Διατροφή: Light φθινοπωρινές συνταγές

Πώς θα κρατήσετε χορτάτο και fit τον οργανισμό σας τώρα το Φθινόπωρο που ο καιρός κρυώνει και η όρεξη ανεβαίνει; Με τις παρακάτω λαχταριστές συνταγές που έχουν πλούσια γεύση και λίγες θερμίδες.

Κρέμα κολοκυθιού με ανθότυρο

Ο Θοδωρής Παπανικολάου προτείνει μια ανάλαφρη και γευστική κρέμα κολοκυθιού που δεν θα κάνει δύσκολη την ζωή σας στην κουζίνα.

Υλικά για 4 άτομα

5 κολοκυθάκια

1 κρεμμύδι ξερό λευκό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο 100 γρ. ανθότυρο σπασμένο με το χέρι

4 κ.σ. κολοκυθόσπορος

Αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια στο μαντολίνο σε πολύ λεπτές ροδέλες, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Τα τοποθετούμε σε πετσέτα και τα στύβουμε για να φύγει το νερό τους. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε λίγο νερό και το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαραθεί. Προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια να αχνιστούν για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπλέντερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το αλάτι μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.

Σερβίρουμε, προσθέτουμε ανθότυρο και γαρνίρουμε με καβουρντισμένο κολοκυθόσπορο.

Σαλάτα γλυκοπατάτας με βινεγκρέτ μάνγκο

Ο Γρηγόρης Μπονιάκος υμνεί τα φρέσκα υλικά σε αυτό το πιάτο.

 

Υλικά για 2 άτομα

1 μεγάλη γλυκοπατάτα

200 γρ. baby ρόκα

1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

1 αγγούρι κομμένο σε κύβους

 

Για τη βινεγκρέτ

1 μάνγκο ώριμο κομμένο σε κύβους

4 γρ. αλάτι

2 γρ. πιπέρι

25 ml χυμός λεμόνι

50 ml ξίδι λευκό βαλσάμικο

50 γρ. μουστάρδα

150 ml ελαιόλαδο

150 ml ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος της γλυκοπατάτας), αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να την ξεφλουδίσουμε και να την κόψουμε σε κύβους χωρίς να διαλυθεί. Σε μπολ προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, το αβοκάντο, τα ντοματίνια, το αγγούρι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρόκα και κόλιανδρο.

Για τη βινεγκρέτ μάνγκο

Σε μπολ ρίχνουμε το μάνγκο και με το ραβλομπλέντερ το κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Σερβίρουμε τη σαλάτα γλυκοπατάτας και γαρνίρουμε με τη βινεγκρέτ μάνγκο.

Χούμους με ψητές μελιτζάνες, γιαούρτι με χαρίσα, φαλάφελ και φατούς

Ο Κώστας Τσίγκας προτείνει μια συνταγή βασισμένη σε όσπρια και λαχανικά που υπηρετεί την ιδέα του ντιπ και του παρεΐστικου φαγητού.Υλικά για ένα μπολ

200 γρ. ρεβίθια ξερά

1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

6 κ.σ. ταχίνι

Χυμός από 1 λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο Πρέζα κύμινο

Αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Σουσάμι για το σερβίρισμα

Σουμάκ για το σερβίρισμα

Για το γιαούρτι

3 κ.σ. γιαούρτι σακούλας

1 κ.γ. χαρίσα έτοιμη

1 μελιτζάνα κομμένη σε φέτες και ψημένη

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια μαζί με τη μισή σόδα σε νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σκεπασμένα με νερό και την υπόλοιπη σόδα και τα βράζουμε μέχρι να είναι πάρα πολύ μαλακά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό και τα σουρώνουμε. Βάζουμε τα ρεβίθια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, το ελαιόλαδο και το σουμάκ, σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Μεταφέρουμε το χούμους σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το σουμάκ και περιχύνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τη χαρίσα. Σερβίρουμε όλα τα μπολ σε ένα μεγάλο πιάτο και συνοδεύουμε με πίτες φρεσκοτραγανισμένες.

 

Σαλάτα Φατούς

Υλικά για 4 άτομα

500 γραμμάρια ντομάτες ή ντοματίνια

1 μεγάλο αγγούρι 2 πράσινα κρεμμύδια

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

2 φύλλα μαρούλι ψιλοκομμένο

5 ραπανάκια σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους μετρίου μεγέθους και αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια από το αγγούρι το κόβουμε επίσης σε κύβους σε μέγεθος ανάλογο με αυτό της ντομάτας. Στη συνέχεια κόβουμε και το πράσινο κρεμμύδι σε φέτες μικρού μεγέθους και μεταφέρουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Για το dressing

1 κ.γ. σουμάκ

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.γ. λευκό ξίδι

Χυμός από 1/2 λεμόνι

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Φαλάφελ με κινόα

Υλικά για 2 μερίδες

1 κούπα μαγειρεμένη κινόα

1/2 κούπα ρεβίθια βρασμένα

1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο

1/4 τριμμένο μέτριο καρότο

2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο

Ξύσμα από 1/2 λεμόνι

1 κ.γ. τριμμένο κύμινο

1/2 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ταχίνι

1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάμε ελαφρά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μάζα. Μεταφέρουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Πλάθουμε τα φαλάφελ σε μπαλάκια μετρίου μεγέθους και τα τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Κροκέτα φάβας με ξινoκρέμα και μαρμελάδα ντομάτας

Ο Παναγιώτης Μουτσόπουλος μας δίνει μια συνταγή για χορτοφαγικές κροκέτες με περίσσεια νοστιμιά αλλά και εύκολη παρασκευή.

Υλικά για τον πουρέ

1 κιλό φάβα

1 κρεμμύδι ξερό

1 καρότο μέτριο

1 πράσο, το λευκό μέρος

3 λίτρα νερό

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά βάζουμε τη φάβα και μόλις πάρει βράση την ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα λαχανικά και βράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Περνάμε τη φάβα από μούλτι και στη συνέχεια από τη σήτα. Τοποθετούμε μια μεμβράνη στην επιφάνεια της φάβας και την αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για τις κροκέτες

1 κ. πουρές φάβας

150 γρ. κρεμμύδι σοταρισμένο

30 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο

5 γρ. πάπρικα

50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο να παγώσει για να μπορέσουμε να πλάσουμε ευκολότερα τις κροκέτες. Πανάρουμε και τηγανίζουμε.

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

500 γρ. ντομάτα κονκασέ

450 γρ. ζάχαρη

10 γρ. μπούκοβο

20 ml χυμός λεμόνι

5 γρ. βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι και τον βασιλικό. Σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά κατά το ένα τρίτο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και τον βασιλικό. Σερβίρουμε τις κροκέτες και συνοδεύουμε με μαρμελάδα ντομάτας.

Τσιπούρα γεμιστή με λαχανικά στη λαδόκολλα

Ο Ιάκωβος Απέργης μας δίνει οδηγίες για να παντρέψουμε με ευκολία στην κουζίνα ψάρι με λαχανικά. Ό,τι πιο φρέσκο και υγιεινό.

Υλικά για 2 άτομα

400 γρ. τσίπουρα

1 μπρόκολο

1 κουνουπίδι

1 καρότο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Χαράζουμε το ψάρι στην κοιλιά, το καθαρίζουμε από τα εντόσθια και πλένουμε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και σε κατσαρόλα με νερό τα βράζουμε μέχρι να είναι λίγο μαλακά. Σουρώνουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού. Κλείνουμε καλά το ψάρι μέσα στη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με πέστο από άνηθο.

Με πληροφορίες από lifo