Οι 8 τροφές που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος

Η υγεία της καρδιάς είναι το Α και το Ω γι΄αυτό και πρέπει να κάνουμε πολλά για να την προστατεύουμε. Οι ασθένειες της καρδιάς είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου των γυναικών στον κόσμο. Η πιο συνήθης ασθένεια της καρδιάς είναι η στεφανιαία νόσος.

Η στεφανιαία νόσος συμβαίνει όταν συσσωρεύεται μάζα πλακών στα αρτηριακά τοιχώματα, προκαλώντας στένωση, περιορίζοντας την κατάλληλη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα) ή και θάνατο.

Η στεφανιαία αρτηριακή νόσος μπορεί να θεραπευτεί ή και να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα Ω3, υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Οι 8 τροφές που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος

Οι τροφές αυτές καθαρίζουν και ξεβουλώνουν τις αρτηρίες, ενώ παράλληλα προστατεύουν την καρδιά βοηθώντας στην κυκλοφορία του αίματος.

Αβοκάντο

Αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη ενώ παράλληλα μειώνει την «κακή». Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές ασθένειες και την αγγειακή ασβεστοποίηση στις αρτηρίες.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, γνωστά και ως ακόρεστα λίπη. Τα λιπαρά οξέα Ω3 μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αποτρέπουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου. Σολομός, τόνος και σκουμπρί είναι οι καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων.

Πλούσιοι σε ακόρεστα λίπη, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αμύγδαλα, κάσιους ή βραζιλιάνικα φιστίκια είναι κατάλληλα καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που εμποδίζει την συσσώρευση και τις πλάκες χοληστερίνης στις αρτηρίες. Έτσι βοηθούν στην αποτροπή βουλωμένων αρτηριών.

Ελαιόλαδο

Το πιο δημοφιλές υγιές λίπος είναι το ελαιόλαδο. Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ προστατεύει την καρδιά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και έμφραγμα. Ακόμη, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Καφές

Βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών καθώς μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή των φραγμένων αρτηριών. Ακόμη, το πράσινο τσάι βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

Ρόδι

Το ρόδι καθαρίζει τις αρτηρίες που έχουν φράξει και βελτιώνει την ροή του αίματος. Έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που προκαλούν την παραγωγή νιτρικού οξέος στο αίμα.

Ολικής άλεσης

Οι διαιτητικές φυτικές ίνες που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Έρευνες βρήκαν ότι δίαιτες πλούσιες σε προϊόντα ολικής άλεσης συνδέονται με λεπτότερα τοιχώματα των αρτηριών της καρωτίδας, που μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο.

Μπρόκολο

Πλούσιο σε φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Τα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο βοηθούν στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών και προστατεύει από από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κακή κυκλοφορία του αίματος: Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τα συμπτώματα του κακού κυκλοφοριακού συστήματος για να τα αντιμετωπίσετε άμεσα.

Το κυκλοφορικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αποστολή αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα σας.

Όταν η ροή του αίματος σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του σώματός σας μειώνεται, μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας. Η κακή κυκλοφορία είναι πιο συχνή στα άκρα.

Η κακή κυκλοφορία δεν αποτελεί από μόνη της μία κατάσταση. Αντ ‘ αυτού, προκύπτει από άλλα θέματα υγείας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες, και όχι μόνο τα συμπτώματα. Πολλές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε κακή κυκλοφορία. Οι συχνότερες αιτίες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τα αρτηριακά προβλήματα.

Συμπτώματα κακής κυκλοφορίας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κακής κυκλοφορίας περιλαμβάνουν:

-μυρμήγκιασμα

-μούδιασμα

-Τσούξιμο ή πόνο στα άκρα σας

-πόνο

-μυϊκές κράμπες

Κάθε κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία μπορεί επίσης να προκαλέσει μοναδικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο μπορεί να έχουν στυτική δυσλειτουργία μαζί με τυπικό πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Αιτίες κακής κυκλοφορίας

Υπάρχουν διάφορες αιτίες κακής κυκλοφορίας.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να προκαλέσει κακή κυκλοφορία στα πόδια σας. Είναι μια κατάσταση κυκλοφορίας που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών. Σε μια σχετική κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, οι αρτηρίες σκληραίνουν λόγω της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Και οι δύο συνθήκες μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα σας και μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Με τον καιρό, η μειωμένη ροή αίματος στα άκρα σας μπορεί να προκαλέσει:

-μούδιασμα

-μυρμήγκιασμα

-νευρική βλάβη

-τραυματισμό ιστού

Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, η μειωμένη ροή αίματος και η πλάκα στις καρωτιδικές αρτηρίες σας μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι καρωτιδικές αρτηρίες σας είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό σας. Εάν η συσσώρευση πλάκας πραγματοποιείται στις αρτηρίες της καρδιάς σας, κινδυνεύετε να πάρετε καρδιακή προσβολή.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι συχνότερη σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρά άτομα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να την αναπτύξουν νωρίτερα.

Θρομβώσεις

Οι θρομβώσεις εμποδίζουν τη ροή του αίματος, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου. Μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά μία θρόμβωση που αναπτύσσεται στα χέρια ή τα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κυκλοφορίας.

Οι θρομβώσεις μπορούν να αναπτυχθούν για διάφορους λόγους και μπορεί να είναι επικίνδυνες. Εάν ένας θρόμβος στο πόδι σας διαρραγεί, μπορεί να περάσει από άλλα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς ή των πνευμόνων σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν συμβεί αυτό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σοβαρά ή ακόμα και θανατηφόρα. Αν ανακαλυφθεί πριν προκαλέσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, μία θρόμβωση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Κιρσοί

Οι φλεβίτιδες είναι διευρυμένες φλέβες που προκαλούνται από βλάβη βαλβίδας. Οι φλέβες φαίνονται καταπονημένες, και βρίσκονται συχνότερα στο πίσω μέρος των ποδιών. Οι κατεστραμμένες φλέβες δεν μπορούν να μεταφέρουν το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο οι άλλες, οπότε η κακή κυκλοφορία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν και σπάνια, οι κιρσοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν θρόμβους αίματος.

Τα γονίδιά σας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό εάν θα αναπτύξετε ή όχι κιρσώδεις φλέβες. Εάν ένας συγγενής έχει κιρσώδεις φλέβες, ο κίνδυνός σας είναι υψηλότερος. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να τις αναπτύξουν, όπως και οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Διαβήτης

Μπορεί να πιστεύετε ότι ο διαβήτης επηρεάζει μόνο το σάκχαρο του αίματός σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας. Αυτό περιλαμβάνει κράμπες στα πόδια σας, καθώς και πόνο στους μηρούς ή τους γλουτούς σας. Αυτές οι κράμπες μπορεί να είναι ιδιαίτερα άσχημες όταν είστε σωματικά δραστήριοι. Τα άτομα με προχωρημένο διαβήτη μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανίχνευση των σημείων κακής κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αίσθηση στα άκρα.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Περιττά κιλά

Η μεταφορά επιπλέον κιλών επιβαρύνει το σώμα σας. Εάν είστε υπέρβαροι, κάθεστε ή στέκεστε για ώρες μπορεί να οδηγηθείτε σε προβλήματα κυκλοφορίας.

Η ύπαρξη υπερβολικού βάρους ή η παχυσαρκία ενέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για πολλές άλλες αιτίες κακής κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων κιρσών και αιμοφόρων αγγείων.

Η νόσος του Raynaud

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν, χρόνια, κρύα χέρια και πόδια μπορεί να πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Raynaud. Αυτή η ασθένεια προκαλεί τη στενότητα των μικρών αρτηριών στα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Οι στενές αρτηρίες είναι λιγότερο ικανές να μεταφέρουν αίμα μέσω του σώματός σας, έτσι μπορείτε να αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα κακής κυκλοφορίας. Τα συμπτώματα της νόσου Raynaud συμβαίνουν συχνά όταν είστε σε χαμηλές θερμοκρασίες ή αισθάνεστε ασυνήθιστα αγχωμένοι.

Υπάρχουν και άλλες περιοχές του σώματός σας που μπορεί να επηρεαστούν εκτός από τα δάχτυλα των χεριών και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα στα χείλη, τη μύτη, τις θηλές και τα αυτιά τους.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Raynaud, όπως και οι άνθρωποι που ζουν σε πιο κρύα κλίματα.