Δεν αδυνατίζεις, ενώ γυμνάζεσαι; Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε όλοι

Απώλεια κιλών: Άρχισες το γυμναστήριο μετά από καιρό, το… έραψες και λίγο και τώρα περιμένεις τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου, τα οποία όμως αργούν ή τουλάχιστον έτσι σου φαίνεται. Γιατί αν περιμένεις να δεις το σώμα σου να μεταμορφώνεται με τις πρώτες σταγόνες ιδρώτα που θα ρίξεις στο ελλειπτικό, τότε θα απελπιστείς και ίσως οι κόποι σου πάνε… χαράμι.

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη – Βιαζόμαστε να δούμε αποτελέσματα

Η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε να μην απογοητευτούμε και τελικά παρατήσουμε τη γυμναστική. Μπορεί να μη χάσαμε 5 κιλά μέσα στον πρώτο μήνα γυμναστικής, όμως σίγουρα η σωματική άσκηση μας έχει ωφελήσει ήδη με πολλούς τρόπους, είτε πρόκειται για την ποιότητα του ύπνου μας είτε για τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη – Παραλείπουμε τις διατάσεις

Ένα κομμάτι της γυμναστικής που συχνά παραλείπεται είναι οι διατατικές ασκήσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση.

Οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος αφορά τη σειρά που γίνονται: οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται τα «πιασίματα».

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη -Δεν προγραμματίζουμε τις προπονήσεις μας

Τη μία ημέρα μπορεί να αργήσαμε να ξυπνήσουμε και τελικά να μη βγήκαμε για τον πρωινό μας περίπατο. Την άλλη μπορεί να είχαμε κουραστεί πολύ στη δουλειά κι έτσι να μη γυμναστήκαμε στο σπίτι.

Ακριβώς επειδή πολλές φορές το πιεστικό μας πρόγραμμα μπορεί να κάνει τη γυμναστική να μη δείχνει ιδιαίτερα δελεαστική, είναι σημαντικό να προγραμματίζουμε τις προπονήσεις μας όπως θα κάναμε με ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη – Υπερβάλλουμε

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινάμε τη γυμναστική έχοντας στο μυαλό μας κάποιον στόχο, όπως η απώλεια βάρους ή ένα πιο γραμμωμένο κορμί. Όποιος κι αν είναι ο στόχος μας, όλοι θέλουμε να τον επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν. Αυτό όμως πολλές φορές μπορεί να μας ωθήσει σε υπερβολές και τραυματισμούς. Και όπως καταλαβαίνετε, αν τραυματιστούμε και αναγκαστούμε να αφήσουμε τη γυμναστική στην αρχή των προσπαθειών μας, το πιθανότερο είναι τελικά να τα παρατήσουμε.

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη – Δεν επιλέγουμε σωστά ρούχα

Μπορεί να μας φαίνεται δευτερεύον, όμως τα ρούχα και τα αξεσουάρ δεν αποκλείεται να κάνουν τη διαφορά. Πρώτα από όλα, χωρίς τα κατάλληλα παπούτσια ή το αθλητικό σουτιέν με τη σωστή στήριξη, η γυμναστική μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη διαδικασία.

Επίσης, ένα όμορφο αθλητικό σύνολο μπορεί να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο για να γυμναστούμε.

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη – Παραμελούμε την ενυδάτωσή μας

Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας, τα επίπεδα ενέργειάς μας μειώνονται, ενώ παράλληλα οι μύες μας γίνονται πιο δύσκαμπτοι. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το μπουκαλάκι με το νερό μας.

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη – Push-ups

Πολλοί άνθρωποι όταν κάνουν push-ups ρίχνουν το κεφάλι προς τα μπροστά. Αυτό τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι όλο το σώμα κλίνει προς τα κάτω αλλά το κεφάλι δείχνει προς τα μπροστά με αποτέλεσμα να δημιουργούν έντονη πίεση στον αυχένα και τελικά να πιάνονται. Την ίδια στιγμή, πολλοί σηκώνουν τους γλουτούς προς τα πάνω.

Πώς θα το διορθώσεις; Προκειμένου να βελτιώσεις τη στάση του κεφαλιού πρέπει να φέρεις το στήθος σου προς τα κάτω και όχι το κεφάλι. Επίσης, θα πρέπει να σκέφτεσαι πως οι μηροί βρίσκονται τόσο χαμηλά που είναι έτοιμοι να αγγίξουν το έδαφος.

Απώλεια κιλών: Τα πιο συνηθισμένα λάθη – Squats

Είναι μια από τις αγαπημένες ασκήσεις πολλών για τους γλουτούς, η οποία πραγματικά λειτουργεί και κάνει δουλειά. Πολλοί άνθρωποι, όμως, που κάνουν τη συγκεκριμένη άσκηση, η οποία φαινομενικά δεν έχει και μεγάλη δυσκολία, την κάνουν λάθος.  Συγκεκριμένα, τοποθετούν όλο τους το βάρος στα πόδια και δεν έχουν την σωστή γωνία σώματος για να κάνουν την άσκηση.

Πώς θα το διορθώσεις; Το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει σημαντικά είναι να έχεις τα πόδια σου λίγο πιο ανοιχτά. Αν και πάλι συμβαίνει το ίδιο λάθος, τότε μπορείς να τοποθετήσεις μια σφήνα κάτω απ’ τις φτέρνες, ώστε να βοηθήσει με την κίνηση των αστραγάλων.