Καταστροφικά λάθη στη διάρκεια του σεξ!

Η σεξουαλική διέγερση των γυναικών λειτουργεί τελείως διαφορετικά από αυτή των ανδρών, με μεγάλη μερίδα να το αγνοεί.

Συχνά οι άνδρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις τεχνικές ικανοποίησης της συντρόφου τους κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά συνήθως το πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής ευχαρίστησης της γυναίκας δεν έγκειται στις ικανότητές τους, αλλά σε κάποια από τις ακόλουθες λανθασμένες σκέψεις και συμπεριφορές που αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

#1 Ερμηνεύουν τη χαμηλή λίμπιντο της γυναίκας ως σημάδι ότι οι ίδιοι δεν είναι αρκετά ελκυστικοί

Όταν ένας άνδρας βλέπει μία όμορφη γυναίκα ελκύεται από αυτή και η έλξη επηρεάζει τις αισθήσεις του. Η οπτική και μόνο επαφή με τον σύντροφό του θα μπορούσε να του προκαλέσει ακόμα και στύση. Από την άλλη όμως, όταν μία γυναίκα βλέπει έναν ελκυστικό άνδρα, ανεξάρτητα αν είναι ο σύντροφός της ή κάποιος ξένος, είναι πολύ σπάνιο για αυτή να αισθανθεί ερωτική διέγερση ακόμα κι αν τον θεωρεί αρκετά όμορφο καθώς δεν της δημιουργείται επιθυμία για ερωτική επαφή. Η επιθυμία των ανδρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σώμα τους, από την άλλη η γυναικεία ερωτική επιθυμία είναι συνδεδεμένη με τη μνήμη και τις φαντασιώσεις. Ένας ωραίος τρόπος προσέγγισής τους,  λοιπόν, τις βοηθά περισσότερο να διαμορφώσουν τις δικές τους σεξουαλικές φαντασιώσεις.

#2 Απογοητεύονται επειδή καθυστερεί η διέγερση της συντρόφου τους

Η διαφορά των μονοπατιών διέγερσης μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαώδης. Οι γυναίκες θα ήθελαν πάρα πολύ να διεγείρονται άμεσα, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις η φυσιολογία τους δεν τους το επιτρέπει.  Η λύση; Πάρτε το χρόνο σας, απολαύστε ακόμα και αυτή την αργή διαδικασία διέγερσης και μην το βλέπετε ως βάσανο αλλά ως μια ενδιαφέρουσα διαδικασία.

#3 Πιστεύουν πως το καλό σεξ εξαρτάται από τις επιδόσεις τους

Οι άνδρες μπορούν να καταστρέψουν την οικειότητα με τη σύντροφό τους ανησυχώντας για τη στυτική τους ικανότητα και πόσο αυτή θα κρατήσει. Αν ένας άνδρας αντιμετωπίζει κάποιου είδους δυσλειτουργία χρειάζεται να συγκεντρωθεί για να επέλθει η διέγερση και η κορύφωση. Αυτή η πνευματική συγκέντρωση ενδέχεται να τον κάνει να μοιάζει απόμακρος και απομονωμένος. Για να καθησυχάσει τη σύντροφό του καλό θα είναι να της ψιθυρίζει το πόσο ποθητή είναι για αυτόν. Αν η στύση μειώνεται ή αργεί καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί ως ένα μεσοδιάστημα για τη δική της διέγερση. Από την άλλη, αν το πρόβλημα οφείλεται σε πρόωρη εκσπερμάτιση τότε ο άνδρας θα μπορούσε να το αιτιολογήσει τονίζοντας πόσο ελκυστική είναι η σύντροφός του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως o στοματικός έρωτας θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της συνουσίας.

#4 Βιάζονται να φτάσουν στον… στόχο

Στους περισσότερους άνδρες αρέσει η άμεση διέγερση των γεννητικών τους οργάνων και υποθέτουν ότι το ίδιο ισχύει και για τη σύντροφό τους. Αλλά χωρίς η γυναίκα να έχει προετοιμαστεί ψυχολογικά, μία τέτοια απότομη και πρόωρη κίνηση τις κάνει να αισθάνονται άβολα και αυτή η προσπάθεια διέγερσης δεν τις ενθουσιάζει. Αντί για αυτό οι άνδρες θα καλό θα ήταν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε φιλιά και μαλάξεις σε όλο της το σώμα.

#5 Συχνά χάνουν τον στόχο! 

Για τις γυναίκες, η διέγερση της κλειτορίδας συνήθως είναι αυτή που χαρίζει μεγαλύτερη ικανοποίηση συγκριτικά με την κολπική διέγερση. Η κλειτορίδα και όχι ο κόλπος αποτελεί το κέντρο του γυναικείου σεξουαλικού της σύμπαντος, με τους άνδρες να μην το αντιλαμβάνονται όσο θα έπρεπε και να το παραγνωρίζουν.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Κόλπο για να την ελέγχετε

Το κόλπο για να ελέγξετε την πρόωρη εκσπερμάτιση και να ευχαριστηθείτε το σεξ.

Για να μην στεναχωριέστε δεν είστε ο μόνος που σας συμβαίνει αυτό καθώς η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα συχνό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια της πρώτης σεξουαλικής επαφής με συνήθως με κάποια καινούρια σύντροφο.

Η αγωνία που δημιουργεί η καινούρια εμπειρία μάς κάνει να χάνουμε τον έλεγχο. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας. Το πιθανότερο είναι ότι στην επόμενη συνεύρεση το πρόβλημα θα ξεπεραστεί. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτή η δυσλειτουργία επιμένει.

Το κόλπο

Όταν νιώθετε την εκσπερμάτιση να πλησιάζει, εάν επιθυμείτε να την ανακόψετε αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια της ευχαρίστησης και των δύο συντρόφων, υπάρχουν τρόποι. Ο πρώτος συνίσταται, κατά τη διάρκεια της επαφής, στο να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους μηρούς μεταξύ τους και να παραμείνετε σε αυτή τη στάση ώσπου να νιώσετε την πίεση της επερχόμενης εκσπερμάτισης να υποχωρεί. Στο μεταξύ, πάρτε βαθιές ανάσες προσπαθώντας να σκεφτείτε κάτι άλλο. Φευγαλέες και κάπως δυσάρεστες σκέψεις συνήθως βοηθούν. Η απομάκρυνση των μηρών είναι πάντως αποτελεσματική.

Στύση: Ποιο τρόφιμο την παρατείνει

Τι δείχνει νέα έρευνα για τις σεξουαλικές αποδόσεις των ανδρών και πώς το φαγητό επηρεάζει τη στύση.

Είναι ένα φαγητό που αρέσει στους περισσότερους άνδρες και γι’αυτό πολλές φορές αγνοούν τις προειδοποιήσεις των ειδικών όσον αφορά στα προβλήματα που πιθανώς επιφέρει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωσή του.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το κόκκινο κρέας «απειλεί» και τη στύση τους;

Οι ερευνητές μιας νέας μελέτης εξέτασαν το σύνδεσμο μεταξύ διατροφής και διάρκειας στύσης και βρήκαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας έχουν μικρότερης διάρκειας στύσεις.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τρεις φοιτητές που αθλούνταν τακτικά να φορέσουν δαχτυλίδι πέους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης για δύο βράδια, προκειμένου να καταγράψουν τις στύσεις τους.

Το πρώτο βράδυ, οι συμμετέχοντες έφαγαν ένα μπουρίτο με κρέας (μεξικάνικο φαγητό), ενώ το δεύτερο έφαγαν ένα παρόμοιο γεύμα αλλά με χορτοφαγικό περιεχόμενο.

Η ανάλυση των δεδομένων που λήφθηκαν από τα δαχτυλίδια πέους αποκάλυψε ότι η στύση των ανδρών διήρκησε περισσότερο το δεύτερο βράδυ, όταν δηλαδή έφαγαν το χορτοφαγικό μπουρίτο.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν σε αυτή τη μελέτη να υποδείξουν κάποιο πιθανό λόγο που να εξηγεί την ύπαρξη αυτού του συνδέσμου με αποτέλεσμα αυτός να παραμένει ασαφής. Επιπλέον, το δείγμα των τριών ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη πολύ ήταν μικρό, γι’αυτό και οι ερευνητές τονίζουν ότι εκτενέστερες μελέτες είναι απαραίτητες για την επαλήθευση αυτών των ευρημάτων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ολοένα και περισσότερες έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την ικανότητα και τη διάρκεια της στύσης, προκαλώντας ανησυχία σε μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού που βλέπει τις σεξουαλικές του επιδόσεις να μειώνονται, αλλά και δίνοντας την ελπίδα της βελτίωσης της στυτικής λειτουργίας μέσω των αλλαγών στη διατροφή.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τρεις τρόποι για να μην σας συμβεί ξανά

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη σεξουαλική ζωή του ανδρός. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει ένας στους τρεις άνδρες, πολλοί εκ των οποίων είναι νέοι. Στην πραγματικότητα αποτελεί την συνηθέστερη σεξουαλική δυσλειτουργία στις ηλικίες κάτω των 30 ετών.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πώς ορίζεται

Πρόωρη εκσπερμάτιση (Π.Ε) είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας αδυνατεί να ασκήσει βουλητικό έλεγχο στο αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης με αποτέλεσμα μόλις ερεθιστεί σεξουαλικά, να φτάνει αμέσως σε οργασμό.

Η ανάγκη αντικειμενικού προσδιορισμού, οδήγησε την International Society of Sexual Medicine (I.S.S.M) να θεωρήσει την πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) ως ως σεξουαλική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από:

  • εκσπερμάτιση πάντα ή σχεδόν πάντα σε λιγότερο από 1 λεπτό από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα (πρωτοπαθής) ή κλινικά σημαντική ελάττωση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση κατά 3 λεπτά σε σύγκριση με το παρελθόν (επίκτητη) {Η χρονομέτρηση από τη σύντροφο}.
  • εμφάνιση του συνδρόμου σε όλες ή τις περισσότερες σεξουαλικές διεισδύσεις (>50% με οποιαδήποτε σύντροφο).
  • αρνητικές προσωπικές συνέπειες, αγωνία, απογοήτευση, αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι αιτίες

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Πρωτοπαθής ή δια βίου: παρατηρείται από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα.
  • Δευτεροπαθής (επίκτητη): εμφανίζεται από κάποιο χρονικό σημείο της σεξουαλικής ζωής του και μετά.

Για έναν περίπου αιώνα, οι ερευνητές πίστευαν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλονταν κυρίως σε ψυχογενείς παράγοντες. Με βάση όμως τις πρόσφατες θεωρίες του Waldinger, η πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ)  είναι μια νευροβιολογική διαταραχή, γενετικά προκαθορισμένη που οδηγεί σε δυσλειτουργία των κεντρικών υποδοχέων σεροτονίνης.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) προκύπτει από την ταχεία εξέλιξη των πρώτων δύο φάσεων του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης χωρίς να συνδέεται απαραίτητα με αυξημένη ή διαφοροποιημένη διέγερση. Άλλες αιτίες ΠΕ (κυρίως δευτεροπαθούς) είναι ο διαβήτης, οι νευροπάθειεςτα τραύματα στη γεννητική χώρα, οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, οι ενδοκρινολογικές παθήσεις,  όπως ο υπερθυρεοειδισμός, οι  ψυχιατρικές παθήσεις και τα ψυχοτρόπα φάρμακα. Για την πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ), πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα αίτια τα οποία οφείλονται λόγω  ουρογεννητικών φλεγμονών (κυρίως προστατίτιδας) καθώς και δερματικών φλεγμονών και παθήσεων τους πέους και της βαλάνου.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία;

Πολύ συχνά οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επίτευξη και στη διατήρηση επαρκούς στύσης ώστε να προχωρήσουν σε συνουσία, γεγονός το οποίο συνδέεται με διαφοροποιημένη απόκριση κατά τη φάση της διέγερσης και της επιθυμίας. Περίπου το 30% των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζουν και στυτική δυσλειτουργία ενώ μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και το 50% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία εμφανίζουν και διαταραχές εκσπερμάτισης.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πώς αντιμετωπίζεται

Ο ουρολόγος – ανδρολόγος είναι ο ειδικός στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί ο άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτιση. Η λήψη ουρολογικού, σεξουαλικού ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Επί δευτεροπαθούς πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ)  π.χ. οφειλόμενης σε προστατίτιδα ή σε υπερθυρεοειδισμό, η αποκατάσταση της αιτίας θα οδηγήσει σε λύση του προβλήματος.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι οι ακόλουθες:

  • Τοπικές θεραπείες: η εφαρμογή τοπικά δρώντων ουσιών είναι απόρροια  της γνώσης που προέκυψε από τη βασική έρευνα της αιτιολογίας της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ) μιας και είναι εμφανές ότι αυτοί οι άνδρες έχουν υπερευαισθησία της βαλάνου και εντονότερη αισθητικά αντίδραση στον ερεθισμό του πέους. Σήμερα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της, φαρμακευτικές ουσίες με τη μορφή κρέμας, αλοιφής ή σε spray που έχουν ως κύριο συστατικό την ξυλοκαΐνη ή λιδοκαΐνη/πριλοκαΐνη. Οι τοπικές αυτές θεραπείες εφαρμόζονται περίπου για 15-20 λεπτά πριν τη σεξουαλική πράξη. Η δυνατότητα των τοπικά εφαρμοζόμενων θεραπειών να χρησιμοποιούνται  «κατ’ επιθυμία» και η έλλειψη συστηματικών παρενεργειών , τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές.

 

  • Από του στόματος θεραπείες: Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Η συστηματική ημερήσια χορήγηση αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στις συνάψεις, οδηγεί σε αναστολή της εκσπερμάτισης και αποτελεί θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ)  αν και η χορήγησή τους δεν έχει λάβει επίσημη έγκριση από κανένα οργανισμό γι αυτήν την ένδειξη. Η παράταση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση γίνεται αντιληπτή μετά από 3-4 μέρες ενώ το μέγιστο κλινικό αποτέλεσμα προκύπτει μετά από 3-4 εβδομάδες. Το κλινικό αποτέλεσμα διαφέρει ανάλογα με τη χορηγούμενη ουσία και τη δόση αυτής. Οι SSRI που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι η παροξετίνη, η φλουοξετίνη, η σερτραλίνη και η σεταλοπράμη.

Όταν ο άνδρας εμφανίζει ταυτόχρονα πρόωρη εκσπερμάτιση και στυτική δυσλειτουργία, η συστηματική ημερήσια χορήγηση αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) σε συνδυασμό με την κατ’ επίκληση λήψη αναστολέων φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5- inhibitor), επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η νταποξετίνη, ένας βραχείας δράσης αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που έχει λάβει επίσημη έγκριση ως το πρώτο και μοναδικό από του στόματος σκεύασμα για τη θεραπεία της ΠΕ σε άνδρες ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Σημειώνεται ότι η νταποξετίνη διατίθεται από τις αρχές του 2014 και στη χώρα μας. Η νταποξετίνη δεν χορηγείται συστηματικά αλλά κατ’ επίκληση 1-3 ώρες πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα σε αρχική δοσολογία 30mgr. Αυξάνει το λανθάνοντα χρόνο εκσπερμάτισης (από 2,5 έως 3 φορές), και την αίσθηση ελέγχου επί της εκσπερμάτισης, ενώ μειώνει το άγχος του άνδρα και τα διαπροσωπικά προβλήματα που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ναυτία και η ορθοστατική υπόταση.