Πώς θα μπορέσετε να βοηθήσετε το πρόβλημα της τριχόπτωσης που σας ταλαιπωρεί τρώγοντας.
Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι μια ορμόνη που πιστεύεται ότι συμβάλλει στην τριχόπτωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Το σώμα σας μετατρέπει φυσικά περίπου το 5% της τεστοστερόνης σε DHT χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που ονομάζεται 5-alpha reductase.
Με τον αποκλεισμό αυτού του ενζύμου, πολλά τρόφιμα πιστεύεται ότι μειώνουν την παραγωγή DHT από την τεστοστερόνη και αποτρέπουν την τριχόπτωση.
6 τροφές, που μπορεί να καταπολεμήσουν την τριχόπτωση
1. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλές ποσότητες της φυτικής ένωσης επιγαλοκατεχίνη (EGCG), η οποία μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μαλλιών εμποδίζοντας την DHT να βλάψει τα θυλάκια των τριών.
2. Καρυδέλαιο
Το λαυρικό (lauric) οξύ, δηλαδή το κυρίαρχο τριγλυκερίδιο μέσης αλυσίδας (MCT) στο έλαιο καρύδας, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την παραγωγή DHT σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, αλλά απαιτούνται δοκιμές και σε ανθρώπους.
3. Κρεμμύδια (και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κερσετίνη)
Τα κρεμμύδια περιέχουν την αντιοξειδωτική ένωση κερσετίνη (quercetin), η οποία έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την παραγωγή DHT σε προκλινικές μελέτες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να το εάν αυτά τα οφέλη ισχύουν και για τον άνθρωπο.
4. Κουρκούμη
Η κουρκούμη είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική όσο και ως συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την DHT σε προκλινικές μελέτες. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες και σε ανθρώπους.
5. Σπόροι κολοκύθας
Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας μπορεί να εμποδίσει το ένζυμο 5-alpha reductase να παράγει DHT στον άνθρωπο και έτσι να καταπολεμήσει την τριχόπτωση, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
6. Φασόλια Edamame
Τα φασόλια Edamame (τρυφεροί σπόροι σόγιας) περιέχουν ισοφλαβόνες και δυνητικά άλλες ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα DHT στους ανθρώπους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
Προκαλεί το καπέλο τριχόπτωση;
Μία από τις πιο συχνές απορίες των ανδρών είναι αν το καπέλο προκαλεί τριχόπτωση.
Η απάντηση; Μάλλον όχι… Αλλά πάμε να δούμε αναλυτικά τι ισχύει και γιατί.
Ποσοστό 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης στους άνδρες οφείλεται στη λεγόμενη ανδρογενή (ή ανδρογενετική) αλωπεκία. Η πάθηση καθοδηγείται από τις ορμόνες –και συγκεκριμένα από μια ορμόνη που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT)– και έχει γενετικό (κληρονομικό) υπόβαθρο.
Η θεωρία ότι το καπέλο προκαλεί τριχόπτωση βασίζεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται αλωπεκία από έλξη (traction alopecia).
Η αλωπεκία από έλξη χαρακτηρίζεται από υποχώρηση του ορίου τριχοφυΐας στο μέτωπο. Συμβαίνει σε άνδρες που έχουν μακριά μαλλιά και τα πιάνουν συνεχώς σφιχτή κοτσίδα ή σε άνδρες που φορούν συχνά καπέλο, σκούφο, κράνος κ.λπ. Η απώλεια τριχών στην περίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα καταστροφής των θυλάκων, με αποτέλεσμα να μην φυτρώνει ξανά νέα τρίχα στο συγκεκριμένο σημείο. Για να προκληθεί όμως η αλωπεκία από έλξη, πρέπει η δύναμη που ασκείται να είναι συνεχής και πολύ ισχυρή, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άνδρες που έχουν προδιάθεση για ανδρογενή αλωπεκία το καπέλο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της τριχόπτωσης, κυρίως επειδή ασκείται επιπρόσθετη πίεση στις τρίχες βάζοντας και βγάζοντας το καπέλο και επειδή το καπέλο δεν επιτρέπει την επαρκή οξυγόνωση του θύλακα.
Εκτός από τα γονίδια, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των μαλλιών και στην τριχοφυΐα σε άνδρες και γυναίκες είναι η κακή διατροφή, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις, η εγκυμοσύνη ή ένας τραυματισμός.
Τριχόπτωση: Αυτοί είναι οι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά σας
Τριχόπτωση: Η απώλεια του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα γυναικών και ανδρών και μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους ή λόγους υγείας. Καθημερινά χάνουμε 50-100 τρίχες στο πλαίσιο της φυσιολογικής τριχόπτωσης, η οποία οφείλεται στην ανακύκλωση της τρίχας.
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση στην οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως και από αυτές κάποιες δεν επανεμφανίζονται.
Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι παθολογική και δημιουργεί αραίωση διαφόρων βαθμών στο κεφάλι, η οποία ονομάζεται αλωπεκία.
Δείτε ποια προβλήματα υγείας και λάθη στην περιποίηση των μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση.
Τριχόπτωση: Οι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά μας
Ορμονικές διαταραχές: Οι γυναίκες με ορμονικές διαταραχές, όπως συμβαίνει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία προκαλεί λέπτυνση της τρίχας. Στα συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών περιλαμβάνονται επίσης η ακμή, οι ακανόνιστες περίοδοι και η τριχοφυΐα σε σημεία που αναπτύσσουν τρίχες οι άνδρες.
Τοκετός: Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι τρίχες γίνονται παχύτερες και πιο λαμπερές λόγω της αύξησης των ορμονών της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό όμως, τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν απότομα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να χάνουν τα μαλλιά τους. Συνήθως τα μαλλιά επανέρχονται μετά από λίγους μήνες.
Κληρονομικότητα: Τα γονίδια συχνά καθορίζουν αν θα έχετε αδύναμα μαλλιά ή τριχόπτωση. Οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν αραίωση μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά σπάνια χάνουν τα μαλλιά, όπως οι άνδρες.
Αντισυλληπτικά: Λόγω των αλλαγών που προκαλούν στα επίπεδα των ορμονών, μπορεί να παρέμβουν στον κύκλο αναγέννησης της τρίχας, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε τριχόπτωση ή οι τρίχες να είναι πιο λεπτές από το φυσιολογικό.
Διατροφή: Τα μαλλιά χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς τα κύτταρα των τριχοθυλακίων αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό η διατροφή να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται το σώμα και τα μαλλιά. Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών και ειδικά των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρου και σιδήρου, μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο της τρίχας και να προκαλέσουν πρόωρη αδρανοποίηση των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα την υπερβολική τριχόπτωση.
Στρες: Το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία προκαλεί τριχόπτωση, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερο άγχος και εν τέλει να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το καλό είναι ότι μόλις χαλαρώσετε, τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Ασθένειες: Το σώμα διατηρεί την ενεργειακή του ισορροπία και σταματά τις μη βασικές λειτουργίες για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά μια ασθένεια. Τα νύχια και η ποιότητα των μαλλιών αποτελούν δείκτες της κατάστασης της υγείας σας. Ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο λύκος μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
Φάρμακα: Κάποια φάρμακα, όπως αυτά για τη θεραπεία της ακμής και ειδικά όσα περιέχουν ρετινόλη (βιταμίνη Α) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Χτένισμα: Αποφεύγετε να πιάνετε τα μαλλιά σας σε σφιχτές κοτσίδες και πλεξούδες, καθώς και τη χρήση extensions, καθώς με την πάροδο του χρόνου ασκούν πίεση στα θυλάκια των τριχών και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια μαλλιών.
Βαφές: Οι συχνές βαφές μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια τριχών λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν και οι οποίες προκαλούν φλεγμονή στα τριχοθυλάκια.
Υψηλές θερμοκρασίες: Η συχνή χρήση εργαλείων για να ισιώσετε τα μαλλιά σας ή να κάνετε μπούκλες, αδυνατίζει σταδιακά τις τρίχες. Προσπαθείτε να τα χρησιμοποιείτε όσο πιο αραιά γίνεται και αποφεύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καίνε τις τρίχες.
Τριχοτιλλομανία: Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ψυχική διαταραχή, όταν βρίσκονται σε κατάσταση έντονου στρες ή όταν προσπαθούν να συγκεντρωθούν, π.χ. για να μελετήσουν, τραβάνε τα μαλλιά τους. Κάποιες φορές δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν και το αντιλαμβάνονται μόνο όταν παρατηρούν τα κενά στα μαλλιά τους.
Υπερβολική χρήση ξηρού σαμπουάν: Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάση η αποχή από το λούσιμο των μαλλιών. Όσο επιζήμιο είναι το υπερβολικά συχνό λούσιμο, εξίσου μεγάλη, ίσως και μεγαλύτερη ζημιά κάνει η αποχή από το λούσιμο και η χρήση ξηρού σαμπουάν, καθώς φράζει τον πόρο της τρίχας και προκαλεί μόνιμη ζημιά. Ιδανικά, λούζετε τα μαλλιά σας κάθε 3-4 μέρες.
Καπέλα: Όσοι φορούν μόνιμα καπέλο κινδυνεύουν από τριχόπτωση, καθώς προκαλείται τριβή στο ίδιο σημείο που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του θύλακα. Η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε τριχόπτωση.
Έλλειψη σιδήρου: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος και την υγιή λειτουργία του σώματος. Η ανεπάρκεια σιδήρου και τα χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση της τρίχας, αραίωση των μαλλιών και τριχόπτωση.
Δεν προστατεύετε τα μαλλιά από τον ήλιο: Ο ήλιος καταστρέφει την επιδερμίδα, επιτρέποντας στις επιβλαβείς ακτίνες και τη θερμότητα να διεισδύσουν βαθύτερα. Επιπλέον, η έκθεση στις ελεύθερες ρίζες προκαλεί σοβαρό οξειδωτικό στρες και απώλεια μαλλιών.