Ο καιρός του Φθινοπώρου είναι τόσο περίεργος που δεν ξέρεις τι να φορέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, μία κρυώνεις και μία ζεσταίνεσαι με αποτέλεσμα να… καταλήγεις ιδρωμένος και μετά αρρωσταίνεις.
Πώς θα ξεχωρίσεις όμως αν πρόκειται για γρίπη, κρυολόγημα ή Covid19; Παρακάτω θα διαβάσετε τον οδηγό του… κρυολογήματος
Τι είναι το κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα είναι ήπιες λοιμώξεις της μύτης και του φάρυγγα που προκαλούνται από περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς. Ο ρινοϊός είναι η πιο κοινή αιτία και ευθύνεται για το 10% με 40% των κρυολογημάτων. Άλλοι ιοί του κοινού κρυολογήματος είναι ο κοροναϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (ΑΣΙ).Ένα κοινό κρυολόγημα ( κρύωμα ) μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, αλλά κάποια κρυολογήματα διαρκούν περισσότερο, ιδιαίτερα στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και σε άτομα με κακή κατάσταση υγείας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρυολογήματα είναι η κύρια αιτία επισκέψεων σε γιατρό.
Οι ενήλικες παθαίνουν κατά μέσο όρο δύο έως τέσσερα κρυολογήματα ανά έτος, ως επί το πλείστον μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαΐου.
Τα μικρά παιδιά παθαίνουν κατά μέσο όρο έξι με οκτώ κρυολογήματα το χρόνο.
Τα κρυολογήματα είναι άκρως μεταδοτικά και εξαπλώνονται πιο συχνά μέσω του αέρα ή μέσω της αφής.
Συμπτώματα κρυολογήματος
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζονται σε 1 έως 3 ημέρες από τη στιγμή που ένας ιός εισέρχεται στο σώμα. Τα κυριότερα είναι:
- Ρινική καταρροή
- Μπούκωμα
- Φτέρνισμα
- Αποδυναμωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης
- Πονόλαιμος
- Βήχας
Τα βρέφη και μικρά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενηλίκους και τους έφηβους να αναπτύξουν και πυρετό. Στους καπνιστές τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο σοβαρά από τους μη καπνιστές.
Πως μπορεί να αποφευχθεί ένα κοινό κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθούν. Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:
- Αποφύγετε τη στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες που είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί η μόλυνση.
- Πλένετε τα χέρια μετά την επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος, ή μετά το άγγιγμα ενός αντικειμένου που έχει αγγίξει και αφού φυσήξετε τη μύτη σας. Αν το παιδί σας είναι κρυωμένο, πλύνετε τα παιχνίδια του μετά το παιχνίδι.
- Μη βάζετε τα χέρια στη μύτη και τα μάτια για να αποφύγετε τη μόλυνση.
- Διατηρήστε την υγρασία στο περιβάλλον για να μην ξεραθούν τα ιγμόρεια σας.
Μη μεταδίδεται το κρύωμά σας στους άλλους! Καλύψτε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια, πετάξτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο και πλύνετε τα χέρια σας. Επίσης, μείνετε μακριά από ομάδες ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτες καθώς και από άτομα με άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια, ή τουλάχιστον προσπαθείστε να περιορίσετε τη στενή επαφή.
Κρυολόγημα: Τι μπορείτε να κάνετε;
Ανακούφιση συμπτωμάτων κρυολογήματος
Τα μη συνταγογραφούμενα (OTC) φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόλις αισθανθείτε ότι ένα κρυολόγημα πλησιάζει.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη, η ιμπουπροφαίνη ή οποιοδήποτε άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID) που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των πόνων μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τα πεπτικά έλκη. Τα άτομα με άσθμα δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα εκτός εάν συστήνονται από τον γιατρό. Επίσης οι έγκυες γυναίκες πρέπει πάντα να ρωτάνε το γιατρό τους πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.
Η ρινική συμφόρηση, ο βήχας και η ρινική καταρροή μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά ή με συνδυασμό και των δύο. Μερικοί άνθρωποι, όπως εκείνοι με ασθένεια του θυρεοειδούς ή υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να λαμβάνουν αποσυμφορητικά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό που τους παρακολουθεί.
Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας σε όλα τα φάρμακα και να γνωρίζετε γιατί παίρνετε το κάθε φάρμακο που παίρνετε. Πολλά προϊόντα με συνδυασμένες δραστικές – τόσο συνταγογραφούμενα όσο και μη συνταγογραφούμενα – περιέχουν ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη. Είναι σημαντικό να διαβάσετε τα συστατικά σε κάθε φάρμακο, για να αποφύγετε την υπερδοσολογία σε κάποια από αυτά.
Δεν υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Τα αντιβιοτικά δεν είναι χρήσιμα για τη θεραπεία ενός κρυολογήματος και πρέπει να ληφθούν μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη, συζητήστε το με τον γιατρό σας.
Κρυολόγημα: Επιπλέον συμβουλές
- Βότανα, μέταλλα και άλλα προϊόντα όπως η εχινάτσια, ο ευκάλυπτος, το σκόρδο, το μέλι, το λεμόνι, η μενθόλη, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα ως φάρμακα για το κρυολόγημα. Ωστόσο αυτό δεν υποστηρίζεται από επιστημονικές μελέτες.
- Προτείνεται επαρκής πρόσληψη υγρών. Αυτό βοηθάει τη μύτη και του λαιμό να μην στεγνώσουν, έτσι ώστε η βλέννα να παραμένει υγρή και να είναι εύκολο να καθαριστεί από τη μύτη.
- Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι ή τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη. Επίσης, αποφύγετε τυχόν ποτά που περιέχουν αλκοόλ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ οδηγούν στην αφυδάτωση, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για να αναρρώσει.
- Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να σταματήσετε ή να μειώσετε το κάπνισμα, τουλάχιστον μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Μείνετε μακριά από άλλους καπνιστές καθώς η εισπνοή του καπνού τους θα ερεθίσει περισσότερο τον λαιμό και θα σας κάνει να βήξετε πιο πολύ.
- Εάν πρέπει να εργαστείτε ή να πάτε στο σχολείο μπορείτε να το κάνετε καθώς αυτό δεν θα καθυστερήσει την ανάρρωση. Συμβάλλετε στη μείωση της εξάπλωσης της μόλυνσης χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλα και πλένετε συχνά τα χέρια σας για να μειώσετε την μετάδοση των μικροβίων σε άλλους.
Επιπλοκές κοινού κρυολογήματος
Τα κρυολογήματα συνήθως περνούν μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες, ανεξαρτήτα του κατά πόσον ένα άτομο παίρνει φαρμακευτική αγωγή ή όχι. Ωστόσο, ένας ιός κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσει κι άλλες λοιμώξεις στα ιγμόρεια ή τα αυτιά καθώς επίσης και οξεία βρογχίτιδα.
Μια συχνή επιπλοκή είναι μια μόλυνση των ρινικών κοιλοτήτων μαζί με έντονο βήχα.
Αν έχετε άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν για πολλές εβδομάδες, ακόμη και όταν το κρύωμα θα έχει περάσει.
Ένας βήχας που παραμένει μετά το κρύωμα, συνήθως χωρίς φλέγμα, μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, στην περίπτωση που ο βήχας επιμένει ή αν έχετε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Έντονα συμπτώματα
- Υψηλό πυρετός
- Πόνος στο αυτί
- Έντονος πονοκέφαλος
- Βήχας που χειροτερεύει, ενώ τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος υποχωρούν
- Επιδείνωση χρόνιων πνευμονικών παθήσεων π.χ άσθμα.
Πηγη: farmasyn. gr