Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Όλες οι επικίνδυνες αιτίες

 Η φαγούρα στα γεννητικά όργανα και δη στον γυναικείο κόλπο δεν είναι αθώα τις περισσότερες φορές. Ειδικά το καλοκαίρι το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Πριν βγάλετε την ετυμηγορία ότι πρόκειται για μόλυνση από μύκητες, μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στις γυναίκες, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες άλλες καταστάσεις μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο και να προκαλέσουν φαγούρα.

Αν υποφέρετε από κολπική φαγούρα, μην προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε μόνες σας, δοκιμάζοντας διάφορα προϊόντα, χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.

Είναι σημαντικό επίσης να αποκλείσετε τις σοβαρές αιτίες, π.χ. μόλυνση με τριχομονάδες, ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που απαιτεί τη λήψη αντιβίωσης.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Οι 5 κοινές αιτίες

Τρόπος ζωής

Η εξωτερική φαγούρα μπορεί να οφείλεται σε δερματίτιδα ή φλεγμονή του δέρματος που προκαλούν τα ξυράφια, τα στενά ρούχα ή τα ιδρωμένα ρούχα προπόνησης. Φροντίστε λοιπόν να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο ξυράφι πάνω από 5 φορές, να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και εσώρουχα και να πλένετε τα ρούχα του γυμναστηρίου.

Σεξ

Η χρήση λιπαντικών στο σεξ μπορεί να προκαλέσει κολπικό κνησμό και δυσφορία. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά λιπαντικά περιέχουν αλκοόλ, το οποίο ερεθίζει τον κόλπο. Φαγούρα μπορεί να προκαλέσει και το λάτεξ, βασικό συστατικό των περισσότερων προφυλακτικών.

Αν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, οι ειδικοί προτείνουν φυσικά λιπαντικά όπως το λάδι καρύδας, ενώ αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, επιλέξτε κάποιο λιπαντικό με βάση το νερό, χωρίς άρωμα. Εάν τέλος έχετε αλλεργία στο λάτεξ, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό από πολυπροπυλένιο.

Εμμηνόπαυση

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση αλλάζουν την ισορροπία του pH στον κόλπο, προκαλώντας ξηρότητα και κολπική ατροφία. Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, ερεθισμό και πόνο στο σεξ. Ζητήστε από τον γυναικολόγο να σας δώσει κάποια αγωγή που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH και την αποκατάσταση της υγρασίας στον κόλπο.

Προϊόντα προσωπικής υγιεινής

Πολλές γυναίκες κάνουν συχνά κολπικές πλύσεις, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν την ισορροπία βακτηρίων του κόλπου. Ένα ακατάλληλο σαπούνι μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό και φαγούρα.
Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή του κόλπου δεν πρέπει να έχουν άρωμα, να είναι ενυδατικά και να έχουν ήπια σύνθεση. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο κόλπος έχει την ικανότητα αυτοκάθαρσης και δεν πρέπει να επιμένετε χρησιμοποιώντας σκληρά σαπούνια και άλλα ισχυρά καθαριστικά. Αποφεύγετε επίσης τα αποσμητικά και τα μαντηλάκια. Αν παρατηρήσετε δυσάρεστες οσμές, αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Πρόκειται για κοινή λοίμωξη που οφείλεται στην υπερανάπτυξη των φυσικών βακτηρίων του κόλπου που προκαλεί φλεγμονή. Μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά αφορά περισσότερο τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λόγω του σεξ χωρίς προφυλάξεις. Εκτός από φαγούρα, άλλα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι οι γκριζωπές κολπικές εκκρίσεις και η δυσάρεστη οσμή. Η αντιμετώπιση απαιτεί τη λήψη αντιβίωσης. Αν ταλαιπωρείστε συχνά από βακτηριακές κολπίτιδες, είναι χρήσιμο να λαμβάνετε προβιοτικά που συμβάλλουν στην ισορροπία της κολπικής χλωρίδας.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Φλεγμονές & κολπίτιδες

Οι φλεγμονές (μολύνσεις) των γυναικείων γεννητικών οργάνων εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι και μπορεί να παρουσιαστούν στο αιδοίο (την εξωτερική περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου) στον κόλπο (κολπίτιδες) και τον τράχηλο της μήτρας, στο ενδομήτριο και στις σάλπιγγες.
Προκαλούνται από μικροοργανισμούς όπως μύκητες και τριχομονάδες (που είναι οι πιο συνηθισμένοι), χλαμύδια, μυκόπλασμα κ.ά., από μικρόβια (αερόβια και αναερόβια) καθώς και από ιούς όπως αυτοί που προκαλούν τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (ιός HSV) και τα κονδυλώματα (ιός HPV). Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ορισμένοι τύποι του ιού HPV ενοχοποιούνται για δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και το αιδοίο.
Παράγοντες που ευνοούν τις κολπίτιδες
• Κακή γενική κατάσταση του οργανισμού (έλλειψη ύπνου, περιορισμένη αντοχή λόγω ανθυγιεινής ή φτωχής διατροφής, στρες, κάπνισμα).
• Λάθος ή ελλιπή τοπική υγιεινή (κολπικές πλύσεις, συνεχή χρήση ταμπόν).
• Πολυάριθμες εκτρώσεις.
• Χρήση αποσμητικών σπρέι στην ευαίσθητη περιοχή.
• Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.
• Εγκυμοσύνη αλλά και εμμηνόπαυση.
• Ενδυματολογικές συνήθειες (πολύ εφαρμοστά παντελόνια ή σορτς).
Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητιάσεων
Παράλληλα υπάρχουν ορισμένοι επιπλέον παράγοντες που προδιαθέτουν και συντελούν ειδικά στην ανάπτυξη μυκητιάσεων.
• Παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, κάτι που αποτελεί την κυριότερη αιτία ανάπτυξης μυκήτων. Γι’ αυτό, εάν είναι απολύτως απαραίτητο να πάρετε αντιβίωση, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα κάποιο φυσικό σκεύασμα που βοηθάει στην διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας του κόλπου.
• Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
• Συστηματική χορήγηση κορτιζόνης.
• Νοσήματα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαβήτης.
• Συνθετικά ρούχα ή εσώρουχα.
• Παραμονή σε υγρά μολυσμένα μέρη όπως τουαλέτες, πλακόστρωτο πισίνας.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Συμπτώματα

Το ενδεχόμενο να έχετε κάποια φλεγμονή του γεννητικού συστήματος πρέπει να σας απασχολήσει και να επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, τσούξιμο, φαγούρα λίγο ή πολύ έντονη, ερυθρότητα, οίδημα, πόνο κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) αλλά και στο υπογάστριο, αν η φλεγμονή είναι στο ενδομήτριο ή τις σάλπιγγες. Οι μύκητες (μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα) δημιουργούν έντονο κνησμό (φαγούρα) στον κόλπο και στο αιδοίο, αυξημένη ποσότητα λευκών κολπικών υγρών που έχουν τυρώδη μορφή, είναι άοσμα και παχύρρευστα καθώς και δυσκολία κατά την ούρηση ή έντονη δυσπαρευνία.

Οι τριχομονάδες χαρακτηρίζονται από αραιά υγρά, κιτρινοπράσινα και δύσοσμα, ενώ η μόλυνση από το βακτήριο του αιμόφιλου από παχύρρευστες δύσοσμες εκκρίσεις. Το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα γιατί εάν προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, μπορεί οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα.

Στον έρπητα εμφανίζονται μικρές φουσκάλες και έλκη (πληγές) στο αιδοίο, ενώ τα κονδυλώματα είναι θηλώδεις προσεκβολές στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Διάγνωση

Οι περισσότερες κολπίτιδες και ανεξάρτητα από το αίτιο που τις προκαλεί παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, γι’ αυτό δεν μπορούν να διαγνωστούν με ακρίβεια αποκλειστικά βάσει των συμπτωμάτων. Έτσι, και παρά το ότι η διάγνωση από τον γυναικολόγο απαιτεί σωστή λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού και κλινική εξέταση της ασθενούς, συνήθως η οριστική διάγνωση επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο είναι υπεύθυνο και στη συνέχεια να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Θεραπεία

Η θεραπεία αφορά συνήθως τη λήψη κάποιου συνδυασμού αντιβιοτικών από το στόμα με κολπικά υπόθετα ή κρέμες. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη θεραπεία οι κολπίτιδες σε ένα σεβαστό ποσοστό των ασθενών υποτροπιάζουν, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ανθεκτικότητα στελέχη απέναντι στα φάρμακα ή σε επαναμόλυνση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σωστή πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο μόλις εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.