Εθισμός στο σεξ: Μήπως είσαι νυμφομανής; Τα 4 σημάδια που πρέπει να σε υποψιάσουν

Εθισμός στο σεξ: Η κάθε γυναίκα συμπεριφέρεται διαφορετικά κατά τη διάρκεια του σεξ. Άλλες έχουν  υψηλή σεξουαλική δραστηριότητα και άλλες δυσκολεύονται και είναι πιο ντροπαλές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι πρέπει να απολαβάνουμε την σεξουαλική μας ζωή, όποια και αν είναι αυτή.

Ωστόσο, για κάποιους το να έχουν συνέχεια έντονη επιθυμία για σεξ μπορεί να έχει αρνητικά έως και καταστροφικά αποτελέσματα στους περισσότερους τομείς της ζωής τους.

Εθισμός στο σεξ: Τι είναι οι Σεξουαλικές Διαταραχές

Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι διαταραχές στις φυσιολογικές διεργασίες που αφορούν στον κύκλο της σεξουαλικής απόκρισης ή σε πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη και δεν οφείλονται σε οργανικά αίτια. Στις διαταραχές αυτές συμπεριλαμβάνονται: οι διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας (υπότονη επιθυμία, υπερσεξουαλικότητα), οι διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης (διαταραχές στύσης), οι διαταραχές οργασμού (πρόωρη/ καθυστερημένη εκσπερμάτιση, απώλεια οργασμού) και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία, κολεόσπασμος, πόνος στον άνδρα). Οι σεξουαλικές διαταραχές παρουσιάζονται και στα δύο φύλα και συχνά αφορούν το ζευγάρι και όχι τον έναν από τους δύο. Για να αντιμετωπίσεις μια σεξουαλική διαταραχή αποτελεσματικά πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό.

Εθισμός στο σεξ: Τι είναι τελικά η νυμφομανία ή υπερσεξουαλικότητα

Με απλά λόγια πρόκειται για την ψυχική ή και παθολογική κατάσταση μιας γυναίκας, κατά την οποία θέλει συνέχεια να κάνει σεξ, δίχως να νοιάζεται για τίποτε άλλο, δίχως καν να την ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις. Απλά επιδιώκει τη συνουσία με οποιονδήποτε βρει μπροστά της. Το άτομο αυτό σπάνια έως ποτέ δεν νιώθει ικανοποίηση και συνέχεια ψάχνει για περισσότερα. Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση, μια γυναίκα που λατρεύει το σεξ, ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως νυμφομανής. Οι γραμμές είναι λεπτές…

Η γυναίκα νυμφομανής, ψυχαναγκάζεται, έχει μια αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, που δεν μπορεί να ελέγξει. Η νυμφομανία είναι πολλές φορές επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας. Το πιο απλό; Μέσα στον παροξυσμό της να μην λαμβάνει καμία προφύλαξη και να σχοινοβατεί στο να εκτεθεί σε κίνδυνο από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η νυμφομανία είναι μια ψυχική αλλά και συναισθηματική διαταραχή, η οποία όμως μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, προσωπικότητας ή άλλων ψυχικών παθήσεων.

Εθισμός στο σεξ: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Ποια είναι όμως τα κυριότερα συμπτώματα που καθορίζουν μια τέτοια κατάσταση;

  • Οι επίμονες και έμμονες σκέψεις που «κατατρώνε» συνέχεια και κάθε στιγμή το μυαλό της. Να σκέφτεται συνέχεια τη συνουσία, το σεξ, και τις σεξουαλικές δραστηριότητες και να πλάθει διάφορα με τη φαντασία της, όλη την ώρα.
  • Η ψυχαναγκαστική ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, με σκοπό την επαναλαμβανόμενη, με υπέρμετρη συχνότητα σεξουαλική ικανοποίηση, που έχει σαν αποτέλεσμα οι άλλες συμπεριφορές της γυναίκας (επαγγελματικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές) να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου. Δηλαδή με απλά λόγια η σεξουαλική της συμπεριφορά, να ισοπεδώνει τις άλλες συμπεριφορές. Να θέλει να κάνει σεξ συνέχεια και να μην την νοιάζει η δουλειά της, ο κοινωνικός της περίγυρος, να μην τη νοιάζει τίποτε.
  • Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός. Όπου και να βρίσκεται να ψυχαναγκάζεται και να θέλει να τελειώσει ακόμη και μόνη της. Να της «τρώει» το μυαλό η σκέψη αυτή και να ερεθίζει το κορμί της μόνη της και να αυνανιστεί.
  • Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Να μεταμορφώνεται και να μην μπορεί να ελέγξει τις συμπεριφορές της. Να αλλάζει η προσωπικότητα της, η μόνη της επιδίωξη να είναι το σεξ και μόνο αυτό.

Εθισμός στο σεξ: Τι δεν πρέπει να μπερδεύουμε

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την νυμφομανή, με μια γυναίκα που απολαμβάνει, χαίρεται, επιδιώκει το σεξ ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους.

Από παθολογική άποψη, η νυμφομανία, λειτουργεί ακριβώς όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά. Οι νυμφομανείς εθίζονται από τις ίδιες τους τις ορμόνες που παράγει ο εγκέφαλος τους, κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές: οξυτοκίνη, ντοπαμίνη, σερετονίνη, επινεφρίνη… Και όπως ο ναρκομανής για να «ανέβει» χρειάζεται το ναρκωτικό του, έτσι και η νυμφομανής για να «ανέβει» χρειάζεται να κάνει μια πράξη (το σεξ) που θα απελευθερώσει ουσίες στον εγκέφαλο της.

Στις ΗΠΑ, η βίβλος των ψυχικών διαταραχών «diagnostic and statistical manual of mental disorders», περιγράφει την νυμφομανία σαν: «υπερσεξουαλική διαταραχή, που ορίζεται στο να αφιερώνεις πολύ χρόνο στις σεξουαλικές φαντασιώσεις και όργια, με τρόπο που λειτουργεί σαν απάντηση σε καταστάσεις όπως το άγχος, και η κατάθλιψη»

Εθισμός στο σεξ: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υποφέρουν από αυτή την εξάρτηση, πρέπει να μιλήσουν με κάποιον ειδικό και να κάνουν κάποια θεραπεία, όπως γκρουπ υποστήριξης ή και διαλογισμό ώστε να το ξεπεράσουν.

Κάποιες νευρολογικές καταστάσεις ή παράνομα φάρμακα μπορεί να ευθύνονται για αυτή την διαταραχή. Η θεραπεία πρέπει να είναι ψυχολογική ή ψυχοσεξουαλική ειδικά στις παθολογικές συμπεριφορές.