Κυτταρίτιδα: Πώς φεύγει τρώγοντας

Ο φλοιός πορτοκαλιού, η μισητή δηλαδή σε όλους μας κυτταρίτιδα, έχει τρόπο για να αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί αισθητά.

Και μάλιστα αυτός ο δρόμος είναι απολαυστικός, καθώς προβλέπει… φαγητό.

Όχι μπέργκερ και πίτσα όμως, τροφές που λατρεύει η κυτταρίτιδα, αλλά τροφές υγιεινές. με θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος που απομακρύνει τις τοξίνες οι οποίες έχουν συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα.

Τροφές για κυτταρίτιδα

Σολομός

Επειδή είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά βοηθά στη διάσπαση του λίπους, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει δυναμώνουν τους ιστούς του δέρματος και επανορθώνουν τις φθορές που έχουν υποστεί.

Ελαιόλαδο

Τα μονοακόρεστα λιπαρά και οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς που είναι απαραίτητη για γρήγορο μεταβολισμό, καύση του λίπους και ανανέωση των κυττάρων –όλα απαραίτητα για την μείωση της εξάπλωσης των λιποκυττάρων. Είναι προτιμότερο να το τρως ωμό ή μαγειρεμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ηλιόσπορος

Είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη Ε, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β6, που βοηθάει στην επανόρθωση και ενδυνάμωση των ιστών, ενώ βοηθάει και στο μεταβολισμό της πρωτεΐνης. Επίσης, έχει διουρητική δράση και καταπολεμά το φούσκωμα που επιδεινώνει την εικόνα της κυτταρίτιδας.

Καυτερή πιπεριά

Η βιταμίνη Β6 που περιέχει ενδυναμώνει τους ιστούς στο δέρμα ώστε να είναι πιο ανθεκτικοί στην πίεση που ασκείται από τα λιποκύτταρα, ενώ η καψαϊκίνη αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό έως και 25% για τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή της. Έτσι, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες και χάνει περισσότερο λίπος.

Μαύρη σοκολάτα

Εάν είσαι λάτρης της σοκολάτας σίγουρα θα χαρείς μαθαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να απαρνηθείς την αγαπημένη σου λιχουδιά αν θες να βγεις με άψογη σιλουέτα το καλοκαίρι στην παραλία. Το κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που διασπούν το λίπος στην κυτταρίτιδα και βελτιώνουν τη λειτουργία όλων των κυττάρων –ανάμεσά τους και αυτών που σχηματίζουν το δέρμα. Επίσης, η καφεΐνη, βοηθάει στην αφυδάτωση του λίπους κάτω από το δέρμα, λειαίνοντας την επιφάνεια. Αλλά μην το παρακάνεις. Ένα τετράγωνο κομματάκι σοκολάτας με 80% περιεκτικότητα σε κακάο την ημέρα είναι αρκετό!

Μούρα

Ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου που συμβάλει στη δημιουργία νέου δερματικού ιστού, βελτιώνοντας την υφή και την εικόνα του δέρματος. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην διάσπαση του λίπους που έχει επικαθίσει στους συνεκτικούς ιστούς, κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο λείο.

Πράσινο τσάι

Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού επιταχύνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν το ρυθμό καύσης του λίπους. Έτσι, τα λιποκύτταρα σταματούν να εξαπλώνονται και η κυτταρίτιδα περιορίζεται. επίσης, επειδή περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης που σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά, αφυδατώνει το λίπος, μειώνοντας το μέγεθος των λιποκυττάρων.

Μηλόξυδο

Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και στην απομάκρυνση των τοξίνων, βοηθώντας στην εξισορρόπηση τη παραγωγής οιστρογόνων και κατά συνέπεια στη μείωση της κυτταρίτιδας. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε χυμούς και dressings.

Χούμους

Αυτό το χορταστικό και πολύ θρεπτικό σνακ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο για να έχει ενέργεια, προκαλώντας την απελευθέρωση ελάχιστης ποσότητας ινσουλίνης, η οποία όταν εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί αποθήκευση του λίπους.

Σαφράν

Το σαφράν έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιβραδύνει την διόγκωση των λιποκυττάρων, ενώ μειώνει την όρεξη και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς. Έτσι, το δέρμα γίνεται πιο λείο και δυνατό. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές, όπως ριζότο, σάλτσες και dressing για σαλάτες.

Κυτταρίτιδα: Ποιοι είναι οι παράγοντες;

Ορμόνες

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό ενδέχεται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση του λίπους να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της.

Έτσι κάποια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία και προάγει την αύξηση λίπους, όπως τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η κυτταρίτιδα εμφάνίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες υπάρχει μία θεωρία που θέλει τα οιστρογόνα να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός.

Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εφηβεία, ενώ η εικόνα της χειροτερεύει ανά περιπτώσεις που παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.

Γυναίκες ή Άντρες;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες. Μία εξήγηση που έχει δοθεί γι’ αυτό είναι ο αριθμός και η διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Επειδή λοιπόν, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία παρουσιάζουν κάθετη διάταξη, είναι πιο εύκολο να «σπρώξουν» τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων, με οριζόντια διάταξη.

Τρόπος ζωής

Αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίδα αποτελεί κι έναν από τους λόγους εμφάνισής της. Έτσι, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και μία μακροχρόνια καθιστική καθημερινότητα μπορούν να αποτελέσουν αίτιο εμφάνισής της, ενώ φαίνεται να καθιστούν συγκεκριμένα σημεία του σώματος πιο επιρρεπή.

Κυτταρίτιδα: Τρόποι για να την καταπολεμήσετε

Στεγνό βούρτσισμα

Η τεχνική του στεγνού βουρτσίσματος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά εφόσον όσοι την έχουν δοκιμάσει τη συνιστούν με ενθουσιασμό.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια βούρτσα και μερικά λεπτά κάθε μέρα για να τρίψετε τις περιοχές με κυτταρίτιδα ή ολόκληρο το σώμα σας, αν θέλετε.

Θα προσέξετε αμέσως τα αποτελέσματα, επειδή θα μπορέσετε να αισθανθείτε τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την απαλότητα του δέρματός σας.

Καθώς οι μέρες περνούν, θα προσέξετε ότι το δέρμα σας είναι πιο σφριγηλό και λείο. Η κυτταρίτιδα θα εξαφανιστεί με τον καιρό αν είστε συνεπείς και ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα.

Άσκηση & Διατροφή

Η διατροφή και η άσκηση είναι μία πραγματική σανίδα σωτηρίας για την πιο εύκολη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ειδικότερα οι φυτικές ίνες, τα 10 τουλάχιστον ποτήρια νερό μέσα στην μέρα, το πράσινο τσάι και οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως ο σολομός είναι πολύ ευεργετικά για το δέρμα και την συνολική υγεία του οργανισμού.

Αντίθετα, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης αυξάνουν τα φαινόμενα κυτταρίτιδας.

Ειδικά όσον αφορά την άσκηση, μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική προπόνηση και η αερόβια άσκηση, είναι πολύ βοηθητική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και φυσικά στην καύση του λίπους.

Κρέμες

Δραστικά συστατικά, όπως η καφεΐνη και η ρετινόλη, φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας. Σε εργαστηριακά πειράματα διαφάνηκε ότι προϊόντα με καφεΐνη και ρετινόλη έχουν την ιδιότητα να συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα.

Άλλα συστατικά των αντικυτταριτιδικών κρεμών, όπως φυτικά εκχυλίσματα από γαρίφαλο ή πιπέρι, δείχνουν να καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και να βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή όπου εφαρμόζονται.

Ωστόσο, κανένα προϊόν δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά αν το άτομο δεν φροντίζει να ασκείται και να διατρέφεται σωστά.

Φυσικά έλαια

Πέρα από την διατροφή και τις ασκήσεις, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι που βοηθούν στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Μια πολύ δημοφιλής μέθοδος είναι το λάδι για κυτταρίτιδα.

Πρόκειται για φυσικά συνήθως έλαια που διαθέτουν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Εφαρμόζονται με επάλειψη στο σώμα κάνοντας απαλό μασάζ και στη συνέχεια δρουν μόνα τους. Έχουν την ικανότητα να αποτοξινώνουν τον οργανισμό και να προσφέρουν σύσφιξη στο δέρμα.

Τα λάδια αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και από ειδικούς για να κάνουν λεμφικό μασάζ για κυτταρίτιδα. Το συγκεκριμένο είδος μασάζ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.