Πέτρες στις αμυγδαλές: Aίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Αν κάποιος σας ρωτήσει σε ποια μέρη του σώματος μπορεί να σχηματιστούν πέτρες, το πιο πιθανό είναι να απαντήσετε στα νεφρά και στη χολή. Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα μέρη που μπορεί να σχηματιστούν πέτρες. Οι αμυγδαλές στον λαιμό είναι άλλο ένα τέτοιο σημείο και, ενίοτε, μπορεί να προκαλέσουν πολύ έντονο πόνο σε ορισμένους ανθρώπους.

Μάλιστα, το 75% των ατόμων που εμφανίζουν κακοσμία του στόματος, έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες πέτρες στις αμυγδαλές και ίσως δεν το γνωρίζει καν!

Τι είναι οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές είναι δομές που μοιάζουν με αδένες στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Υπάρχει μία σε κάθε πλευρά. Οι αμυγδαλές είναι κατασκευασμένες από ιστό που περιέχει λεμφοκύτταρα -κύτταρα στο σώμα σας που προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Πιστεύεται ότι οι αμυγδαλές παίζουν ένα ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτός είναι να λειτουργήσουν όπως τα “δίχτυα”, παγιδεύοντας τα εισερχόμενα βακτηρίδια και τα σωματίδια από ιούς που διέρχονται ενδεχομένως από το λαιμό σας.

Πολλές φορές οι αμυγδαλές δεν λειτουργούν σωστά και προκαλούν πρόβλημα, οπότε και κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεσή τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο όργανο αναπτύχθηκε σε μια εποχή που οι άνθρωποι (στην εξέλιξη του είδους) δεν έρχονταν αντιμέτωποι καθημερινά με τόσους πολλούς ιούς και μικρόβια όπως σήμερα. Είναι πάντως αποδεδειγμένο, ότι οι άνθρωποι που έχουν βγάλει τις αμυγδαλές τους δεν διατρέχουν κάποιον επιπλέον κίνδυνο μολύνσεων ή/και λοιμώξεων.

Τι προκαλεί τις πέτρες στις αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές έχουν γωνίες και σχισμές, όπου τα βακτήρια και άλλα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών κυττάρων και της βλέννας, μπορεί να παγιδευτούν. Όταν συμβαίνει αυτό, τα υπολείμματα αυτά μπορεί να συμπυκνωθούν σε μια λευκή ουσία που εγκλωβίζεται στην αμυγδαλή.

Οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται όταν αυτή η παγιδευμένη ουσία σκληραίνει ή ασβεστοποιείται. Αυτό τείνει να συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν χρόνια φλεγμονή στις αμυγδαλές τους ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις αμυγδαλίτιδας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μικρές πέτρες στις αμυγδαλές τους, ορισμένοι -αν και είναι αρκετά σπάνιο- έχουν μεγαλύτερες πέτρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα όταν κάποιος έχει πέτρες στις αμυγδαλές;

Οι πολλές μικρές πέτρες δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Ακόμα και όταν είναι μεγάλες, μερικές πέτρες εντοπίζονται μόνο κατά τύχη σε ακτινογραφίες ή σε αξονική τομογραφία. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες πέτρες, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλά συμπτώματα, όπως:

Κακοσμία στην αναπνοή

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες μιας πέτρας στην αμυγδαλή είναι η εξαιρετικά κακή αναπνοή ή δυσοσμία του στόματος, που συνοδεύεται από λοίμωξη των αμυγδαλών. Μια μελέτη σε ασθενείς με μια μορφή χρόνιας αμυγδαλίτιδας έδειξε ότι το 75% των ανθρώπων που είχαν αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις πτητικών ενώσεων του θείου στην αναπνοή τους είχε επίσης, (μικρές ή μεγάλες) πέτρες στις αμυγδαλές.

Πονόλαιμος

Όταν η αμυγδαλίτιδα και οι πέτρες στις αμυγδαλές εμφανίζονται μαζί, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ο πόνος στο λαιμό προκαλείται από τη μόλυνση ή από τις πέτρες. Η παρουσία όμως κάποιας πέτρας στις αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσφορία ακριβώς στο σημείο που έχει σχηματιστεί.

Δυσκολία στην κατάποση

Ανάλογα με την τοποθεσία ή το μέγεθος της πέτρας στην αμυγδαλή, μπορεί να σας είναι δύσκολο ή και επώδυνο να καταπιείτε τροφές και υγρά.

Πόνος στο αυτί

Οι πέτρες μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο στην αμυγδαλή. Λόγω κοινών νευρικών διόδων, μπορεί να προκαλέσουν στο άτομο έντονο πόνο στο αυτί, ακόμα κι αν η ίδια η πέτρα δεν αγγίζει το αυτί.

Πρήξιμο αμυγδαλής

Η μόλυνση (εάν υπάρχει) στην περιοχή της αμυγδαλής και η ίδια η πέτρα που έχει δημιουργηθεί εκεί μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και να κάνουν τις αμυγδαλές μεγαλύτερες σε όγκο.

Πέτρες στις Αμυγδαλές : 8 Σπιτικά Γιατροσόφια για να τις Απομακρύνετε

  1. Γαργάρα με αλάτι

Η γαργάρα με αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, στην απομάκρυνση τυχόν βλέννας και των βακτηρίων του στόματος. Ανακατέψτε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με έντονες κινήσεις για την απομάκρυνση της πέτρας. Φροντίστε να έχετε γείρει το κεφάλι πίσω, ώστε το αλμυρό νερό να φτάσει στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα, ειδικά μετά το φαγητό.

  1. Μηλόξυδο

H όξινη γεύση του ξιδιού από μηλίτη – καθώς και άλλοι τύποι ξιδιού – μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση της πέτρας στις αμυγδαλές.

Διαλύστε μια κουταλιά της σούπας σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες. Μπορείτε επίσης να πίνετε αραιωμένο ξίδι μηλίτη καθημερινά. Εάν είστε επιρρεπείς στη δημιουργία πέτρας στις αμυγδαλές, η τακτική χρήση ξιδιού από μηλίτη μπορεί να σκοτώσει βακτήρια του στόματος και να αποτρέψει επαναδημιουργία. Η γεύση μπορεί να μη σας ικανοποιήσει, αλλά υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι να γίνει καλύτερη γεύση – μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες.

  1. Σκόρδο

Ένας άλλος τρόπος απομάκρυνσης της πέτρας είναι να μασάτε ωμό σκόρδο. Μπορεί η γεύση να είναι δυσάρεστη και να αφήνει κακοσμία, αλλά το σκόρδο είναι ισχυρό αντιμικροβιακό λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλισίνη. Το σκόρδο είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο που εξουδετερώνει αρνητικά βακτήρια, καθώς και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη.

Για να εξασφαλίσετε ότι το σκόρδο σας έχει υψηλή ποσότητα αλισίνης, απλώς συνθλίψτε ή ψιλοκόψτε φρέσκες σκελίδες σκόρδου και αφήστε να μείνουν για πέντε λεπτά πριν καταναλώσετε. Καταναλώστε το ωμό σκόρδο με γάλα, μήλα, μαϊντανό, ή σπανάκι για να απομακρύνετε τη δυσάρεστη αναπνοή.

  1. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και προϊόντα ζύμωσης που βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση της υγιούς ισορροπίας των μικροβίων στο πεπτικό σύστημα. Παρόλο που τα προβιοτικά είναι πιο γνωστά για τη διεργασία ζύμωσης στο έντερο, ενισχύουν και την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν πέτρες στις αμυγδαλές.

Μπορείτε να εντάξετε γιαούρτι, kombucha, κεφίρ και άλλες προβιοτικές τροφές στην καθημερινή σας διατροφή.

  1. Καλή ενυδάτωση

Φροντίστε να καταναλώνετε οκτώ ποτήρια νερού ανά ημέρα, ποσότητα που συστήνουν οι ειδικοί, διότι η ενυδάτωση μπορεί είναι μια καλή λύση αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων υγείας – και της πέτρας στις αμυγδαλές.

Όταν αφυδατωνόμαστε, επιβραδύνεται η παραγωγή σάλιου στο στόμα. Επειδή μία από τις λειτουργίες του σάλιου είναι η ρύθμιση των μικροοργανισμών, η ξηροστομία επιτρέπει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, γεγονός που κάνει τις αμυγδαλές ακόμη πιο επιρρεπείς στη δημιουργία πέτρας.

Αλλά όταν καταναλώνετε πολλά υγρά – νερό, χυμό φρούτων, τσάι ή ζωμό οστών – το στόμα παραμείνει ενυδατωμένο και γίνεται αφιλόξενο στην ανάπτυξη βακτηριδίων.

  1. Πλύσεις με έλαιο καρύδας

Η αρχαία, αγιουρβεδίτικη πρακτική της πλύσης με λάδι – όπως η στοματική πλύση με έλαιο καρύδας για 10 με 20 λεπτά κάθε μέρα – βοηθά στην εκκαθάριση και την αποτοξίνωση του στόματος.

Εξίσου αποτελεσματική είναι η στοματική πλύση για την υγεία της στοματικής κοιλότητας, την κακοσμία και την ενυδάτωση. Είναι ένας εξαιρετικός φυσικός τρόπος απομάκρυνσης της πέτρας στις αμυγδαλές.

  1. Βαμβακερή μπατονέτα

Εάν εντοπίσετε πέτρα στις ροζ πτυχές των αμυγδαλών σας, η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να είναι να προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε με το δάχτυλό σας. Μπορεί να είναι μια επιλογή, ωστόσο πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή για να αποτρέψετε περαιτέρω φλεγμονή ή μόλυνση.

Αν η πέτρα είναι μικρή και εύκολα προσβάσιμη, χρησιμοποιήστε μια βαμβακερή μπατονέτα για να πιέσετε απαλά το δέρμα γύρω από την πέτρα. Τοποθετήστε τη μπατονέτα πίσω από την πέτρα (και όχι απευθείας στην ίδια την πέτρα) έτσι ώστε να πεταχτεί προς το άνοιγμα του στόματος. Μετά την επιτυχή απομάκρυνση, αφαιρέστε την πέτρα και κάνετε πλύσεις με θαλασσινό νερό για καθαρισμό και απολύμανση. Εάν η πέτρα είναι πολύ μεγάλη, θα πρέπει να αφήσετε αυτό το έργο στον γιατρό σας.