πολύ σκληρά για να υποκύψουν σε ήπια πίεση δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.

Μόλις το κόψετε, αναζητήστε άλλα σημάδια αλλοίωσης:

  • καστανά και μαύρα στίγματα στη σάρκα
  • μούχλα οπουδήποτε μέσα ή πάνω στο φρούτο
  • σκούρες ραβδώσεις στην φλούδα

Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν επικίνδυνη σήψη ή τάγγιση. Μην προσπαθήσετε να σώσετε κανένα μέρος ενός ταγγισμένου, με ξινή μυρωδιά ή μουχλιασμένο αβοκάντο, καθώς μπορεί να σας αρρωστήσει.

Με πληροφορίες από iatropedia

Αβοκάντο: Το θαυματουργό φρούτο που θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά – Δείτε συνταγές

Μία μερίδα (περίπου μισό αβοκάντο ή 70 γραμμάρια) μας προσφέρει 134 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 14 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 8 γραμμάρια είναι τα «καλά», μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ωμέγα-3) λιπαρά. Ακόμη, το αβοκάντο περιέχει υψηλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), καλίου και μαγνησίου.

Η δράση του αβοκάντο και των ελαίων του έχει μελετηθεί εκτεταμένα στην υγεία της καρδιάς μας με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αβοκάντο: Αυτά είναι τα οφέλη του

Για την υγεία της καρδιάς σας

Aρκετές έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ω-3, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συμβάλλετε στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα, σας βοηθάει να ελέγξετε την καλή χοληστερίνης σας,  ενώ μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και μεταβολικού συνδρόμου. Ταυτόχρονα, το αβοκάντο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο.

Μία μερίδα αβοκάντο (70 γραμμάρια) θα μας δώσει 330 mg ή το 17% των καθημερινών μας αναγκών σε κάλιο, περισσότερο από όσο περιέχει η μπανάνα

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φυτικές ίνες, το καθιστά επωφελές για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και της καρδιάς.

Η πρώτη ερευνητική μελέτη έγινε το μακρινό 1960 και έδειξε ότι η κατανάλωση 0,5-1,5 αβοκάντο την ημέρα μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι το αβοκάντο μειώνει σημαντικά τα τριγλυκερίδια αίματος και την «κακή» LDL χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται κυρίως στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και το ισχυρό αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο (βιταμίνες και φυτοχημικές ουσίες όπως η λουτεΐνη, η βιταμίνη Ε και το φυλλικό οξύ), τα οποία του χαρίζουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες (προϊόντα φυσικού μεταβολισμού) έχουν αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό σας. Τα καροτενοειδή (ζεαξανθίνη, λουτεΐνη), γλουταθειόνη, βιταμίνες C και E αποτελούν δραστικά στοιχεία που εντοπίζονται στη σάρκα του αβοκάντο, τα οποία προστατεύουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων.

Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, που βοηθά στη δομή των οστών και τη λειτουργία των μυών. Ενώ, έρευνες δείχνουν ότι είναι δυνατό να βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Απώλεια βάρους

Η λιπαρή του σύσταση δρα βοηθάει στην απώλειας βάρους, επειδή, σε σύγκριση με άλλα φρούτα έχει τις περισσότερες θερμίδες. Ενδεικτικά, μια φέτα αβοκάντο έχει 50 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους, ενώ ολόκληρο το φρούτο προσδίδει σχεδόν 320 θερμίδες. Ωστόσο, τα λιπαρά που περιέχει, μπορεί να αποδίδουν αρκετές θερμίδες, όμως αν το καταναλώνετε με μέτρο, τότε μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση του λίπους. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που πρόσθεσαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν φαγητό τις επόμενες τρεις ώρες.

Αβοκάντο, μία υπερτροφή

Το αβοκάντο σας προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε μερίδα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου (που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης), της λουτεΐνης (που είναι καλό για τα μάτια σας) και του φυλλικού οξέος (που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, τα οποία σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και τις λοιμώξεις.

Αβοκάντο και πρωτεΐνη

Είναι ίσως το μοναδικό φρούτο που περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία χαρακτηρίζεται πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον οργανισμό αμέσως μόλις καταναλωθεί.

Αβοκάντο δέρμα, μαλλιά & μάτια  

Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδων και περιέχει τη εξαιρετική ποσότητα λίπους που βοηθάει στην απορρόφησή τους. Ταυτόχρονα, βοηθάει στη μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α. Επίσης, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών (λουτείνη, ζεαξανθίνη, β- καροτίνη) που περιέχει, είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα και γενικότερα την υγεία των κυττάρων. Ενώ, προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και την εμφάνιση καταρράκτη.

Παράλληλα, οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε που περιέχονται στο φρούτο, αξιοποιούνται από τους ειδικούς της βιομηχανίας καλλυντικών. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις ενυδατικές, αντιγηραντικές και ιαματικές ιδιότητες που προσφέρουν στο δέρμα, ενώ το έλαιο του φυτού εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία, καθώς επίσης και ως αντηλιακή προστασία. Τέλος, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα έλαια του αβοκάντο, ενισχύουν την όψη και την υφή των μαλλιών, δίνοντας τους λάμψη και δύναμη.

Αβοκάντο: Πώς να το καταναλώσετε

Εντάξτε το αβοκάντο στη καθημερινή σας διατροφή και απολαύστε τα οφέλη που σας παρέχει.

  • Αλείψτε το (αντί για βούτυρο) σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης σε συνδυασμό με το μέλι για ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα ή σνακ
  • Σκαλίστε το με ένα κουτάλι (προσθέτοντας μέλι & ξηρούς καρπούς, αν είστε λάτρης του γλυκού)
  • Σκαλίστε το με ένα κουτάλι (προσθέτοντας λεμόνι & λίγο θαλασσινό αλάτι, αν είστε λάτρης του αλμυρού)
  • Βάλτε το στην πράσινη σαλάτα σας ή στην χωριάτικη το καλοκαίρι, στο βραδινό σας γεύμα
  • Προσθέστε το στις τορτίγιες για γεύση και χρώμα στο πιάτο σας
  • Προσθέστε το σε smoothies, μιλκ-σεικ, κέικ, brownies, pancakes (τηγανίτες), ψωμί, ζυμαρικά, σούπες και σάλτσες (π.χ. γουακαμολε σάλτσα), sushi
  • Αντικαταστήστε το βούτυρο ή το λάδι στις αγαπημένες σας καλές συνταγές
  • Αλείψτε το ή κόψτε σε φέτες στα σάντουιτς (γευστικοί συνδυασμοί: αβοκάντο με αυγό, αβοκάντο με σολομό, αβοκάντο με τόνο, αβοκάντο με τυρί, αβοκάντο με κοτόπουλο
  • Ανακατέψτε αβοκάντο με μπανάνα, κακάο ή χαρουπόσκονη & μέλι (για παιδιά άνω του έτους) και ετοιμάστε μια πεντανόστιμη μους ΄σοκολάτας΄
  • Φτιάξτε τσιπς, χούμους με ταχίνι & αβοκάντο, παγωτό
  • Γεμιστέ το αβοκάντο με τυρί & λαχανικά ή με αυγό & λαχανικά, ψήστε το και πάρτε το μαζί σας στη δουλειά (lunchbox) ή προσφέρετε το στους καλεσμένους σας για να εντυπωσιάσετε
  • Φτιάξτε ριζότο με γαρίδες & αβοκάντο
  • Ετοιμάστε μια φρουτοσαλάτα & προσθέστε φέτες αβοκάντο
  • Τέλειος συνδυασμός είναι το αβοκάντο στην ομελέτα & στα scrambled αυγά
  • Πολτοποιείστε το και απολαύστε μια sauce αβοκάντο με λεμόνι ή lime