Εγκυμοσύνη με περίοδο χωρίς συμπτώματα: Γίνεται να είμαι έγκυος; Οι ειδικοί απαντούν

Εγκυμοσύνη με περίοδο χωρίς συμπτώματα: Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που κυοφορούν, παύουν να έχουν περίοδο από την στιγμή της σύλληψης μέχρι και την γέννα, υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα, που ενώ είναι σε ενδιαφέρουσα, έχει αιμορραγία σαν περίοδο.

Υπάρχουν, επίσης, ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες, υπάρχει αιμορραγία στην κύηση, και εδώ θα δούμε ποιες είναι αυτές.

Εγκυμοσύνη με περίοδο χωρίς συμπτώματα: Καταστάσεις που προκαλούν αιμορραγία

Αιμόρροια εμφύτευσης

Καταρχήν έχουμε τη λεγόμενη «αιμόρροια εμφύτευσης».

Μερικές γυναίκες περίπου 8 με 10 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της έμμηνου ρύσης παρατηρούν, πως οι κολπικές εκκρίσεις τους λαμβάνουν ένα ροζ, κόκκινο ή φαιό χρώμα και εντοπίζουν κηλίδες στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα τους.

Το φαινόμενο αυτό έχει συνήθως διάρκεια λίγες ημέρες, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι και την αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της περιόδου και προκαλεί συχνά ανησυχία, ιδιαίτερα αν η υπάρχει η υποψία κύησης.

Περίπου τρεις ημέρες μετά από τη γονιμοποίηση του ωαρίου το έμβρυο, που προέκυψε, ξεκινάει την εμφύτευσή του στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας.

Ο καλυπτικός αυτός ιστός αντιδρά στην εμφύτευση του εμβρύου και έτσι διαφεύγει μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό χρωματίζει τις κολπικές εκκρίσεις.

Συνεπώς, η εμφάνιση αυτής της χρωματισμένης βλέννης 8 με 10 ημέρες πριν την αναμενόμενη έλευση της περιόδου δεν είναι απαραίτητα σημείο δυσχέρειας της αρχόμενης κύησης.

Επαπειλούμενη αποβολή

Μια άλλη περίπτωση κολπικής αιμόρροιας, που συνδέεται με την κύηση και μπορεί να θεωρηθεί, πως είναι έμμηνος ρύση, είναι και η λεγόμενη επαπειλούμενη αποβολή.

Πρόκειται για μια κύηση, η οποία βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και αντιμετωπίζει τρόπον τινά δυσκολίες. Η κύηση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική αποβολή, η οποία συνδέεται επίσης με κολπική αιμόρροια.

Βιοχημική κύηση

Εδώ αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση της βιοχημικής κύησης. Πρόκειται για μια κύηση, της οποίας η ανάπτυξη ανεστάλη σε πολύ αρχικό στάδιο, πριν προλάβουμε να δούμε κάποιο σημείο της κύησης με υπερηχογράφημα.

Στην περίπτωση αυτή η αιμόρροια έρχεται σχετικά κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της περιόδου και συχνά η γυναίκα δεν μαθαίνει ποτέ, πως ήταν έγκυος.

Εξωμήτριος κύηση

Τέλος μια ακόμα περίπτωση κολπικής αιμόρροιας, που συνδέεται με κύηση, είναι και αυτή της εξωμήτριας κύησης. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να ζητηθεί ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Η εξωμήτριος (ή έκτοπη) κύηση είναι το αποτέλεσμα μίας διαταραχής της φυσιολογίας της ανθρώπινης αναπαραγωγής, η οποία οδηγεί το έμβρυο να εμφυτευτεί και να ωριμάσει έξω από την κοιλότητα της μήτρας.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τελικά στον θάνατο του εμβρύου και χωρίς την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η έκτοπη κύηση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή της μητέρας.

Η επίπτωση της εξωμήτριας κύησης έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, και πλέον φτάνει περίπου το 1-2% των κυήσεων.

Εγκυμοσύνη με περίοδο χωρίς συμπτώματα: Πώς εκδηλώνεται η εξωμήτριος κύηση;

Η εξωμήτριος κύηση παρουσιάζεται με την κλασική τριάδα συμπτωμάτων:

  • Αμηνόρροια (καθυστέρηση στην περίοδο)
  • Κοιλιακό πόνο
  • Κολπική αιμόρροια

Δυστυχώς, μόνο στο 50% των περιπτώσεων οι ασθενείς παρουσιάζουν και τα 3 συμπτώματα εξωμητρίου κύησης μαζί. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα ευρήματα που να υποδηλώνουν την ύπαρξη κύησης (όπως ναυτία, έμετοι και πρήξιμο των μαστών).

Όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως έντονη σύσπαση των τοιχωμάτων της κοιλιάς, έντονη ευαισθησία στην ψηλάφηση της κοιλιάς και ευρήματα υποογκαιμικού σοκ (ορθοστατική υπόταση ή ταχυκαρδία), το πιθανότερο είναι η εξωμήτριος κύηση να χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Στην γυναικολογική εξέταση ενδέχεται η μήτρα να είναι ελαφρά μεγαλύτερη από το κανονικό και μαλακής σύστασης, κατά την μετακίνηση του τραχήλου ή της μήτρας μπορεί να εκλύεται πόνος, μπορεί να ψηλαφείται το πάσχον εξάρτημα διογκωμένο και μπορεί να βρεθούν στον κόλπο ιστοί από απόπτωση του ενδομητρίου (περίπου σαν πήγματα περιόδου).

Εγκυμοσύνη με περίοδο χωρίς συμπτώματα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση για την εξωμήτριο κύηση;

Μέτρηση χοριακής γοναδοτροφίνης στο αίμα

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της χοριακής στο αίμα διπλασιάζονται κάθε 48 ώρες μέχρι να φτάσουν στις 10.000-20.000 μονάδες.

Στις περιπτώσεις εξωμήτριας κύησης, τα επίπεδα συνήθως αυξάνονται λιγότερο και τελικώς είναι χαμηλότερα από εκείνα που αναμένονται στις φυσιολογικές κυήσεις.

Για την διάγνωση εξωμήτριας κύησης δεν είναι αρκετή μία μόνο μέτρηση της χοριακής, αλλά απαιτούνται επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, τόσο για να ξεχωρίσουμε την εξωμήτριο, όσο και για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της μετά από την έναρξη της θεραπείας.

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για την διάγνωση της εξωμήτριας κύησης.

Η ανεύρεση ενός σάκου μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, με ή χωρίς ενδείξεις καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου, είναι αρκετή για τον αποκλεισμό μιας εξωμήτριας κύησης.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει μια ενδομήτρια κύηση 24 μέρες μετά την ωορρηξία ή 38 μέρες μετά την τελευταία περίοδο (ενώ το διακοιλιακό υπερηχογράφημα την ανιχνεύει μία εβδομάδα αργότερα).

Μια κενή μήτρα σε ασθενείς με χοριακή γοναδοτροπίνη πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή, υποδηλώνει την ύπαρξη εξωμήτριας κύησης. Εάν χρησιμοποιηθεί και το Doppler, η διαγνωστική ακρίβεια του υπερηχογραφήματος αυξάνεται, ιδιαίτερα σε αμφίβολες περιπτώσεις.

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί σταθερό κριτήριο για τη διάγνωση εξωμήτριας κύησης . Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ασθενείς, καθώς μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους, τη νοσηρότητα αλλά και το κόστος. Ενδείκνυται για τις ασθενείς που βρίσκονται σε πόνο και είναι αιμοδυναμικά ασταθείς. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να «χάσει» μέχρι 4% των περιπτώσεων αρχόμενης εξωμήτριας κύησης.

Εγκυμοσύνη με περίοδο χωρίς συμπτώματα: Πώς αντιμετωπίζεται η εξωμήτριος κύηση;

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι τρεις:

  • Αναμονή
  • Χορήγηση μεθοτρεξάτης
  • Χειρουργική επέμβαση

Αναμονή

Υποψήφιες για την πολιτική της αναμονής είναι οι ασθενείς εκείνες που δεν έχουν συμπτώματα, και δεν έχουν ενδείξεις ρήξης της εξωμήτριας κύησης ή αιμοδυναμική αστάθεια. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση της σταδιακής πτώσης της χοριακής. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς αυτές θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, καθώς παρά την πτώση της χοριακής, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της ρήξης.

Χορήγηση μεθοτρεξάτης

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα κυτταροστατικό φάρμακο που αποτελεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία σε περιπτώσεις μη ραγείσας εξωμήτριας κύησης. Η πιο δημοφιλής δοσολογία είναι μία δόση εφάπαξ. Οι ασθενείς που θα αντιμετωπιστούν με μεθοτρεξάτη, θα πρέπει να είναι αιμοδυναμικά σταθερές, να μην έχουν κοιλιακό άλγος, να έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης και να έχουν καλή ηπατική και νεφρική λειτουργία.

Χειρουργική επέμβαση

Η λαπαροσκόπηση είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος στις περισσότερες περιπτώσεις εξωμήτριας κύησης. Η λαπαροτομία (ανοιχτό χειρουργείο) απευθύνεται σε ασθενείς με αιμοδυναμική αστάθεια, ή σε περιπτώσεις που η εξωμήτριος κύηση εντοπίζεται στο κέρας της μήτρας.