Ιγμορίτιδα: Έχω ή όχι; Τα συμπτώματα για να καταλάβεις – Θεραπεία

Η ιγμορίτιδα μας ταλαιπωρεί συχνά, κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, είτε λόγω λοιμώξεων, είτε αλλεργιών. Τι ακριβώς είναι η ιγμορίτιδα; Είναι η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων (εξού και παραρρινοκολπίτιδα) ή αλλιώς των ιγμορείων. Τα ιγμόρεια βρίσκονται στο κρανίο μας, γύρω από τη μύτη και μέσα τους κυκλοφορεί ο αέρας. Όταν ο αέρας δεν κινείται ελεύθερα και φυσιολογικά, συγκεντρώνεται βλέννα και η περιοχή μολύνεται, προκαλώντας ιγμορίτιδα.

Ιγμορίτιδα: Αίτια

  • Ρινικοί πολύποδες: Είναι η ανάπτυξη ιστών που κλείνουν τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Ένας από τους παράγοντες εκδήλωσης αλλεργίας είναι και η μυκητιασική λοίμωξη των ρινικών κόλπων.
  • Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Ένα στραβό διάφραγμα (το τείχος μεταξύ των ρουθουνιών) μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας και ιγμορίτιδα.
  • Τραύμα στο πρόσωπο: Ένα κάταγμα στα οστά του προσώπου μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των ρινικών κόλπων.
  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις: Οι επιπλοκές της κυστικής ίνωσης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή ο ιός του AIDS-HIV και άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική απόφραξη.
  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Οι λοιμώξεις στο αναπνευστικό σας, όπως τα κρυολογήματα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να πυκνώσουν τις μεμβράνες των ρινικών σας κόλπων, εμποδίζοντας την αποστράγγιση της βλέννας και δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές.
  • Αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα: Η φλεγμονή που εμφανίζεται με τέτοιου τύπου αλλεργίες μπορούν να μπλοκάρουν τα ιγμόρεια σας.
  • Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται ηωσινόφιλα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ρινικών κόλπων.

Μερικά ακόμη αίτια που προκαλούν την εμφάνιση ιγμορίτιδας είναι το κάπνισμα, οι φλεγμονές των δοντιών, η κυστική ίνωση και οι απότομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Ιγμορίτιδα: Τύποι

1. Οξεία ιγμορίτιδα, η οποία μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, παρουσιάζοντας συμπτώματα, όπως είναι η καταρροή, το αίσθημα ρινικής συμφόρησης «μπούκωμα» και το αίσθημα πληρότητας στο πρόσωπο. Στην πορεία της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν πόνος στα δόντια, αίσθημα πληρότητας ή πόνος στα αυτιά, πυρετός και βήχας.

2. Υποξεία ιγμορίτιδα, κατά την οποία τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας διαρκούν για διάστημα 4 έως 12 εβδομάδων.

3. Χρόνια ιγμορίτιδα, που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες. Εκδηλώνεται με πυώδεις εκκρίσεις που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και οπισθορρινικές, πόνο ή πίεση στο πρόσωπο, πονοκέφαλο, βήχα και μειωμένη όσφρηση. Σημαντικοί παράγοντες, που οδηγούν στην χρόνια ιγμορίτιδα, είναι η έντονη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι ρινικοί πολύποδες και η αλλεργική ρινίτιδα, καταστάσεις, κατά τις οποίες, η ροή του αέρα δια μέσου της μύτης δεν είναι φυσιολογική.

4. Υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα, όπου ο ασθενής θα εμφανίσει επεισόδια οξείας ιγμορίτιδας αρκετές φορές μέσα στο χρόνο.

Ιγμορίτιδα: Συμπτώματα

  • Ρινική συμφόρηση
  • Εκκρίσεις βλεννώδους ή πυώδους υγρού από τη μύτη
  • Οπισθορρινική καταρροή
  • Κεφαλαλγία
  • Αίσθημα πίεσης και πόνου στο πρόσωπο
  • Βήχας
  • Πόνος στα δόντια
  • Πυρετός
  • Διαταραχές στην όσφρηση
  • Πόνος και αίσθημα πίεσης στα αυτιά
  • Κακοσμία στοματικής κοιλότητας

Ιγμορίτιδα: Οξεία

Αν έχετε μια απλή μόλυνση των ρινικών κόλπων, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με αποσυμφορητικά και εισπνοές ατμού. Η χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σταγόνων ή σπρέι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέραν της συνιστώμενης χρήσης τους. Αυτή κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 5 ημέρες, ενώ μπορεί να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσουν τη συμφόρηση.

Εάν ο γιατρός σάς συστήσει αντιβιοτικά, αυτά λαμβάνονται συνήθως για 10 έως 14 ημέρες. Με μια τέτοια θεραπεία τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται και τα αντιβιοτικά δεν απαιτούνται πλέον.

Ιγμορίτιδα: Χρόνια

Ο ζεστός, υγρός αέρας μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση. Ένας υγραντήρας αέρα ή οι εισπνοές ατμού από μια κατσαρόλα με βραστό νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν.

Τα ζεστά επιθέματα είναι χρήσιμα για την ανακούφιση από τον πόνο στη μύτη και στα ιγμόρεια.

Οι σταγόνες για τη μύτη είναι επίσης ασφαλείς για χρήση στο σπίτι και το ίδιο ισχύει και για τα αποσυμφορητικά σπρέι. Υπάρχει επίσης πιθανότητα ο γιατρός σας να σας συστήσει τη λήψη αντιβίωσης από το στόμα.

Ιγμορίτιδα: Διάγνωση

Η διάγνωση της ιγμορίτιδας θα πραγματοποιηθεί από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, που σας παρακολουθεί. Αφού λάβει το ιστορικό σας και πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, θα προχωρήσει σε διάγνωση και θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, μπορεί να προχωρήσει σε απεικονιστικό έλεγχο, μέσω ακτινογραφίας ή αξονικής τομογραφίας.

Ιγμορίτιδα: Θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση της ιγμορίτιδας είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, καθώς και την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών. Η χρήση των αποσυμφορητικών ρινικών spray, δε θα πρέπει να ξεπερνά την ενδεδειγμένη διάρκεια της μίας εβδομάδας, ώστε να μην προκληθεί φαρμακευτική ρινίτιδα και τελικά να αυξηθεί η συμφόρηση στη ρινική κοιλότητα. Εάν, παρά τη συντηρητική θεραπεία, εξακολουθείτε να εμφανίζετε συμπτώματα, τότε ίσως χρειαστεί ενδοσκοπικός χειρουργικός καθαρισμός των ιγμορείων. Στις περιπτώσεις, που με την ιγμορίτιδα συνυπάρχει σοβαρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλαστική ρινικού διαφράγματος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή του αέρα μέσα στη μύτη και να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς να σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Πίνετε άφθονα υγρά για να κάνετε πιο υδαρή την βλέννα και άρα πιο εύκολο για να την απομακρύνετε από τα ιγμόρεια.
  • Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρειά σας με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπό σας. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.
  • Κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύστε τον ατμό για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις ρινικές οδούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφίσετε την πίεση στα ιγμόρεια. Αλλιώς, γεμίστε ένα μπολ/κατσαρόλα με ζεστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το δοχείο για να παγιδεύσετε τον ατμό και αναπνέετε κανονικά.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό. (Αλλά όχι υπερβολικά υγρό, αφού τότε μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες).
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα. Όλα αυτά μπορεί να στεγνώσουν τα ιγμόρειά και τις ρινικές σας οδούς, αλλά και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό της μεμβράνης από την βλέννα.

Μέλι

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας. Το μέλι είναι πλούσιο σε φυσικά αντιβακτηριακά συστατικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο, είδαν ότι το μέλι καταπολεμούσε τα βακτήρια της ιγμορίτιδας πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλο αντιμικροβιακό φάρμακο. Η έρευνα έγινε με ορισμένα είδη μελιού, όπως το Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία και το Σιντρ από την Υεμένη, και έδειξε ότι έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν τα βακτήρια.

Καρότο και λεμόνι

Με αυτά τα δύο τρόφιμα που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, μπορείτε να καθαρίσετε τα ιγμόρεια. Κάθε πρωί βάλτε 1 σταγόνα χυμό καρότου σε κάθε ρουθούνι και κάθε βράδυ επαναλάβετε αντικαθιστώντας το χυμό καρότου με 1 σταγόνα χυμό λεμονιού. Το καρότο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και καροτένιο, έχει αναγνωρισμένη αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ το λεμόνι είναι πολύ αποτελεσματικό μικροβιοκτόνο.

Λεβάντα

Μπορεί να μην τη θεραπεύει, αλλά αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο αντιμετώπισης που προσφέρει παράλληλα σημαντική ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση ιγμορίτιδας. Βράστε σε μία μικρή κατσαρόλα νερό, προσθέστε το χυμό 2 λεμονιών, πιπέρι, ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι και μία χούφτα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα λεβάντας. Στη συνέχεια, πριν κρυώσει το μείγμα, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα, σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και κάντε για αρκετή ώρα εισπνοές. Tο συστατικά του μείγματος και ιδιαίτερα η λεβάντα παίζουν απολυμαντικό και αποσυμφορητικό ρόλο.

Ιγμορίτιδα: Πιθανές επιπλοκές

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ιγμορίτιδα, μπορεί να προκαλέσει:

  • βλενογοννοκήλη
  • οστεομυελίτιδα οστών του κρανίου
  • μηνιγγίτιδα
  • εγκεφαλικό απόστημα
  • επέκταση της φλεγμονής στο μάτι με συνέπεια διπλωπία ή και τύφλωση

Ιγμορίτιδα: Πώς να την ξεχωρίσετε από το απλό κρυολόγημα;

Στην αρχή, τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας είναι παρόμοια, η βασική διαφορά για να τα ξεχωρίσουμε όμως είναι η διάρκειά τους.

Ένα απλό κρυολόγημα διαρκεί συνήθως από πέντε έως επτά ημέρες, με τα συμπτώματα (καταρροή, φτάρνισμα, βήχας, πονόλαιμος κ.λπ.) να είναι πιο έντονα την τρίτη με τέταρτη ημέρα. Η ιγμορίτιδα διαρκεί περισσότερες ημέρες, τυπικά πάνω από 10 και γύρω στη δέκατη ημέρα παρατηρείται σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ιγμορίτιδα: Πώς να ξεχωρίσετε αν ο πονοκέφαλος οφείλεται σε απλή ημικρανία;

Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα και εκείνος από ημικρανία μπορεί να έχουν κάποια κοινά συμπτώματα, όπως:

  • Πόνος που επικεντρώνεται στο μέτωπο
  • Φαγούρα, ή υγρά μάτια
  • Πόνος που επιδεινώνεται, όταν κινείστε ή κουνάτε το κεφάλι σας

Αλλά, η ημικρανία συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Ναυτία, ή εμετό
  • Ευαισθησία στον ήχο, ή το φως
  • Έντονος πόνος που σας “χτυπάει” μόνο από την μία πλευρά του κεφαλιού