Η νόσος Peyronie αφορά σε κάμψη του πέους κατά τη διάρκεια της στύσης πέραν του φυσιολογικού. Η κάμψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του πέους.
Ορισμένοι άνδρες γεννιούνται με μια πάθηση, γνωστή ως συγγενής κάμψη του πέους, κατά την οποία παρατηρούν ότι το πέος τους σε στύση έχει κάμψη προς τα κάτω. Η κάμψη ενδέχεται να μην ενοχλεί τη στύση όμως να επηρεάζει την ψυχολογία του άνδρα. Ορισμένες φορές η κάμψη συνοδεύεται από πόνο και αδυναμία διείσδυσης κατά τη σεξουαλική επαφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ουρολόγο – ανδρολόγο ώστε να σας συμβουλεύσει και να σας κατευθύνει κατάλληλα.
Νόσος Peyronie – Ποιους άνδρες αφορά;
Η νόσος συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις ανδρών που εμφάνισαν τη νόσο σε ηλικία 18 ετών.
Νόσος Peyronie – Αίτια
Η νόσος Peyronie συνήθως οφείλεται στις εξής αιτίες:
- Σε ανομοιομορφία του χιτώνα που περιβάλλει το πέος
- Σε μη φυσιολογική ανάπτυξη της ουρήθρας
- Σε μικροτραυματισμούς κατά τη σεξουαλική επαφή
- Μετά από κάταγμα πέους
- Απότοκος μικρόβιων ή φλεγμονής
- Σε Καρδιαγγειακούς παράγοντες
- Σε αυτοάνοσα νοσήματα
- Μετά από διουρηθρικές επεμβάσεις
- Σπάνια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής με β-αναστολείς
Κάταγμα Πέους
Το κάταγμα πέους προκύπτει όταν το σηραγγώδες σώμα του πέους τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Συνοδεύεται από έντονο πόνο και αιμορραγία καθώς και από χαρακτηριστικό ήχο κατά τη στιγμή του τραυματισμού που περιγράφεται «σαν κάτι να σπάει». Χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.
Νόσος Peyronie – Συμπτώματα
Η νόσος Peyronie περιλαμβάνει συνήθως τα εξής συμπτώματα:
- Πόνος κατά τη στύση
- Ψηλάφηση σκληρών σημείων στο πέος
- Κάμψη πέους κατά τη στύση
- Στυτική δυσλειτουργία
Κάθε ασθενής δεν παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα και με την ίδια βαρύτητα.
Νόσος Peyronie – Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείτε από ουρολόγο – ανδρολόγο μέσω λήψης ιστορικού, κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών μεθόδων, όπως το υπερηχογράφημα πέους.
Νόσος Peyronie – Θεραπεία
Η νόσος Peyronie χρήζει αντιμετώπισης όταν το πρόβλημα δεν επιτρέπει την είσοδο στον κόλπο κατά τη σεξουαλική επαφή. Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική με φάρμακα και στη συνέχεια όταν η νόσος σταθεροποιηθεί ακολουθείτε χειρουργική αντιμετώπιση.
Αν δεν έχει σταθεροποιηθεί η βλάβη και προχωρήσετε σε επέμβαση, η νόσος ενδέχεται να υποτροπιάσει και το πρόβλημα να μεγεθυνθεί.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου προσφέρει άμεση ανακούφιση και βοήθεια στο πρόβλημά σας.
Στυτική δυσλειτουργία: Αυτή η συνήθεια ευθύνεται – Τι έδειξε νέα έρευνα
Στυτική δυσλειτουργία: “Συμβαίνει σε όλους”. Μια φράση που ακούει κάθε άνδρας όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την στυτική δυσλειτουργία.
Και πράγματι η στυτική δυσλειτουργία, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού των ανδρών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.
Η ΣΔ μπορεί να συνίσταται είτε στην ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης στύσης, είτε σε μια ασυνεπή, μη προβλέψιμη ικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης, ή ακόμα και μια τάση διατήρησης στύσεων με σύντομη χρονική διάρκεια.
Στους άνδρες ηλικίας 50 ετών το ποσοστό που εμφανίζει ολική αδυναμία επίτευξης στύσης είναι 4%, στους άνδρες ηλικίας 60 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%, ενώ η συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ απογειώνεται για τους άνδρες άνω των 75 ετών στο 47%.
Παρόλα αυτά η στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα σύμπτωμα της προχωρημένης ηλικίας καθώς είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.
Στυτική δυσλειτουργία: Ποια συνήθεια ευθύνεται;
Βρετανοί επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση για την στυτική δυσλειτουργία από το κόψιμο του καπνίσματος, σύμφωνα με το HealthView
Οι ερευνητές μελέτησαν 65 σεξουαλικά ενεργούς άντρες καπνιστές που ήθελαν να κόψουν το τσιγάρο και ήταν πρόθυμοι να έχουν στύση σε εργαστηριακές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να μετρηθεί από τους επιστήμονες.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης από το τσιγάρο διάρκειας οκτώ εβδομάδων, το οποίο περιελάμβανε την εφαρμογή επιθεμάτων νικοτίνης (και όχι άλλα φάρμακα) και την παροχή συμβουλών.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, πέρασαν τρεις φορές από το εργαστήριο για να μετρηθεί η στύση τους: πριν από την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος, στα μισά του του προγράμματος και έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Για να μετρήσουν την στύση των ανδρών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή που ονομάζεται πληθυσμογράφος πέους (penile plethysmograph), που μετρά τις αλλαγές στην περιφέρεια και την σκληρότητα.
Στυτική δυσλειτουργία: Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Urology International, έδειξαν πως οι άντρες που έκοψαν πλήρως το κάπνισμα είχαν μεγαλύτερης διάρκειας, πιο “ισχυρή” στύση και έφτασαν στη μέγιστη διέγερση πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι οι άνδρες που ήταν καπνιστές.
Από το 20% των συμμετεχόντων που στην αρχή της έρευνας είχε δηλώσει ότι είχε στυτική δυσλειτουργία, το 75% εκείνων που έκοψες το κάπνισμα δεν είχε κανένα τέτοιο πρόβλημα στο τέλος του προγράμματος.
Αντίστοιχα, το 61% των ίδιων συμμετεχόντων που όμως τελικά δεν έκοψε το κάπνισμα, δήλωσε ότι τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας παρέμειναν και μετά το τέλος της έρευνας.
Η παρούσα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συνδέει το κάπνισμα με τη σεξουαλική υγεία. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος, η οποία μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία.
Στυτική Δυσλειτουργία: Οργανικά αίτια της διαταραχής
Ενδείξεις οργανικής αιτιολογίας στυτικής διαταραχής είναι:
- η προοδευτική έναρξη και εγκατάσταση της δυσλειτουργίας,
- η αιφνίδια έναρξη που οφείλεται σε κάποιο εμφανές οργανικό αίτιο,
- η απουσία νυχτερινών και πρωινών στύσεων,
- η όψιμη ηλικία έναρξης (άνω των 50 ετών) και
- η παρουσία άλλων οργανικών παραγόντων όπως για παράδειγμα σακχαρώδης διαβήτης.
Αγγειακά αίτια
- Καρδιαγγειακές νόσοι (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, περιφερική αγγειοπάθεια κ.α.)
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Υπερλιπιδαιμία
- Κάπνισμα
- Μείζονες επεμβάσεις πυέλου (ριζική προστατεκτομή) ή ακτινοθεραπεία
Νευρογενή αίτια: Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
- Εκφυλιστικές διαταραχές (Πολλαπλή Σκλήρυνση, ν. Parkinson, πολλαπλή ατροφία, κ.α.)
- Κάκωση ή ασθένειες νωτιαίου μυελού
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος
Νευρογενή αίτια: Περιφερικό Νευρικό Σύστημα
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, ΙΙ
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Πολυνευροπάθεια
- Χειρουργική επέμβαση (μείζον χειρουργείο πυέλου, οπισθοπεριτοναίου, ριζική προστ/μή, επέμβαση παχέος εντέρου, κ.α.)
- Χειρουργική επέμβαση ουρήθρας
Ανατομικά αίτια
- Υποσπαδίας, Επισπαδίας
- Μικροπενία
- Νόσος Peyronie
Ορμονικά αίτια
- Υπογοναδισμός
- Υπερπρολακτιναιμία
- Υπερ και υποθυρεοειδισμός
- Υπερ και υποκορτιζολαιμία (Νόσος του Cushing, κ.α.)
- Πολλαπλή ανεπάρκεια υπόφυσης και πολλαπλές ενδοκρινικές διαταραχές
Φαρμακευτικά αίτια
- Αντιυπερτασικά (θειαζιδικά διουρητικά, κ.α.)
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντιψυχωτικά
- Αντι-ανδρογόνα (GnRH αγωνιστές και ανταγωνιστές)
- Ψυχαγωγικά ναρκωτικά (αλκοόλ, ηρωίνη, κοκαΐνη, μαριχουάνα, μεθαδόνη, συνθετικά ναρκωτικά, αναβολικά στεροειδή κ.α.)
Κακώσεις – τραυματισμοί
- Κάταγμα πέους
- Κατάγματα πυέλου
Στυτική Δυσλειτουργία: Ψυχογενή αίτια της διαταραχής
- Γενικευμένες διαταραχές (π.χ. έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης και διαταραχές στη σεξουαλική/συναισθηματική εγγύτητα)
- Περιστασιακές διαταραχές (π.χ. σχετικές με τη σύντροφο, την επίδοση ή κατάθλιψη)
Συνήθως, στους νέους άνδρες το πρόβλημα παρουσιάζεται στο ξεκίνημα της σεξουαλικής ζωής ή σε μία καινούργια γνωριμία ή ακόμη λόγω της χρήσης του προφυλακτικού.
Μια ευκαιριακή αποτυχία, κάποια στιγμή, πιθανότατα θα φέρει άγχος για την επόμενη φορά, και μια δεύτερη αποτυχία θα οδηγήσει σε μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών.
Στις ψυχογενούς αιτιολογίας διαταραχές, η έναρξη της διαταραχής είναι αιφνίδια, η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται περιστασιακά ή σε συγκεκριμένες μόνο καταστάσεις, το άτομο εμφανίζει φυσιολογικές νυχτερινές και πρωινές στύσεις ή αυνανίζεται χωρίς πρόβλημα, συνυπάρχουν προβλήματα διαφυλικών σχέσεων, η έναρξη της διαταραχής τοποθετείται νωρίς στη ζωή του ατόμου και υπάρχει απουσία οργανικών παραγόντων.
Παράγοντες όπως η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στο πλαίσιο της σχέσης, η προηγούμενη αρνητική ή τραυματική σεξουαλική εμπειρία, υπερβολικές προσδοκίες ή κάποια βιολογική παράμετρος είναι σε θέση να πυροδοτήσουν διαταραχή στη στυτική λειτουργικότητα.
Τέτοιου είδους παράγοντες συνήθως επηρεάζουν την εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του και παρεμβαίνουν στην ομαλή σεξουαλική ζωή και λειτουργία.
Η ύπαρξη προβλημάτων στη διαπροσωπική σχέση, το άγχος επίδοσης, η ανεπαρκής σεξουαλική πληροφόρηση, η ελλιπής σεξουαλική διέγερση, η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μεταξύ των συντρόφων, ο φόβος για την συναισθηματική εγγύτητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα περιορισμένα προκαταρκτικά και η φτωχή επικοινωνία του ζευγαριού μπορεί να διαιωνίζουν την διαταραχή.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, η ύπαρξη σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, η ανεργία, οι δυσκολίες της ανατροφής των παιδιών, η έλλειψη ιδιωτικότητας καθώς και τα απαιτητικά ωράρια εργασίας μπορεί να συντηρούν μια αρνητική κατάσταση και να διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Στην περίπτωση που αποκλειστούν οργανικοί παράγοντες και η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται κυρίως σε ψυχογενείς παράγοντες προτείνεται ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση.