Έκκληση στους γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αποφασίσουν τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, προκειμένου να προφυλάξουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των παιδιών τους, αλλά και το ανοιχτό σχολείο, απευθύνει σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μαρίζα Τσολιά.
Εμβόλιο κορονοϊού: Οι παρενέργειες στα παιδιά
Μιλώντας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, εξηγεί ότι είναι ήπιες τοπικές, ή συστηματικές (πυρετός, πονοκέφαλος, κακουχία, πόνοι στο σώμα) που δεν έχουν και τόσο σημασία. Όσον αφορά τη μυοκαρδίτιδα που απασχολεί κάπως τον κόσμο, φαίνεται σύμφωνα με την καθηγήτρια ότι είναι ήπια και υποχωρεί σύντομα. «Εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια εφήβους και νέους ενηλίκους. Είναι λιγότερο συχνή σε μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στη χώρα μας η συχνότητα είναι περίπου μία στους 10.000 εμβολιασμούς στα αγόρια 12-17 ετών, μετά τη δεύτερη δόση. Η πιθανότητα να εμφανίσει κανείς μυοκαρδίτιδα είναι πολύ λιγότερο συχνή με το εμβόλιο, από ότι αν νοσήσει. Γιατί αν νοσήσει, είναι 6 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος, από ότι αν εμβολιαστεί, και είναι και πιο σοβαρή».
Η νόσος στα παιδιά είναι πολύ ήπια αναφέρει η κ. Τσολιά. «Γενικά το 1% από τα κρούσματα που γνωρίζουμε χρειάζεται νοσηλεία. Και από αυτά που νοσηλεύονται, κάτω από 2%, γύρω στο 1,5% θα χρειαστούν ΜΕΘ, ενώ οι θάνατοι είναι μία στις 40.000 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυτό το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που μοιάζει με Καβασάκι και μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του οργανισμού. Η συχνότητα του, όπως την έχουν υπολογίσει στις ΗΠΑ, είναι μία στις 3000 λοιμώξεις. Και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά που πέρασαν τη λοίμωξη, χωρίς συμπτώματα».
Εμβόλιο κορονοϊού: Τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν όπως οι ενήλικες
Σε αντίθεση με ότι γνωρίζαμε στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την διακεκριμένη παιδίατρο, τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τη λοίμωξη όπως ακριβώς οι ενήλικες, με πρόσφατες μελέτες να καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά. Όσον αφορά το σύνδρομο long-covid, η κ. Τσολιά λέει ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποια είναι η συχνότητα του στα παιδιά, για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι φαίνεται να είναι λιγότερο συχνό από ότι στους ενήλικες, αλλά δεν παύει να υπάρχει.
Σημάδια σταθεροποίησης
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η κ. Τσολιά αναφέρει ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων και ένας έλεγχος της κατάστασης. «Επομένως περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε να μειώνονται οι εισαγωγές. Αυτό θέλει κάποιες εβδομάδες. Και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ακόμα περισσότερο, και οι θάνατοι τελικά». Για τα παιδιά λέει ότι υπάρχει μάλλον μία επιπέδωση στις μεγαλύτερες ηλικίες 12 -17 που πιθανόν οφείλεται στην εφαρμογή του εμβολιασμού, αλλά είναι γεγονός συνεχίζει, ότι είναι πολλά τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-11 και συνεχώς αυξανόμενα. Η καθηγήτρια δεν κρύβει το φόβο της για αναζωπύρωση της πανδημίας τις γιορτινές ημέρες, που ο κόσμος συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους, και για αυτό το λόγο τονίζει την σημαντικότητα του εμβολιασμού για όλους, την τήρηση των μέτρων, αλλά και την χρήση των self test πριν από κάθε συγκέντρωση.
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Επιδρά στην ποιότητα του σπέρματος;
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν επιδρά αρνητικά στην ανδρική γονιμότητα. Μήπως όμως την ενισχύει κιόλας;
Ένας από τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού είναι ότι έχει αρνητική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Αμερικανική ερευνητική ομάδα κατέληξε ωστόσο στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Η φήμη δεν είναι καινούργια, αλλά διαδεδομένη: Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκαλούν στειρότητα στους άνδρες. Αρκετές μελέτες έχουν ωστόσο δείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Αμερικανοί επιστήμονες επιλήφθηκαν του θέματος και εξέτασαν σπερματοζωάρια πριν και μετά τον εμβολιασμό με mRNA. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια μπορούν ακόμα και να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.
Για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Network, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι συνέκριναν δείγματα σπέρματος από 45 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών που είχαν εμβολιαστεί με BioΝtech/Pfizer ή Moderna. Τα δείγματα εξετάστηκαν 2-7 ημέρες πριν από τον πρώτο εμβολιασμό και 70 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος. Εκτός από μια σημαντική λεπτομέρεια: Σύμφωνα με τους επιστήμονες στους 8 συμμετέχοντες με αισθητά χαμηλά επίπεδα σπέρματος πριν από τον εμβολιασμό διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση μετά τον εμβολιασμό.
Σε περίπτωση νόσησης ενδέχεται να επηρεαστεί η λίμπιντο
Οι μετρήσεις των επιστημόνων δείχνουν σαφώς ότι ο εμβολιασμός δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο εάν τα εμβόλια βελτιώνουν πράγματι την ποιότητα του σπέρματος. Και αυτό επειδή η παρατηρούμενη αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες απείχαν για αρκετό χρονικό διάστημα από σεξουαλικές επαφές πριν από το δεύτερο δείγμα. Επιπλέον, τα πρώτα δείγματα σπέρματος ελήφθησαν τον Δεκέμβριο, ενώ τα δεύτερα Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με μελέτες, η ποιότητα του σπέρματος αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους. Είναι δηλαδή καλύτερη το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα.
Βέβαιο είναι πάντως ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού δεν επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, συμπεραίνει η αμερικανική ερευνητική ομάδα. Διαφορετική είναι ωστόσο η κατάσταση σε περίπτωση νόσησης με κορονοϊό, ο οποίος ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στην λίμπιντο και μάλιστα ακόμα και μετά την ανάρρωση. Ήδη το 2020 αμερικανοί και ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνδρες, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, αντιμετώπισαν αργότερα μακροχρόνια προβλήματα στύσης.
«Συστήνω σε κάθε άνδρα να εμβολιαστεί»
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Andrology επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες που έχουν αναρρώσει από Covid-19 αντιμετωπίζουν εξαπλάσιο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και, σε σπάνιες περιπτώσεις, υπογονιμότητας. Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα δεν εκπλήσσουν, γράφει σε άρθρο στο The Conversation ο ουρολόγος Ράνγιτ Ραμασάμι. Και άλλοι ιοί όπως της παρωτίτιδας ή ο Ζίκα ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονή στους όρχεις και να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. «Ο κίνδυνος υπογονιμότητας και στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται όσο σοβαρότερη είναι η νόσηση με κορονοϊό», λέει ο επιστήμονας. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συστήσω σε κάθε άνδρα να εμβολιαστεί».