Όλοι έχουμε βιώσει περιόδους άγχους στη ζωή μας, άλλοι πιο έντονα και άλλοι πιο ήπια. Συχνά όμως το άγχος δεν «είναι στο μυαλό» μας μόνο, αλλά μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ξαφνικό αίσθημα ανησυχίας μπορεί να είναι ένα μήνυμα κάτι κακό συμβαίνει στο σώμα.
Αν δεν πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή, η οποία είναι ούτως ή άλλως μία σοβαρή κατάσταση που χρήζει αντιμετώπισης, το άγχος μπορεί να αποκαλύψει κάποια πάθηση.
Άγχος: Υπερδραστήριος θυρεοειδής
Αν κάποιος ασθενής που δεν έχει ιστορικό αγχώδους συμπεριφοράς, διαμαρτύρεται για άγχος και αγωνία, από τα πρώτα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι ειδικοί είναι ο υπερθυρεοειδισμός. Σε αυτή την πάθηση ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες ορμονών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός, ο οποίος οδηγεί σε αύξηση των παλμών, απώλεια βάρους και άγχος. Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με απλή εξέταση αίματος για τον έλεγχο των ορμονών. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες, ειδικά σε όσες είναι άνω των 35 ετών.
Άγχος: Καρδιακές παθήσεις
Το άγχος από μόνο του σπάνια αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής νόσου, όταν όμως συνυπάρχει δυσκολία στην αναπνοή ή υπερβολική κόπωση, πρέπει να γίνει αξιολόγηση από γιατρό. Μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ άγχους και καρδιακών προβλημάτων: Όταν οι ερευνητές ρώτησαν γυναίκες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή τι συμπτώματα είχαν ένα μήνα πριν, σε ποσοστό 35% ανέφεραν ότι αισθάνονταν άγχος, στρες και ένταση πέρα από το συνηθισμένο. Πολλές γυναίκες ανέφεραν επίσης ασυνήθιστη κόπωση (70%), διαταραχές ύπνου (48%), δύσπνοια (42%) και δυσπεψία (39%).
Άγχος: Αναιμία
Η αναιμία εμφανίζεται όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα ή όταν για κάποιο λόγο δεν λειτουργούν σωστά. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο και η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως δύσπνοια και γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό παλμό. Όταν κάποιος έχει σοβαρή αναιμία, οι παλμοί μπορεί να αυξηθούν για να κυκλοφορήσουν τα διαθέσιμα αιμοσφαίρια ταχύτερα, με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει άγχος.
Οι γυναίκες στην έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα αυτοάνοσα, νεφρική νόσο, καρκίνο, ηπατίτιδα, παθήσεις του θυρεοειδούς και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είναι πιο επιρρεπή στην αναιμία. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Η πιο συνηθισμένη μορφή αναιμίας, είναι η ανεπάρκεια σιδήρου.
Άγχος: Διατροφικές ανεπάρκειες
Δεν είναι η πρώτη σκέψη ενός γιατρού που εξετάζει κάποιον για άγχος, αλλά οι διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να προκαλέσουν ψυχιατρικά συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους. Η μέση ενήλικη γυναίκα χρειάζεται 8 mg ψευδαργύρου την ημέρα (οι άνδρες χρειάζονται 11 mg) που όπως οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, δεν παράγεται από τον οργανισμό. Επειδή τα φυτά δεν περιέχουν ψευδάργυρο, η ανεπάρκειά του είναι κοινή μεταξύ των χορτοφάγων.
Τα χαμηλά επίπεδα B12 μπορεί επίσης να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που ορίζουν τη διάθεση. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα, αλλά μερικοί άνθρωποι (όπως οι χορτοφάγοι) δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι με την πάρχοδο των χρόνων, το σώμα δεν απορροφά τη Β12 από τα τρόφιμα. Αυτό πιθανόν εξηγεί γιατί περίπου το 20% των ενηλίκων άνω των 50 ετών έχουν έλλειψη.
Άγχος: Καρκίνος στο πάγκρεας
Το άγχος φαίνεται ότι αποτελεί προάγγελο του καρκίνου του παγκρέατος, έναν από τους πέντε πιο θανατηφόρους καρκίνους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με την ασθένεια εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι αρκετά σπάνιος. Είναι δύσκολο όμως να γίνει έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό και τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά. Στα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών), η απώλεια βάρους, η κόπωση, η κακουχία, η ναυτία και ο πόνος στην πλάτη.
Στρες: Πώς θα το αντιμετωπίσετε μόνοι σας
Ο κύριος τρόπος να διαχειριστούμε το stress είναι να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι για την ευτυχία μας μόνοι υπεύθυνοι είμαστε οι ίδιοι.
Ένα πρώτο βήμα για τη διαχείριση του stress θα ήταν να αναγνωρίσουμε τις αιτίες του άγχους μας. Αυτό δεν είναι τόσο προφανές όσο δείχνει. Ενώ αναγνωρίζουμε εύκολα τις σημαντικές έκτακτες αγχογόνες καταστάσεις (αλλαγή δουλειάς, διαζύγιο, ασθένεια, εξετάσεις κ.ά.), τις αιτίες του χρόνιου stress ίσως δυσκολευόμαστε να τις αναγνωρίσουμε.
Καταγράψτε τι σας αγχώνει, πώς νιώθετε όταν σας κυριεύει (σωματικά και ψυχικά), πώς αντιδράτε και τι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Ίσως διαπιστώσετε ότι εφαρμόζετε ανθυγιεινούς τρόπους για την αντιμετώπισή του, όπως κάπνισμα, ποτό, υπερφαγία ή αποχή από φαγητό, ώρες μπροστά στην τηλεόραση/PC/κινητό, αποφυγή οικογένειας/φίλων/δραστηριοτήτων, αναβλητικότητα, ξέσπασμα σε οικογένεια/συντρόφους/παιδιά.
Όταν συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές καταστάσεις που σας αγχώνουν και τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτές είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε άλλους τρόπους διαχείρισης μιας αγχογόνου κατάστασης. Ή θα αλλάξετε την κατάσταση ή τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτήν.
Αν μια κατάσταση σας αγχώνει ακολουθήστε έναν από τους παρακάτω τρόπους διαχείρισης:
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ό,τι σας αγχώνει.
- Μάθετε να λέτε «όχι». Αρνηθείτε να αναλάβετε περισσότερα από όσα αντέχετε. Αναγνωρίστε τα όριά σας και τηρείστε τα
- Απομακρύνετε ή απομακρυνθείτε από ανθρώπους που επιδρούν τοξικά σε σας.
- Αλλάξτε το περιβάλλον σας (μην βλέπετε ειδήσεις αν συμβάλλουν στο άγχος σας).
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την κατάσταση που σας αγχώνει ΑΛΛΑΞΤΕ την.
- Εκφράστε τα αισθήματά σας στους άλλους ξεκάθαρα.
- Φτιάξτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει δουλειά, οικογένεια, κοινωνική ζωή, ατομικούς στόχους και ενδιαφέροντα, υποχρεώσεις και ξεκούραση.
Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ, αλλάξτε τον τρόπο που τη βλέπετε.
- Αλλάξτε προσδοκίες και νοοτροπία. Μην βλέπετε μόνο αποτυχία. Δείτε τη μεγάλη εικόνα και τα καλά που έχετε στη ζωή σας.
Τέλος ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ό,τι δεν μπορείτε να αλλάξετε.
Υπάρχουν καταστάσεις και γεγονότα που δεν εξαρτώνται από εσάς. Μη μάχεστε σε μάταιες μάχες. Μάθετε να συγχωρείτε. Δείτε τις δυσκολίες σαν μια ευκαιρία να διδαχθείτε και να εξελιχθείτε. Μοιραστείτε τα αισθήματά σας με φίλους ή κάποιον θεραπευτή.
Για να έχετε λοιπόν εσείς τον έλεγχο του stress σας, της ζωής σας και της χαράς σας:
- Συνδεθείτε. Δείτε φίλους, οικογένεια. Μιλήστε/ακούστε.
- Διασκεδάστε/Ξεκουραστείτε.
- Οργανώστε το χρόνο σας καλύτερα.
- Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (καλή διατροφή, μείωση ζάχαρης και καφέ, επαρκής ύπνος, αποφυγή αλκοόλ/καπνίσματος).
- Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης (αναπνοές, yoga, tai chi κ.ά.).
Με πληροφορίες από doctoranytime και hygeia