Λευκά σημάδια στα νύχια: Oι πιθανές αιτίες

Ποια προβλήματα συνδέονται με την υγεία των νυχιών.

Ο αποχρωματισμός, το εύκολο σπάσιμο ή η πάχυνση των νυχιών των ποδιών (συχνά και των χεριών) μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.

Τις περισσότερες φορές, τα λευκά σημάδια στα νύχια των ποδιών δεν είναι κάτι σοβαρό.

Μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή σε κοινό μύκητα των νυχιών που αντιμετωπίζεται εύκολα. Είναι όμως πιθανό να συνδέονται με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι η ανεπάρκεια βιταμινών ή κάποια πάθηση.

Δείτε κάποιους λόγους που μπορεί να εξηγούν τα λευκά σημάδια στα νύχια των ποδιών:

Τραυματισμός

Μερικές φορές, όταν το δάχτυλο του ποδιού πιέζεται πολύ, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το νύχι σπάνε και το αίμα που διαρρέει προκαλεί μώλωπες.

Άλλες φορές, το τραύμα μπορεί να προκαλέσει μια λευκή κηλίδα ή ράβδωση που ονομάζεται λευκονυχία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού π.χ. σε μια καρέκλα ή εάν τρίβεται σε στενά παπούτσια.

Τα σημάδια αυτά δεν είναι ανησυχητικά, αλλά επειδή τα νύχια των ποδιών αργούν να αναπτυχθούν, μπορεί να έχετε λευκά σημάδια για 9 έως 12 μήνες.

Διατροφικές ελλείψεις

Τα λευκά σημάδια στα νύχια μπορεί να σας προειδοποιούν ότι δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Η σιδηροπενική αναιμία και η έλλειψη ψευδαργύρου μπορούν να προκαλέσουν λευκά σημάδια στα νύχια, σύμφωνα με τους κλινικούς δερματολόγους στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Εάν έχετε έλλειψη σιδήρου, πιθανότατα θα παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα νωρίτερα, όπως κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Εάν έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, μπορεί να αντιμετωπίζετε απώλεια όρεξης και βάρους.

Τα νύχια που έχουν λευκά σημάδια λόγω ανεπάρκειας ψευδαργύρους, είναι συχνά λεπτά και εύθραυστα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λευκές αυλακώσεις και διπλές γραμμές, αλλά και κοιλονυχία (στρέβλωση των νυχιών προς τα επάνω και δημιουργία μιας κοίλης εσωτερικής επιφάνειας).

Ονυχομυκητίαση

Υπάρχουν τέσσερις τύποι προσβολής των νυχιών από μύκητες:

– Περιφερική ονυχομυκητίαση που ξεκινά με προσβολή του ελεύθερου άκρου του νυχιού και στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπονύχιο.

– Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση με προσβολή της ονυχιαίας πλάκας που γίνεται λευκή και αδιαφανής.

– Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση που ξεκινά με προσβολή του νυχιού πλησίον του υπονυχίου).

– Καντιντιασική ονυχομυκητίαση, όπου ο υπεύθυνος μύκητας είναι ο Candida albicans και οι βλάβες των νυχιών ξεκινούν από την εγγύς πτυχή και τα πλάγια του νυχιού, ενώ μπορεί να υπάρχει και φλεγμονή με πόνο και οίδημα στο περιονύχιο. Αν μείνει χωρίς θεραπεία προσβάλλεται όλο το νύχι.

Οι ονυχομυκητιάσεις είναι παθήσεις που, όταν εντοπιστούν στο αρχικό τους στάδιο, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικές θεραπείες, ακόμα και με φυσικούς τρόπους.

Ψωρίαση νυχιών (ψωριασική ονυχία)

Χαρακτηρίζεται από τη μεταβολή της φυσικής όψης των νυχιών. Προσβάλλει συνήθως άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να προσβάλλει και άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες η εμφάνιση αλλοιώσεων στα νύχια και ο βαθμός σοβαρότητας τους δεν συνδυάζεται πάντοτε με δερματικές ψωριασικές βλάβες.

Αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που δεν φέρει ψωριασικές βλάβες να παρουσιάσει ψωριασική ονυχία.

Ένα από τα κλινικά χαρακτηριστικά της ψωριασικής ονυχίας είναι το λευκό ή αδιαφανές χρώμα των νυχιών.

Ασθένειες, δηλητηρίαση

Για σοβαρές παθήσεις, άλλα είναι τα συμπτώματα που μας οδηγούν στο γιατρό και όχι οι αλλοιώσεις στα νύχια. Εν τούτοις, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και για ενδεχόμενη δηλητηρίαση.

Οι γραμμές Mees για παράδειγμα, θεωρείται ότι προκαλούνται από μη φυσιολογική παραγωγή πρωτεϊνών στα νύχια, λόγω συστημικών διαταραχών.

Οι γραμμές περιγράφηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα σε ασθενείς με δηλητηρίαση από αρσενικό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε πάσχοντες από νεφρική νόσο, λέμφωμα του Hodgkin, καρδιακή ανεπάρκεια ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Μύκητες στα νύχια: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η λοίμωξη των νυχιών από μύκητα είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που εκδηλώνεται αρχικά με την εμφάνιση μιας λευκής ή κιτρινωπής κηλίδας κάτω από την άκρη του νυχιού, είτε στο χέρι είτε στο πόδι.

Όσο η λοίμωξη προχωρά βαθύτερα, μπορεί το νύχι να αποχρωματιστεί, να γίνει πιο παχύ και σκληρό ή να θρυμματίζεται στο άκρο του. Συνήθως η λοίμωξη επηρεάζει ένα από τα νύχια και όχι όλα τα νύχια στο χέρι ή το πόδι.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης από μύκητα (ονυχομύκωση) είναι τα εξής:

σκλήρυνση και πάχυνση του νυχιού
– νύχια που σπάνε, θρυμματίζονται ή έχουν τραχιά επιφάνεια
– αλλοίωση του σχήματος του νυχιού
– σκούρο χρώμα στο νύχι
– τα νύχια χάνουν τη λάμψη τους επιφανειακά

Πιθανή συνέπεια της λοίμωξης είναι και η λεγόμενη ονυχόλυση, όταν δηλαδή η ονυχιαία πλάκα απομακρύνεται από την κοίτη της.

Η μυκητίαση των νυχιών οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε μια κατηγορία μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα.

Οι μύκητες αγαπούν το υγρό και θερμό περιβάλλον και εισβάλλουν στον οργανισμό από μικροσκοπικές ανοιχτές πληγές ή από ένα μικρό κενό ανάμεσα στο νύχι και την κοίτη του.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει από του στόματος θεραπεία με τερβιναφίνη και ιτρακοναζόλη. Οι δραστικές αυτές βοηθούν ώστε να αναπτυχθεί το νέο νύχι και να αντικαταστήσει το μολυσμένο τμήμα. Επίσης, μπορεί να χορηγήσει ειδικό διάλυμα με κυκλοπιροξολαμίνη, το οποίο επαλείφεται επάνω στο μολυσμένο νύχι και στο δέρμα γύρω από αυτό.

Χειρουργείο και λέιζερ

Σπανιότερα, το νύχι αφαιρείται χειρουργικά, εάν η λοίμωξη είναι προχωρημένη και ο μύκητας προκαλεί ισχυρό πόνο. Μετά την επέμβαση, το νέο νύχι αναπτύσσεται κανονικά στη θέση του παλιού. Επίσης, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μύκητα, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Θα πρέπει να κόβετε λίγο-λίγο το νύχι ώστε να εισχωρήσει το φάρμακο βαθύτερα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η λοίμωξη. Αρκετοί ασθενείς έχουν δει επίσης θετικά αποτελέσματα από τη χρήση εκχυλίσματος τεϊόδεντρου.

Από τι κινδυνεύετε αν τρώτε τα νύχια σας;

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώτε τα νύχια σας σε περιόδους μεγάλου άγχους ή αμηχανίας; Είναι μία συνήθεια που κόβετε δύσκολα, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε να την κόψετε, καθώς ελοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία σας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, η ονυχοφαγία, όπως αποκαλείται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα συναισθηματικών διαταραχών.

Πολλοί άνθρωποι που δαγκώνουν τα νύχια τους, αναπτύσσουν και άλλες παρόμοιες συνήθειες που προκαλούνται από στρες, όπως το δάγκωμα μολυβιών, το δάγκωμα των χειλιών τους ή το κάπνισμα.

Το δάγκωμα των νυχιών όμως, δεν είναι μια αθώα συνήθεια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Δάγκωμα νυχιών: Οι κίνδυνοι που καραδοκούν

Μολύνσεις

Όταν δαγκώνετε μεγάλο μέρος του νυχιού αφήνετε το δέρμα που βρίσκεται κάτω από αυτό εκτεθειμένο σε βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο στόμα σας. Μία από τις πιο κοινές λοιμώξεις είναι η παρωνυχία, η οποία είναι φλεγμονή στις πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών και προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και θρόμβους με πύον. Η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και πρέπει να ακολουθήσετε θεραπεία που θα σας συστήσει ο δερματολόγος.

Φλεγμονή

Η χημική σύνθεση του σάλιου διασπά τα λίπη και τα άλλα μόρια των τροφών. Αυτό μπορεί να βοηθά στην πέψη της τροφής, ταυτόχρονα όμως βλάπτει και φουσκώνει το δέρμα των δακτύλων σας, όταν τα έχετε διαρκώς στο στόμα. Για τον ίδιο λόγο, το γλείψιμο των χειλιών προκαλεί ξηρότητα και σκάσιμο, αφού το σάλιο διαβρώνει την επιδερμίδα.

Ασθένειες

Τα χέρια έρχονται σε επαφή με πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι παγιδεύονται κάτω από τα νύχια. Όταν τα χέρια έρχονται σε επαφή με το στόμα, είναι πιθανό να προσβληθείτε από μια σειρά ασθενειών, από απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρό ιό γαστρεντερίτιδας.

Είσφρηση νυχιού

Τα νύχια αναπτύσσονται πάνω σε ένα στρώμα που ονομάζεται μήτρα. Τόσο οι μολύνσεις από διάφορους μικροοργανισμούς, όσο και το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη μήτρα και να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις των νυχιών.

Μυρμηγκιά / κονδυλώματα

Η μυρμηγκιά είναι ένα εξόγκωμα στο δέρμα που μοιάζει με άχρωμη κρεατοελιά. Προκαλείται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας από έναν ιό ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Κάποιοι από αυτούς τους ιούς προκαλούν μυρμηγκιές και κάποιοι άλλοι κονδυλώματα. Ο ιός που προκαλεί την μυρμηγκιά μεταδίδεται με την επαφή και προσβάλλει μόνο ανθρώπους. Η μυρμηγκιά μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν ήδη μυρμηγκιά. Όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας ή το στόμα σας με μολυσμένα νύχια είναι πιθανό να αναπτύξετε αυτά κονδυλώματα στο πρόσωπο ή στο λαιμό σας.

Έρπης χεριών

Αν έχετε στοματικό έρπη, μπορεί να μολύνετε τα δάχτυλά σας με τον ιό. Ο έρπης χαρακτηρίζεται από εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται πάνω σε ερυθηματώδη και οιδηματώδη περιοχή και συνοδεύεται από πόνο και φλόγωση.

Προβλήματα δοντιών

Οι υποδοχές που συγκρατούν τις ρίζες των δοντιών μπορεί να παραμορφωθούν ή να καταστραφούν από το χρόνιο δάγκωμα των νυχιών. Η ονυχοφαγία μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάγματα στα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Τρώτε τα νύχια σας; Τι κρύβει αυτή η νευρική συμπεριφορά

Η ονυχοφαγία δεν είναι απλά μία κακή συνήθεια, είναι μία νευρική συμπεριφορά που βοηθά όσους τρώνε τα νύχια τους να καταπολεμήσουν το άγχος τους, το οποίο σχετίζεται με βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ότι η ονυχοφαγία είναι η πιο ήπια μορφή ακρωτηριασμού του εαυτού μας, και αποτελεί σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής.

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η ονυχοφαγία σχετίζεται με παλινδρόμηση στο στοματικό στάδιο ανάπτυξης κατά το οποίο η ευχαρίστηση προσφέρεται μέσω του στόματος, και το φάγωμα των νυχιών παραλληλίζεται με τη φάση του θηλασμού. Είναι μία διέξοδος στο στρες, όπως, χρησιμεύει η πιπίλα σε ένα μωρό.

Η ονυχοφαγία στα παιδιά εμφανίζεται σε συνθήκες πίεσης και ψυχαναγκασμού από το οικογενειακό περιβάλλον και οι γονείς δε θα πρέπει να μαλώνουν τα παιδιά γι αυτό το λόγο, αλλά να παρατηρούν διακριτικά πότε το παιδί τρώει τα νύχια του και τότε να του ζητούν να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Η συζήτηση σε στιγμές που το παιδί δεν τρώει τα νύχια του, είναι πολύ ανακουφιστική για το παιδί.

Για τους ενήλικες υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης (η επάλειψη των νυχιών με πικρό υγρό, το βάψιμο των νυχιών κ.λπ.), που μπορεί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν το σύμπτωμα. Δηλαδή το άγχος και η πίεση