Λευκά ή γκρίζα μαλλιά: Σπιτικές λύσεις

Η εμφάνιση των λευκών μαλλιών, το γκριζάρισμα δηλαδή, είναι ένα φυσιολογικό, μη αναστρέψιμο φαινόμενο.

Οι θύλακες των τριχών περιέχουν μελανοκύτταρα, υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης. Πρόκειται για τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά (και κάνει το δέρμα να μαυρίζει όταν εκτίθεται στον ήλιο). Το χρώμα των μαλλιών εξαρτάται από την ποσότητα της μελανίνης, που συντίθεται σε ευμελανίνη για σκούρα μαλλιά και σε φαιομελανίνη για ανοιχτά ή κόκκινα μαλλιά.

Με τα χρόνια, τα μελανοκύτταρα σταματούν να παράγουν μελανίνη, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται σταδιακά άσπρα.

Η γήρανση οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, ικανό να μεταβάλλει τις μεταβολικές διεργασίες στον βολβό, μειώνοντας έτσι τη σύνθεση της μελανίνης. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι κοινώς γνωστό ως οξυζενέ, η ουσία που χρησιμοποιείται από τους κομμωτές για το ξάνοιγμα των μαλλιών. Με την πάροδο του χρόνου, η δομή των μαλλιών αλλάζει και είναι πιο εύθραυστη, ειδικά όσον αφορά την πυκνότητα των ινών κερατίνης.

Το γκριζάρισμα εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες και τους άνδρες. Στους άνδρες, τα γένια και οι κρόταφοι είναι οι πρώτες περιοχές που επηρεάζονται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται από ανδρογενετική αλωπεκία, έναν τύπο τριχόπτωσης λόγω γενετικής προδιάθεσης. Στις γυναίκες, ωστόσο, τα πρώτα άσπρα μαλλιά εμφανίζονται γενικά στις ρίζες κοντά στη χωρίστρα και κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών.

Οι λύσεις για άσπρα μαλλιά

1) Αφέψημα φασκόμηλου

Έχει αποδειχτεί πως το αφέψημα φασκόμηλου μπορεί να σκουρύνει τα γκρίζα ή άσπρα μαλλιά αν το χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει. Το φασκόμηλο στα μαλλιά μας εκτός από το να τα σκουρύνει μπορεί και να τα ενδυναμώσει. Ετοιμάστε ένα αφέψημα φασκόμηλου και αφού το σουρώσετε μπορείτε να λουστείτε και στην συνέχεια να το απλώσετε στα μαλλιά σας. Μετά από κάποιες εφαρμογές θα δείτε το χρώμα τον μαλλιών σας να σκουραίνει αλλά κάνετε και πολύ καλό στην ποιότητά του. Ένας φυσικός τρόπος με πολύ καλά αποτελέσματα!

2) Βαφή μαλλιών

Η λύση που χρησιμοποιούμε οι περισσότερες γυναίκες και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε είναι η κλασική βαφή μαλλιών. Πάρα πολλές αποχρώσεις και δυνατές φόρμουλες υπόσχονται και καταφέρνουν να μας καλύψουν 100% τα άσπρα μαλλιά. Φυσικά οι ειδικοί μας επισημαίνουν πως δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας η συχνή χρήση βαφής μαλλιών. Επίσης πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές για να αποφύγουμε τυχόν αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από την χρήση τους. Μην ξεχνάτε να τεστάρετε πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βαφή!

3) Φυτικές βαφές

Οι φυτικές βαφές ήρθαν για να βοηθήσουν τις γυναίκες που είτε από θέμα υγείας είτε από άποψη δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις κλασικές βαφές μαλλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν καλύπτουν 100% τα άσπρα μαλλιά αλλά σίγουρα θα τους χαρίσουν έναν πιο σκούρο τόνο. Επίσης κάποιες φορές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια σε σχέση με τις κλασικές βαφές μαλλιών. Φυσικά κυκλοφορούν πολύ καλές φυτικές βαφές αρκεί να ψάξετε αυτήν που ταιριάζει σε εσάς!

4) Συμπλήρωμα διατροφής

Έχουν κυκλοφορήσει συμπληρώματα διατροφής σε ταμπλέτες για να αποφύγετε το γκριζάρισμα στα μαλλιά σας. Η αλήθεια είναι πως ενώ τα γκρίζα μαλλιά προσδίδουν γοητεία, η πρόωρη εμφάνιση των άσπρων τριχών αρχικά μας σοκάρει. Μπορείτε με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής να δυναμώσετε τα μαλλιά σας και να αποφύγετε την εμφάνιση των γκρίζων!

5) Φυσική λοσιόν

Τώρα πλέον υπάρχει και ακόμα μία φυσική λύση που είναι η λοσιόν για να σκουρύνετε τα άσπρα μαλλιά σας χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας. Χρησιμοποιείτε την λοσιόν σύμφωνα με τις οδηγίες και βλέπετε τα μαλλιά σας να σκουραίνουν σταδιακά. Είναι μία λοσιόν άχρωμη, άοσμη και εντελώς φυσική! Μπορείτε να την βρείτε στα φαρμακεία.

6) Διατηρήστε το φυσικό σας χρώμα

Οι εποχές έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί και σε καμιά περίπτωση πια οι λέξεις άσπρα μαλλιά και γιαγιά δεν συνδυάζονται. Κοπέλες με γκρίζα μαλλιά από άποψη αλλά και κυρίες που το γκρίζο τους μαλλί μαζί με το υπέροχο κούρεμα τους τις κάνει ακόμα πιο γοητευτικές! Η αλήθεια είναι πως το γκρίζο μαλλί για να το διατηρήσεις καλό είναι να ταιριάζει με το στυλ σου ώστε να το υποστηρίξεις όπως πρέπει. Αν θέλετε να αφήσετε τα μαλλιά σας να αλλάζουν φυσικά μάθετε τρόπους, κουρέματα και χτενίσματα που μπορούν να σας κάνουν πιο ελκυστική.

Πλέον στην εποχή μας για όλα υπάρχει λύση αρκεί να εμπιστευτούμε τους ειδικούς για να μας συμβουλέψουν σωστά. Τα άσπρα μαλλιά πάντως δεν είναι ταμπού αντιθέτως πολλές φορές σε κάποιες γυναίκες γίνονται ένα με την θηλυκότητά τους! Το θέμα είναι να ψάχνουμε τι θέλουμε, τι μας ταιριάζει και κατά πόσο μας αντιπροσωπεύει αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Τα μαλλιά ήταν, είναι και θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της θηλυκότητας και του στυλ μιας γυναίκας. Η περιποίηση τους αλλά και το χρώμα τους πολλές φορές γίνεται για τις γυναίκες ο καθρέφτης της διάθεσής μας.