Λεύκη: 7 τρόποι αντιμετώπισης

Η λεύκη αποτελεί μια ασθένεια στην οποία η χρωστική των κυττάρων του δέρματος, τα μελανοκύτταρα, καταστρέφονται σε ορισμένα σημεία του σώματος.

Η λεύκη οδηγεί σε αποχρωματισμένες ή λευκές κηλίδες στο δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η λεύκη μπορεί να είναι εστιακή ή εντοπισμένη και να εντοπίζεται σε μία περιοχή ή μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μελανοκύτταρα στο δέρμα καταστρέφονται. Η λεύκη μπορεί επίσης να επηρεάσει τους βλεννογόνους (όπως τον ιστό μέσα στο στόμα και τη μύτη) και τα μάτια.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να διαγνώσει αυτή την “απώλεια της χρωστικής”. Μπορεί να έχουμε απώλεια χρωστικής οπουδήποτε στο σώμα μας, όπως:

  • στο δέρμα
  • στα μαλλιά (τριχωτό της κεφαλής, φρύδια, βλεφαρίδες, γενειάδα)
  • μέσα από το στόμα
  • στα γεννητικά όργανα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από λεύκη χάνουν το χρώμα στο δέρμα τους. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να ανοίξει σε τόνο ή να γίνει εντελώς λευκό. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν άλλα συμπτώματα και αισθάνονται υγιείς. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι το δέρμα που έχει προσβληθεί από λεύκη παρουσιάζει φαγούρα ή επώδυνη αίσθηση.

Λεύκη: Οι αιτίες εμφάνισής της

Η ακριβής αιτία της λεύκης είναι άγνωστη, αν και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει κάποια κύτταρα  του σώματος ως ξένα και στρέφεται εναντίον τους, τότε μιλάμε για αυτοάνοση ασθένεια. Επίσης πιθανό είναι ένα ή περισσότερα γονίδια να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπή στην εκδήλωση της δερματικής αυτής διαταραχής.

Στην περίπτωση της λεύκης, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα του δέρματος. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα μελανοκύτταρα αυτοκαταστρέφονται. Άλλοι πιστεύουν ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως ηλιακά εγκαύματα ή κάποια συναισθηματική φόρτιση μπορεί να προκαλέσουν-πυροδοτήσουν  λεύκη χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί.

Ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για τη λεύκη είναι τα ακόλουθα:

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν λεύκη θα αναπτύξουν την ασθένεια πριν από την ηλικία των 40, περίπου οι μισοί την εμφανίζουν πριν από την ηλικία των 20.
  • Η λεύκη τείνει να είναι κληρονομική.
  • Η λεύκη μερικές φορές σχετίζεται με άλλες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.
  • Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
  • Υπάρχουν ιατρικές θεραπείες μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά η ασθένεια να είναι δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς.

Λεύκη: Τα συμπτώματα

Η κύρια ένδειξη της λεύκης είναι η χρωστική απώλεια που παράγει ανοιχτόχρωμα ή άσπρα σημεία-κηλίδες στο δέρμα. Συνήθως, ο αποχρωματισμός φαίνεται για πρώτη φορά σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια, τα πόδια, τα μπράτσα, το πρόσωπο και τα χείλη. Άλλες ενδείξεις τις λεύκης είναι:

  • Η πρόωρη λεύκανση ή το γκριζάρισμα των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, στις βλεφαρίδες, στα φρύδια ή στα γένια (συνήθως πριν την ηλικία των 35)
  • Η απώλεια του χρώματος στους ιστούς που βρίσκονται στο εσωτερικό του στόματος και τη μύτη (τους βλεννογόνους)
  • Η απώλεια ή αλλαγή στο χρώμα του εσωτερικού στρώματος του βολβού του ματιού (αμφιβληστροειδής)
  • Η εμφάνιση αποχρωματισμένων κηλίδων στο δέρμα γύρω από τον ομφαλό, τις μασχάλες, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα

Η λεύκη έχει διαφορετικούς τύπους και κατηγορίες. Σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν τρεις τύπους:

  • Γενικευμένη Λεύκη: Είναι το πιο κοινό είδος της ασθένειας. Στη γενικευμένη λεύκη οι αποχρωματισμένες κηλίδες εμφανίζονται σε πολλά τμήματα του σώματος, ενώ αναπτύσσονται συμμετρικά σε αντίστοιχα μέρη του σώματος.
  • Τμηματική Λεύκη: Εμφανίζεται σε ένα τμήμα ή σε μία πλευρά του σώματός. Συνήθως εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία για  να εξελιχθεί για ένα ή δύο χρόνια και μετά να σταματήσει.
  • Εντοπισμένη ή Εστιακή Λεύκη: Οι αποχρωματισμένες περιοχές κάνουν την εμφάνισή τους σε ένα ή μερικά τμήματα του σώματός.

Λεύκη: Ποιος κινδυνεύει να παρουσιάσει;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί η ασθένεια. Ενίοτε οι κηλίδες σταματούν να αναπτύσσονται χωρίς κάποια θεραπεία. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η απώλεια χρωστικής ουσίας εξαπλώνεται σταδιακά ( αργά ή γρηγορότερα )  επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος. Το χρώμα του δέρματος σπανίως επανέρχεται.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λεύκη. Σχεδόν στους μισούς θα εμφανιστεί πριν γίνουν 20 ετών και οι περισσότεροι θα πορεύονται με αυτή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Είναι πολύ σπάνιο για τη λεύκη να εξαφανιστεί αυτόματα.

Η λεύκη εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50-50.

Ο κίνδυνος εμφάνισης λεύκης αυξάνει αν ένα άτομο:

  • Έχει ένα στενό συγγενή εξ αίματος με λεύκη.
  • Πάσχει από κάποια αυτοάνοση ασθένεια, ειδικά νόσο του Hashimoto (μια ασθένεια του θυρεοειδούς) ή γυροειδή αλωπεκία (προκαλεί αιφνίδια απώλεια μαλλιών).

Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος ή ακόμα και τον τόνο του δέρματος. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν και είναι απρόβλεπτα. Μερικές θεραπείες έχουν σοβαρές παρενέργειες. Έτσι, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει πρώτα να προσπαθήστε να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος με την εφαρμογή προϊόντων μακιγιάζ και μαυρίσματος.

Λεύκη: 7 τρόποι αντιμετώπισης

Εάν προχωρήσετε στην αντιμετώπιση της κατάστασης με φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες για να κριθεί η αποτελεσματικότητά της. Και ίσως χρειαστεί να δοκιμαστούν περισσότερες από μία προσεγγίσεις πριν βρεθεί η θεραπεία που λειτουργεί καλύτερα στη περίπτωση σας.

Το είδος της θεραπείας της λεύκης που είναι καλύτερο για σας θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις σας, τη γενική υγεία, την ηλικία και τα σημεία που εμφανίζεται λεύκη στο σώμα σας

1. Μη ιατρική αντιμετώπιση λεύκης

  • Οι αισθητικές επιλογές περιλαμβάνουν το μακιγιάζ και τη χρήση self-tanner (προϊόν μαυρίσματος χωρίς έκθεση σε ήλιο).
  • Προσφέρουν ασφαλή τρόπο για να γίνει η λεύκη λιγότερο αισθητή.
  • Συχνά συνιστάται για παιδιά, επειδή αποφεύγονται οι πιθανές παρενέργειες από τη λήψη φαρμάκων.
  • Μειονεκτήματα: Είναι θεραπεία που πρέπει να εφαρμόζεται επανειλημμένα, είναι χρονοβόρα διαδικασία και σπάνια προκύπτει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

2. Τοπική θεραπεία

Γίνεται με τα λεγόμενα «κορτικοστεροειδή», φαρμακευτικές ουσίες που βοηθούν αισθητά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, επαναφέροντας το χρώμα του δέρματος. Πρόκειται στην ουσία για κρέμες που μπορεί να αποβούν εξαιρετικά αποτελεσματικές, εφόσον βέβαια η αγωγή ξεκινήσει εγκαίρως. Ωστόσο, ευθύνονται για κάποιες παρενέργειες, όπως είναι το σκάσιμο στην επιδερμίδα, καθώς και η λέπτυνση του δέρματος.

  • Συνιστάται για μικρές περιοχές.
  • Περίπου το 45 τοις εκατό των ασθενών επανακτούν τουλάχιστον σε κάποιο ποσοστό το χρώμα του δέρματος τους μετά από θεραπεία 4 έως 6 μηνών.
  • Ένα τοπικά κορτικοστεροειδές μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο άλλο φάρμακο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
  • Η τοπική θεραπεία λεύκης λειτουργεί καλύτερα σε άτομα με σκούρα απόχρωση του δέρματος.
  • Τα τοπικά σκευάσματα είναι πιο αποτελεσματικά σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, ενώ είναι λιγότερο αποτελεσματικά στα χέρια και τα πόδια.Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τοπικά σκευάσματα κατάλληλα για χρήση στο πρόσωπο.
  • Μειονεκτήματα: Αυτά τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες, για αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Μια πιθανή σοβαρή παρενέργεια της χρήσης ενός τοπικού κορτικοστεροειδούς για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνος ή περισσότερο) είναι η ατροφία του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα γίνεται λεπτό, παρουσιάζει ευρυαγγείες και είναι εύθραυστο.

3. Φωτοθεραπεία: Ο πιο ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της λεύκης

Μια από τις προτεινόμενες και εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεύκης, στη γενικευμένη ή τοπική της μορφή, αποτελεί η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος. Πραγματοποιείται με τη χρήση του Excimer Light, τη συσκευή εστιασμένης φωτοθεραπείας που έχει εγκριθεί από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) και θεωρείται ως η πιο κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο.

Γιατί Φωτοθεραπεία με Excimer Light;

Η φωτοθεραπεία με τη συγκεκριμένη συσκευή προτιμάται εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας της υψηλής αποτελεσματικότητάς της που δεν συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό, μπορεί να εφαρμόζεται 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, επιτυγχάνοντας έτσι ένα ταχύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λεύκης.

Η δράση της φωτοθεραπείας

Το πρόσωπο, ο λαιμός, τα άνω άκρα και τέλος, ο κορμός είναι οι περιοχές που ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στη φωτοθεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή στις περιοχές αυτές, κατά μέσο όρο, μετά τη δέκατη εφαρμογή της θεραπείας.

Οι εφαρμογές επαναλαμβάνονται όσο ο ασθενής παρουσιάζει βελτίωση, με τη θεραπεία να δρα από τα εξωτερικά στρώματα προς το εσωτερικό κάθε κηλίδας. Τελικός στόχος αποτελεί ο πλήρης επαναχρωματισμός της βλάβης κι η φωτοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 χρόνο.

Η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της λεύκης:

  • Με τις ανοσοκατασταλτικές και ανοσοτροποποιητικές του ιδιότητες: Για να καταλάβουμε τον τρόπο δράσης της φωτοθεραπείας, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε ότι οι λευκές κηλίδες που εμφανίζει το δέρμα μας σε περίπτωση λεύκης, δημιουργούνται όταν τα μελανοκύτταρα αδρανοποιούνται. Τι κάνει, λοιπόν, η φωτοθεραπεία; Καταστέλλει την επίθεση που πραγματοποιεί ο οργανισμός ενάντια στα ίδια του τα μελανοκύτταρα.
  • Με τον σταδιακό επαναχρωματισμό του δέρματος: Η εφαρμογή της φωτοθεραπείας στοχεύει στα μελανοκύτταρα, τους ινοβλάστες και τα κερατινοκύτταρα, στα χρωμοφόρα δηλαδή στοιχεία του δέρματος. Στην ουσία, κατά την εφαρμογή της φωτοθεραπείας, ενεργοποιείται η μετανάστευση των μελανοκυττάρων σε περιοχές όπου το δέρμα μας εμφανίζει κηλίδες, ενώ παράλληλα διεγείρεται η σύνθεση της μελανίνης σε αυτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκαθίσταται σταδιακά το ενιαίο χρώμα στο δέρμα.

Η φωτοθεραπεία θεωρείται επιτυχημένη, γιατί:

  • Μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη φλεγμονή
  • Επιτυγχάνει αποτελεσματικό έλεγχο της λεύκης
  • Προλαμβάνει τη δημιουργία νέων κηλίδων
  • Συμβάλλει στον επαναχρωματισμό των λευκών κηλίδων

Συνοπτικά:

  • Γίνεται χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος για την επαναμελάγχρωση του δέρματος.
  • Ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνει η λεύκη, η θεραπεία γίνεται σε καμπίνα φωτοθεραπείας ή με ECXIMER Laser.
  • Η Φωτοθεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα στο πρόσωπο, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική στα πόδια.
  • Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για μεγάλο ποσοστό ασθενών. Περίπου το 70 % έχουν καλά αποτελέσματα με χρήση excimer laser.
  • Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι μόνιμα. Περίπου οι μισοί, το 44 τοις εκατό των ασθενών, παρουσιάζουν υποτροπή μέσα σε 1 χρόνο από τη διακοπή της θεραπείας. Μετά από 4 χρόνια, περίπου το 86 τοις εκατό έχει χάσει λίγο χρώμα από όσο αποκαταστάθηκε με τη φωτοθεραπεία.
  • Απαιτεί μια δέσμευση χρόνου. Οι ασθενείς χρειάζονται 2 ή 3 αγωγές ανά εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες.
  • Μπορεί να συνδυαστεί με άλλη θεραπεία, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή.

4. Χημειοφωτοθεραπεία (PUVA)

Πρόκειται για μια συνδυαστική αγωγή που περιλαμβάνει τη χρήση της φωτοθεραπείας με την εφαρμογή της φαρμακευτικής ουσίας, γνωστής ως «ψωραλένιο». Το ψωραλένιο εφαρμόζεται τοπικά σε περιοχές, όπου το δέρμα εμφανίζει βλάβη ή λαμβάνεται από το στόμα, για να ακολουθήσει η εφαρμογή της φωτοθεραπείας στον ασθενή. Η συνιστώμενη συχνότητα της θεραπείας είναι 3 φορές την εβδομάδα και για διάστημα 3 έως 6 μηνών.
Πολλές φορές μετά την εφαρμογή της φωτοθεραπείας, είναι πιθανό το δέρμα να αποκτήσει μια ροζ απόχρωση. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, με δεδομένο ότι το ψωραλένιο καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως. Ωστόσο, η ερυθρότητα αυτή αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς η επιδερμίδα επουλώνεται. Ορισμένες ακόμη ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζει η θεραπεία αυτή είναι η υπερμελάγχρωση του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα, το αίσθημα κνησμού αλλά και η αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και καταρράκτη.

Συνοπτικά:

  • Το ψωραλένιο μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα (τοπική PUVA ή bath PUVA) ή να λαμβάνεται ως χάπι. Καθώς είναι ουσία που μπορεί να επηρεάσει τα μάτια, η θεραπεία απαιτεί οφθαλμολογικές εξετάσεις πριν από την έναρξη και μετά το πέρας της θεραπείας.
  • Η χημειοφωτοθεραπεία (PUVA) αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τη Γενικευμένη Λεύκη
  • Παρουσιάζει αποτελεσματικότητα σε ποσοστό από 50 έως 75% στην αποκατάσταση της λεύκης στο πρόσωπο, στον κορμό, στους βραχίονες και το εγγύς τμήμα των κάτω άκρων.
  • Δεν είναι πολύ αποτελεσματική αγωγή για τα χέρια (παλάμες και δάχτυλα) και τα πόδια (πατούσες και δάχτυλα).
  • Πρόκειται για διαδικασία χρονοβόρα, ενώ απαιτεί τη μετακίνηση σε νοσοκομείο ή κέντρο PUVA δύο φορές την εβδομάδα για περίπου 6 μήνες.
  • Για να αποφευχθούν σοβαρές παρενέργειες, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από το δερματολόγο.

Γιατί Excimer Light αντί για PUVA;

Συγκρίνοντας τη φωτοθεραπεία που γίνεται με τη χρήση της συσκευής Excimer Light σε σχέση με τη φωτοχημειοθεραπεία που πραγματοποιείται με PUVA (ψωραλένιο και φωτοθεραπεία UVA), έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η πρώτη είναι πιο ασφαλής αλλά και πιο αποτελεσματική.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι ενδείκνυται ακόμη και για μικρά παιδιά, γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο του θηλασμού, καθώς και εγκύους. Την ίδια στιγμή, μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική δυσλειτουργία ή υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτό συμβαίνει γιατί:

  • Συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση της νόσου.
  • Επιτρέπει μεγαλύτερο ποσοστό επαναμελάγχρωσης σε περιοχές με κηλίδες.
  • Δεν ενοχοποιείται για παρενέργειες, όπως είναι οι φλύκταινες, το αίσθημα κνησμού, η υπερμελάγχρωση του δέρματος, η εκδήλωση ηλιακού εγκαύματος και η αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος και καταρράκτη.
  • Αξιοποιεί μόνο τις ευεργετικές ιδιότητες του φωτός.
  • Μπορεί να εφαρμόζεται συχνά, χωρίς περιορισμούς στη δόση, μιας και πρόκειται για θεραπεία που είναι ανεκτή από τους ασθενείς.
  • Εστιάζει στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβη, χωρίς να επηρεάζει τους γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς, επιτρέποντας έτσι την εφαρμογή μιας ακόμη πιο επισταμένης και επίμονης αγωγής.
  • Εκπέμπει μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, έντασης 308 nm, που αποτελεί το πιο ασφαλές μήκος κύματος. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείει μήκη κύματος που προκαλούν καρκίνο του δέρματος και σοβαρά ερυθήματα (μήκος κύματος ευρέως φάσματος και φυσικής ακτινοβολίας UVB).

 

5. Χειρουργική επέμβαση

  • Αποτελεί τελευταία θεραπευτική διέξοδο και επιλέγεται όταν έχουν αποτύχει όλες οι παραπάνω θεραπευτικές επιλογές.
  • Συνιστάται σε ενήλικες των οποίων η λεύκη είναι σταθερή για τουλάχιστον 6 μήνες.
  • Δε συνιστάται σε παιδιά.
  • Δε συνιστάται σε άτομα με τάση ανάπτυξης χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών.
  • Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι περισσότεροι εφαρμόζουν το skin grafting, όπου περιοχές του δέρματος η τριχοθυλάκια σε περιοχές με φυσιολογική μελάγχρωση μεταφέρονται σε περιοχές με λεύκη.
  • Μπορεί να είναι αποτελεσματική για το 90 έως 95 % των ασθενών.
  • Η τοπική μόλυνση, η αποτυχία επαναμελάχρωσης και η εμφάνιση ποικιλοδερμίας αποτελούν συχνές πιθανές παρενέργειες.

6. Αντισυμβατικές θεραπείες

  • Καλσιποτριένη, μια μορφή της βιταμίνης D: Πρόκειται για μια μορφή θεραπείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με κορτικοστεροειδή ή με υπεριώδη ακτινοβολία. Όπως άλλες θεραπείες, έτσι κι αυτή, ευθύνεται για πιθανές παρενέργειες, όπως είναι ο κνησμός, η ξηροδερμία και τα τοπικά εξανθήματα.
  • Ουσίες που στοχεύουν στο ανοσοποιητικό σύστημα: Σε ορισμένους ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν αποχρωματισμό σε περιοχές, όπως είναι το πρόσωπο κι ο λαιμός, δίνονται ως θεραπεία αλοιφές που περιέχουν αναστολείς της καλσινευρίνης (πιμεκρόλιμους και τακρόλιμους). Η εν λόγω θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), ενώ ευθύνεται για λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τα κορτικοειδή.
  • Ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα έχουν θεωρηθεί επιβοηθητικά στην αντιμετώπιση της λεύκης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεραπείες λεύκης και καμία γνώση των πιθανών παρενεργειών. Για παράδειγμα, το Ginkgo biloba, είναι ένα βότανο που έχει μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι το βότανο μπορεί να αποκαταστήσει το χρώμα του δέρματος με λεύκη και να σταματήσει την επιδείνωση.Πάντως, αν κάνετε θεραπεία για να αποκαταστήσετε το χαμένο χρώμα του δέρματος, είναι πιθανό ότι το χρώμα θα επιστρέψει αργά ή ατελώς. Μερικές φορές, αυτές οι θεραπείες δεν λειτουργούν.

7. Αποχρωματισμός

Πρόκειται για μια θεραπεία που εφαρμόζεται όταν η λεύκη έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλο το σώμα κι αποτελεί μια από τις έσχατες λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι να αποχρωματιστεί σταδιακά το υγιές δέρμα, κάτι που συμβαίνει με τη χρήση της ουσίας «μονοβενζόνη». Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους εννέα μήνες, με την εφαρμογή της ουσίας να γίνεται στο δέρμα δύο φορές την ημέρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο ασθενής να αποφεύγει τη σωματική επαφή με άλλους, για τουλάχιστον δύο ώρες μετά την εφαρμογή της κρέμας, προκειμένου να μη μεταδοθεί η ουσία. Η θεραπεία αυτή ενοχοποιείται για κοκκινίλες, κνησμό, ξηροδερμία αλλά και οιδήματα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι μετά την εφαρμογή της θεραπείας αυτής, ο αποχρωματισμός είναι μόνιμος κι ότι το δέρμα γίνεται υπερευαίσθητο στο φως του ήλιου.

Συνοπτικά:

  • Αυτή η θεραπεία απομακρύνει το υπόλοιπο της χρωστικής από το δέρμα.
  • Η καταστροφή της εναπομείνασας χρωστικής αφήνει το δέρμα τελείως λευκό.
  • Είναι κατάλληλη για πολύ λίγους ασθενείς.
  • Μπορεί να αποτελέσει επιλογή για έναν ενήλικα ο οποίος έχει πλέον ελάχιστες περιοχές στο σώμα του με χρώμα και καμία άλλη θεραπεία για την λεύκη δεν έχει λειτουργήσει.
  • Η θεραπεία αποχρωματισμού μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 4 χρόνια.

Πηγή: dermadvance.gr