Γόνιμες μέρες: Ο τρόπος για να τις υπολογίσετε σωστά

Γόνιμες μέρες: Ωορρηξία ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο, γεγονός που συνήθως συμβαίνει μια φορά κατά τη διάρκεια του κύκλου μιας γυναίκας. Η εγκυμοσύνη ξεκινά, όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιήσει το ωάριο αυτό.

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου την 14η μέρα του κύκλου, δηλαδή περίπου 12-16 μέρες πριν την περίοδο. Ωστόσο, οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο (ο κάθε κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό ημερών), και οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία την ίδια μέρα κάθε μήνα.

Ενδεικτικά οι γόνιμες ημέρες, ανάλογα με τον κύκλο, μπορεί να είναι οι έξης:

Ημέρες κύκλου Ωορρηξία Γόνιμες ημέρες κύκλου
24 10 8-11
25 11 9-12
26 12 10-13
27 13 11-14
28 14 12-15
29 15 13-16
30 16 14-17
31 17 15-18
32 18 16-19

 

Γόνιμες μέρες: Διαφορά ωορρηξίας και γόνιμων ημερών

Ενώ ένα ωάριο επιζεί μόνο για μέχρι 24 ώρες, το σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ενεργό μέχρι και πέντε ημέρες. Μπορεί επομένως να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι ένα ζευγάρι μπορεί να συλλάβει αν έλθει σε ερωτική επαφή τέσσερις έως πέντε ημέρες πριν την απελευθέρωση του ωαρίου.

Το συνολικό «παράθυρο γονιμότητας», λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής τόσο του σπέρματος όσο και του ωαρίου, είναι περίπου έξι ημέρες.

Οι «γόνιμες ημέρες» είναι όλες οι ημέρες κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας όπου έχετε την ικανότητα να μείνετε έγκυος εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Οι αναγνώριση των πρόσθετων γόνιμων ημερών παρέχει στα ζευγάρια μεγαλύτερη ευελιξία να προγραμματίσουν την ερωτική επαφή σε σχέση με τον τρόπο ζωής τους και επίσης περισσότερες ευκαιρίες για σύλληψη, το οποίο μπορεί να μειώσει την πίεση που μπορεί να βιώνουν τα ζευγάρια όταν προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

Γόνιμες μέρες: Πότε είναι πιο γόνιμη η γυναίκα;

Οι ημέρες κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου όπου είστε πιο γόνιμη, και επομένως είναι πιθανότερο να μείνετε έγκυος από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, είναι η ημέρα της ωορρηξίας και η προηγούμενη ημέρα – αυτές είναι οι δύο ημέρες μέγιστης γονιμότητας.

Υπάρχουν επίσης μερικές ημέρες πριν από αυτές όπου έχετε υψηλή γονιμότητα και που επίσης έχετε μια ευκαιρία να μείνετε έγκυος. Πέρα από αυτό το «παράθυρο γονιμότητας» των έξι ημερών περίπου, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος είναι χαμηλές.

Γόνιμες μέρες: Ωορρηξία και Συμπτώματα

Η ωορρηξία συμβαίνει, όταν ένα ωάριο, που είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί, απελευθερώνεται από την ωοθήκη και εισέρχεται στη σάλπιγγα. Αυτό συνήθως προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα σε πολλές γυναίκες:

  • Ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά στο σημείο που είναι οι ωοθήκες.
  • Πρησμένο στήθος και ευαισθησία στις θηλές.
  • Αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, τις ημέρες της ωορρηξίας, που προκαλούν κατακράτηση υγρών ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος
  • Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων διαφόρων χρωμάτων (καφετί, ροζ, λευκό)
  • Αυξημένη ερωτική διάθεση

Γόνιμες μέρες: Η θερμοκρασία

Μια γυναίκα μπορεί να εντοπίσει τις γόνιμες μέρες της παίρνοντας καθημερινά, την ίδια ώρα, τη θερμοκρασία της και σημειώνοντάς την.

Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία –φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο.

Δεδομένου ότι το ωάριο ζει για περίπου 24 ώρες, υπάρχει σε αυτή τη φάση ένα παράθυρο γονιμότητας 24-36 ωρών.

Γόνιμες μέρες: Ημερολόγια περιόδου

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές, που καταγράφουν την περίοδο της γυναίκας και υπολογίζουν τον κύκλο της, εκτιμώντας ποιες είναι οι γόνιμες μέρες, πότε αναμένεται η επόμενη περίοδος, πόσες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, κλπ.

Γόνιμες μέρες: Ειδικά στικ από το φαρμακείο

Μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση βρίσκουν τις γόνιμες μέρες μετρώντας την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα της γυναίκας, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία.

Γόνιμες μέρες: Πώς να αναγνωρίσετε τους πόνους ωορρηξίας;

Καταρχήν ο διεθνής όρος, που περιγράφει τον πόνο ωορρηξίας είναι η γερμανική λέξη Mittelschmerz. Ο όρος αυτός μεταφράζεται ως «μέσος πόνος», ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό όρο «μεσοκυκλικό άλγος».

Δεν αντιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες τους πόνους ωορρηξίας. Χαρακτηριστικά των πόνων ωορρηξίας είναι:

  • Άλγος χαμηλά στην κοιλιά κοντά στην άρθρωση του ισχίου (αυτή είναι η άρθρωση μεταξύ του κάτω άκρου και της λεκάνης).
  • Συνήθως το άλγος αυτό εμφανίζεται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της επόμενης έμμηνου ρύσης.
  • Το άλγος αυτό εντοπίζεται είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά, ανάλογα με το ποια είναι η ωοθήκη, που απελευθερώνει το ωάριο στο συγκεκριμένο κύκλο.
  • Ενδέχεται στον επόμενο κύκλο το άλγος να εμφανιστεί στην άλλη πλευρά, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει να εμφανίζεται στην ίδια πλευρά για αρκετούς διαδοχικούς κύκλους.
  • Δεν περιγράφουν όλες οι γυναίκες τους πόνους ωορρηξίας με τον ίδιο τρόπο, ενδεικτικά αναφέρονται κατά περίπτωσιν: αίσθημα πίεσης, σπασμοί (σαν κολικός), οξύς πόνος (σαν μαχαιριά), μυϊκός σπασμός (κράμπα)
  • Το άλγος ή η ενόχληση ενδέχεται να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι ακόμα και 48 ώρες.

Γόνιμες μέρες: Πότε οι πόνοι ωορρηξίας συνδέονται με κάποια παθολογία;

Καταρχήν, οι πόνοι ωορρηξίας δεν θεωρούνται παθολογικοί. Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις, που αυτοί ενδέχεται να συνδέονται με υποκείμενη παθολογία.

Παθολογίες, που συνδέονται με πόνους ωορρηξίας είναι:

  • Σαλπιγγίτις (φλεγμονή των σαλπίγγων, η οποία οφείλεται σε μικροβιακούς συνήθως παράγοντες)
  • Χρόνια πυελική φλεγμονή (φλεγμονή στην περιοχή της πυέλου, λόγω μικροβιακού παράγοντα)
  • Ενδομητρίωση
  • Κύστη ωοθηκών

Ρήξη ωχρού σωματίου

το ωχρό σωμάτιο είναι ένα κοίλο όργανο, που εμφανίζεται στις ωοθήκες αμέσως μετά την ωορρηξία και παράγει ορμόνες. Το σωμάτιο αυτό υποστρέφει (εξαφανίζεται) πριν τον επόμενο κύκλο.

Σε κάποιες περιπτώσεις το σωμάτιο αυτό ενδέχεται να «τραυματιστεί» κατά τη σεξουαλική επαφή και να αιμορραγήσει. Έτσι δημιουργείται αιμάτωμα μέσα στην κοιλιά.

Συνήθως, η ρήξη ωχρού αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αναλγητικών και αντιβίωσης. Σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

  • Εξωμήτρια κύηση
  • Σκωληκοειδίτις
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Ουρολοίμωξη

Ύπαρξη συμφύσεων

συμφύσεις ονομάζονται σημεία, στα οποία ιστοί και όργανα της κοιλιάς έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τις συμφύσεις με «εσωτερικές ουλές», όπως αυτές, που δημιουργούνται στο δέρμα μετά από τραυματισμό.

Οι συμφύσεις δημιουργούνται εντός της κοιλιακής κοιλότητας μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή, όπως είναι η καισαρική τομή ή η σκωληκοειδεκτομή.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως αν συμφύσεις εμφανιστούν στην περιοχή των σαλπίγγων ή των ωοθηκών, ενδέχεται να περιορίσουν την κινητικότητά τους και έτσι να προκληθεί πόνος ωορρηξίας.

Γόνιμες μέρες: Πότε οι πόνοι ωορρηξίας θα πρέπει να με ανησυχήσουν;

Φυσικά, αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, συνιστάται να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή. Άλλα συμπτώματα, που θα πρέπει να τα αναφέρετε άμεσα στον ιατρό σας είναι:

  • Αλλαγές στη διάρκεια ή στην ένταση του πόνου
  • Διάρκεια του άλγους μεγαλύτερη των 24 ωρών
  • Κολπική αιμόρροια
  • Εκροή από τον κόλπο δύσοσμων ή έγχρωμων υγρών
  • Πυρετός
  • Ναυτία και Έμετος
  • Δυσουρικά ενοχλήματα (πόνος στην ούρηση, πόνος χαμηλά στην κοιλία, έπειξη για ούρηση – έντονη τάση για ούρηση δηλαδή)
  • Ερυθρότητα ή αίσθημα καύσους στο δέρμα

Γόνιμες μέρες: Αντιμετώπιση πόνων ωορρηξίας

Μέτρα αντιμετώπισης των πόνων ωορρηξίας περιλαμβάνουν:

  • Τη λήψη αναλγητικών
  • Τη χρήση ζεστών επιθεμάτων, που τίθενται επί της κοιλιάς (προσοχή! Μην κοιμάστε με τα επιθέματα αυτά, μην τα χρησιμοποιείτε για περισσότερα από 20 λεπτά και ποτέ μην τα ακουμπάτε στο δέρμα χωρίς να είναι τυλιγμένα με ειδικό κάλυμμα ή ύφασμα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκαυμάτων.)
  • Την ξεκούραση (όποτε αυτό είναι εφικτό)
  • Τη χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων, τα οποία αναστέλλουν την ωορρηξία.