Συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα φαγητά, δημητριακά – Συνδέονται με καρκίνο

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει μία νέα επιστημονική έρευνα που συνδέει την κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και κατά συνέπεια θανάτου από αυτόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, αφορά γυναικολογικούς καρκίνους.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση σε αυτό το πεδίο.

Ποια είναι τα επικίνδυνα τρόφιμα

Τα τρόφιμα που αναδείχθηκαν από την έρευνα, είναι αυτά που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως

  • ποτά με ανθρακικό,
  • συσκευασμένα ψωμιά,
  • έτοιμα φαγητά,
  • δημητριακά κ.α.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των τροφών

Συχνά τέτοια προϊόντα είναι σχετικά φθηνά, βολικά στην κατανάλωση και προωθούνται μέσω ισχυρού μάρκετινγκ.

Έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθετικών και άλλων ουσιών.

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτές τις τροφές με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των πανεπιστημίων του Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Nova Λισαβόνας (Πορτογαλία), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα 40-69 ετών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε σε βάθος δεκαετίας, ειδικότερα αναφορικά με τη διάγνωση 34 διαφορετικών καρκίνων και της πιθανότητας θανάτου από αυτούς.

Στη διάρκεια της μελέτης, περίπου 16.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο και 4.000 πέθαναν εξαιτίας του.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων από έναν άνθρωπο, υπήρχε αύξηση 2% στην πιθανότητα γενικά να διαγνωσθεί καρκίνος και 19% ειδικότερα στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ακόμη, υπήρχε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6% γενικά και ειδικότερα κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έστερ Βάμος του Imperial δήλωσε ότι «η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου… Άλλα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των πολύ επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας μπορεί να παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μελλοντική έρευνα πρέπει να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα».

Η κύρια ερευνήτρια δρ Κιάρα Τσανγκ, επίσης του Imperial, ανέφερε ότι «τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και προωθούνται έντονα με φθηνές τιμές και ελκυστικές συσκευασίες, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Αυτό δείχνει ότι το διατροφικό περιβάλλον μας χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση για να προστατευθεί ο πληθυσμός από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχουν προηγουμένως απευθύνει σύσταση για περιορισμό των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής. Σε αρκετές χώρες, όπως Γαλλία, Καναδά και Βραζιλία, γίνονται προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών.

Οι ερευνητές πρότειναν, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν σαφείς προειδοποιητικές σημάνσεις στις συσκευασίες των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να προστατευθούν κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά που είναι πιο ευάλωτα στα φθηνά αλλά και ανθυγιεινά προϊόντα.

Από την άλλη, οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι η μελέτη παρατήρησής τους δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ πολύ επεξεργασμένων τροφών-καρκίνου, αλλά μια συσχέτιση, γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση. Πρόσθεσαν ότι ο καρκίνος έχει πια ξεπεράσει την καρδιαγγειακή νόσο ως κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει ένας άντρας

άν και η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά σε αποτελεσματικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, ο καρκίνος είναι μια πάθηση που φέρνει τον θάνατο σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση, που βασίζεται φυσικά στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και στα συχνά check-up.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε τα αρχικά συμπτώματα, που εμφανίζουν συχνά οι άνδρες όταν πάσχουν από καρκίνο.

Καρκίνος: Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Το περιστασιακό εντερικό πρόβλημα είναι φυσιολογικό, αλλά οιΚαρκ αλλαγές στις εντερικές συνήθειες μπορεί ενδεχομένως να οφείλονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Η συχνή διάρροια και δυσκοιλιότητα ενδεχομένως μπορεί να κρύβουν καρκίνο, ιδιαίτερα αν οι εντερικές αλλαγές εμφανίσουν ξαφνικά. Τέτοια προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με συχνά αέρια και πόνο στην κοιλιά.

Καρκίνος: Αιμορραγία από τον πρωκτό

Η αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα καρκίνου του ορθού. Ιδιαίτερα αν έχετε αιμορραγία κάθε φορά στην εντερική κίνηση.

Μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα. Ενώ η αιμορραγία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου, ο καρκίνος στο παχύ έντερο είναι δύσκολο να αυτοδιαγνωστεί στα αρχικά στάδια. Τακτικές εξετάσεις για καρκίνο στο παχύ έντερο συνιστώνται από την ηλικία των 50.

Καρκίνος: Αλλαγές στην ούρηση

Ακράτεια και άλλες αλλαγές στην ούρηση μπορούν να εμφανιστούν καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στον προστάτη.

Είναι πιο συχνός σε άντρες 60 ετών και άνω.

Συνήθη σημάδια είναι

  • διαρροές και ακράτεια
  • αδυναμία ούρησης παρά την αίσθηση ότι χρειάζεται κάποιος να ουρήσει
  • καθυστερημένη ούρηση
  • πίεση κατά την ούρηση

Καρκίνος: Αίμα στα ούρα

Ενώ ο καρκίνο του προστάτη δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ένα από αυτά.

Μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα λοίμωξης του ουροποιητικού ή να κρύβει άλλο πρόβλημα του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη στο αρχικό στάδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει αίμα στο σπέρμα.

Καρκίνος: Επίμονος πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου. Συχνά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη μπορεί ενδεχομένως να μην παρατηρηθούν μέχρι να εξαπλωθούν σε αλλά μέρη του οργανισμού, όπως στην πλάτη.

Εμφανίζεται με δυσφορία στα οστά. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα στα οστά του ισχίου και στη μέση.

Καρκίνος: Ασυνήθιστος βήχας

Ο βήχας δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στους καπνιστές ή σε ανθρώπους με κρυολόγημα ή αλλεργίες. Ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα καρκίνου στον πνεύμονα.

Αν δεν έχετε άλλα σχετικά συμπτώματα, όπως μπουκωμένη μύτη ή πυρετό, ο βήχας πιθανόν δεν συνδέεται με ιό ή λοίμωξη. Ο βήχας που συνοδεύεται από βλέννα που περιέχει αίμα συνδέεται με καρκίνο στον πνεύμονα, στους άντρες.

Καρκίνος: Ογκίδια στους όρχεις

Ο καρκίνος στους όρχεις είναι λιγότερο συχνός σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρχικά συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοείτε.

Ογκίδια στους όρχεις είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί ενδεχομένως να έχετε αυτού του είδους καρκίνο. Γιατροί εξετάζουν για τυχόν ύπαρξη τέτοιων ογκιδίων σε εξετάσεις στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Καρκίνος: Υπερβολική κούραση

Η κούραση μπορεί να σχετίζεται με διάφορες χρόνιες νόσους και διαταραχές. Είναι ο τρόπος που το σώμα σας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καθω΄ς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και αναπαράγονται ο οργανισμός μπορεί να αρχίσει να νιώθει εξάντληση.

Η κούραση είναι ιδιαίτερα εμφανής στον καρκίνο του παχέος εντέρου στους άντρες. Δείτε γιατρό αν έχετε υπερβολική κούραση που δεν φεύγει με επαρκή ύπνο.

Καρκίνος: Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Γίνεται πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας καθώς γερνάτε, επομένως μπορεί να σκεφτείτε ότι η απώλεια βάρους είναι κάτι καλό.

Ωστόσο, η ξαφνική, ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να δείχνει σοβαρό πρόβλημα υγείας, περιλαμβανομένων σχεδόν όλων των ειδών καρκίνου.

Αν χάνετε γρήγορα κιλά παρόλο που δεν κάνατε αλλαγές στη διατροφή ή στην άσκηση, μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Καρκίνος: Ογκίδια στο μαστό

Ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Οι άντρες επίσης χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή και να ελέγχουν για ύποπτες μάζες στην περιοχή του μαστού. Είναι το πιο αρχικά εντοπισμό σύμπτωμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ογκίδιο.

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στη νόσο αλλά μπορεί να οφείλονται ενδεχομένως στην έκθεση σε ακτινοβολία ή σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Εμφανίζονται πιο συχνά στην ηλικία των 60 ετών.