Κοινό κρυολόγημα: Έξι tricks για να το καταπολεμήσεις

Τα τελευταία δύο χρόνια όσο διαρκεί δηλαδή η πανδημία του κορονοϊού, έχουμε ξεχάσει πως εκτός από την Covid-19 υπάρχει η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα που βρίσκονται σε έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Υπάρχουν όμως τρόποι να τα προλάβεις. Νιώθεις κρυωμένη, με συνάχι και βήχα; Ο καιρός αυτός είναι ευνοϊκός για ένα κρυολόγημα. Είναι λοιπόν λογικό, να νιώθεις κάπως under the weather. Υπάρχουν μερικές παραδοσιακές, απλές πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το κοινό κρυολόγημα.

Κοινό κρυολόγημα: Πιες πολύ νερό

Αν δεν το κάνεις ήδη, ξεκίνησέ το. Το νερό είναι σπουδαίο. Βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά όταν έχεις πυρετό. Μην ξεχνάς να έχεις δίπλα σου ένα μπουκαλάκι νερό. Μπορείς επίσης, να πίνεις και ζεστό νερό. Θα βοηθήσει αν το κρύωμα σου δεν περνά με τις μέρες.

Κοινό κρυολόγημα: Μέλι και λεμόνι

Τα δύο αυτά θαυματουργά υλικά χρησιμεύουν πάντα. Το μέλι, με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμά τα βακτήρια και βοηθά το αναπνευστικό σου σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Λίγες σταγόνες από μέλι ή λεμόνι στο τσάι/νερό σου μπορεί να μαλακώσει και να καταπολεμήσει αρκετά το κρυολόγημά σου.

Κοινό κρυολόγημα: Ζεστό μπάνιο

Τι καλύτερο από ένα πολύ ζεστό μπάνιο όταν είσαι κρυωμένη; Πρόσθεσε αιθέρια έλαια με μέντα για να χαλαρώσεις ρινικά, δηλαδή να μαλακώσει η μύτη σου και το συνάχι. Επιπλέον, αυτό θα χαλαρώσει το σώμα σου και θα ανακτήσεις μερικές ίσως χαμένες δυνάμεις.

Κοινό κρυολόγημα: Ύπνος

Η ποιότητα ύπνου παίζει γενικά σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Πόσο μάλλον όσο περνάς ένα κρυολόγημα. Ξάπλωσε νωρίς και απόλαυσε τον ύπνο σου. Ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό σου. Επίσης, ξυπνάς πιο ενεργά και τέλος, διευκολύνει τα λευκά κύτταρα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μολύνσεων.

Κοινό κρυολόγημα: Υγρή πετσέτα στο μέτωπό σου

Η υγρή πετσέτα μπορεί να λειτουργήσει σαν κρύα κομπρέσα στο μέτωπό σου. Θα σε ανακουφίσει άμεσα και θα μειώσει το κρύωμά σου σταδιακά.

Κοινό κρυολόγημα: Μίλα με τους δικούς σου ανθρώπους

Φυσικά, πέρα από το σωματικό κομμάτι, υπάρχει και το ψυχικό. Κρύωμα, κρεβάτι και φάρμακα δεν αποτελούν μεγάλη πηγή χαράς. Μην ξεχνάς λοιπόν να επικοινωνείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Θα αλλάξει πολύ την ψυχολογία σου και θα σε “γιατρέψει” έστω προσωρινά. Και φυσικά μην ξεχνάς την κοτόσουπα της μαμάς καθώς και το να μείνεις για λίγες μέρες στο σπίτι.

Συμπτώματα κρυολογήματος

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζονται σε 1 έως 3 ημέρες από τη στιγμή που ένας ιός εισέρχεται στο σώμα. Τα κυριότερα είναι:

  • Ρινική καταρροή
  • Μπούκωμα
  • Φτέρνισμα
  • Αποδυναμωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης
  • Πονόλαιμος
  • Βήχας

Τα βρέφη και μικρά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενηλίκους και τους έφηβους να αναπτύξουν και πυρετό. Στους καπνιστές τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο σοβαρά από τους μη καπνιστές.

Πως μπορεί να αποφευχθεί ένα κοινό κρυολόγημα;

Τα κρυολογήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθούν. Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες που είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί η μόλυνση.
  • Πλένετε τα χέρια μετά την επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος, ή μετά το άγγιγμα ενός αντικειμένου που έχει αγγίξει και αφού φυσήξετε τη μύτη σας. Αν το παιδί σας είναι κρυωμένο, πλύνετε τα παιχνίδια του μετά το παιχνίδι.
  • Μη βάζετε τα χέρια  στη μύτη και τα μάτια για να αποφύγετε τη μόλυνση.
  • Διατηρήστε την υγρασία στο περιβάλλον για να μην ξεραθούν τα ιγμόρεια σας.

Μη μεταδίδεται το κρύωμά σας στους άλλους! Καλύψτε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια, πετάξτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο και πλύνετε τα χέρια σας. Επίσης, μείνετε μακριά από ομάδες ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτες καθώς και από άτομα με άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια, ή τουλάχιστον προσπαθείστε να περιορίσετε τη στενή επαφή.

Κρυολόγημα: Τι μπορείτε να κάνετε;

Ανακούφιση συμπτωμάτων κρυολογήματος

Τα μη συνταγογραφούμενα (OTC) φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόλις αισθανθείτε ότι ένα κρυολόγημα πλησιάζει.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη, η ιμπουπροφαίνη ή οποιοδήποτε άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID) που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των πόνων μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τα πεπτικά έλκη. Τα άτομα με άσθμα δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα εκτός εάν συστήνονται από τον γιατρό. Επίσης οι έγκυες γυναίκες πρέπει πάντα να ρωτάνε το γιατρό τους πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.

Η ρινική συμφόρηση, ο βήχας και η ρινική καταρροή μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά  ή με συνδυασμό και των δύο. Μερικοί άνθρωποι, όπως εκείνοι με ασθένεια του θυρεοειδούς ή υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να λαμβάνουν αποσυμφορητικά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό που τους παρακολουθεί.

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας σε όλα τα φάρμακα και να γνωρίζετε γιατί παίρνετε το κάθε φάρμακο που παίρνετε. Πολλά προϊόντα με συνδυασμένες δραστικές – τόσο συνταγογραφούμενα όσο και μη συνταγογραφούμενα – περιέχουν ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη. Είναι σημαντικό να διαβάσετε τα συστατικά σε κάθε φάρμακο, για να αποφύγετε την υπερδοσολογία σε κάποια από αυτά.

Δεν υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Τα αντιβιοτικά δεν είναι χρήσιμα για τη θεραπεία ενός κρυολογήματος και πρέπει να ληφθούν μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη, συζητήστε το με τον γιατρό σας.