Μακροζωία: Οι συνήθειες που σας χαρίζουν χρόνια

Η υιοθέτηση ορισμένων υγιεινών συνθηκών και ενός τρόπου ζωής σύμφωνου με τις επιταγές της ευεξίας και της επιστήμης μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με την περίφημη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan και μία νέα μελέτη που εξέδωσε.

Οι συγγραφείς της διαπίστωσαν ότι γυναίκες ηλικίας 50 ετών που διατήρησαν τις ακόλουθες πέντε υγιεινές συνήθειες, έζησαν κατά μέσο όρο 10,7 χρόνια χωρίς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, σε σύγκριση με τις αρχικώς υγιείς γυναίκες που δεν ασκούσαν καμία από αυτές τις συνήθειες στην ηλικία των 50 ετών.

Μακροζωία: Οι πέντε συνήθειες

–Άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα
-Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και διαιτολογίου
-Διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό εύρος
-Κατανάλωση αλκοόλ έως ένα ποτήρι (μεζούρα) ημερησίως,
– Αποφυγή καπνίσματος

Η εγκυρότητα της εν λόγω έρευνας είναι αδιαμφισβήτητη καθώς σε αυτή συμμετείχαν 73.000 γυναίκες και διήρκεσε περί τα 34 χρόνια με στοιχεία από όλες τις βαθμίδες υγείας. Οπότε τώρα ξέρετε τι να κάνετε για να ζήσετε περισσότερο.

Μακροζωία: Oι 4 πρωινές συνήθειες που θα σου τη χαρίσουν

Υπάρχουν κάποιες περιοχές του πλανήτη που είναι γνωστές ως “blue zones”. Είναι αυτές στις οποίες έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται πολλές έρευνες σχετικά με τη μακροζωία των κατοίκων τους. Μια από αυτές, όπως θα γνωρίζεις πολύ καλά, είναι και η Ικαρία. Το νησί που εδώ και πολλά χρόνια κάνει όλους τους δημοσιογράφους, αλλά και τους τουρίστες, να αναρωτιούνται τι κάνει τους κατοίκους του να προσπερνάνε εύκολα την ευχή “να τα εκατοστήσεις”.

Ο συγγραφές και εξερευνητής Dan Buettner μελετάει σε όλη του τη ζωή τις blue zones και μοιράζεται μαζί μας αυτές τις πρωινές συνήθειες που θα σου χαρίσουν μακροζωία.

Βρες το “ikigai” σου

Τώρα θα μου πεις πώς να ψάξω να βρω κάτι το οποίο δεν ξέρω τι είναι; Και θα έχεις δίκιο.

Το ikigai είναι μια ιαπωνική ιδέα η οποία αναφέρεται σε αυτό που γεμίζει την ψυχή σου και δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα από τις «μπλε ζώνες» ο σκοπός στη ζωή μας συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία.

Άρα μόλις ξυπνάς το πρωί θα σκέφτεσαι τί είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι και να αρχίσεις την ημέρα σου; Ε, αυτό είναι το ikigai σου!

Μην παραλείπεις το υγιεινό πρωινό

Ναι, αυτή τη συμβουλή την ακούς συνέχεια. Αλλά τι να κάνουμε που τουγιεινό πρωινό είναι η πιο σημαντική αλλαγή που μπορείς να κάνεις στη διατροφή σου, εάν δεν το κάνεις ήδη; Μάλιστα τόσο η μεσογειακή όσο και η plant based διατροφή μπορεί να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα.

Απόλαυσε το πρωινό καφεδάκι σου

Σίγουρα δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες και δεν έχεις πάντα την άνεση να φτιάξεις τον αγαπημένο σου καφέ και να τον απολαύσεις με την ησυχία σου. Αλλά μάθε πως σύμφωνα με ειδικούς, η American Heart Association διαπίστωσε πως η κατανάλωση καφέ, τόσο με καφεΐνη όσο και χωρίς, συσχετίστηκε με πολύ χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχεις το ελεύθερο να γεμίζεις τον καφέ σου με τέσσερις κουταλιές σαντιγί ή πέντε κουταλιές ζάχαρη. Όλα με μέτρο! Εάν δεν σου αρέσει ο καφές μια καλή εναλλακτική είναι το τσάι.

Πες κάτι όμορφο στον πρώτο άνθρωπο που θα δεις

Το να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι υπέροχο, αλλά ξέρεις τι είναι ακόμα πιο υπέροχο; Να νοιάζεσαι για τους άλλους και να τους το λες. Ακόμα και εάν είναι ένα απλό κοπλιμέντο σε κάποιον άνθρωπο που θα δεις στον δρόμο για τη δουλειά. Το να πεις στην κοπέλα που σε εξυπηρετεί στο κατάστημα που παίρνεις τον καφέ σου πως «αυτό το κραγιόν σου πάει πολύ», δεν κοστίζει τίποτα σε εσένα. Μπορεί όμως να φτιάξει την ημέρα της ίδιας.

Μια επιστημονική μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε μάλιστα ότι οι συμπεριφορές είναι μεταδοτικές και εάν φερθείς εσύ καλά σε κάποιον μπορεί ένας άλλος να φερθεί καλά σε εσένα!

Πάντα ψάχνουμε τρόπους να παραμένουμε νέοι και υγιείς, αλλά και να αποκτήσουμε μια μακριά και καλή ποιοτικά ζωή. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να θωρακίσει τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία μας.

Μακροζωία και διατροφή

Είναι γεγονός ότι η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη υγεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για μακροζωία.

Θρεπτικές τροφές γεμάτες βιταμίνεςμέταλλα και αντιοξειδωτικά αποτελούν το «κλειδί» της καλής υγείας, ωφελώντας σημαντικά την ευημερία μας.

Δείτε, με ποιες τροφές μπορείτε να ωφελήσετε την υγεία σας και να κερδίσετε αρκετά χρόνια ζωής:

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια θεωρούνται ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο και όχι τυχαία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή που περιέχουν, προστατεύουν από νευρολογικές ασθένειες. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μακροζωία. Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Tufts σε πάνω από 2.600 Αμερικανούς ηλικιωμένους με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους (τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα) είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα καθώς γερνούν, δηλαδή να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, καρκίνος), έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, κινητικούς περιορισμούς ή προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.

Ξηροί καρποί

Δύο μεγάλες μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά ξηρούς καρπούς, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι. Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν καθημερινά ξηρούς καρπούς διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν τη φλεγμονή, όπως ακόρεστα λιπαράφυτικές ίνεςφυλλικό οξύβιταμίνη Ε, κάλιομαγνήσιοασβέστιο και αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιές βάρος επειδή προκαλούν κορεσμό, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Όσπρια

Τα όσπρια κάποτε ήταν «το φαγητό του φτωχού», σήμερα όμως είναι αναγκαία για την καλύτερη υγεία. Τα όσπρια αποτελούν τροφή-ασπίδα απέναντι σε βαριές ασθένειες που μπορούν να προκύψουν από την εξάντληση του οργανισμού, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν, εμφανίζουν έντονα αντιοξειδωτική δράση. Σε αυτές αποδίδονται αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και η δράση τους ενάντια στις διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικάβιταμίνες Α, C, Ε , Β-καροτίνηκάλιομαγνήσιοφωσφόρο και φυτικές ίνες. Τα οφέλη του καρπού είναι η αντιοξειδωτική του δραστηριότητα, η αντιγήρανση, η πρόληψη καρκίνου, η καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, η υγεία της όρασης και του ουροποιητικού συστήματος.