Τα σαρακοστιανά εδέσματα είχαν σήμερα την τιμητική τους, το παραδοσιακό τραπέζι στρώθηκε και τα θαλασσινά είχαν τον πρώτο ρόλο.
Όμως, όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια αντίδραση μετά την κατανάλωση των θαλασσινών, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι, όταν αυτά δεν έχουν μαγειρευτεί καλά.
Οι μωβ φουσκάλες στο δέρμα μπορεί να είναι σημάδι σαρκοφάγου βακτηρίου από ωμά οστρακοειδή
Ένας 50χρονος στην Ιντιάνα των ΗΠΑ έφαγε μια μερίδα στρείδια σε εστιατόριο και τρεις ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα. Νοσηλεύτηκε για σχεδόν έναν μήνα. Σύμφωνα με το The Herald Bulletin, ο 50χρονος παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη λίγες μέρες μετά την κατανάλωση των στρειδιών. Η σύζυγός του τον παρακάλεσε να αναζητήσει ιατρική φροντίδα καθώς η λοίμωξή του είχε γίνει εμφανής στα πόδια του, όπου βγήκαν μωβ φουσκάλες και είχε αυξανόμενο πόνο.
Όπως αποδείχθηκε, ο 50χρονος προσβλήθηκε από μια σαρκοφάγο ασθένεια από τα στρείδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διαγνώστηκε με νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Η πολύ σοβαρή νόσος προκλήθηκε από ένα βακτήριο το οποίο ζει στο νερό και είναι γνωστό ως Vibrio vulnificus.
Άλλα σημάδια αυτής της νόσου περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο και πυρετό
Σύμφωνα με το CDC, υπάρχουν και άλλα σημάδια νεκρωτικής απονευρωσίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε, επειδή τα συμπτώματα της νόσου συχνά εξαπλώνονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.
Τα πιο κοινά σημάδια νεκρωτικής απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν:
- κόκκινη, ζεστή ή πρησμένη περιοχή του δέρματος που εξαπλώνεται γρήγορα
- έντονος πόνος και
- πυρετός
Το CDC συμβουλεύει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν είχατε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό.
Τα μεταγενέστερα συμπτώματα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας είναι πολύ άσχημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- έλκη
- φουσκάλες ή μαύρες κηλίδες στο δέρμα
- αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
- πύον ή έκκριση υγρού από την μολυσμένη περιοχή
- ζάλη
- κόπωση
- διάρροια
- ναυτία
Η λοίμωξη μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων θαλασσινών
Υπάρχουν πολλά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Αλλά το CDC λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τα βακτήρια Vibrio ειδικά μετά την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς οστρακοειδών, συνηθέστερα στρείδια. Ωστόσο, ορισμένα είδη βακτηρίων Vibrio μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματική μόλυνση εάν μια ανοιχτή πληγή εκτίθεται σε αλάτι ή υφάλμυρο νερό. Είναι επίσης πιθανό τα βακτήρια να οδηγήσουν σε μόλυνση εάν τα ωμά θαλασσινά ή οι ωμοί χυμοί θαλασσινών έρχονται σε επαφή με ανοιχτή πληγή στο δέρμα.
Για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης με βακτήρια Vibrio, το CDC προτείνει την αποφυγή ακατέργαστων, ή μη επαρκώς μαγειρεμένων οστρακοειδών.
Επιπλέον, «εάν έχετε πληγή (συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης, τρύπημα για σκυλαρίκι, ή τατουάζ), αποφύγετε την επαφή με αλμυρό νερό ή υφάλμυρο νερό, ή καλύψτε την πληγή με αδιάβροχο επίδεσμο».
Σαρακοστιανά: Οι θερμίδες σε λαγάνα, χαλβά, καλαμαράκια, ταραμοσαλάτα
- Λαγάνα: 80-90 θερμίδες ανά 1 φέτα (μερίδα 30 γρ). Αυτές οι θερμίδες φυσικά “εκτοξεύονται” όταν την βουτάμε στο ελαιόλαδο, ή την αλείφουμε με ταραμοσαλάτα κλπ.
- Ταραμοσαλάτα: 450-500 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Χαλβάς: 330-540 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Καλαμαράκια: 60-100 θερμίδες ανά 100 γρ
- Γαρίδες: 140-150 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Σουπιές: 140-150 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Χταπόδι: 200 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Μύδια: 160 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Ντολμαδάκια: 170 θερμίδες ανά 5 κομμάτια
- Ελιές: 120 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Τουρσί: 15 θερμίδες (1 μικρό αγγουράκι)
Σημείωση: Οι θερμίδες που αναγράφονται στα θαλασσινά (καλαμαράκια, γαρίδες, σουπιές, χταπόδι) προϋποθέτουν ότι θα τα μαγειρέψετε βραστά ή ψητά. Αν τα κάνετε τηγανητά, τότε η ίδια ποσότητα μπορεί να σας δώσει έως και 400 θερμίδες αντίστοιχα.
Χαλβάς, ταραμοσαλάτα, θαλασινά
- Χαλβάς: ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι, δηλαδή από σουσάμι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι πλούσιος σε «καλό λίπος» τα λεγόμενα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Προσοχή όμως στην υπερβολική κατανάλωση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό διότι τα 100 gr χαλβά μας δίνουν περίπου 540 θερμίδες.
- Ταραμοσαλάτα: Παρασκευάζεται από αυγοτάραχο. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. Ωστόσο είναι πλούσια και σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή της από όσους έχουν υπέρταση. Προτιμήστε τον άσπρο ταραμά, καθώς το ροζ χρώμα προέρχεται από πρόσθετες χρωστικές ουσίες και αρκεστείτε να συνοδέψετε το πιάτο σας με 1-2 κσούπας, καθώς τα 100γρ ταραμοσαλάτας αποδίδουν περίπου 450-500 θερμίδες.
- Θαλασσινά: Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως βιταμίνη Β12 και σελήνιο, ενώ αποτελούν καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συντελούν στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον περιέχουν ακόμη αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως η πρωτεΐνη του κρέατος. Αν και περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και αυτό γιατί η χοληστερόλη της τροφής δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τόσο, όσο έχουν δείξει οι έρευνες ότι επηρεάζουν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, μην τηγανίσετε τα καλαμαράκια και τις γαρίδες σας εκείνη την ημέρα, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων. Επιλέξτε θαλασσινά στη σχάρα ή βραστά με λεμόνι ή ξύδι! Ενεργειακά, τα ψητά ή βραστά θαλασσινά θα σας αποδώσουν ανά 100 γρ περίπου 100-200 θερμίδες (100 θερμίδες το καλαμάρι, 140-150 θερμίδες οι γαρίδες και οι σουπιές, ενώ το χταπόδι περίπου 200 θερμίδες), ενώ αν επιλέξετε κάποια από τα παραπάνω θαλασσινά τηγανητά, τότε η ίδια ποσότητα μπορεί να σας δώσει έως και 400 θερμίδες αντίστοιχα!
- Λαχανικά και όσπρια: Τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες πάντα ανά μερίδα, αρκεί να μην προσθέσουμε πολύ λάδι για να τα συνοδεύσουμε. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και σε νερό! Οι φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας και παράλληλα να μας δώσουν τον πολυπόθητο κορεσμό κατά την διάρκεια ενός γεύματος, ένα αίσθημα που θα μας βοηθήσει να ελέγχουμε την κατανάλωση μας κατά τη διάρκεια αυτού. Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β και παράλληλα αποτελούν και καλή πηγή πρωτεΐνης που παρότι είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, με σωστούς συνδυασμούς μπορεί να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας, για όσους πρόκειται να ξεκινήσουν νηστεία εν όψει σαρακοστής και να στερηθούν πηγές ζωικής πρωτεΐνης. Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες και προσθέστε μέσα τους νερόβραστες φακές, φασόλια μαυρομάτικα ή ότι άλλο σας αρέσει προκειμένου να αυξήσετε την διατροφική τους αξία!
- Λαγάνα: Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος (δεν περιέχει προζύμι).Η θερμιδική της αξία δε διαφέρει από αυτή του ψωμιού, με τη μία φέτα (30 γρ) να παρέχει περίπου 80 θερμίδες. Ωστόσο, η θερμιδική της αξία απογειώνεται, όταν την «βουτάμε» σε ελαιόλαδο ή την αλείφουμε με ταραμοσαλάτα τακτικές, που σχεδόν κανείς δεν αποφεύγει στο σαρακοστιανό τραπέζι!