Διάρροια: 9 ένοχες τροφές που την προκαλούν

Διάρροια: Δυσκολεύει τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και μπορεί να απομονώσει από τον κοινωνικό μας περίγυρο, καθώς μπορεί να μας αναγκάσει να αναβάλλουμε κοινωνικές δραστηριότητες.

Η διάρροια όμως είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται είτε σε ιούς και βακτήρια, είτε σε κάποιες τροφές.

Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε αν οφείλεται στις τροφές που καταναλώνετε, είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής.

Διάρροια: Οι τροφές που την προκαλούν

Δείτε τροφές οι οποίες ενοχοποιούνται για διάρροια:

Υποκατάστατα ζάχαρης

Σνακ και τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να ικανοποιούν την επιθυμία σας για γλυκό, αλλά τα υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχουν, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η σορβιτόλη, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και διάρροια, ανάλογα με το πώς μεταβολίζονται στο έντερό σας.

Καφές

Αν μετά τον πρωινό καφέ τρέχετε στην τουαλέτα, δεν είστε οι μόνοι. Ο καφές προκαλεί διάρροια σε πολλούς ανθρώπους λόγω της επίδρασης της καφεΐνης, η οποία διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα οι τροφές να αποβάλλονται πιο γρήγορα. Η οξύτητα του καφέ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από διαταραχές του εντέρου.

Αλκοόλ

Αν πιείτε πολύ το βράδυ, το πρωί θα ξυπνήσετε με ανακατεμένο στομάχι. Επίσης το αλκοόλ ερεθίζει το έντερο και επισπεύδει την πέψη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει το νερό, με αποτέλεσμα να προκαλείται διάρροια.

Γαλακτοκομικά

Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, περίπου 30 λεπτά έως δύο ώρες αφού καταναλώσουν γάλα, τυρί ή γιαούρτι, εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

Σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι

Η γλουτένη, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, αλλά και τα προϊόντα τους, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και φούσκωμα σε κάποιους ανθρώπους, τη γνωστή κοιλιοκάκη. Αν κάθε φορά που τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά έχετε ανάλογα συμπτώματα, είναι πιθανό να πάσχετε από δυσανεξία στην γλουτένη και πρέπει να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο.

FODMAPs

Τα FODMAPs (Ζυμώσιμοι Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες) δεν πέπτονται πλήρως στο λεπτό έντερο και περνούν στο παχύ έντερο ανέπαφα, αντί να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Η ζύμωση και η όσμωση που προκαλούνται από αυτά τα άπεπτα σάκχαρα εξηγούν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως αέρια, πόνος, φούσκωμα, διάρροια κλπ. Ο αποκλεισμός τροφών υψηλών σε FODMAPs μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Φυτικές ίνες

Για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι ο χρυσός κανόνας. Αν το παρακάνετε όμως, μπορεί να έχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οι πολλές φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλουν στη διάρροια, γι’ αυτό καταναλώστε τις με μέτρο.

Καυτερές πιπεριές

Οι πολύ πικάντικες τροφές ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και των εντέρων, προκαλώντας τη γρήγορη κινητικότητα στο γαστρεντερικό σωλήνα και την πρόκληση διάρροιας. Ειδικά όσοι δεν τρώνε συχνά πικάντικα τρόφιμα, είναι πιθανότερο να έχουν διάρροια όταν το κάνουν.

Πρόχειρο φαγητό

Το γρήγορο και πρόχειρο ταλαιπωρεί το έντερό σας. Γενικά τα λιπαρά φαγητά είναι πιο δύσκολο να τα χωνέψει ο οργανισμός, ειδικά όμως τα κακά λιπαρά του φαστ φουντ και τα τηγανητά τρόφιμα.

Πόνος στην κοιλιά: Τα 7 είδη του και τι σημαίνει το καθένα

Δείτε επτά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα και ποιο πρόβλημα υποδεικνύει καθένα από αυτά.

1. Κάψιμο στο στήθος

Πιθανή αιτία: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, εκδηλώνεται αίσθημα καψίματος στο στήθος, κυρίως στο οστό του στέρνου. Η κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως πυροδοτείται ή επιδεινώνεται από συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

2. Πόνος γύρω από τον αφαλό

Πιθανή αιτία: Σκωληκοειδίτιδα

Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας είναι αρχικά ήπιος και επίμονος και εκδηλώνεται γύρω από τον αφαλό. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και εξαπλώνεται προς το δεξιό ισχίο. Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση, οπότε απαιτείται άμεση επίσκεψη στο κοντινότερο νοσοκομείο.

3. Οξύς πόνος κάτω από τα πλευρά

Πιθανή αιτία: Πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή σχηματίζονται από την κρυσταλλοποίηση χοληστερόλης και υγρού της χολής. Μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος όσο ένα μπιζέλι ή αρκετά μεγάλες όσο ένα μπαλάκι του γκολφ. Εάν μια πέτρα φράζει τη χοληδόχο κύστη, εκδηλώνεται οξύς πόνος που συνήθως εντείνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Ο πόνος εστιάζεται κάτω από τα πλευρά, αφού σε αυτό το ύψος της κοιλιάς βρίσκεται η χοληδόχος κύστη.

4. Κάψιμο στο στομάχι

Πιθανή αιτία: Έλκος

Εάν ο πόνος στο στομάχι είναι χρόνιος και επιδεινώνεται μετά το φαγητό, πιθανώς να οφείλεται σε έλκος. Σε αντίθεση με την καούρα, η οποία γίνεται αισθητή στο στέρνο, ο πόνος του έλκος επικεντρώνεται στο στομάχι ή χαμηλότερα.

5. Γενικευμένος πόνος και διάρροια

Πιθανή αιτία: Δυσανεξία στη λακτόζη

Στα άτομα που έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη, οι ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αρκετά γενικευμένες. Η κρίση συνοδεύεται συχνά από πρήξιμο, αέρια και διάρροια.

6. Κράμπες και χρόνια διάρροια

Πιθανή αιτία: Ευαισθησία στη γλουτένη

Τα άτομα που έχουν αλλεργία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) εκδηλώνουν φούσκωμα, αέρια και κοιλιακές κράμπες έπειτα από την κατανάλωση τροφών που παράγονται από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη.

7. Πόνος που συνοδεύεται από διάρροια με αίμα και πυρετό

Πιθανή αιτία: Κολίτιδα ή Νόσος του Crohn

Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου συνοδεύονται από αέρια, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια με ίχνη αίματος, ναυτία και πυρετό.