Αυτί του κολυμβητή – Ωτίτιδα: Οι πρώτες βοήθειες – Τι να κάνετε μέχρι να πάτε στο γιατρό

Η ανεμελιά των διακοπών μπορεί να φέρνει και κάποιες τυπικές για την εποχή ασθένειες, όπως η νόσος του κολυμβητή ή διαφορετικά οξεία εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για μια μόλυνση του έξω ακουστικού πόρου, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε συνθήκες παρατεταμένης υγρασίας σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία, δηλαδή το καλοκαίρι.

Αυτί του κολυμβητή: Πως προκαλείται;

Συχνά προκύπτει από υγρασία ή βρωμιά που έχει παραμείνει στο αυτί μετά από κολύμβηση, λούσιμο ή παραμονή σε περιβάλλον με έντονη υγρασία. Είναι κάτι που απαιτεί την προσοχή μας και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα προκειμένου να προλάβουμε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην ακοή μας ή κάποια χειρότερη μόλυνση.

Άλλοι παράγοντες που συντελούν στη Νόσο του Κολυμβητή είναι:

  • Έκθεση σε βακτήρια που μπορεί να βρεθούν σε ζεστή μπανιέρα ή μολυσμένο νερό
  • Υπερβολικός καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτες (ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να τραυματίσει το δέρμα της περιοχής)
  • Εκδορές ή δερματικές παθήσεις (έκζεμα, σμηγματόρροια) που μπορούν να δημιουργήσουν ένα άνοιγμα ώστε τα βακτήρια να προσβάλλουν το δέρμα
  • Επαφή με χημικά όπως λακ μαλλιών ή βαφή μαλλιών που έχει εισέλθει στον ακουστικό πόρο

Αυτί του κολυμβητή: Τι συμπτώματα έχει;

Ελαφριές περιπτώσεις της νόσου, συχνά ξεκινούν με φαγούρα και ερεθισμό του ακουστικού πόρου καθώς και πόνο που εντείνεται όταν τραβάμε τον λοβό του αυτιού. Μπορεί να αισθάνεστε το αυτί πρησμένο ή βουλωμένο, και ίσως εκκρίνει καθαρό, άοσμο υγρό.

Βαριές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αυτί του κολυμβητή: Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές;

Η Νόσος του Κολυμβητή δε θεωρείται γενικά μια σοβαρή πάθηση και μπορεί να αντιμετωπισθεί γρήγορα με την κατάλληλη αγωγή. Εάν όμως μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να καταλήξει πολύ επώδυνη και επικίνδυνη. Ιδιαιτέρως για τους διαβητικούς και όσους έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους, όπως οι ηλικιωμένοι.

Εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Απώλεια ακοής
  • Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του αυτιού (χρόνια εξωτερική ωτίτιδα), καθώς χωρίς θεραπεία η μόλυνση μπορεί να επιμείνει
  • Βλάβη του οστού ή του χόνδρου. Οι μολύνσεις που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να μεταδοθούν στη βάση του κρανίου, στον εγκέφαλο ή στα κρανιακά νεύρα. (Οι διαβητικοί και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για μια τέτοια επιπλοκή)

Αυτί του κολυμβητή: Υπάρχει θεραπεία;

Η συνήθης θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση είναι φαρμακευτική αγωγή.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει μια ωτοσκοπική εξέταση ώστε να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει διάτρηση τυμπάνου, κάτι που θα επέτρεπε στην υγρασία να περάσει στο μέσω οὖς. Μόνο ένας Ωτορινολαρυγγολόγος έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει εύκολα την μολυσμένη περιοχή για να σας απαλλάξει από τον ερεθισμό και τον πόνο. Μην επιχειρείτε να καθαρίσετε μόνοι σας το αυτί με χρήση μπατονέτας.

Επιπλέον, συνταγογραφούνται αντιβιοτικές σταγόνες προκειμένου να αποχωρήσει η μόλυνση. Για εκτενέστερη μόλυνση, ενδεχομένως να χρειαστούν αντιβιοτικά από το στόμα καθώς και παυσίπονα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτί στεγνό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Αυτί του κολυμβητή: Πως μπορούμε να προστατευθούμε;

Εάν έχετε προδιάθεση στη συγκεκριμένη πάθηση, θα ήταν καλό να λάβετε προληπτικά μέτρα, όπως:

  • Στεγνώστε τα αυτιά σας μετά από έκθεση σε νερό, ειδικά μετά από κολύμβηση. Γείρτε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά και αφήστε το νερό να βγει, μετά επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να στεγνώσετε το αυτί σας, αντίθετα χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντηλο ή μία πετσέτα.
  • Κρατήστε το νερό εκτός του ακουστικού πόρου φορώντας ωτοασπίδες. Υπάρχουν έτοιμες όπως οι Pluggerz Uni-Fit Swim με ειδικά αδιάβροχα φίλτρα ή μπορείτε να ζητήσετε custom ωτοασπίδες με κατασκευή στα μέτρα του δικού σας ακουστικού πόρου.
  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά το κερί, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του έξω ωτός. Είτε υπάρχει υπερβάλλουσα ποσότητα είτε ελάχιστη, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Λανθασμένες μέθοδοι καθαρισμού όπως η χρήση μπατονέτας ή η ωτοκέρωση μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του ακουστικού πόρου και να προκληθεί μόλυνση.
  • Φροντίστε να έχετε ένα υγιές δέρμα. Το δέρμα στον ακουστικό πόρο παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της συγκεκριμένης πάθησης. Το ξηρό, σπασμένο δέρμα (πιθανή συνέπεια άλλων παθήσεων) αυξάνει τις πιθανότητες να προκληθεί μόλυνση.
  • Προστατέψτε τα αυτιά σας από χημικά. Κρατήστε τα χημικά από λακ μαλλιών και βαφές μακριά από τον ακουστικό σας πόρο με λίγο βαμβάκι ή ωτοασπίδες.
  • Υπάρχουν OTC σταγόνες σχεδιασμένες για την πρόληψη της Νόσου του Κολυμβητή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην βάλετε οτιδήποτε στο αυτί σας αν υπάρχει η πιθανότητα διάτρησης τυμπάνου. Συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα πρώτα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο.

Αυτί του κολυμβητή: Οι πρώτες βοήθειες

Χρησιμοποιήστε ωτικές αντισηπτικές σταγόνες κάθε φορά που το νερό παγιδεύεται στα αυτιά σας.

Μην χρησιμοποιείτε τις απλές μπατόνετες για να καθαρίσετε ή να στεγνώσετε τα αυτιά σας. Η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να συμπιέσει τη συσσωρευμένη κυψελίδα ακόμη πιο βαθιά στον πόρο ή ακόμη και να τραυματίσει το δέρμα του αυτιού. Χρησιμοποιήστε μπατονέτες ασφαλείας όπως τους

Χρησιμοποιείτε πιστολάκι για να στεγνώσετε το αυτί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσετε απαλά το κανάλι του αυτιού σας εάν έχει βραχεί.

Φοράτε ωτασπίδες ή σκουφάκι κολύμβησης. Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το νερό έξω από τα αυτιά. Ωστόσο, επειδή μπορεί να παγιδεύσουν νερό μέσα στα αυτιά σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει τα αυτιά σας καλά μετά το μπάνιο ακόμη και όταν τα φοράτε

Για να απομακρυνθεί το νερό από τα αυτιά σας, απλώς γυρίστε το κεφάλι σας προς τον ώμο και τραβήξτε ελαφριά το πτερύγιο του αυτιού προς τα πίσω. Κάντε το μερικές φορές και το νερό θα φύγει.

Αν πονάτε βάλτε μία θερμοφόρα. Η χρήση θερμοφόρας βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου και επιταχύνει την ίαση της λοίμωξης.

Αν έχετε πόνο, φαγούρα και νιώθετε το αυτί μπουκωμένο πρέπει να επισκεφθείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το αυτί του κολυμβητή μπορεί να επιδεινωθεί και να χρειαστεί συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά από το στόμα. Ο γιατρός ενδέχεται να συνταγογραφήσει σταγόνες για το αυτί που περιέχουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης, πιθανώς αναμεμιγμένα με ένα στεροειδές για να μειώσει τη διόγκωση του έξω ακουστικού πόρου. Το αυτί του κολυμβητή συνήθως θεραπεύεται πλήρως μέσα σε 7 έως 10 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας.

Πηγή: akouson.gr