Χλαμύδια: Τα συμπτώματα για να τα καταλάβεις

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις χλαμύδια. Γιατί δεν πρέπει να τα αφήνεις χωρίς θεραπεία.

Αρχικά ας μάθουμε τι είναι τα χλαμύδια. Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis και επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Αν και οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή, πολλές από αυτές παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).

Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι στη γυναίκα η τραχηλίτιδα ενώ η λοίμωξη στους άνδρες μπορεί να εντοπιστεί στην ουρήθρα, το φάρυγγα ή τον πρωκτό, ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής.

Τόσο οι συμπτωματικές όσο και οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις από Chlamydia Trachomatis μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές με κυριότερες τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την προσβολή των σαλπίγγων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Επιπλέον, η απόφραξη των σαλπίγγων ως αποτέλεσμα χλαμυδιακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έκτοπη κύηση.

Συμπτώματα χλαμυδίων

Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια και συμπτώματα αυτής της πάθησης. Περίπου το 70% των γυναικών και το 50% των ανδρών που πάσχουν από χλαμύδια μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα ή μπερδέψουν τα συμπτώματα με μόλυνση στον τράχηλο ή την ουρήθρα.

Ας δούμε τα πιο συχνά συμπτώματα:

  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Μη φυσιολογική ή έντονη οσμή των κολπικών εκκρίσεων
  • Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • Γαλακτώδη έκκριση από το πέος
  • Εμφάνιση αιμορραγίας μεταξύ των περιόδων
  • Έκκριση, πόνος ή ακόμα και αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Εμφάνιση ευαισθησίας ή πρήξιμο στους όρχεις

Μακροπρόθεσμες επιδράσεις των χλαμυδίων σε άνδρες και γυναίκες

Στους άνδρες

  • Τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε πυελικό πόνο και στειρότητα.
  • Μπορεί να προκαλέσουν επιδιδυμίτιδα ( φλεγμονή της επιδιδυμίτιδας, του οργάνου που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο).

Στις γυναίκες

  • Μπορεί να οδηγήσουν σε έκτοπη κύηση
  • Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον τράχηλο, γνωστή και ως τραχηλίτιδα.
  • Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή PID.
  • Μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στους αδένες Bartholin.

Τραχηλίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται – Αίτια, Συμπτώματα και Διάγνωση

Η τραχηλίτιδα είναι μία φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να είναι απόρροια λοίμωξης ή τραυματισμού στην περιοχή. Αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορεί να είναι είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου. Η μετάδοσή της γίνεται από τον ένα σεξουαλικό σύντροφο στον άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τραχηλίτιδα: Πότε εμφανίζει συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές η τραχηλίτιδα είναι ασυμπτωματική. Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα αυτά σχετίζονται με τον ιό ή το μικρόβιο, που ευθύνεται. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι συνήθως η ερυθρότητα, το αίσθημα κνησμού, τα αυξημένα κολπικά υγρά, η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής και το χρόνιο πυελικό άλγος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η αιμορραγία εκτός περιόδου ή μετά από σεξουαλική επαφή και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).

Τραχηλίτιδα: Από τι προκαλείται;

Τα αίτια μπορεί να είναι είτε μικροβιακά, είτε ιογενή, είτε μετατραυματικά. Τα μικρόβια που μπορεί να ευθύνονται είναι το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η γονόρροια, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Οι ιοί που συνήθως ευθύνονται είναι ο HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και ο έρπης γεννητικών οργάνων.

Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο τραυματισμός κατά τον τοκετό ή η αλλεργία σε συγκεκριμένα σπερματοκτόνα ή στο λάτεξ του προφυλακτικού, καθώς και τραυματισμός ή φλεγμονή λόγω της χρήσης ταμπόν ή κολπικού διαφράγματος. Επίσης, τραχηλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και ενθέματα, όπως ο πεσσός της μήτρας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης μήτρας.

Τραχηλίτιδα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Τα αίτια μπορεί να είναι είτε μικροβιακά είτε ιογενή είτε μετατραυματικά. Τα μικρόβια που μπορεί να ευθύνονται είναι το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η γονόρροια, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Οι ιοί που συνήθως ευθύνονται είναι ο HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και ο έρπης γεννητικών οργάνων.

Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο τραυματισμός κατά τον τοκετό ή η αλλεργία σε συγκεκριμένα σπερματοκτόνα ή στο λάτεξ του προφυλακτικού, καθώς και τραυματισμός ή φλεγμονή λόγω της χρήσης ταμπόν ή κολπικού διαφράγματος. Επίσης, τραχηλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και ενθέματα, όπως ο πεσσός της μήτρας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης μήτρας.

Τραχηλίτιδα: Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Αν πρόκειται για τραχηλίτιδα λόγω τραυματισμού κατά τον τοκετό, τότε δεν απαιτείται κάποια αντιμετώπιση. Αν πρόκειται για κάποια λοίμωξη ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε απαιτείται θεραπεία του νοσήματος αυτού. Αν είναι μικροβιακής αιτιολογίας, τότε χορηγούνται φάρμακα από το στόμα όπως τα αντιβιοτικά ή κολπικά υπόθετα. Αν πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σε αρχικό στάδιο απαιτείται απλή παρακολούθηση, ενώ αν προχωρήσει θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία όπως η αφαίρεση με ηλεκτροδιαθερμία ή χειρουργική μέθοδος με laser. Για τον έρπητα γεννητικών οργάνων θα χρειαστεί να ληφθούν αντιιικά φάρμακα.

Στις περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων απαιτείται να λάβει θεραπευτική αγωγή και ο σύντροφός σου. Για όσο διάστημα λαμβάνετε αγωγή συνιστάται να απέχετε από σεξουαλικές επαφές. Η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι διαφορετική σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου και να μη λάβεις κάποιο φάρμακο χωρίς την έγκρισή του.