Νόσοι της καρδιάς: Αυτό είναι το φαγητό που την καταπονά

Όσο και αν αγαπάτε το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας θα πρέπει σιγά σιγά να έχετε δεύτερες σκέψεις, καθώς για να ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο θα πρέπει να κόψουμε αυτή τη αγαπημένη συνήθεια.

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσιευση στο American Journal of Clinical Nutrition, οι πληροφορίες προκύπτουν από τη διατροφή και τα αποτελέσματα υγείας 134.297 ανθρώπων από 21 χώρες των πέντε ηπείρων, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές για δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν μία δεκαετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος είχε ουδέτερη επίδραση στην υγεία.

«Τα στοιχεία για τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη κρέατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι σαφή, γι’αυτό και θελήσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατοςπουλερικών και επεξεργασμένου κρέατος με σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά και θνησιμότητα», εξηγεί ο Romaina Iqbal, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aga Khan του Πακιστάν.

«Το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μη επεξεργασμένου κρέατος ως κομμάτι ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής», αναφέρει με τη σειρά του ο Mahshid Dehghan, ερευνητής Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster.

Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) που ξεκίνησε το 2003 είναι η πρώτη πολυεθνική μελέτη που παρέχει πληροφορίες για τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου και επεξεργασμένου κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας ανθρώπων από χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

«Η μελέτη PURE εξετάζει ενδελεχώς πιο ευρείς πληθυσμούς και μοτίβα διατροφής, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παράσχουμε νέα στοιχεία που διαχωρίζουν τις επιδράσεις του επεξεργασμένου και μη κρέατος», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων για την συχνότητα του φαγητού, ενώ συλλέχθηκαν, επίσης, και δεδομένα συλλέχθηκαν για την θνησιμότητά τους και σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μοτίβα κατανάλωσης κρέατος και τα καρδιαγγειακά περιστατικά και τη θνησιμότητα.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι επιπλέον έρευνες μπορεί να βελτιώσουν τις τρέχουσες γνώσεις για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας, καθώς εν προκειμένω δεν ήταν σαφές το τι έτρωγαν αντί για κρέας οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος και αν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα.

Τα υποκατάστατα τροφίμων που δεν περιλαμβάνουν κρέας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περαιτέρω ερμηνεία των συσχετισμών μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και των αποτελεσμάτων υγείας. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους «υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί».

Καρδιά: Τροφές που την προστατεύουν

Το ταχίνι 

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί ένα τρόφιμο που παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα. Έτσι, το ταχίνι διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και προάγει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους: Αρχικά, η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση συμβάλλει αρκετά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που οφείλεται στη δράση των φυτοστερολών που περιέχει, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης. Παράλληλα, το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης, βασικού παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου.

Η βρώμη και το κριθάρι

Στο εξωτερικό περίβλημα της βρώμης και του σιταριού έχει εντοπισθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που ονομάζονται β-γλυκάνες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές συνδέονται στο πεπτικό σύστημα με χολικά άλατα και χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της τελευταίας.

Η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα ιχθυέλαια, γνωστότερα ως ω-3 λιπαρά οξέα, συναντώνται στα ψάρια και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων αλλά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Καλό, όμως, είναι να αποφεύγεται η τακτική κατανάλωση μεγάλων λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός) τα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Μια εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα αντίστοιχα ψάρια. 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ ενώ παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτικών ινών. Επιπλέον, αποδίδουν λιγοστές θερμίδες και προσφέρουν κορεσμό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά που συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

Τα παντζάρια

Το παντζάρι περιέχει συστατικά που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση εντός 6 ωρών!

Το ελαιόλαδο

Το λάδι της ελιάς αγαπά την καρδιά. Χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, την αντοχή τους στην ήπια θέρμανση αλλά και τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.

Τα όσπρια

Φακές, φασόλια ή φάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι: συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό. Ποσότητα μικρότερη από ένα φλιτζάνι είναι μάλιστα αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 1 φλιτζάνι όσπρια και 4 μικρομερίδες δημητριακών ολικής άλεσης κατάφεραν να μειώσουν την περιφέρεια μέσης, το βάρος, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή τους πίεση!