Λίπος στην κοιλιά: Το μοναδικό τρόφιμο που το καταπολεμά

Γυναίκες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα ως μέρος του γεύματός τους είχαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αναλογίας σπλαχνικού λίπους προς υποδόριο λίπος.

Ένα αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακατανομή του λίπους της κοιλιάς στις γυναίκες προς ένα πιο υγιές «προφίλ», σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, εκατόν πέντε υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που τους παρείχε ένα συγκεκριμένο γεύμα την ημέρα για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο ως μέρος του καθημερινού τους γεύματος είχαν μείωση του βαθύτερου σπλαχνικού κοιλιακού λίπους.

Με επικεφαλής τον Naiman Khan, καθηγητή Κινησιολογίας και Υγείας, οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους, που χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

«Ο στόχος δεν ήταν η απώλεια βάρους. Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε τι κάνει η κατανάλωση αβοκάντο στον τρόπο με τον οποίον αποθηκεύουμε το σωματικό λίπος. Η θέση του λίπους στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία» δήλωσε ο καθηγητής Khan.

«Στην κοιλιά, υπάρχουν δύο είδη λίπους: λίπος που συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος) και λίπος που συσσωρεύεται βαθύτερα στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος) και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Τα άτομα με υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού λίπους τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Έτσι, μας ενδιέφερε να προσδιορίσουμε αν η αναλογία υποδόριου προς σπλαχνικό λίπος άλλαξε με την κατανάλωση αβοκάντο» δήλωσε ο καθηγητής.

Τι έδειξε η έρευνα για το αβοκάντο και την επίδρασή του στο κοιλιακό λίπος

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έλαβε γεύματα που περιελάμβαναν ένα φρέσκο αβοκάντο, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε ένα γεύμα που είχε σχεδόν τα ίδια συστατικά και παρόμοιες θερμίδες, αλλά δεν περιείχε αβοκάντο.

Στην αρχή και στο τέλος των τριών μηνών οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη, ένα μέτρο μεταβολισμού και δείκτη διαβήτη.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχουσες στην έρευνα γυναίκες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα ως μέρος του γεύματός τους είχαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αναλογίας σπλαχνικού λίπους προς υποδόριο λίπος.

Αυτό σημαίνει ότι είχε γίνει αναδιανομή του λίπους στην κοιλιά, ώστε να κατανεμηθεί μακριά από τα σπλαχνικά όργανα.

Ωστόσο, η κατανομή λίπους στους άνδρες δεν άλλαξε.

Επίσης, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έδειξαν βελτίωση στην ανοχή στη γλυκόζη.

«Σε καμία ομάδα δεν άλλαξε η ανοχή των συμμετεχόντων στη γλυκόζη. Αλλά αυτό που μάθαμε είναι ότι ένα διαιτητικό πρότυπο που περιλαμβάνει ένα αβοκάντο κάθε μέρα επηρέασε τον τρόπο με τον οποίον αποθηκεύουμε σωματικό λίπος με πιο ευεργετικό τρόπο για την υγεία μας. Αλλά αυτά τα οφέλη αφορούσαν κυρίως τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορούν να ρυθμίσουν την κατανομή του λίπους» είπε ο ο καθηγητής Khan.

Το επόμενο ερευνητικό βήμα

Οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν να διεξαγάγουν μια μελέτη παρακολούθησης που θα παρέχει στους συμμετέχοντες όλα τα καθημερινά γεύματα και θα εξετάσουν πρόσθετους δείκτες της υγείας του εντέρου και της σωματικής υγείας, για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μεταβολικών επιδράσεων της κατανάλωσης αβοκάντο και να καθορίσουν εάν η διαφορά παραμένει μεταξύ των δύο φύλων.

«Η έρευνά μας ρίχνει φως στα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στους διαφορετικούς τύπους κατανομής λίπους. Επίσης, μας παρέχει τα θεμέλια για να διεξαγάγουμε περαιτέρω εργασία, ώστε να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο του αβοκάντο στο σωματικό λίπος και την υγεία» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Richard Mackenzie, καθηγητής Ανθρώπινου Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.

«Προχωρώντας περαιτέρω την έρευνά μας, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για τους τύπους ανθρώπων που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ενσωμάτωση του εν λόγω φρούτου στη διατροφή τους. Θα δώσουμε επίσης πολύτιμα δεδομένα στους συμβούλους υγειονομικής περίθαλψης, για να παρέχουν στους ασθενείς τους οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της αποθήκευσης λίπους και τους πιθανούς κινδύνους του διαβήτη» πρόσθεσε ο Mackenzie.

Αβοκάντο: Το θαυματουργό φρούτο που θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά – Δείτε συνταγές

Αβοκάντο: Μπορεί να γίνει ο απόλυτος σύμμαχός σου στη «μάχη» που δίνεις με τα κιλά. Βάλτο άμεσα στο διατροφικό σου πλάνο και δες το σώμα σου να αλλάζει

Μία μερίδα (περίπου μισό αβοκάντο ή 70 γραμμάρια) μας προσφέρει 134 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 14 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 8 γραμμάρια είναι τα «καλά», μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ωμέγα-3) λιπαρά. Ακόμη, το αβοκάντο περιέχει υψηλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), καλίου και μαγνησίου.

Η δράση του αβοκάντο και των ελαίων του έχει μελετηθεί εκτεταμένα στην υγεία της καρδιάς μας με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αβοκάντο: Αυτά είναι τα οφέλη του

Για την υγεία της καρδιάς σας

Aρκετές έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ω-3, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συμβάλλετε στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα, σας βοηθάει να ελέγξετε την καλή χοληστερίνης σας,  ενώ μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και μεταβολικού συνδρόμου. Ταυτόχρονα, το αβοκάντο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο.

Μία μερίδα αβοκάντο (70 γραμμάρια) θα μας δώσει 330 mg ή το 17% των καθημερινών μας αναγκών σε κάλιο, περισσότερο από όσο περιέχει η μπανάνα

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φυτικές ίνες, το καθιστά επωφελές για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και της καρδιάς.

Η πρώτη ερευνητική μελέτη έγινε το μακρινό 1960 και έδειξε ότι η κατανάλωση 0,5-1,5 αβοκάντο την ημέρα μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι το αβοκάντο μειώνει σημαντικά τα τριγλυκερίδια αίματος και την «κακή» LDL χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται κυρίως στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και το ισχυρό αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο (βιταμίνες και φυτοχημικές ουσίες όπως η λουτεΐνη, η βιταμίνη Ε και το φυλλικό οξύ), τα οποία του χαρίζουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες (προϊόντα φυσικού μεταβολισμού) έχουν αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό σας. Τα καροτενοειδή (ζεαξανθίνη, λουτεΐνη), γλουταθειόνη, βιταμίνες C και E αποτελούν δραστικά στοιχεία που εντοπίζονται στη σάρκα του αβοκάντο, τα οποία προστατεύουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων.

Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, που βοηθά στη δομή των οστών και τη λειτουργία των μυών. Ενώ, έρευνες δείχνουν ότι είναι δυνατό να βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Απώλεια βάρους

Η λιπαρή του σύσταση δρα βοηθάει στην απώλειας βάρους, επειδή, σε σύγκριση με άλλα φρούτα έχει τις περισσότερες θερμίδες. Ενδεικτικά, μια φέτα αβοκάντο έχει 50 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους, ενώ ολόκληρο το φρούτο προσδίδει σχεδόν 320 θερμίδες. Ωστόσο, τα λιπαρά που περιέχει, μπορεί να αποδίδουν αρκετές θερμίδες, όμως αν το καταναλώνετε με μέτρο, τότε μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση του λίπους. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που πρόσθεσαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν φαγητό τις επόμενες τρεις ώρες.

Αβοκάντο, μία υπερτροφή

Το αβοκάντο σας προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε μερίδα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου (που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης), της λουτεΐνης (που είναι καλό για τα μάτια σας) και του φυλλικού οξέος (που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, τα οποία σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και τις λοιμώξεις.

Αβοκάντο και πρωτεΐνη

Είναι ίσως το μοναδικό φρούτο που περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία χαρακτηρίζεται πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον οργανισμό αμέσως μόλις καταναλωθεί.

Αβοκάντο δέρμα, μαλλιά & μάτια  

Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδων και περιέχει τη εξαιρετική ποσότητα λίπους που βοηθάει στην απορρόφησή τους. Ταυτόχρονα, βοηθάει στη μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α. Επίσης, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών (λουτείνη, ζεαξανθίνη, β- καροτίνη) που περιέχει, είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα και γενικότερα την υγεία των κυττάρων. Ενώ, προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και την εμφάνιση καταρράκτη.

Παράλληλα, οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε που περιέχονται στο φρούτο, αξιοποιούνται από τους ειδικούς της βιομηχανίας καλλυντικών. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις ενυδατικές, αντιγηραντικές και ιαματικές ιδιότητες που προσφέρουν στο δέρμα, ενώ το έλαιο του φυτού εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία, καθώς επίσης και ως αντηλιακή προστασία. Τέλος, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα έλαια του αβοκάντο, ενισχύουν την όψη και την υφή των μαλλιών, δίνοντας τους λάμψη και δύναμη.

Αβοκάντο: Πώς να το καταναλώσετε

Εντάξτε το αβοκάντο στη καθημερινή σας διατροφή και απολαύστε τα οφέλη που σας παρέχει.

  • Αλείψτε το (αντί για βούτυρο) σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης σε συνδυασμό με το μέλι για ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα ή σνακ
  • Σκαλίστε το με ένα κουτάλι (προσθέτοντας μέλι & ξηρούς καρπούς, αν είστε λάτρης του γλυκού)
  • Σκαλίστε το με ένα κουτάλι (προσθέτοντας λεμόνι & λίγο θαλασσινό αλάτι, αν είστε λάτρης του αλμυρού)
  • Βάλτε το στην πράσινη σαλάτα σας ή στην χωριάτικη το καλοκαίρι, στο βραδινό σας γεύμα
  • Προσθέστε το στις τορτίγιες για γεύση και χρώμα στο πιάτο σας
  • Προσθέστε το σε smoothies, μιλκ-σεικ, κέικ, brownies, pancakes (τηγανίτες), ψωμί, ζυμαρικά, σούπες και σάλτσες (π.χ. γουακαμολε σάλτσα), sushi
  • Αντικαταστήστε το βούτυρο ή το λάδι στις αγαπημένες σας καλές συνταγές
  • Αλείψτε το ή κόψτε σε φέτες στα σάντουιτς (γευστικοί συνδυασμοί: αβοκάντο με αυγό, αβοκάντο με σολομό, αβοκάντο με τόνο, αβοκάντο με τυρί, αβοκάντο με κοτόπουλο
  • Ανακατέψτε αβοκάντο με μπανάνα, κακάο ή χαρουπόσκονη & μέλι (για παιδιά άνω του έτους) και ετοιμάστε μια πεντανόστιμη μους ΄σοκολάτας΄
  • Φτιάξτε τσιπς, χούμους με ταχίνι & αβοκάντο, παγωτό
  • Γεμιστέ το αβοκάντο με τυρί & λαχανικά ή με αυγό & λαχανικά, ψήστε το και πάρτε το μαζί σας στη δουλειά (lunchbox) ή προσφέρετε το στους καλεσμένους σας για να εντυπωσιάσετε
  • Φτιάξτε ριζότο με γαρίδες & αβοκάντο
  • Ετοιμάστε μια φρουτοσαλάτα & προσθέστε φέτες αβοκάντο
  • Τέλειος συνδυασμός είναι το αβοκάντο στην ομελέτα & στα scrambled αυγά
  • Πολτοποιείστε το και απολαύστε μια sauce αβοκάντο με λεμόνι ή lime

Πηγή: mednutrition