Βήχας με πόνο στο στήθος: Τι υποδηλώνει – Πότε είναι επικίνδυνος

Βήχας με πόνο στο στήθος: Ο βήχας είναι από μόνος του ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο προκύπτει είτε από απλό κρυολόγημα, είτε από χρόνιο κάπνισμα, είτε από μια πληθώρα λοιμώξεων. Όταν, όμως, ο βήχας συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, όχι μόνο γίνεται ανυπόφορος, αλλά πολλές φορές και ανησυχητικός. Τι μπορεί να προκαλεί, λοιπόν, τον βήχα με πόνο στο στήθος;

Βήχας με πόνο στο στήθος: Εμφάνιση λόγω γρίπης

Η γρίπη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις παγκοσμίως. Εκδηλώνεται, συνήθως, αιφνιδίως με σοβαρά συμπτώματα σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:

 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Κρυάδες
 • Μυϊκός πόνος στο στήθος

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο από αυτά του κρυολογήματος. Είναι φυσικό να νιώθετε πόνο στο στήθος κατά τη γρίπη, ο οποίος μπορεί να χειροτερέψει αν βήχετε.

Βήχας με πόνο στο στήθος: Το κοινό κρυολόγημα

Το κρυολόγημα είναι μια ίωση του αναπνευστικού. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά παρά σε ενήλικες και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τις πρώτες τρεις ημέρες.

Όμως, πέραν της γενικότερης δυσφορίας, του ξηρού λαιμού, και τις υπερβολικές βλέννες, ο βήχας είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα. Αν είναι επαναλαμβανόμενος μπορεί να προκαλέσει και πόνο στο στήθος.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εκδηλώνονται σταδιακά μετά την τρίτη ημέρα έκθεσης και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ρινική συμφόρηση
 • Συχνό φτάρνισμα
 • Ξηρός λαιμός
 • Βήχας

Το γεγονός ότι επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα είναι που κάνει το κρυολόγημα μία από τις κύριες αιτίες που νιώθετε πόνο στο στήθος όταν βήχετε.

Βήχας με πόνο στο στήθος: Πάσχετε από οξεία βρογχίτιδα;

Η βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των βρόγχων. Η ικανότητα αναπνοής μειώνεται έπειτα από τη μόλυνση ή φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματα που προκαλεί η βρογχίτιδα είναι:

 • Συριγμός
 • Βλέννα
 • Βήχας
 • Πόνος στο στήθος και την πλάτη

Η κύρια αιτία της οξείας βρογχίτιδας είναι, συνήθως, κάποια ίωση. Αρκετά συχνά προκύπτει από τη λάθος αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από μια βακτηριακή μόλυνση.

Βήχας με πόνο στο στήθος: Προκαλείται ο πόνος από το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση η οποία προκαλεί το στένεμα των αεραγωγών, το οποίο με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονής.

Αν δε διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, είναι πολύ πιθανό να βιώσετε δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, ή πόνο στο στήθος όταν βήχετε. Εδώ σας έχουμε ορισμένα συμπτώματα τους άσθματος:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Βήχας με βλέννες
 • Συριγμός
 • Πόνος στο στήθος όταν βήχετε

Βήχας με πόνο στο στήθος: Πνευμοθώρακας 

Ο πνευμοθώρακας, γνωστός και ως πνευμονική κατάρρευση, συμβαίνει όταν ο πνεύμονας είναι διάτρητος και δραπετεύει ο αέρας.

Η άμεση επίπτωση του πνευμοθώρακα είναι πως ο χώρος γύρω από τους πνεύμονες γεμίζει με αέρα. Έτσι, δε μπορούν να διασταλλούν, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Η πίεση που προκαλεί ο αέρας γύρω από τους πνεύμονες οδηγεί σε πόνο στο στήθος ο οποίος χειροτερεύει όταν βήχετε.

Βήχας με πόνο στο στήθος: Μήπως έχετε μυοσκελετικό τραύμα;

Αν υποφέρετε από τραύμα στους μυς του στήθους ή κοντά σε αυτούς ή στα οστά, ο πόνος θα γίνει εντονότερος αν βήξετε.

Κατάγματα στα πλευρά, στον θώρακα, στο στέρνο, ή στη σπονδυλική στήλη, προκαλούν έντονο πόνο στο στήθος όταν βήχετε. Πόνος μπορεί να εκδηλωθεί επίσης κατά την αναπνοή, όταν στέκεστε, ή όταν κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις.

Βήχας με πόνο στο στήθος: Κοστοχονδρίτιδα

Όλα τα πλευρά εκτός από τα δύο τελευταία, συνδέονται στο στέρνο με χόνδρους. Όταν οι χόνδροι υποστούν φλεγμονή προκαλείται τραυματισμός ο οποίος είναι γνωστός ως κοστοχονδρίτιδα.

Η κύρια επίπτωση είναι ο οξύς πόνος στο στήθος ο οποίος χειροτερεύει όταν βήχετε ή κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις. Η κοστοχονδρίτιδα είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτού του πόνου. Προκαλείται από:

 • Τραύματα στη θωρακική χώρα
 • Άρση βαρών
 • Φλεγμονή στους αεραγωγούς
 • Υπερπροσπάθεια κατά το βήχα
 • Ορισμένους τύπους αρθρίτιδας

Βήχας με πόνο στο στήθος: Τρόποι για άμεση ανακούφιση

Κάντε ένα ντους

Όταν ξεσπά μια κρίση βήχα, κάντε ένα ζεστό ντους. Αφήστε τους υδρατμούς που δημιουργεί το ζεστό νερό να μαλακώσουν την αναπνευστική οδό σας και να μειώσουν τον ερεθισμό στο λαιμό σας.

Αποτελεί μάλιστα καλή, εναλλακτική λύση και σε περίπτωση που προσπαθείτε να αποφύγετε τη χορήγηση σιροπιών στα παιδιά. Δεν υπάρχει ιδανική χρονική διάρκεια· βγείτε από το μπάνιο, όταν νιώσετε ότι ηρεμείτε.

Χρησιμοποιήστε ένα νέτι ποτ

Αν ο βήχας σας είναι αποτέλεσμα αλλεργιών, το πρώτο βήμα σας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση αυτών των αλλεργιών και η αποφυγή των ουσιών που τις προκαλούν.

Μια καλή επιλογή είναι το νέτι ποτ (neti pot), το οποίο ξεπλένει τη γύρη (ή τις ουσίες που σας ερεθίζουν) από τους ρώθωνες της μύτης σας.

Τα φίλτρα, επίσης, που απομακρύνουν τις αλλεργιογόνες ουσίες από τον αέρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τέλος, κάντε ένα μπάνιο μετά την περιποίηση του κήπου σας ή το κούρεμα του γκαζόν, για να ξεπλύνετε τη γύρη που μπορεί να χειροτερεύει ή να προκαλεί τον βήχα σας.

Φτιάξτε δυναμωτικό ζωμό κρέατος

Όταν νιώθετε ότι δεν έχετε τη δύναμη να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δουλειές, βράστε λίγη σούπα από ζωμό κρεάτων (με τα κόκκαλα).

Προσθέστε μέσα λαχανικά και μπαχαρικά που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα, όπως σκόρδο, κουρκουμά, χυμό λεμονιού, καρότα, μανιτάρια και θυμάρι. Μια τέτοια ζεστή σούπα θα σας δυναμώσει άμεσα.

Φυσικό λιπαντικό για το λαιμό

Ένας τραχύς, ερεθισμένος λαιμός χρειάζεται ένα καλό λιπαντικό, για να αποφύγετε την αίσθηση του γαργαλήματος που οδηγεί σε κρίσεις βήχα.

Πάρτε ένα μη αραιωμένο μέλι και αναμίξτε λίγο με κανέλα, κουρκουμά, λίγο μαύρο πιπέρι και τζίντζερ σε σκόνη. Μην ανησυχείτε για τις ακριβείς ποσότητες, απλά μην υπερβάλλετε.

Προσπαθήστε να φτιάχνετε περίπου μισό ή ολόκληρο κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά και καταπιείτε το αργά, για να μπορέσει να καλύψει το λαιμό σας.

Το μέλι δεν είναι μόνο αντιβακτηριδιακό, αλλά η έρευνα έχει αποδείξει ότι καταπολεμά και τον νυχτερινό επίμονο βήχα στα παιδιά.

Πιείτε τσάι

Το ζεστό τσάι και άλλα ζεστά υγρά, όπως η σούπα, μπορούν να μαλακώσουν έναν τραχύ λαιμό. Όταν η περιοχή μαλακώσει, το σώμα σας θα σταματήσει να προσπαθεί να απομακρύνει ο,τι το ενοχλούσε. Γι’ αυτό, η κατανάλωση τσαγιού μέσα στη μέρα θα εμποδίσει τις πολλές κρίσεις βήχα. Το βράδυ προτιμήστε τίλιο ή χαμομήλι.

Κοιμηθείτε

Η μητέρα σας μπορεί να σας επαναλάμβανε ότι χρειάζεστε ξεκούραση, για να ξεφορτωθείτε τον βήχα- και είχε δίκιο. Ο ύπνος μπορεί να μην έχει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως η κατανάλωση ενός βοτάνου για παράδειγμα, αλλά έχει έμμεση και σημαντική επίδραση. Βοηθά το σώμα σας να αναπληρώσει όλα εκείνα που χρειάζεται, για να καταπολεμήσει ο,τι το ταλαιπωρεί.

Ενυδατωθείτε

Το νερό είναι άλλο ένα «γιατρικό» που έτρεχαν οι γονείς σας να σας φέρουν, όταν σας άκουγαν να βήχετε. Εκτός από την προσωρινή ανακούφιση στο λαιμό, η ενυδάτωση ενισχύει την ικανότητα του συστήματός σας να απομακρύνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ιούς.

Χρησιμοποιήστε έλαιο ρίγανης

Για εκείνες τις φορές που νιώθετε ένα μικρό γαργάλημα στο λαιμό σας και σκέφτεστε ότι θα αρρωστήσετε, επιλέξτε το έλαιο ρίγανης.

Προειδοποιούμε ότι είναι πικρό και ίσως σας κάψει. Εφαρμόστε μια μόνο σταγόνα σε κάθε πλευρά της γλώσσας σας και αφήστε το να κατέβει αργά προς το λαιμό σας.

Στην αρχή, μπορεί να σας προκαλέσει βήχα, αλλά γρήγορα, θα σταματήσει την ενόχληση. Βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων και καλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ασχοληθεί με εκείνη την περιοχή.

Προσθέστε έλαιο ευκαλύπτου

Όπως ένα ντους μπορεί να κάνει θαύματα για τον βήχα, το ίδιο μπορεί να κάνει και η θεραπεία ατμών με έλαιο ευκαλύπτου.

Γεμίστε τον νεροχύτη σας με πολύ καυτό νερό και ρίξτε λίγες σταγόνες ευκαλύπτου, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και πλησιάστε πάνω από τον νεροχύτη. Αναπνεύστε βαθιά για 10 λεπτά.

Το έλαιο του ευκαλύπτου θα αποσυμφορήσει τη ρινική οδό, ενώ οι ατμοί θα ενυδατώσουν τον ξηρό λαιμό. Ο ευκάλυπτος υπάρχει και σε καραμέλες, που ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο.

Εναλλακτικό σιρόπι

Πριν ξεκινήσει η εποχή των ιώσεων, αποθηκεύστε κάποια χρήσιμα βότανα, όπως χαμομήλι (που είναι αντισπασμωδικό, σταματώντας το αντανακλαστικό του βήχα), μούρο αφροξυλιάς (αντιικές ιδιότητες) και τζίνσενγκ (ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σας ενάντια σε ασθένειες και άγχος).

Ανακατέψτε μικρή ποσότητα από αυτά με μια κουταλιά της σούπας μέλι και αφήστε το για λίγο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία λίγη ώρα, για να βγάλει τα υγρά του. Ύστερα, στραγγίξτε και ρίξτε λίγο από το σιρόπι μέσα στο καθημερινό σας τσάι.

Δοκιμάστε τη ρίζα σταφυλιών Όρεγκον

Η ρίζα σταφυλιών Όρεγκον πρόκειται για ένα βότανο που περιέχει βερβερίνη, μια αλκαλοειδή χημική ουσία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορείτε να πιείτε λίγο από το χυμό τους κατευθείαν ή να αναμίξετε με ανθρακούχο νερό, καθώς η ιδιαίτερη αίσθηση του αναψυκτικού θα ανακουφίσει τον τραχύ λαιμό, τουλάχιστον προσωρινά. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε ρίζα σταφυλιών Όρεγκον και σε συμπλήρωμα.