Αν κι η τριχόπτωση είναι ως ένα βαθμό αναπόφευκτη, ωστόσο, δεν είναι εντελώς εκτός του ελέγχου σας.
Αν και παράγοντες όπως η κληρονομικότητα παίζουν ρόλο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε, όπως η διατροφή σας, τα επίπεδα άγχους, ακόμα και ο τρόπος που λούζεστε. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στο πόσα μαλλιά χάνετε.
Το πολύ ζεστό νερό συμβάλει στην τριχόπτωση
Η τριχόπτωση στο ντους είναι δεδομένη. Την… διαπιστώνουμε άλλωστε κάθε φορά στην υδροροή της μπανιέρας ακόμα και από νεαρή ηλικία. Είναι άλλωστε κάτι φυσιολογικό: χάνουμε 50 με 100 τρίχες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά η χρήση ζεστού νερού για το λούσιμο μπορεί να αυξήσει αυτόν τον αριθμό, αποδυναμώνοντας τα μαλλιά σας και καταλήγοντας σε αυξημένη τριχόπτωση με την πάροδο του χρόνου.
Το ζεστό νερό μπορεί να βλάψει τις πρωτεΐνες κερατίνης στις τρίχες και να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό κάνει τα μαλλιά πολύ ξηρά και αδύναμα με αποτέλεσμα να σπάνε. Το ζεστό νερό ανοίγει το στρώμα της επιδερμίδας της τρίχας, προκαλώντας απώλεια υγρασίας και ευθραυστότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην τριχόπτωση.
Θα πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και να τα ξεπλένετε με δροσερό
Ένα ζεστό μπορεί να είναι μια στιγμή χαλάρωσης στην αρχή ή το τέλος μιας κουραστικής μέρας. Αλλά όσο χαλαρωτικό κι αν είναι, όταν έρθει η ώρα να λουστείτε και να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας, είναι καλύτερο να μειώσετε την θερμότητα του νερού.
Το απλά χλιαρό νερό είναι ιδανικό για το λούσιμο των μαλλιών διότι είναι αρκετά ζεστό για λιώσει και να απομακρύνει τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά όχι τόσο ζεστό ώστε να στεγνώνει υπερβολικά τα μαλλιά και το δέρμα. Κατά το ξέβγαλμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πιο κρύο νερό, διότι αυτό βοηθά στη σφράγιση του στρώματος της επιδερμίδας των τριχών, περιορίζοντας την απώλεια υγρασίας και το σπάσιμο των τριχών.
Και μετά το ντους όμως, η θερμότητα (πιστολάκι) μπορεί να συμβάλλει στην τριχόπτωση
Το ντους δεν είναι η μοναδική στιγμή που τα μαλλιά σας ενδέχεται να καταστραφούν από τη θερμότητα. Όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, οι βάσεις των τριχών διογκώνονται με νερό, μαλακώνουν και είναι πιο εύκολο να ξεκολλήσουν οι τρίχες, σύμφωνα με τον δρ. Dominic Burg, επικεφαλής επιστήμονα, βιολόγο μαλλιών, μικροβιολόγο και τριχολόγο.
Αλλά το να το στεγνώσετε (ή να ισιώσετε τα σγουρά) τα μαλλιά με πιστολάκι ή ψαλίδι μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα. “Η χρήση ζεστών εργαλείων styling σε βρεγμένα μαλλιά μετά το ντους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζημιά και σπάσιμο τριχών. Αυτό το απότομο στέγνωμα ουσιαστικά ‘βράζει’ τα υπολείμματα υγρασίας στα μαλλιά σας”, σημείωσε ο δρ. Burg.
Οποιοδήποτε υπερβολικό styling με θερμότητα, είτε με πιστολάκι, είτε με ψαλίδι για ίσιωμα ή μπούκλες, μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση. Εάν ανησυχείτε για την αραίωση των μαλλιών σας, είναι καλύτερο να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα, ή να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα από μικροΐνες για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό πριν το πιστολάκι. Εάν δεν μπορείτε να… ζήσετε χωρίς τα θερμικά σας εργαλεία, φροντίστε τουλάχιστον να χαμηλώσετε τη θερμότητα στο κάθε εργαλείο, για να αποτρέψετε περισσότερη ξηρότητα και ζημιά στις τρίχες.
Τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχώ – Τα σημάδια
Το να βλέπεις τρίχες στο πάτωμα και στο χαλάκι του μπάνιου σίγουρα σε στενοχωρεί και ειδικά αν το μαλλί δεν είναι πλούσιο. Ειδικά τον Οκτώβριο η τριχόπτωση επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα η ανησυχία να αυξάνεται.
Η τριχόπτωση του φθινοπώρου διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες και είναι απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, είναι απολύτως κατανοητό να σε ενοχλεί αυτή η κατάσταση και να θέλεις να κάνεις κάτι για να μειώσεις την τριχόπτωση και να δυναμώσεις την τρίχα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φυσιολογικό να πέφτουν 50-100 τρίχες καθημερινά. Πρόκειται για τη συνεχή ανανέωση που κάνει ο οργανισμός μας, συχνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάθε μέρα γεννιούνται και πεθαίνουν αρκετές τρίχες στο κεφάλι μας! Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσουμε πιο έντονη και επίμονη τριχόπτωση ενδεχομένως κάτι άλλο συμβαίνει στον οργανισμό μας.
Εποχιακή τριχόπτωση: Πόσο διαρκεί
Ένα ερώτημα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας κάθε φθινόπωρο, μιας και δεν ξέρουμε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή όχι τελικά. Το εποχιακό φαινόμενο φυσιολογικά διαρκεί από 3 εβδομάδες έως και 2 μήνες. Αν δείτε ότι σε εσάς διαρκεί πολύ παραπάνω ή είναι πιο έντονη απ΄ότι συνήθως, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού.
Τριχόπτωση και stress
Ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες τριχόπτωσης είναι το έντονο stress. Συχνά αυτά που ακούμε και ζούμε καθημερινά, κάνουν τα μαλλιά μας να πέφτουν στην κυριολεξία! Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το άγχος και το stress συχνά μας επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό, που η υγεία μας αρχίζει να επηρεάζεται. Αν εντοπίζετε εκεί το πρόβλημα, τότε η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του stress, θα σας βοηθήσει και στην υποχώρηση του φαινομένου.
Άλλες φορές πάλι, το stress μπορεί να μην είναι συναισθηματικό, αλλά σωματικό, όπως συμβαίνει σε κάποια ασθένεια, σε χειρουργείο ή σε κάποια σοβαρή μόλυνση. Οι θύλακες της τρίχας σταματούν τη φάση της ανάπτυξης όταν το σώμα βιώνει κάποιο πνευματικό ή σωματικό τραύμα.
Τριχόπτωση και θυρεοειδής
Αν παράλληλα με την απώλεια μαλλιών, παρατηρήσετε και έντονη κόπωση και αλλαγές στη διάθεσή σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας και να μην το γνωρίζετε. Η χρόνια απώλεια μαλλιών, είναι πολύ πιθανό να είναι ένδειξη ότι οι ορμόνες του θυρεοειδή έχουν απορρυθμιστεί. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε τις αντίστοιχες εξετάσεις.
Τριχόπτωση και διατροφή
Πολύ συχνά, ο λόγος που παρατηρεί κανείς αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής του είναι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή διατροφή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει είτε από λάθος επιλογές τροφίμων, είτε από ξαφνική απώλεια βάρους με ολιγοθερμικές δίαιτες.
Θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες A,D,E, η νιασίνη, το φολικό οξύ, η βιοτίνη, αλλά και οι επίσης σημαντικές πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, όλα παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας. Σχετικές εξετάσεις αίματος, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση, καθώς μια διατροφική έλλειψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονη απώλεια μαλλιών.
Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, βάλτε τις σωστές τροφές στην καθημερινότητά σας, και αν το πρόβλημα είναι έντονο επιλέξτε κάποιο σχετικό συμπλήρωμα διατροφής, που να περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία που σας λείπουν!
Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσετε ασυνήθιστη πτώση μαλλιών, αναρωτηθείτε μήπως αυτή οφείλεται στο άγχος, σε κάποια διατροφική έλλειψη ή αν είναι ένδειξη για κάποια πάθηση. Εντοπίστε την αιτία του προβλήματος και αντιμετωπίστε την τριχόπτωση στη ρίζα της!
Εποχική τριχόπτωση: Ποιες είναι οι φάσεις της
Κατά τη διάρκεια της ζωής του το τριχωτό της κεφαλής μας ακολουθεί κατά μέσο όρο 25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται μόνιμα, αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από το θύλακά της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής. Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται αναγενής φάση και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά, με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά. Το δεύτερο στάδιο είναι η καταγενής φάση, όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά προετοιμάζονται για την πτώση.
Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως και 2 μήνες. Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η τελογενής φάση και διαρκεί από 3 έως 6 εβδομάδες. Σε αυτή την περίοδο η ανάπτυξη των μαλλιών σταματά, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά οι τρίχες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση πέφτουν. Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης το 90% των τριχών βρίσκεται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%. Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως και 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, όπου πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χάνουν μαλλιά, αλλά και μετά από μια παρατεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και ορμονικών διαταραχών. Ο Ιούλιος θεωρείται ο μήνας ανάπαυσης της τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού, τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο τους μήνες της άνοιξης.
Τριχόπτωση: Πώς να την αντιμετωπίσεις
Διάβασε 5 tips, τα οποία θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την απώλεια των τριχών και να αποκτήσεις ακόμα πιο δυνατά και υγιή μαλλιά.
#1. Ενίσχυσε τη διατροφή σου. Μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι αναγκαία για την καλή υγεία του σώματός μας, αλλά και για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Ένταξε στο διατροφολόγιό σου τροφές με λιπαρά οξέα, όπως αβοκάντο, αμύγδαλα και σολομό, που θα δώσουν extra boost στην υγεία των μαλλιών σου.
#2. Πήγαινε για κούρεμα. Όταν χάνεις μαλλιά το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να επισκεφθείς το κομμωτήριο και να κουρευτείς. Ένα κούρεμα θα κάνει αμέσως τα μαλλιά σου πιο λαμπερά και δυνατά.
#3. Μείωσε τη χρήση θερμαντικών εργαλείων. Τα μαλλιά σου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι αρκετά ταλαιπωρημένα. Σε συνδυασμό με την εποχική τριχόπτωση και τα θερμαντικά εργαλεία, μπορεί να γίνουν ακόμα πιο αδύναμα. Περιόρισε, λοιπόν, το styling και προσπάθησε να τα περιποιείσαι με no heat τεχνικές.
#4. Μην ξεχνάς το conditioner. Ένα conditioner βαθιάς θρέψης και κατά του σπασίματος της τρίχας θα βοηθήσει τα μαλλιά σου να δυναμώσουν αρκετά.
#5. Περιόρισε το άγχος και το στρες. Το στρες οδηγεί στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία περιορίζει την πρόσβαση των ευεργετικών ουσιών στα μαλλιά. Αυτό σημαίνει πως, ακόμα κι αν χρησιμοποιείς τα κατάλληλα προϊόντα μαλλιών για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, το άγχος ίσως να μην επιτρέψει να δράσουν στο μέγιστο.