Καθυστέρηση περιόδου: Εάν και δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν ακανόνιστο κύκλο περιόδου, όταν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, εκεί αρχίζουν οι ανησυχίες. Μήπως είμαι έγκυος; Μήπως έχω πολύ στρες; Τι συμβαίνει άραγε και η περίοδος δεν ήρθε στην ώρα της;
Εάν και ο πρώτος λόγος, για τον οποίο πιστεύουμε ότι καθυστερεί η περίοδος, είναι η εγκυμοσύνη, υπάρχει μια πληθώρα αιτιών, που οδηγεί την περίοδο μας, να μην μας επισκεφτεί.
Είναι φυσιολογικό απότοκο κάποιων καταστάσεων, αλλά αν συμβαίνει επανειλημμένα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.
Καθυστέρηση περιόδου: Σε τι μπορεί να οφείλεται;
Εγκυμοσύνη
Είναι η πιο συχνή αιτία της καθυστέρησης σε κοπέλες και γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές. Άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης σε πρώιμα στάδια είναι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά, ευαισθησία μαστών, κόπωση, υπνηλία. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρούνται καφετί αιματηρά υγρά (για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο).
Απουσία ωορρηξίας
Μία φορά τον μήνα, το σώμα βιώνει τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αν όμως για κάποιο λόγο δεν απελευθερώνεται ωάριο, δεν υπάρχει και περίοδος.
Προβλήματα θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί φυσιολογικά, προκαλούνται διαταραχές περιόδου. Ο θυρεοειδής επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση, γι’ αυτό είναι πιθανό να έχετε συμπτώματα περιόδου παρά την απουσία αίματος.
Αντισύλληψη
Μια συχνή παρενέργεια του ενδομήτριου σπειράματος είναι η απουσία περιόδου. Το σπιράλ προκαλεί συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτά, που προκαλούνται από τα αντισυλληπτικά δισκία, όπως αίσθημα βάρους, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση και ακμή.
Στρες
Αποτελεί κοινή αιτία απουσίας περιόδου επειδή αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στην ωορρηξία και την περίοδο.
Άλλη πιθανή αιτία είναι η υπερκόπωση, που πολλές φορές συνυπάρχει με το stress. Ο ενεργός τρόπος ζωής είναι σίγουρα κάτι πολύ καλό για την υγεία μας, αλλά αν επιβαρύνεται πολύ με την φυσική δραστηριότητα αυτό μπορεί να επηρεάσει την συχνότητα του εμμηνορυσιακού κύκλου.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι πάσχουσες από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περίσσεια ανδρογόνων, χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών και προκαλούν την ανάπτυξη τριχοφυΐας, την αύξηση του σωματικού βάρους και την αντίσταση στην ινουλίνη. Το σύνδρομο προκαλεί πυελικό πόνο και κράμπες περιόδου.
Πολύποδες μήτρας
Πρόκειται για μικρούς καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στη μήτρα και μπορούν να προκαλέσουν κράμπες και δυσφορία που μοιάζουν με συμπτώματα περιόδου. Επειδή οι πολύποδες μπορούν να δυσκολέψουν τα σύλληψη, ο γιατρός σας είναι πιθανό να κρίνει αναγκαία την αφαίρεσή τους.
Κύστες ωοθηκών
Συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα, κάποιες φορές όμως προκαλούν πόνο που μοιάζει με αυτόν της περιόδου. Εάν έχετε ακανόνιστες κράμπες, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν είναι μεγάλες, μπορεί να προκαλέσουν συστροφή των ωοθηκών, η οποία προκαλεί πόνο και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης για να σωθούν οι ωοθήκες σας.
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Λοιμώξεις όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση γνωστή ως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί παρά τη λήψη παυσίπονων και πυρετό, ναυτία ή έμετο.
Φαινόμενο Mittelschmerz
Μερικές γυναίκες αισθάνονται ένα βύθιο πόνο ή τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή στην οσφύ αντίστοιχα προς την πλευρά της ωοθήκης που επιτελείται η ωορρηξία.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται mittelschmerz και είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης φυσιολογική στη συγκεκριμένη φάση της ωορρηξίας είναι και μια μικρή αιματηρή έκκριση.
Αν όμως είναι μεγαλύτερη σε ποσότητα ή διάρκεια τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Υπερβολική άσκηση
Αν κάνετε υπερβολική άσκηση, μπορεί να προκληθούν διαταραχές περιόδου ή ακόμη και να χαθεί περίοδος.
Το στρες που βιώνει το σώμα σε ακραίες καταστάσεις, όταν π.χ. χάνετε πάρα πολλά κιλά, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση των ορμονών και συμπτώματα όπως η μελαγχολία, κηλίδες αίματος, ακμή και άλλα συμπτώματα περιόδου.
Η υπερβολική φυσική άσκηση ( ειδικά αν συνδυάζεται με αυστηρή δίαιτα)αναστέλλει την παραγωγή οιστρογόνων το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του κύκλου και καθυστέρηση.
Έτσι για παράδειγμα ασταθής κύκλος παρατηρείται συχνά στις επαγγελματίες αθλήτριες. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να είσαι επαγγελματίας για να κουραστείς πολύ στο γυμναστήριο.
Καρκίνος ωοθηκών
Αν και απάνια, πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Ένας λόγος είναι η καθυστερημένη διάγνωση λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Το φούσκωμα, τα ουρολογικά προβλήματα, η απώλεια βάρους και ο πόνος, είναι τα πιο κοινά συμπτώματα.
Μεγάλη αλλαγή στο σωματικό βάρος
Για την φυσιολογική λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος της γυναίκας σημαντικό είναι να διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος,το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος. BMI=βάρος σώματος σε kg/ύψος σε m2
Αν το BMI σας είναι <18,49 μπορεί να προκύψουν γυναικολογικά προβλήματα: ασταθής κύκλος, απουσία ωορρηξίας, υπογονιμότητα. Για αυτό προσπαθήστε να πάρετε μερικά κιλά για το καλό της υγείας σας.
Αν το BMI σας είναι >25 τα γυναικολογικά προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Πρέπει να βρείτε έμπειρο διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να χάσετε σωστά το επιπλέον βάρος.
Η επαναφορά του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα θα επαναφέρει και την ρυθμικότητα του κύκλου.
Συχνά ταξίδια
Οι συνήθεις ρυθμοί της ζωής μας ή το βιολογικό ρολόι είναι πολύ σημαντικό για τον φυσιολογικό εμμηνορυσιακό κύκλο. Αν έχετε αλλάξει την μέρα με τη νύχτα(π.χ. αλλαγή χώρας ή νυχτερινή δουλειά) το βιολογικό ρολόι σας μπορεί να χάσει τους ρυθμούς του το οποίο θα οδηγήσει σε διαταραχή του κύκλου.
Φάρμακα
Είτε πρόκειται για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είτε για αγωγή, που λαμβάνετε για κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι πιθανό να επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Ένα από αυτά τα φάρμακα, είναι και το γνωστό χάπι της επόμενης ημέρας.
Εμμηνόπαυση – Κλιμακτήριος
Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση σε ηλικία 45-55 χρονών. Για εμμηνόπαυση μπορούμε να μιλάμε αν η περίοδος απουσιάζει για τουλάχιστον 1 χρόνο.
Η κλιμακτήριος όμως είναι η χρονική περίοδος στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες για μερικά χρόνια μέχρι την τελική παύση της (εμμηνόπαυση) κατά την οποία μπορεί να παρατηρούνται οι διαταραχές στον εμμηνορυσιακό κύκλο τους.
Άλλα συμπτώματα της κλιμακτηρίου είναι οι εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, μεταβολές στη διάθεση, αϋπνία, αίσθημα ξηρότητας στον κόλπο κ.α.
Καθυστέρηση περιόδου: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό;
Αρχικά είναι σημαντικό να μην ανησυχήσετε προτού περάσουν τουλάχιστον 5 ημέρες καθυστέρησης, καθώς ο κύκλος μιας γυναίκας μεταβάλλεται αρκετές φορές στη ζωή της.
Εάν παρ’ όλα αυτά οι μεταβολές αυτές συμβαίνουν πάνω από 2 φορές τον χρόνο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.
Επιπλέον, το στρες επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των ωοθηκών καθιστώντας τις μικρο-πολυκυστικές ή πολυκυστικές. Έτσι δημιουργείται συνήθως κάποια λειτουργική, ορώδης, κύστη, η οποία αν δε γίνει έγκαιρα αντιληπτή, απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση που ο γιατρός έχει ενδείξεις γι’ αυτή την εξέλιξη, θα σας υποβάλλει σε υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην περίοδό σας μεγαλύτερη των 3 εβδομάδων – και με δεδομένο ότι έχει αποκλειστεί η εγκυμοσύνη – πρέπει να σας οδηγήσει στο γυναικολόγο για ένα διακολπικό υπερηχογράφημα.