Κύστεις στο πάγκρεας: Συμπτώματα – Καλοήθεις ή κακοήθεις;

Η αξονική και μαγνητική τομογραφία, σε συνδυασμό με την υψηλή τους ανάλυση, έχει οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα εύρεσης τυχαίων ευρημάτων που πολλές φορές δημιουργούν διαγνωστικά προβλήματα και ανησυχία τόσο στους ασθενείς όσο και στους ιατρούς τους.

Οι ασυμπτωματικές κύστεις του παγκρέατος αποτελούν συχνά διαγνωστικό πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις και τις τελευταίες δεκαετίες ανευρίσκονται με αυξημένη συχνότητα, ειδικά σε ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών όπου 1 στους 4 μπορεί να εμφανίσει κύστεις στο πάγκρεας. Παγκρεατικές κύστεις μπορεί να αποτελούν τυχαίο εύρημα σχεδόν στο 19.6% των περιπτώσεων ελέγχου με μαγνητική τομογραφία και σε ποσοστό 1.2% ελέγχου με αξονική τομογραφία.

Κύστεις: καλοήθεις ή κακοήθεις; Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί

Το εύρημα μιας ασυμπτωματικής παγκρεατικής κύστης, ως τυχαίο εύρημα, προκαλεί ανησυχία και αυτό είναι φυσικό, διότι δυνητικά κάποιες από τις παγκρεατικές κύστεις μπορεί να υποκρύπτουν ή να εξελιχθούν σε κακόηθες νεόπλασμα. Δεν είναι όμως όλες οι κύστεις του παγκρέατος δυνητικά κακοήθεις. Κάποιες έχουν εντελώς καλοήθη πορεία και ποτέ δεν προκαλούν συμπτώματα στους ασθενείς. Συνεπώς η ακριβής τους διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας.

Εικόνες υψηλής ευκρίνειας, χάρη στους υπέρηχους

Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (endoscopic ultrasound ή EUS) είναι μια σχετικά νέα μέθοδος, με την οποία μπορεί ο ιατρός να διαγνώσει και να χαρακτηρίσει τις παγκρεατικές κύστεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις συμβατικές μεθόδους. Ως μέθοδος συνδυάζει την ενδοσκόπηση με τους υπερήχους. Τα ειδικά υπερηχοενδοσκόπια καταφέρνουν να δώσουν εικόνες του παγκρέατος υψηλής ευκρίνειας, λόγω του γεγονότος ότι ο ηχοβολέας που βρίσκεται στην άκρη του ενδοσκοπίου έρχεται σχεδόν σε επαφή με τον παγκρεατικό αδένα κατά την εξέταση. Ο αδένας του παγκρέατος βρίσκεται στη ράχη μας, «κρυμμένος» πίσω από το στομάχι. Η ικανότητα της τεχνικής για εικόνες υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας, έχει προσδώσει στο ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα σημαντική θέση στη διερεύνηση των κυστικών νεοπλασμάτων του παγκρέατος.

Παράλληλη δυνατότητα βιοψίας των κύστεων

Μια από τις σημαντικές εφαρμογές του υπερηχοενδοκοπίου είναι και η λήψη βιοψίας διά βελόνης (EUS FNA). Με την καθοδήγηση των υπερήχων μπορεί ο ιατρός να παρακεντήσει το περιεχόμενο των παγκρεατικών κύστεων εάν κρίνεται αναγκαίο και να αναρροφήσει το περιεχόμενο τους. Το υγρό αυτό μετά από ανάλυση μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον χαρακτηρισμό της φύσης της παγκρεατικής κύστης. Ανάλυση όπως οι καρκινικοί και βιοχημικοί δείκτες, καθώς επίσης και κυτταρολογική εξέταση του ιζήματος από το υγρό ενδέχεται να δώσει την διάγνωση και να καθορίσει τον τρόπο παρακολούθησης ή τον τρόπο θεραπείας της παγκρεατικής κύστης.

Αφαίρεση ή όχι των κύστεων; Ένα δύσκολο «παζλ»

Η απόφαση για μακροχρόνια παρακολούθηση ή την άμεση χειρουργική αφαίρεση μιας παγκρεατικής κύστης, εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που προκύπτουν μετά από λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη καλού ιατρικού ιστορικού, τη μελέτη των απεικονιστικών μεθόδων, των βιοχημικών εξετάσεων, των καρκινικών δεικτών, καθώς επίσης των αποτελεσμάτων από την εξέταση με το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, όπως περιγράφτηκε παραπάνω. Η συχνότητα της παρακολούθησης των παγκρεατικών κυστικών νεοπλασμάτων εξαρτάται από τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας τους. Ο αλγόριθμος της παρακολούθησης καθορίζεται από κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδουν οι συναφείς επιστημονικές εταιρίες. Η διεπιστημονική προσέγγιση στο πρόβλημα είναι καθοριστική με συνεργασία του ακτινολόγου, γαστρεντερολόγου, κυτταρολόγου και χειρουργού. Η απόφαση για παρακολούθηση ή χειρουργική αφαίρεση λαμβάνει υπόψιν τόσο τα αποτελέσματα της διαγνωστικής διαδικασίας, την ηλικία του ασθενούς, τη γενικότερη υγεία του, τις υποκείμενες του παθήσεις και φυσικά τη δική του προτίμηση.

Πόσο «βαριά» μπορεί να είναι η επέμβαση αφαίρεσης των κύστεων

Η χειρουργική θεραπεία έχει σκοπό είτε την θεραπεία του ασθενούς, σε περίπτωση ύπαρξης κακοήθειας, ή τη μείωση του μελλοντικού ρίσκου σε περίπτωση καλοήθων κυστικών νεοπλασμάτων που εγγενώς παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας. Το είδος της χειρουργικής προσέγγισης εξαρτάται από το είδος και το στάδιο του κυστικού νεοπλάσματος, αλλά και το σημείο του παγκρέατος που εντοπίζεται η κύστη. Τα πιο πολύπλοκα χειρουργεία αφορούν στις κύστεις που εντοπίζονται στην κεφαλή του παγκρέατος (χειρουργείο Whipple), ενώ οι κύστεις που αφορούν στο σώμα ή την ουρά του αδένα αντιμετωπίζονται χειρουργικά με απλούστερη χειρουργική προσέγγιση (περιφερική παγκρεατεκτομή).

Λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερο άγχος για τον ασθενή

Συμπερασματικά, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο στην φαρέτρα της ιατρικής ομάδας που ασχολείται με τις παθήσεις του παγκρέατος. Οι παγκρεατικές κύστεις είναι συχνό τυχαίο εύρημα στις απεικονίσεις που γίνονται για άλλο λόγο και η αναζήτηση και επιλογή της κατάλληλης ομάδας που θα ασχοληθεί με το τυχαίο αυτό εύρημα μπορεί να μειώσει σημαντικά την ταλαιπωρία, και το άγχος του ασθενούς.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι»

Καρκίνος στο πάγκρεας: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, μόλις ένας στους 10 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος επιβιώνει για περισσότερο από πέντε χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες διαγνώσεις γίνονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν οι θεραπευτικές επιλογές.

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Ο ρόλος του είναι να παράγει ορμόνες και ουσίες που βοηθούν στην πέψη των τροφών.

O καρκίνος του παγκρέατος είναι μια νόσος στην οποία ορισμένα κύτταρα του παγκρέατος πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και αυτόνομα σε σχέση με τα υγιή κύτταρα. Τα “ελαττωματικά” αυτά κύτταρα τα ονομάζουμε καρκινικά, έχουν την ιδιότητα να είναι αθάνατα και να δημιουργούν τον «όγκο» στο πάγκρεας που βλέπουμε στην Αξονική ή την Μαγνητική Τομογραφία.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Πόσες μορφές καρκίνου υπάρχουν;

Το πάγκρεας αποτελείται από δύο διαφορετικές μοίρες κυττάρων: την εξωκρινή που τα κύτταρά της παράγουν τα ένζυμα για την πέψη των τροφών και την ενδοκρινή που τα κύτταρά της παράγουν το γλυκογόνο και την ινσουλίνη που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Ανάλογα με το ποιας μοίρας τα κύτταρα γίνονται καρκινικά, έχουμε 2 βασικές κατηγορίες παγκρεατικού καρκίνου.

  • Το αδενοκαρκίνωμα που αφορά τα κύτταρα της εξωκρινούς μοίρας, είναι η πιο συχνή μορφή και συνήθως αναπτύσσεται στην κεφαλή του παγκρέατος
  • Το νευροενδοκρινικό καρκίνωμα που αφορά τα κύτταρα της ενδοκρινούς μοίρας και έχει διαφορετική βιολογική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να διαφέρει η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση

Υπάρχουν και άλλοι πολύ σπάνιοι όγκοι της εξωκρινούς μοίρας, ενώ και οι νευροενδοκρινείς όγκοι εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια. Συνήθως όταν μιλάμε για καρκίνο του παγκρέατος αναφερόμαστε στο αδενοκαρκίνωμα που είναι το συχνότερο, για αυτό και το άρθρο αυτό αφορά αυτή την μορφή.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα αίτια

Τα αίτια του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι γνωστά. Έχουν αναγνωρισθεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου χωρίς να σημαίνει ότι όλοι όσοι τους έχουν θα αναπτύξουν καρκίνο παγκρέατος. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

  • γονιδιακές μεταλλάξεις
  • σύνδρομα κληρονομικού καρκίνου
  • κάπνισμα
  • ηλικία
  • αύξηση δείκτη μάζας σώματος (παχυσαρκία)
  • χρόνια παγκρεατίτιδα
  • διατροφικές συνήθειες
  • σακχαρώδης διαβήτης

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα

Δυστυχώς συνήθως ο καρκίνος του παγκρέατος παραμένει ασυμπτωματικός για αρκετό διάστημα ή τα πρώτα συμπτώματα είναι ήπια και μη ειδικά παραπλανώντας/καθυστερώντας την διάγνωση.

Τα κυριότερα είναι:

  • ανορεξία
  • απέχθεια προς τα λιπαρά ή το κόκκινο κρέας
  • γρήγορος κορεσμός με την έναρξη του φαγητού
  • δυσκολία στην πέψη των φαγητών
  • φούσκωμα της κοιλιάς
  • ναυτία ή έμετος
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους παρά την ικανοποιητική λήψη τροφής
  • ανεξήγητη κούραση – κόπωση
  • πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς
  • πόνος στην μέση
  • πόνος στο κάτω τμήμα της πλάτης
  • έντονα σκούρα ούρα σαν «κονιάκ», άσπρα κόπρανα, κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια (ίκτερος)
  • κόπρανα που επιπλέουν στο νερό στην λεκάνη σαν το λίπος

Επίσης, μερικές φορές η πρώτη εκδήλωση μπορεί να είναι η αιφνίδια εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη ή η παγκρεατίτιδα. Για αυτό κάθε ασθενής που εμφανίζει αιφνιδίως απορρύθμιση των τιμών του σακχάρου χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες, πρέπει να ελέγχεται για καρκίνο παγκρέατος. Τέλος, ορισμένες φορές έχουμε συμπτωματολογία από μεταστάσεις σε άλλα όργανα, όπως π.χ. ασκίτης επί περιτοναϊκών εμφυτεύσεων.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος τίθεται όταν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα ή/και ενδεικτικά ευρήματα από την κλινική εξέταση. Ο γιατρός θα σας συστήσει διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα κοιλίας, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Ενδεχομένως να χρειαστούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS) ή/και μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP).

Αξονική τομογραφία με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό ή/και μαγνητική τομογραφία

  • αρχική ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος
  • εκτίμηση του σταδίου του καρκίνου του παγκρέατος
  • εκτίμηση της ύπαρξης μεταστάσεων ή διήθησης αγγείων

Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS)

  • λήψη εικόνων του όγκου στο πάγκρεας εκ των έσω επιβοηθητικά επί έντονης υποψίας αλλά ανεπαρκούς απεικόνισης στην αξονική και την μαγνητική τομογραφία
  • λήψη βιοψίας ή κυτταρολογικής με βελόνη ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση του καρκίνου του παγκρέατος
  • γίνεται με την λήψη υπερηχογραφήματος ενδοσκοπικά με γαστροσκόπηση σε εξειδικευμένα κέντρα με ειδικό ενδοσκόπιο

Μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP)

  • μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης του παγκρεατικού πόρου και των χοληφόρων με την χρήση μαγνητικού τομογράφου

Eνδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP)

  • επεμβατική μέθοδος απεικόνισης του παγκρεατικού πόρου και των χοληφόρων με την χρήση ενδοσκοπίου
  • λήψη εικόνων του παγκρεατικού πόρου και την χοληφόρων
  • τοποθέτηση ενδοπρόσθεσης σε ίκτερο επί μη εξαιρέσιμης νόσου
  • λήψη υλικού για ταυτοποίηση του καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος στο πάγκρεας: Υπάρχει θεραπεία;

Εφόσον τεθεί η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, απαιτείται η συνεργασία ομάδας γιατρών έμπειρων στην πάθηση αυτή.

Οι βασικές ειδικότητες που πρέπει να συνεργαστούν είναι κυρίως: Ογκολόγος, Γαστρεντερολόγος, Χειρουργός Παγκρέατος–Ήπατος–Χοληφόρων, Ακτινολόγος (συχνά επεμβατικος) και Ακτινοθεραπευτής. Το πρώτο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι η έκταση της νόσου, δηλαδή εάν είναι περιορισμένη μόνο στο πάγκρεας, εάν επεκτείνεται τοπικά ή εάν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Στην περίπτωση που ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τοπικά περιορισμένος, εξαιρέσιμος και ο ασθενής ιατρικώς ικανός για να χειρουργηθεί, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η ριζική χειρουργική αφαίρεση.

Συνήθως η επέμβαση ξεκινάει λαπαροσκοπικά ώστε να ελεγχθεί εάν όντως η νόσος είναι όντως εξαιρέσιμη και αναλόγως των ευρημάτων ο χειρουργός προχωράει σε ανοικτή επέμβαση ή όχι. Εάν διαπιστωθεί λαπαροσκοπικά ότι η νόσος είναι μη εξαιρέσιμη, τότε ο χειρουργός είτε λαμβάνει μόνο βιοψία, είτε προχωράει και σε παρηγορική γαστροδωδεκαδακτυλική παράκαμψη για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη σίτιση.Στην περίπτωση που ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τοπικά περιορισμένος αλλά οριακά εξαιρέσιμος ή τοπικά εκτεταμένος αλλά δυνητικά εξαιρέσιμος, τότε συνήθως χορηγούμε προεγχειρητική χημειοθεραπεία και αναλόγως ανταπόκρισης προχωράμε σε χειρουργική επέμβαση (πάντα ξεκινώντας λαπαροσκοπικά) ή όχι.

Στην περίπτωση που ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μεν μόνο τοπικά περιορισμένος, αλλά ο ασθενής δεν είναι σε θέση να χειρουργηθεί, τότε χορηγούμε χημειοθεραπεία και ενίοτε και ακτινοθεραπεία. Τέλος, στην περίπτωση που ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μεταστατικός, η βασική θεραπεία είναι η χημειοθεραπεία, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί ακτινοθεραπεία για παρηγορητικούς λόγους (π.χ. ανακούφιση πόνου). Συνεπώς τα κύρια θεραπευτικά μας όπλα έναντι του καρκίνου του παγκρέατος είναι η χημειοθεραπεία, το χειρουργείο, και οι ακτινοβολίες, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό ανάλογα την περίπτωση. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην ανεγχείρητη ή μεταστατική νόσο πολύ συχνά απαιτούνται θεραπευτικές προσεγγίσεις που σαν στόχο έχουν την ανακούφιση συμπτωμάτων (πόνος, δυσφαγία) και την υποστήριξη του ασθενή (διατροφική – θερμιδική υποστήριξη, αντιμετώπιση παγκρεατικής ανεπάρκειας).

Χημειοθεραπεία

Είναι η χορήγηση φαρμάκων από τον Ογκολόγο που έχουν ως στόχο να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα όπου και αν βρίσκονται μέσα στο σώμα. Γίνεται συνήθως με ορούς μέσω φλέβας ανά τακτά χρονικά διαστήματα επί μακρόν. Υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα σε χάπια.

Ακτινοθεραπεία

Είναι η χορήγηση ακτινοβολίας από τον Ακτινοθεραπευτή που έχει ως στόχο να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα σε συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Γίνεται επί καθημερινής βάσης για λίγα λεπτά για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Χειρουργείο

Το χειρουργείο περιλαμβάνει αφαίρεση του τμήματος του παγκρέατος που έχει τον καρκίνο μαζί με τους περιβάλλοντες ιστούς και τους λεμφαδένες. Επειδή ο καρκίνος του παγκρέατος πιο συχνά εντοπίζεται στην κεφαλή του παγκρέατος, η επέμβαση που συνήθως απαιτείται είναι δύσκολη, διότι για ανατομικούς λόγους πρέπει να συναφαιρεθούν οι παρακείμενες δομές και να γίνουν δύσκολες επανενώσεις. Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται στην ουρά του παγκρέατος, τότε η επέμβαση είναι λιγότερο περίπλοκη. Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα.

Έλεγχος του πόνου

Εάν υπάρχει έντονος πόνος στον καρκίνο του παγκρέατος αρχικά αντιμετωπίζεται με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είτε σε χάπια, είτε σε ενέσεις, είτε σε αυτοκόλλητα, είτε σε απευθείας έγχυση στον νωτιαίο μυελό με εμφύτευση καθετήρα έγχυσης αναλγητικού, είτε σε συνδυασμό τους. Εάν όμως ο πόνος δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα φάρμακα, τότε μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί τοπικά ακτινοθεραπεία, ή να γίνει νευρόλυση δηλαδή χημική καταστροφή των αισθητήριων νεύρων στην κοιλιά.

Αντιμετώπιση ίκτερου

Εάν υπάρχει ίκτερος τότε αντιμετωπίζεται συνήθως με την τοποθέτηση ενδοπρόσθεσης (stent) στο σημείο της απόφραξης είτε ενδοσκοπικά, είτε διαδερμικά αναλόγως το σημείο της απόφραξης και το υπόλοιπο θεραπευτικό πλάνο.

Αποτροπή δωδεκαδακτυλικής απόφραξης

Γίνεται είτε ενδοσκοπικά με την τοποθέτηση ενδοπρόσθεσης (stent) στο σημείο της απόφραξης, είτε χειρουργικά με την δημιουργία παράκαμψης της στενωμένης περιοχής.

Αντιμετώπιση κακής διάθεσης

Συχνά απαιτείται η χορήγηση ήπιου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου.

Αντιμετώπιση ναυτίας – εμέτων και δυσφαγίας

Γίνεται συνήθως φαρμακευτικά με την χορήγηση φαρμάκων που αυξάνουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα ώστε να προωθούνται πιο γρήγορα οι τροφές. Συνιστάται να λαμβάνονται συχνά και μικρά γεύματα και να αποφεύγονται τροφές που προκαλούν δυσπεψία όπως π.χ. όσπρια.

Αντιμετώπιση ανορεξίας, απώλειας βάρους και καχεξίας

Δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να αποκαταστήσει την όρεξη. Θεωρείται ότι μικρή βοήθεια μπορεί να προσφέρει η κορτιζόνη ή τα ανάλογα των προγεστερινοειδών. Επίσης, αν και είναι υπό μελέτη κατά πόσον βοηθούν τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής, συνήθως δίνονται στους καρκινοπαθείς με καρκίνο του παγκρέατος για θερμιδική και διατροφική υποστήριξή τους. Απαιτείται η συνδρομή ειδικού διαιτολόγου για τον καθορισμό του κατάλληλου σκευάσματος και της δοσολογίας. Τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιούνται εταιρίες που προσφέρουν κατ’ οίκον πλήρη διατροφική υποστήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς. Πρέπει να τονιστεί ότι η διατροφική υποστήριξη του ασθενή με καρκίνο του παγκρέατος οφείλει να ξεκινάει εγκαίρως, διότι εάν εγκατασταθεί καρκινική καχεξία τότε είναι μη αναστρέψιμη.

Αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος

Η ανεπάρκεια της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος προκαλεί δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, απώλεια σωματικού βάρους, κοιλιακά ενοχλήματα, διάρροιες και αποβολή λιπαρών κοπράνων που επιπλέουν στο νερό της λεκάνης. Χορηγούνται παγκρεατικά ένζυμα σε χάπια από το στόμα κατά την διάρκεια των γευμάτων σε δόση που καθορίζεται εμπειρικά από τον Ογκολόγο ή τον Γαστρεντερολόγο. Παλαιότερα προτείνονταν ο περιορισμός της πρόσληψης λίπους, αλλά νεώτερα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι μάλλον δεν υπάρχει όφελος από αυτή την τακτική αφού φαίνεται να υπάρχει συνεργική δράση λίπους και παγκρεατικών ενζύμων αυξάνοντας την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό.

Αντιμετώπιση νεοεμφανιζόμενου σακχαρώδη διαβήτη

Η ανεπάρκεια των ενδοκρινών κυττάρων του παγκρέατος προκαλεί την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη δίαιτα διαβητικού και την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από ενδοκρινολόγο.