Ποια βότανα βοηθούν στον ύπνο

Ένας στους τρεις ενήλικους παραπονιέται για κάποια διαταραχή του ύπνου, με συχνότερες την αϋπνία, την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ροχαλητό ή τον ανήσυχο μη αναζωογονητικό ή ανεπαρκή ύπνο.

Χρειαζόμαστε 7 έως 9 ώρες ύπνου για να νιώσουμε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι. Συχνά όμως ο ποιοτικός ύπνος είναι ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος.

Ευτυχώς υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα.

Δείτε ποια είναι:

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού. Μειώνει το άγχος, καταπραΰνει τα νεύρα σας και ανακουφίζει από την αϋπνία. Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει και δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και βελτίωσαν τον ύπνο τους όταν έπιναν λίγο χαμομήλι τη νύχτα για 2 εβδομάδες. Μπορείτε να νιώσετε την καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού ακόμα και μυρίζοντας το άρωμά του.

Λεβάντα

Οι αντικαταθλιπτικές, καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες της λεβάντας σάς βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα. Μελέτες δείχνουν ότι η λεβάντα μπορεί να χαλαρώσει, να μειώσει το άγχος και να σταθεροποιήσει τη διάθεση. Η μείωση του στρες και του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης, προάγουν την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον σταθερό ύπνο τη νύχτα.

Βαλεριάνα

Οι ρίζες του βοτάνου βαλεριάνα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της αϋπνίας, της ανησυχίας και του άγχους σε ασθενείς. Το βαλεριανικό οξύ που βρίσκεται στις ρίζες της βαλεριάνας αναστέλλει τη διάσπαση του νευροδιαβιβαστή GABA, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα ύπνου. Η βαλεριάνα λειτουργεί όπως και τα αγχολυτικά φάρμακα, προάγοντας το βαθύ ύπνο.

Λουλούδι του πάθους

Το passionflower περιέχει φλαβονοειδή που επιφέρουν χαλάρωση, βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και διευκολύνουν τον ύπνο. Αυτό το τροπικό λουλούδι έχει ωραία γεύση και χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά βότανα και μη συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά.

Ξυπνάτε συχνά στις 3 το βράδυ; Δείτε γιατί

Πόσες φορές έχετε σηκωθεί από τον ύπνο σου στη διάρκεια της νύχτας είτε για να πάτε τουαλέτα είτε ξαφνικά, χωρίς αιτία; Αν δε, έχετε παρατηρήσει πως αυτό συμβαίνει γύρω στις 3 τα ξημερώματα, μην προβληματίζεστε τόσο. Το ίδιο συμβαίνει και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους και υπάρχει αιτία.

Η ταραχή από άγνωστους λόγους περίπου στις 3 το βράδυ έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο, ειδικά τους μήνες μετά την έξαρση της πανδημίας COVID-19. Συμβαίνει ως ολιγόλεπτη αφύπνιση, ενώ το άτομο κοιμάται, αλλά πολλοί ξυπνούν τόσο καλά, ώστε δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν μετά.

Ο Greg Murray, καθηγητής και ερευνητής ψυχολογίας, διευθυντής στο Center for Mental Health του Swinburne University of Technology, αναλύει το φαινόμενο:

Τι παθαίνεις στις 3 τα ξημερώματα

Σε έναν κανονικό νυχτερινό ύπνο, η νευροβιολογία μας φτάνει σε σημείο καμπής γύρω στις 3 ή 4 το πρωί.

Η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός ύπνου μειώνεται (επειδή ήδη έχουμε κοιμηθεί λίγο), η έκκριση μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου) έχει κορυφωθεί και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) αυξάνονται καθώς το σώμα προετοιμάζεται να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα.

Όλη αυτή η δραστηριότητα συμβαίνει ανεξάρτητα από ενδείξεις από το περιβάλλον, όπως το φως της αυγής. Η Φύση αποφάσισε εδώ και πολύ καιρό ότι η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα είναι τόσο σημαντικά που πρέπει να προβλεφθούν, εξ ου και το λεγόμενο κιρκαδικό σύστημα, το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Μάλιστα, ξυπνάμε πολλές φορές κάθε βράδυ και ο ελαφρύς ύπνος είναι συχνότερος στο δεύτερο μισό της νύχτας. Όταν ο ύπνος μας πάει καλά, απλώς αγνοούμε αυτά τα ξυπνήματα. Αλλά αν υπάρχει λίγο παραπάνω άγχος, τότε είναι πιθανό το στιγμιαίο αυτό ξύπνημα να γίνει μια κατάσταση πλήρους αφύπνισης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η πανδημία COVID-19 είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο μας. Αν λοιπόν τον τελευταίο καιρό ξυπνάτε περίπου στις 3 με 4 το πρωί, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά, το άτομο αρχίζει να νιώθει ανησυχία ότι θα του ξανασυμβεί, κάτι που από μόνο του το αγχώνει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου άγχους που οδηγεί σε οριστική αφύπνιση τα ξημερώματα.

Αν όλο αυτό σας ακούγεται αρκετά γνώριμο, να γνωρίζετε ότι η αϋπνία ανταποκρίνεται καλά στην ψυχολογική θεραπεία με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Υπάρχει επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες για τον ύπνο σας.

Καταστροφικές σκέψεις μέσα στη νύχτα

Εκείνη την περίοδο στον κύκλο του ύπνου, είμαστε στο χαμηλότερο σημείο μας σωματικά και γνωστικά. Από τη σκοπιά της φύσης, πρόκειται για μια περίοδο σωματικής και συναισθηματικής “επιδιόρθωσης”, επομένως είναι κατανοητό ότι οι εσωτερικοί μας ενεργειακοί πόροι είναι χαμηλοί.

Έτσι, μένουμε μόνοι στο σκοτάδι με τις σκέψεις μας. Ο εγκέφαλος συμπεραίνει ότι το παραμικρό πρόβλημα που σκέφτεται είναι άλυτο, αφού στις 3 το πρωί, τα περισσότερα προβλήματα τα θεωρεί ανυπέρβλητα.

Μόλις ξημερώσει και αρχίσουμε την ρουτίνα της ημέρας μας, τα “άλυτα” προβλήματα στις 3 το πρωί τίθενται σε άλλη προοπτική. Η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μας δεν ψάχνει πραγματικά λύση στις 3 το πρωί. Μπορεί να πιστεύουμε ότι επιλύουμε προβλήματα δουλεύοντας διανοητικά πάνω σε θέματα εκείνη την ώρα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά επίλυση προβλημάτων. Είναι απλά άγχος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για όλο αυτό

Έχετε παρατηρήσει ότι οι σκέψεις στις 3 το πρωί είναι πολύ εστιασμένες στον εαυτό σας; Στο ήσυχο σκοτάδι, είναι εύκολο να γλιστρήσετε εν αγνοία σας σε μια κατάσταση ακραίας εγωκεντρικότητας. Εστιάζοντας στην έννοια του “εγώ”, μπορούμε να δημιουργήσουμε επώδυνα συναισθήματα σκεφτόμενοι πράγματα που έχουν περάσει, όπως ενοχές ή τύψεις. Ή πέφτουμε σε μια δίνη απαισιόδοξων σκέψεων για ένα αβέβαιο μέλλον, δημιουργώντας φόβους χωρίς βάση.

Αν σας συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να εστιάσετε στις αισθήσεις σας, συγκεκριμένα στον ήχο της αναπνοής σας. Όταν θα καταλάβετε ότι αρχίζουν αρνητικές σκέψεις, επαναφέρετε απαλά την προσοχή σας στον ήχο της αναπνοής σας (οι ωτοασπίδες σας βοηθούν να ακούσετε την αναπνοή σας και να βγείτε από τις κακές σκέψεις). Μερικές φορές αυτός ο διαλογισμός λειτουργεί. Άλλες πάλι, όχι. Εάν εξακολουθούν οι αρνητικές σκέψεις μετά από 15 ή 20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρό, όπως να διαβάσετε λίγο ένα βιβλίο.

Αυτό μπορεί να σας ακούγεται ανούσιο, αλλά στις 3 το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από την μη παραγωγική σκέψη σας.

Με πληροφορίες από iatropedia